2022. május 25., szerda

Jane Austen - A mansfieldi kastély


A Menő Könyvek nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen életművének egyik újabb darabját. A már megjelent kötetek mellett az írónő egy újabb klasszikusát tarthatjuk a kezünkben lenyűgöző változatban. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri A mansfieldi kastély legújabb kiadását!
 
 
Jane Austen: A mansfieldi kastély
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635841318
Oldalszám: 568oldal
Fordító: Simonyi Ágnes

Fülszöveg:
Íme egy újabb éles eszű Austen-hősnő, akit nem felejtünk el egykönnyen.
Jane Austen lenyűgöző regényei szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról, s természetesen reményről és boldogságról mesélnek, miközben gyakran ironikus képet festenek a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat. Thomas Bertram bárónak, a mansfieldi kastély dölyfös urának, két fia és két lánya van; önző, nemtörődöm feleségének pedig két nővére - az egyik túltesz rajta önzésben, rosszindulatban, a másik, Mrs. Price viszont szerény körülmények között neveli kilenc gyermekét.
Bertramék magukhoz veszik Mrs. Price egyik kislányát, a kedves, szerény Fannyt, akit sohasem kezelnek egyenrangúként. Fanny Price tízéves, amikor Mansfield Park befogadja, tizennyolc, amikor az olvasó búcsúzik tőle. E nyolc év története kel életre a regény lapjain, attól a naptól kezdve, amikor a félénk és zárkózott kislány az új otthonába érkezik. Fanny nénjeinek zaklatása ellenére is megállja helyét, és hamarosan nélkülözhetetlen tagja lesz a mansfieldi háznak. Jó modorát, feddhetetlen erkölcsét akkor is megőrzi, amikor a kastély urának távollétében Mansfieldet hangos dáridók, zűrzavaros amatőr színielőadások zaja veri fel.

Saját véleményem:
forrás: Little Moon Dance
Jane Austen munkássága igazán kedves a szívemnek, hisz amellett, hogy történetei hűen tükrözik a kor romantikáját, mai szemmel is könnyen befogadhatóak, élvezetesek, karakterei  pedig emlékezetesek. Továbbá, ha cselekményük nem is kimondottan pergő, a szerző lendületes stílusa magával ragadja az olvasót.

"Senki más nem lehet olyan jó vezérünk, mint az a hang, amely önmagunkban szól: csak oda kell figyelni."

Nagyjából erre számítottam A mansfieldi kastély esetében is, akkor még nem tudván, hogy az eredetileg 1814-ben (a Büszkeség és balítélet után) megjelent  mű Austen legvitatottabb regénye mind közül. Ahogyan a múltban, úgy korunkban is megosztó, vannak, akik rajonganak érte, míg mások nem kimondottan kedvelik. Ám mindennek semmi köze a minőséghez, Fanny Price története épp olyan magas színvonalú, mint bármely másik Jane Austen kötet, csupán egyéni ízlés és temperamentum  kérdése, hogyan viszonyul hozzá az olvasó.
A regény központi alakja Fanny Price, aki egy sokgyermekes, szegény család legidősebb leánygyermeke. Boldog gyermekkora nyolcévesen ér véget, mikor is nénikéi úgy döntenek, kiemelik őt nélkülöző családjából, s jobb körülményeket biztosítanak számára - függetlenül attól, mire vágyik a kislány. Noha a fő ötletgazda a gyermektelen Mrs. Norris, Fanny a gazdagabb nővérhez, Lady Bertramhoz és annak családjához kerül, ahol együtt, de bizonyos szintű megkülönböztetéssel és szigorban nevelkedik unokatestvéreivel.
Nehezen illeszkedik be a családba, szíve rendre visszahúzza valódi testvéreihez (legfőképpen bátyjához), ráadásul rokonai állandó becsmérlése miatt még inkább erősödik benne a szegény rokon érzés, amin egyedül lelkésznek készülő unokabátyja, Edmund képes tompítani valamicskét, nem kevés bátorságot és önbizalmat öntve bele. Vele ellentétben a többiek mind másodrendűként, s sokszor együgyűként kezelik a csöndes, szófogadó gyermeket, így hát nem csoda, hogy felnőve Fanny gyengéd érzelmeket kezd táplálni Edmund irányába, csakhogy a fiú szíve másvalakihez húz.
Míg Edmund apja és bátyja egy távoli ültetvényre utazik, megérkezik a faluba a Crawford testvérpár, Henry és Mary, ezzel pedig kezdetét veszi azon bonyodalmak sora, melyek a későbbiekben sorsdöntő szereppel bírnak. Szerelmek, színdarabok, viszonzott és viszonzatlan érzések, árulás, játék, irigység, erkölcs és színvonalbeli szakadékok tarkítják Edmund, Fanny, Mary és Henry kapcsolatát. 
 
A megannyi érdekes és izgalmas szál ellenére bevallom, engem mégsem tudott bevonni Austen ezen írása. Nem azért, mert nem jó, egyszerűen csak rá kellett jönnöm, hogy igen távol esik az én ízlésemtől, temperamentumomtól. Számomra túl hosszúra és lassúra sikeredett a felvezetés, amit a végtelennek tűnő monológok még inkább töménnyé tettek, később pedig annyira szerteágazóvá vált a történet a különféle kapcsolatok miatt, hogy mire felvehettem volna a fonalat, már el is vesztettem az érdeklődésemet. És sajnos maguk a főbb szereplők sem tudtak szimpátiát kicsikarni belőlem: Fanny jósága és pozitív értékei  például túl soknak bizonyultak, s emiatt bizonyos ponton túl már-már ellenszenvessé fajult. 
Ettől függetlenül látom és értem a regény értékeit, úgy mint realitás, társadalmi szatíra vagy korhű romantika... Tehát ha valaki kedveli a lassú folyású, leírásokban bővelkedő történeteket, akkor mindenképp érdemes lehet elolvasni A mansfieldi kastélyt. Le kell hozzá lassulni, megérteni, megízlelni minden egyes szót és mondanivalót, hagyni, hogy a szerző szóképei és szimbólumai kiteljesedjenek, átélni a 19. századbeli mentalistást. 


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: hosszú monológok, lassú felvezetés
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e a női főszereplő alapján, hogy Jane Austen melyik írására gondoltunk. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik regényben bukkan fel az adott női karakter.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Catherine Morland




Nézzetek be a többi állomásra is

05/14 Csak olvass!
05/16 Readinspo
05/22 Spirit Bliss Sárga könyves út
05/25 Dreamworld
05/29 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése