2022. október 14., péntek

Ali Hazelwood - A szerelem képlete


Ha egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!
 
 
Ali Hazelwood: A szerelem képlete
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632618432
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Harmadéves doktorandusz hallgatóként Olive nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és ő emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Anh meggyőzéséhez, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jeditrükknél. A kutatóknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik, és megcsókolja az első férfit, akit meglát.
Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes laborzsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen-égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával, és még határozottabban... kockás hasával. A kísérletük hirtelen veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.

Saját véleményem:
Ali Hazelwood neve futótűzként terjedt szét a különféle social media felületeken, s rövid idő alatt hatalmas hype alakult ki A szerelem képlete körül. Instagram posztok, tiktok videók végeláthatatlan sora került fel a netre, és nagyjából lehetetlen volt nem belebotlani áradozó posztok tucatjaiba. Én pedig, annak ellenére, hogy nem vagyok Kylo és Ren fan (az új SW filmeket, sorozatokat nem láttam), felültem a hype vonatra, és azt kell mondjam, egy-két jellemvonást leszámítva, alig érzékelhető valami abból, hogy ez tényleg egy Rylo fanfic. 

"– Nem látni valamit még akkor se, ha ott van az orrod előtt. Szándékosan megvakítod magad, csak mert félsz, hogy túl sokat látsz."

Örülök, hogy elcsábultam, mert egy elképesztően cuki és bájos könyvet kaptam A szerelem képlete által, melynek főhősei igen csak megmelengették a szívemet. Pontosan azt adta, amit egy ilyen típusú olvasmánytól remél az ember: felhőtlen szórakozást. Nem akar se több, se kevesebb lenni, annál ami: kissé klisés, édes, humoros egyetemi románc. De pontosan emiatt lesz annyira szerethető, na meg Adam Carlsen miatt, aki garantáltan megdobogtatja majd minden olvasó szívét. Engem teljesen levett a lábamról; bírom az olyan karaktereket, akik látszólag seggfejek - márpedig Adam az egyetem zsarnoka -, de valójában vajból van a szívük.

A történet két főszereplője Olive, a Stanford Egyetem hallgatója, és Adam, a diákok által rettegett tanár, akik kölcsönös szívességen alapuló kamukapcsolatba kezdenek, miután a lány váratlanul megcsókolja a férfit. Míg Olive a legjobb barátnőjének szeretné bizonyítani, hogy túllépet előző randipartnerén, egyben lehetőséget teremteni arra, hogy Anh összejöhessen a sráccal, addig Adam azt reméli, hogy kapcsolatuk által sikerül meggyőznie az egyetemi vezetőséget arról, hogy nincs szándékában munkahelyet váltani, s így megkaphatja befagyasztott kutatási pénzeit. A gond csak az, hogy Adam Carlsen az egyetem legrettegettebb tanára, aki előszeretettel ríkatja meg diákjait, dobja vissza kutatásaikat és buktatja meg őket, ami nem kevés ellenérzést vált ki Olive barátaiból és ismerőseiből. Csakhogy minél több időt töltenek együtt, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy Adam nem az, akinek mutatja magát: valójában kedves, törődő, vicces és rendkívül karizmatikus pasi. Olyan, aki képes feje tetejére állítani a lány életét.
De vajon lehet-e jövője egy nagymenő egyetemi professzor és egy szárnyát bontogató diák románcának? És mi van azzal a lánnyal, akiért Adam évek óta rajong?

A cselekmény végtelenül egyszerű, voltaképp a romantikus regények kötelező útját járja be, mégis kellemes kikapcsolódást nyújt. Adam és Olive ellentéteken alapuló párosa iszonyat cuki és esetlen. Kapcsolatuk lassan bontakozik ki, ám a beteljesedésig vezető utat számos képtelen és szórakoztató pillanat édesíti meg, aminek a kamurandizás ad megfelelő táptalajt... Hisz terveikkel ellentétben olykor bizony bizonyítaniuk kell viszonyuk valódiságát, s olyan dolgokat művelni nyilvánosan, amiket maguktól sosem tennének meg. Így kezdeti kávézgatásaik lassan közös programokkal, mély beszélgetésekkel, félszeg érintésekkel és csókokkal bővülnek, jócskán túllépve korábban felállított szabályaikon.
A szereplők viszonylagos tapasztalatlansága miatt az egész igen csak hasonló az első szerelemre jellemző tapogatózó, elfojtott vágyakozással teli, kissé félszeg románcokhoz, amikor a páros között végig vibrál a levegő, mégsem mernek lépni a másik irányába. Adam sokáig csak egy kutatásainak élő tanár, míg Olive demiszexuálisként képtelen testi vonzalmat érezni olyan partnerek iránt, akikkel nem alakul ki érzelmi viszonya, ráadásul múltbeli élményei miatt mindehhez hozzáadódik az elvesztéstől való félelme és önbizalomhiánya is. Szóval vérbeli slow burn románc ez a javából - arcpirítóan szenvedélyes csúcsponttal. 
 
A történetnek viszont, ha nem is központi-, mégis jelentős részét képezi az egyetem és az egyetemi környezet. Adam Carlsen nagy hírű, neves lapokban publikáló egyetemi tanár, míg Olive az egész életét a hasnyálmirigyrák megelőzésének kutatására tette fel, legfőbb célja megoldást találni annak korai felismerésére. Kora ellenére kutatásai jól haladnak, nőként azonban nincs könnyű dolga, ráadásul a jelenlegi laborja sem megfelelő ahhoz, hogy folytatni tudja, amit elkezdett. Nőként és diákként azonban nehéz érvényesülnie a STEM világában vagy felhívnia magára a figyelmet; hogy mennyire, azt Ali Hazelwood csodásan bemutatja. 
Manapság rengeteg egyetemen játszódó történettel találkozni, számomra mégis A szerelem képlete volt az első, ami valóban betekintést engedett ebbe a világba. És nem csak hogy megmutatta, milyen az egyetemista élet (a kimerítő tanulás-munka, csóróság, küzdelem a figyelemért, kávémánia), hanem külön rálátást engedett a lányok helyzetére is. Nem túl erőszakosan, nem fröcsögve, pusztán szimpla tényekre alapozva, a maga hétköznapi módján. 

Összességében tehát nagyon-nagyon szerettem A szerelem képletét; megolvasztotta a szívemet, mosolyt csalt az arcomra, kikapcsolt, szórakoztatott és feltöltött. Szóval, ha kedvelitek a lassú égésű rom-comokat, amikben nem túl hivalkodóan de megjelennek fontosabb témák is (úgy, mint ambíció, múltbéli traumák, diszkrimináció, zaklatás), akkor szívből ajánlom. Ó és említettem már, hogy Adam "seggfej" Carlsen tökéletes bookboyfriend?


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:Adam, Olive, Malcolm, Anh, Holden
Kedvenc jelenet: naptejezés, chipses este, randik, hoteles éjszaka
Negatívum: vakcinarandi (nem értem, miért kellett vakcinapropagandát nyomatni egy könyvben), kísérleti egerek
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Melyik intézmény igazgatója volt Dixy Lee Ray 1963-1972 között?




Nézzetek be a többi állomásra is

09/30 Fanni's Library
10/02 Angelika blogja
10/04 Veronika's Reader Feeder
10/06 Könyvvilág
10/08 Csak olvass!
10/10 Pandalány olvas
10/12 Sorok Között
10/14 Dreamworld
10/16 Utószó
10/18 Hagyjatok! Olvasok!
10/20 Szaffi polca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése