Dreamworld

2024. október 3., csütörtök

Rachel Gilling - One Dark Window


Sötét hangulatú fantasy-t keresel az őszi időszakra? Vess egy pillantást Rachel Gillig könyvére! Az Egy sötét ablakban fenyegető mágiáról, lázadókról és egy olyan fiatal lányról olvashatsz, akiben egy valóságos szörnyeteg lakozik. A Lidérc kilencéves kora óta osztozik a tudatán, és Elspeth azóta keresi a módszert, amellyel megszabadulhat tőle. A regény a Könyvmolyképző gondozásában jelent meg idén szeptemberben, és nálunk most nyerhetsz is belőle egy példányt.
 
 
Rachel Gilling: One Dark Window - Egy sötét ablak
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635979660
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Ódor Anna

Fülszöveg:
Ha szabadon engedi a benne élő szörnyet, megmentheti a királyságát?
Elspeth Spindle biztonságra vágyik a kísérteties, ködös királyságban, ahol él. Ám ehhez a puszta szerencsénél többre van szüksége… A Lidérc – ahogyan Elspeth hívja – egy szeszélyes, ősi szellem, aki a fejében lakozik. Védelmezi a lányt, és megőrzi a titkait. Azonban mindennek megvan az ára, a varázserőnek különösen. Amikor Elspeth az erdőben összetalálkozik egy rejtélyes útonállóval, az élete drámai fordulatot vesz. Csatlakozik egy csoporthoz, amelynek célja, hogy megtisztítsák Blundert a sötét mágiától, amihez össze kell gyűjteniük a Gondviselés tizenkét kártyáját. És hogy ki az útonálló? A király unokaöccse, Blunder legveszélyesebb embereinek parancsnoka, a magas, sötét hajú és piszkosul jóképű Ravyn Yew, a felségáruló. A tét egyre nő, akárcsak Elspeth és Ravyn egymás iránt érzett vonzalma. A lánynak pedig lassan szembe kell néznie a legsötétebb titkával: a Lidérc egyre nagyobb befolyást szerez az elméje felett, és talán nem is lesz képes megállítani őt…

Saját véleményem:
Emlékszem, hogy egy szép nyári napon, a Vörösmarty téren sétálgatva,  kíváncsisággal vegyes izgalommal böngésztem az egyik könyvmolyképzős könyvheti szerzeményemet: a várható megjelenéseket tartalmazó kis leporellót. Az örömködések közepette, ahogy megpillantottam Rachel Gilling regényének gyönyörűséges borítóját, hangosan is kiszakadt belőlem egy örömujjongás, egy "végre, ez az!". És hogy miért is olyan érdekes ez? Nos, azért, mert rájöttem, hogy életemben akkor és ott láttam először ezt a könyvet, de tudat alatt már tudtam, hogy olvasni akarom.

"A legjobb hazugságok mind ilyenek – van bennük egy szemernyi igazság."

A One Dark Window az egyik legszuperebb őszi olvasmány, ami az utóbbi években megjelent. A komor, kísérteties hangulata, a sötét mágia jelenléte, valamit a sztori egész ködös, átoksújtotta atmoszférája kiválóan passzol ahhoz, a már-már pinterest-szerű álomképhez, amit a borongós, kuckózós, kissé baljóslatú évszakhoz társítunk. És erre egyébként kiválóan ráerősít a regény cselekményét mozgásban tartó szál, a mágia is. Blunder elszigetelt, ködben úszó királysága bűzlik a sötét mágiától, amit a hatalmasok nem néznek jó szemmel, ugyanis hivatalosan csak az a tizenkét személy birtokolhat mágiát, akinek birtokában van valamelyik a Gondviselés kártyáiból. Csakhogy a királyságban jelen van egy, a ködből táplálkozó fertőzés is, melynek mellékhatásaként az emberek természetfeletti képességekre tehetnek szert. Ugyanakkor, ha a beteg erei megfeketednek, a sorsa is megpecsételődik: sötét mágia birtokába kerül, egyszersmind meg is indul a hajtóvadászat utána - legyen szó gyermekről vagy felnőttről. És akkor itt jön a csattanó, hisz történetünk hősnője, Elspeth kilencéves korában megbetegszik, ám nagynénje és egy fura hang segítségével mégis megmenekül. Elspeth ténylegesen nem tesz szert mágiára... egy láthatatlan társra igen. Egy sárgaszemű, bundás szörnyeteg, a Lidérc állandó társává válik, mondhatni egybeolvad a lány elméjével: védelmezi, óvja titkait, suttog neki. Csakhogy mindennek ára van. És amikor Elspeth csatlakozik egy jóképű útonállóhoz (aki nem más, mint a király öccse) és csapatához - akiknek az a célja, hogy összegyűjtsék a kártyákat és megtisztítsák a királyságot a sötét mágiától -, minden összekuszálódik.

Ahogy fentebb is említettem, a One Dark Window egy igazán kísérteties, baljós és borongós hangulatú olvasmány, amihez elképzelni sem tudnék jobb időszakot az ősznél. Már csak azért sem, mert a szerző nagyon ügyesen játszik a természet és a mágia kapcsolatával: a kártyák, a köd és a vér össze vannak kötve, olyan érzékeny egyensúlyt alkotva, mint egy pókháló. 
Blunder népe egykor istenként tisztelte az Erdő szellemét, vágyták és keresték a mágiája - vagyis a só - illatát. Áldást és ajándékot kértek tőle, cserébe tisztelték az erdeit, sőt fái nevét is felvették. E különleges kapcsolat okán az isten különleges képességgel ruházta fel a Pásztor királyt, aki szerette volna népével is megosztani ajándékát, így hát elkészítette a Gondviselés kártyáit. Csakhogy mint tudjuk, a mágiának ára van, a király minden egyes lapért odaadott az Erdő szellemének egy darabot a lelkéből. A pakli elkészülte után viszont már maguk az emberek is képesek voltak varázsolni, így elfordultak az ősi istentől, aki haragjában bosszúszomjassá és gonosszá vált: ködbe borította a királyságot. 
Sokan belevesztek a ködbe, másokat megfertőzött és veszélyessé váltak a Szellemtől kapott képességeik kezelhetetlen ereje miatt, Blundert pedig egyre inkább elszigetelte a terjedő köd a többi királyságtól. Kétségbeesésében a Pásztor király alkut kötött a Szellemmel, s pontosan lejegyezte, miként szabadítható meg Blunder az átoktól, ám ő maga nem tehette meg mindezt. És akkor itt jön képbe Ravyn, a titokzatos útonálló, aki eltökéli, hogy végrehajtja az Éger ősi könyvében leírtakat.
Eddig egyszerűnek tűnik, ugye? Csakhogy nem az:

"– Volt egyszer egy lány – mormolta –, okos és jó, aki az erdő mélyén, az árnyak között járt. Volt egyszer egy király, a botja nyomán Pásztornak nevezték, aki uralta a mágiát, s megírta az ősi könyvet. Ketten együtt voltak, így e kettő ugyanaz volt: a lány, a király… s a szörny, amivé e kettő vált. "

A versikét olvasva talán már ti magatok is kezditek sejteni, hogy itt bizony jócskán lesz bonyodalom. A tizenkét kártya összegyűjtése (birtokosuktól elveszik az erőt), az átok, valamint Elspeth és a benne lakozó Lidérc, nem ígér egyszerűséget. Izgalmat és konfliktust annál inkább, amit csak még jobban megédesít, illetve felszít a Ravyn és Elspeth között kialakuló kapcsolat. De mielőtt megijednétek, hogy egy újabb romantikus YA, ami a romantika áldozatául esik, mindenkit megnyugtatok: szó sincs ilyesmiről. Noha kétségkívül ad egy extra fűszert, már csak a karakterek titokzatossága okán is, nem veszi át az uralmat. Nekem ez például kifejezetten tetszett, visszaidézte a nem olyan régmúlt fantasy olvasmányaimat, amik nem a szexről és az őrült vágyról szóltak, hanem teret engedtek a valódi tartalomnak, akciónak és cselekménynek is. Szóval én csak ajánlani tudom nektek Rachel Gilling regényét, ha szeretnétek egy igazán ütős, izgalmas, borongós hangulatú, gótikus őszi olvasmányt. Én a magam részéről nagyon szerettem, élvezettel faltam az oldalakat, és alig várom, hogy kezemben tarthassam a duológia zárókötetét.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Elspeth, Ravyn
Kedvenc jelenet: a könyv atmoszférája és a kártyás megoldás
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A Pásztor király #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A játékunkban híres gótikus stílusú regények szereplőinek nevét rejtettük anagrammák mögé. A feladatotok, hogy feloldjátok az anagrammát és a Rafflecopter megfelelő helyére a könyv címét írjátok, amelyben az adott karakter szerepel. Ne aggódjatok, többnyire főszereplők neveit rejtik az anagrammák, illetve segítségként a nevek kezdőbetűit nagybetűk jelölik.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


sttFAiui ncch




Nézzetek be a többi állomásra is

09/19 Readinspo (extra: idézetek)
09/21 Readinspo
09/23 Csak olvass!
09/25 Csak olvass! (extra: fanartok)
09/27 Fanni's Library
09/30 Könyv és más
10/01 Dreamworld