2022. december 3., szombat

Adventi blogturné (2022) - Programajánló+booktag


„Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”

Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?
Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk!

December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig.
Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát.
Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.





Booktag


1) Mikulás - Melyik a szívednek legkedvesebb karácsonyi történet?


Néhány évvel ezelőtt erre még lehet, hogy nehezen válaszoltam volna, de 2016. decembere óta A fiú, akit Karácsonynak hívnak a legeslegkedvencebb karácsonyi könyvem - illetve könyvsorozatom, ugyanis mind a négy ide tartozó kötet nagyon kedves a szívemnek.
A fiú, akit Karácsonynak hívnak egyébként egy roppant édes, izgalmas, letehetetlen, varázslatos, megható és ünnepi kötet. Ízig-vérig karácsonyi regény. Na, meg tele van mikulásos easter eggekkel, amik minden alkalommal "aha, hát ezért!" rácsodálkozásra késztetik olvasójukat.
Tiszta szívből ajánlom gyereknek és felnőttnek, ha tradícionális karácsonyi könyvre vágytok - rénszarvasokkal, hóval, koboldokkal, galibával, szeretettel, családdal, ajándékokkal.


2) Grincs - A kedvenc morally grey karaktered.

Az a helyzet, hogy genetikailag van nálam valami gond, ugyanis félelmetes módon vonzanak a morally grey karakterek... de annyira, hogy amikor azt hiszem, kiszúrtam magamnak a jófiút, akkor is kiderül, hogy mégse. Ennél fogva elég nehéz Rhys, Kaz, Éjúr, Loki, Hawke, Cardan, Daemon Targaryen, Geralt, Laurent herceg vagy épp Jacks közül választanom. És nem is szeretnék.
De most komolyan, hogy lehet csak egyet választani ilyen mezőnyből? Ugye, hogy sehogy!


3) Hógolyócsata - Ki az a három karakter, akit szívesen beválogatnál a csapatodba egy ádáz hógolyócsata esetén?


Mivel a hógolyócsata egy véresen komoly dolog, ezért mindenképp olyanokra van szükségem, akiknek van háborús tapasztalata. A csapatomban mindenképp helyt érdemel Aelin érthető okokból, mellette viszont szükségem van két csibész pasira is, akik nem is lehetnének mások, mint Jace Wayland/Lightwood/Herondale és Daemon Black. Velük garantált a siker és a jó hangulat!


4) Fagyöngy - A kedvenc könyves párosod.


Hát ez a világ legszemetebb kérdése ever. Egyszerűen nem tudok dönteni a Will-Tessa-Jem, a Malec és Jace & Clary párosok között. Éppen ugyanannyira szeretem őket.


5) Szaloncukor - Milyen süteménnyel kínálnád meg a hozzád látogató kedvenc karaktered?

Ha Will Herondale megjelenne az ajtómban és azt mondaná, hogy nálam tölti a karácsonyt, akkor gyakorlatilag bármit kérhetne. Na de viccet félretéve, mindenképp megkínálnám anyukám díjnyertes diós és mákos bejglijével, mandulás diójával, és az én kedvenc csokis fatörzsemmel. Remélhetőleg egyik sem késztetné menekvésre.


6) Levél - Melyik 3 könyvet kérnéd idén a Mikulástól/Jézuskától ajándékba?


Az egyiket éppen ma vette meg a Jézuska nekem (amolyan tőlem nekem alapon), ez pedig nem más,mint A sárkány felemelkedése. Mellette nagyon szeretném még a sorozatos borítóval A gyűrűk urát, és Cassandra Clare-től a kemény fedeles Vasláncot. De ha az új illusztrált HP is bekúszna a fa alá, nem ellenkeznék.


7) Mézeskalácsház - Melyik könyves világban élnél szívesen, és pontosan hol laknál?

Szerintem Erilea, azon belül pedig Terrasen tökéletes választás lenne. Kisebb eséllyel halnék meg öt percen belül, mint Westeroson. Bár a Megyében is szívesen elidőznék... Meg Idrisben is. Az Éjszaka udvaráról nem is beszélve.




Programajánló


Összegyűjtöttem nektek három szuper programot, közel a fővároshoz, amit mindenképp érdemes csekkolni, ha szerettek kirándulni, vágytok valami szépre, de közben hangolódnátok az ünnepekre is. Mindhárom ideális választás akár gyerekkel, akár barátokkal vagy családdal.


1) Gyermekvasút

Elsőként a Gyermekvasutat ajánlanám figyelmetekbe, ami ugyan egész évben üzemel, ám a ünnepek közeledtével még meghittebb élményt kínál, ahogy a (fedett) vonat 11 km-en keresztül, erdei ösvények  mentén kanyarog, majd a végállomás előtt átpöfög a bájos kis alagúton. Fontos tudni, hogy ez a javarészt gyerekek által irányított vonat Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között közlekedik, nagyjából egyórás menetidővel, ám a hat megálló közül bármelyiknél fel- és le lehet szállni, s olyan nevezetességeket megtekinteni, mint a vadaspark, kalandpark, Erzsébet-kilátó, Normafa, Libegő, Tündér-szikla, Kaán Károly-kilátó, Makovecz Imre-kilátó vagy a Gyermekvasút múzeum.
Érdemes azonban minél hosszabb távot megtenni és megcsodálni a csodás panorámát, a vasút mentén elterülő, háborítatlan erdőt, a ködbe vagy épp felhőkbe vesző hegyeket, s kiélvezni a népszerű fotótémaként is szolgáló alagutat, ahol teljes sötétségben suhan át a vonat. A visszaindulás előtt pedig szívből ajánlom, hogy tegyetek egy túrát.
Sőt! Ha igazán kimaxolnátok az élményt, akár néhány pillanat vagy egy utazás erejéig, alkalmanként nosztalgia gőzmozdony is közlekedik, forró gőzt és hamut lövellve - régi korok- és/vagy Harry Potter rajongóknak mindenképp kihagyhatatlan látvány!
Bővebben a Gyermekvasút honlapján tájékozódhattok árakról, menetrendről és egyéb tudnivalókról.


2) Karácsonyház


A Karácsonyház Magyarországon egyedülálló, különleges karácsonyi mesevilágot megidéző üzlet. Egy nagy hírű és népszerű karácsonyi vásár és trendbemutató Gödöllő szívében, amely mini karácsonyi kültéri forgatagával kellemes lehetőséget nyújt az ünnepekre való hangolódásra. (forrás: karacsonyhaz.hu)
Odabent különféle tematikájú termek kápráztatják el a látogatókat, idén például akad erdei vagy sarkvidéki ihletésű dekoráció, de csajos, tradícionális vagy épp cukorkás, mackós, dínós részleg is, míg az ajtón belépve Télapó és Télanyó édesség mennyországa fogadja az embert. Ha pedig valamelyik dísz megtetszik, akár meg is vásárolhatod.
Nálam immár harmadik esztendeje kötelező program (minden éveben más a dekoráció), legalább egyszer, de ha tehetem, többször is visszatérek barátokkal, családtagokkal.
Hétköznap kevesebben vannak, kényelmesebb nézelődni, hétvégén viszont rövidebb-hosszabb sorban állással kell számolni. Ugyanakkor a várakozás sem unalmas, a Karácsonyház előtti téren különféle bódék (rétes, gesztenye, édesség, kávé, stb.), manóházak, körhinta, manók, karácsonyi vasútállomás installáció tekinthetőek meg, továbbá a bejárat mellett szelfi- és fotósarok is van (idén egy gigantikus Mézivel).
A Karácsonyház a kedvenc őszi-téli programom, a többméteres Diótörők által őrzött kapun belépve mindig úgy érzem, mintha egy karácsonyi mesevilágba sétálnék be, ahol minden csupa varázslat.
A Karácsonyházról itt, itt és itt találtok általam készített videókat.
Extra tipp: a közelben található egy park, illetve a gödöllői kastély és annak az ingyenesen látogatható, gyönyörű kastélyparkja.


3) Lumina Park

A Lumina Park egy varázslatos fénypark a Margitszigeten, azon belül is a Palatinus Fürdő területén. Belépve kicsik és nagyon is úgy érezhetik, mintha egy mesevilágba csöppentek volna. Odabent egy adott tematikának megfelelően (ami idén a Világkörüli utazás címet viseli) különféle led izzókkal kivilágított installációk helyezkednek el, melyek közül több ki is próbálható. Kb. 1,5 kilométernyi területen, meghatározott útvonalon lehet haladni és bebarangolni Ausztrália, India, Ázsia, Amerika vagy épp Afrika nevezetességeit, az út végén pedig Elza kastélya, Hamupipőke tökhintója, egy őrült labirintus és egy szemkápráztató kastélykert fogadja a látogatókat. Csodás színek, izgalmas figurák és passzoló fény- és hangeffektek teszik igazán maradandóvá az élményt.
A belépő ára kicsit borsos, de minden egyes forintot megér! Ez tényleg olyan, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell. Remek program gyerekekkel, barátokkal vagy épp a pároddal. Játékos, szemet gyönyörködtető, és rengeteg szuper képet lehet lőni.
Időben érdemes nagyjából 1,5, de inkább 2 órát szánni, hogy kényelmesen meg tudjatok nézni mindent.
További infókért látogassatok el a Lumina Park honlapjára. Ide kattintva pedig megnézhetitek a parkról készített videómat.


Megjegyzés: Nem szponzorált tartalom, mindegyiket saját tapasztalat alapján ajánlom.




Nyereményjáték


Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami irányulhat az ünnepre és annak fontos “kellékeire”, kapcsolódhat az adott poszthoz, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak.
A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hat ajándékkötet kerül kisorsolásra (a kötetek címeit a rafflecopter doboz tetején találjátok) azok között, akik minden állomást teljesítenek.
Figyelem, a bloggerek csak magyarországi címre postáznak; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Hol található a Karácsonyház?




Nézzetek be a többi állomásra is

12/01 Kelly és Lupi olvas - Karácsonyi vásárok
12/02 Booktastic Boglinc - Playlist
12/03 Dreamworld - Programajánló
12/04 Betonka szerint a világ… - Karácsonyi könyvek
12/05 Veronika's Reader Feeder - Babaróka karácsonya
12/06 Csak olvass! - Karácsonyi történet
12/07 Olvasónapló - Képeslapok
12/08 Fanni’s Library - Szívmelengető könyvek
12/09 Spirit Bliss Sárga könyves út - Rajzok és fanartok
12/10 Olvasónapló - Filmajánló
12/11 Utószó - Sütemény recept
12/12 Readinspo - Booktag
12/13 Csak olvass! - Könyvjelzők
12/14 Könyvvilág - Booktag
12/15 Könyv és más - Társasjáték ajánló
12/16 Kelly & Lupi olvas - Puzzle-k
12/17 Könyvvilág - Történet
12/18 Csak olvass! - Last minute ajándéktippek
12/19 Veronika’s Reader Feeder - Ünnepi DIY
12/20 Függővég
12/21 Hagyjatok! Olvasok! - Harry Potter fanfic
12/22 Szaffi polca - Mézeskalács
12/23 Dreamworld - Történet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése