2022. október 31., hétfő

Halloween blogturné (2022)


Üdvözlet minden szellemnek, vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak, és az összes egyéb entitásnak a Blogturné Klub borzongatóan jó Halloween turnéján!
Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Tarts velünk, segítünk kitalálni! Kövesd az egész napos turnénkat, mely során szuper könyveket, filmeket, finomságokat és egyéb kreatív ötleteket ajánlunk, hogy az év legborzongatóbb ünnepe valóban szuperül sikerüljön. Inspirálódj, játssz, és legyél Te négy nyertesünk egyike!




Halloween booktag


1) Witching Hour - Egy könyv, amelyben szellemek járnak

Kapásból a legfrissebb olvasmányaim egyike ugrik be, ami nem más, mint Colleen Hoovertől a Layla. A történetben szereplő szellem a rémisztőségi-skálán mondjuk inkább Casper szinteken mozog, cserébe viszont rettentő reálisan lett ábrázolva - függetlenül attól, hisz-e a szellemekben valaki vagy sem. Mindemellett igazán szerethető meg izgalmas, jócskán megkavarja az érzelmi szálakat. Funfact: szellemünk imádja a szellemes filmeket, köztük a Ghostot.
Ha tehát szeretnél egy lúdbőröztető, szívet tépő, cseppet sem szokványos szerelmi történetet a kezedben tartani, akkor ne hagyd ki Layla történetét. Garantáltan fel fog rázni!


2) Töklámpás - egy rémisztő könyv, ami miatt este féltél lekapcsolni a lámpát.

Sajnos vagy sem, nem olvasok horror könyveket, mivel rettentően félős vagyok. Viszont a jelenlegi olvasmányom, az Apró terek meglehetősen creepy (szántóföldes-madárijesztős rémmese), annyira, hogy tegnap éjfélkor, a sötét, vörös égboltú, köd lepte kertbe nem kicsit volt félelmetes levinni a kutyát. És nem mondom, hogy nem jártam közel az infarktushoz, amikor mögöttem lehullott egy falevél vagy megzizzent valami.


3) Zombiapokalipszis - Egy kellően vastag könyved, amivel akár egy (vagy több) zombival is végezni tudnál.

Azt hiszem, hogy a kemény borítós Outlander könyvek, Crescent City vagy a Midnight Sun tökéletesen alkalmas lenne a célra, de az Aranylánc, az Éjsötét Királynő és az Avalon ködbe vész is harcba szállhatna zombigyilkoló eszközként.


4) Bosszúállók -
Nevezz meg öt könyves karaktert, akikkel cukorkagyűjtésre vagy rémisztgetésre indulnál Halloween estéjén!

Magnus Bane, Jace Herondale, Loki, Cassian és Manon alkotná az én csapatomat. Magnus tutira gondoskodna a jelmezeinkről meg a varázslatról és sok-sok csillámporról, Jace a hatalmas egójával és sziporkázó megszólalásaival fegyverezne le mindenkit, Loki élen járna a csínytevésben, míg Cassian mellett tutira nem unatkoznánk. Manon meg... hát Manon társaságában nem kellene tartanunk semmitől és senkitől. Ő lenne a mi Skarlát Boszorkányunk. Muhaha.
Ha jobban belegondolok, akár be is öltözhetnénk (anti) Bosszúállóknak:
Magnus - Vasember
Jace - Thor
Loki - Loki
Cassian - Űrlord
Manon - Skarlát Boszorkány


5) Adsz vagy Kapsz - Milyen halloween-i jelmezben várnád a cukorka kéregetőket?

Legszívesebben valami ultramenő kalózruciban, ugyanis élek-halok a kalózokért meg a kinézetükért, és tiktokon sem tudom megunni a kalózos őrületet. Ráadásul mióta jártam a budapesti kalóz étteremben és magamra öltöttem Jack Sparrow kalapját, na meg kézbe vettem a pisztolyát, végképp nem tudnék mást mondani. Kalóz mániás vagyok, yo-ho!


6) Szellemház - Milyen rémisztő dekorációval látnád el a lakásod/házad környékét?

Nagy bánatom, hogy hazánkban egyáltalán nem divat a halloweenezés (én magam odáig vagyok érte). Viszont éppen emiatt meglehetősen szegényes az itthon elérhető dekorációs kellékek repertoárja. Ha rajtam múlna szellemektől, boszorkányokon át, mindenféle hang és fényeffektes cuccig mindenfélét  bevetnék a jó ízlés határán belül, nem feledkezve meg a tökökről és pókhálókról. De azért így is szoktam próbálkozni. Tavaly például óriási kukás zsákokat tömtem ki falevéllel és eszkábáltam belőle gigantikus pókot pókhálóval, papírszellemmel és fényfüzérrel meg töklámpásokkal felturbózva, amiből idén maradt a pókháló, egy felfújható szellem és egy kétméteres kartonboszi kíséretében.


+1) kérdés Bogitól, a Booktastic Boglinc bloggerétől - Csokit vagy csínyt! Milyen csínyt követnél el az ellen, aki nem ad csokit?

Bogi feladta a leckét. Sokáig törtem a fejemet, hogy mégis milyen csínyt lehetne elkövetni azok ellen a galád emberek ellen, akik megtagadják a csokit-cukrot, de még mindig nem vagyok benne biztos, mi lenne a lemegfelelőbb. Talán énekelnék neki valami szépet a kevésbé szép, ám kellően gyilkos hangomon, vagy előrántanék egy nagy tubus ketchupot és ráspriccelném az illetőre, netán egy csillámporral töltött játékpisztollyal venném célba. De lehet, hogy egyszerűen csak megkínálnám nyelvnyújtó nyalánksággal vagy kanári kuglóffal.




Egyszerű, gyors finomságok


Összegyűjtöttem néhány szuper finomságot arra az esetre, ha last minute szeretnél tető alá hozni egy Halloween bulit, netán szeretnéd könnyen-gyorsan megúszni a kajakészítős részét. Mindegyik recept gyorsan, néhány hozzávaló segítségével elkészíthető, így akkor sincs gond, ha csak most kezdenél hozzá.


fotó: SixSistersStuff
Virslis tekercs múmiák


Kezdjük ezzel a klasszikusnak nevezhető harapnivalóval, ami minden buli elengedhetetlen eleme, ráadásul ezt aztán tényleg néhány perc elkészíteni. További nagy előnye, hogy semmiféle konyhai képzettséget nem igényel. Mindössze virslire, leveles tésztára és ketchupra, na meg egy tojásra lesz szükséged hozzá.

Elkészítés:
A kinyújtott leveles tésztát kend meg ketchuppal, majd csíkozd fel körülbelül félujjnyi-ujjnyi vastagon. Fogj egy virslit és szorosan tekerd körbe tésztacsíkkal. Arra viszont ügyelj, hogy a virsli kb. harmadánál hagyj ki egy kis részt, hogy a múmia arca kikukucskálhasson.
A tekercseket tett sütőpapírra, kend le őket egy felvert tojás sárgájával (vagy ha világosabbra szeretnéd, akkor egész tojással), majd mehetnek is az előmelegített sütőbe.
Ha kihűlt némi majonéz és egész bors segítségével megalkothatod a szemeket.
 



fotó: chelseasmessyapron
Jack Oreo Pop


Tim Burton klasszikusa, a Karácsonyi lidércnyomás máig az egyik legismertebb és legkedveltebb téma, ha Halloweenről van szó. Te is könnyen elkészítheted a saját Jackedet, mindössze néhány hurkapálcára, fekete szalagra, egy csomag oreo kekszre, fehér- és étcsokira lesz szükséged.

Elkészítés:
Szúrj egy pálcát az oreo keksz krémes töltelékébe, majd mártsd bele a felolvasztott fehér csokiba. Hagyd megszáradni.
Miután megszilárdult a csoki, felolvasztott étcsokival rajzolj szemeket, orrot és szájat a közepére, majd hagyd, hogy ismét megszáradjon. Végezetül köss egy kis masnit a pálcára, és voilá, kész is vagy.




fotó: anniekaly
Töltött tök végtelen variációban

Nyugi, nem valódi tökre gondoltam! Ehhez a harapnivalóhoz mindössze leveles tésztára, na meg az általad áhított töltelék hozzávalóira lesz szükséged némi fonallal karöltve.

Elkészítés:
A kinyújtott leveles tésztából szaggass tetszőleges méretű köröket (én ehhez bögrét használok), majd a közepébe tegyél egy kis kanálnyi előre megpuhított fahéjas almát/körtét vagy nutellát, netán pörköltesen elkészített darált húst és csippentsd össze. Formázz belőle golyót! (Ügyelj rá, hogy ne legyen túl vékony a tészta, és a töltelék se legyen túl sok, különben ki fog szakadni a golyód.) Ha kész vagy, egy vastagabb fonál segítségével kezdd el kialakítani a tök formáját, de vigyázz, ne húzd meg túl erősen a fonaladat, mert kiszakítja a tésztádat. Rakd sütőpapírra a kis tökeidet, kend le egy felvert tojás sárgájával, majd told be előmelegített sütőbe.
Fogyasztás előtt szabadulj meg a fonalaktól! 
 
 



fotó: inbloombakery.com
Teszlek Süveg muffin

A Harry Potter egy rendkívül jó és hálás téma az év bármelyik napján - halloweenkor meg aztán pláne. Rengeteg lehetőséget rejt magában a csoki békától kezdve, a vajsörön át, egészen a mindenízű drazséig, de én most a Teszlek Süveget emelném ki.
A Teszleg Süveg többféle módon is elkészíthető muffin kategóriában. Egyrészt süthetsz sima muffinokat, amiknek a belsejét kivájva, megtöltheted őket a roxforti házak mintájára színezett vajkrémmel (piros, sárga, zöld és kék), a tetejüket pedig ugyancsak feldíszítheted sima vajkrémmel és boszorkány kalappal (fél oreo keksz, rá fagyi tölcsér alja, majd az egész csokiba mártva). Ebben az esetben jó poén meglesni, ki melyik házba kerülne. Vagy beszerezhetsz hozzám hasonlóan egy szilikonból készült Teszlek Süveg muffinformát és kisütheted abban a falatnyi muffinokat. Ha emellett döntesz, akkor mindenképp várd meg, hogy kihűljenek a sütijeid és csak azután pattintsd ki őket, különben a minta nem marad bennük.
Akárhogy is döntesz, ezzel tutira nem foghatsz mellé. És hogy biztos legyen a siker, íme egy garantáltan finom muffin recept, ami mind a két verzióhoz használható:

Hozzávalók:

- 2 db banán
- 60 ml olaj
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor 
- 11 dkg liszt
- 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 mk. szódabikarbóna
- 1 mk fahéj
- 70 g étcsoki (kihagyható)

Elkészítés:
1) Villával törd össze a banánokat.
2) Lassan csorgasd hozzá az olajat.
3) Add hozzá az egész tojást, cukrot és keverd össze robotgéppel.
4) A lisztet, kakaót, szódabikarbónát és fahájat keverd össze, majd add a banános masszához.
5) Szórd bele az apróra vágott csokit - ha szeretnél bele tenni.
6) Adagold formába, majd előmelegített sütőben süsd meg.




Nyereményjáték


Mostani játékunk során rémisztően jó filmeket keresünk. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az alapján megfejteni a mese vagy film címét és a megoldást beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik állomást teljesítitek, esélyetek nyílik megnyerni a bloggereink által felajánlott nyeremények egyikét.
Figyelem, a bloggerek csak magyarországi címre postáznak; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

1) Booktastic Boglinc - Halloween Playlist
2) Dreamworld - Gyors sütik
3) Olvasónapló - Halloween podcastek
4) Pandalány olvas
5) Zakkan olvas
6) Fanni’s Library - Boszorkányos könyvajánló
7) Spirit Bliss Sárga könyves út - Fanartok
8) Függővég - Ijesztő filmajánló
9) Szaffi polca - Hidegrázós írók
10) Csak olvass! - Könyvjelzők
11) Utószó - (Nem)ijesztő filmajánló
12) Kelly & Lupi olvas - Halloween sminkek
13) Könyvvilág - Nem annyira borzongató könyvajánló
14) Könyv és más - Társasjáték ajánló
15) Hagyjatok! Olvasok! - Borzongató könyvek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése