Dreamworld

2024. június 25., kedd

Bea Fitzgerald - Girl, Goddess, Queen


A Menő Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent Hádész és Perszephoné történetének feminista feldolgozása Pokolba a szerelemmel! címmel. Tartsatok öt bloggerünkkel az alvilágba, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 
 
Bea Fitzgerald: Girl, Goddess, Queen - Pokolba a szerelemmel
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635844883
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Frei-Kovács Judit

Fülszöveg:
Több ezer évvel ezelőtt az istenek előálltak egy hazugsággal. Azt állították, hogy Perszephoné más istenek politikai játszmáinak áldozatává vált. Hogy Hádész elrabolta, és a feleségévé tette. Hogy Démétér annyira belebetegedett, hogy a Föld haldokolni kezdett miatta.
Ám a valódi történet ennél sokkal érdekesebb.
Perszephonét nem levitték a pokolba, hanem leugrott oda. Esze ágában sem volt hozzámenni valami önelégült istenséghez, aki sokkal jobban szerette saját magát, mint őt.
Most már csak annyit kell tennie, hogy meggyőzi az Alvilág idegesítően szexi, pimasz és igazán goromba urát, Hádészt, hogy segítsen megvalósítani a tervét. Egy olyan tervet, amely alapjaiban rengeti meg az Olümposzt.
Ám a következmények halálosak lehetnek, különösen, ha az ember a pokolban van...
Egy szenvedélyes, friss és hihetetlenül szórakoztató ifjúsági regény egy feltörekvő Tik-Tok szupersztár tollából.

Saját véleményem:
Hádészra mondom, életem eddigi legjobb Hádész és Perszephoné történetéhez volt szerencsém a Girl, Goddess, Queen által! Mióta az eszemet tudom, rajongok a mitológiákért, az utóbbi időben pedig engem is jócskán elkapott a Hádész-Perszephoné láz, válogatás nélkül falom a róluk szóló regényeket. Emiatt esett a választásom Bea Fitzgerald történetére is, ám azt legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ekkora meglepetést fog okozni. Beleestem abba a hibába, hogy a Barbie-pink borító, valamint az ifjúsági címke alapján ítéltem meg a könyvet, jó előre elkönyvelve, hogy egy cuki, ámde kissé tinisen bugyuta sztorihoz lesz majd szerencsém. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna!

"Talán tényleg van hatalmam, egyszerűen azért, mert úgy döntöttem, hogy cselekszem, amikor mások tétlenek maradtak."

A Girl, Goddess, Queen egy jól kidolgozott, okos, tettvágytól és női erőtől fűtött újragondolása Hádész és Perszephoné történetének. Egy igazi girlpower regény, ami már rögtön az első mondatával megmutatja, mire számíthat az olvasó. A nyolcéves Perszephoné a név- és uralkodási terület választó ceremóniáján nem kisebb dolgot kíván atyjától, mint a világot. Szavai félelmet váltanak ki Zeuszból, aki válaszul a virágok istennőjévé nevezi ki egy olyan semmitmondó név (Koré) kíséretében, ami örök emlékeztetőül szolgál gyengeségére és majdani szerepére. Koré ezt követően tíz éven keresztül vegetál édesanyja és néhány nimfa társaságában egy eldugott szicíliai szigeten, elszigetelve mindentől és mindenkitől. Szülei célja a lány tisztaságának, szűziességének és rejtélyességének megőrzése, hogy a megfelelő időben olyan férjet találhassanak neki, aki politikailag kedvező családjukra nézve. Déméter engedelmességre, tisztaságra, szolgalelkűségre, szűzies viselkedésre neveli lányát, nem törődve annak álmaival. Egyre csak azt sulykolja Koréba, hogy mindenben ki kell szolgálnia jövendőbeli urát, jó és csendes feleségnek és anyának kell lennie, s mindebből örömet meríteni. Csakhogy Koré nem erre vágyik, ő világot akar látni ahelyett, hogy apja figyelő tekintetének keresztüzében hozzámenne valami ősöreg istenhez. Így hát kétségbeesett lépésre szánja el magát, mikor szülei elmennek férjet választani neki: leugrik az Alvilágba, s egy fondorlatos csellel ráveszi a pimasz Hádészt, hogy otthonába és védelmébe fogadja. 

Bea Fitzgerald regényének üzenete egyértelműen a női erő. Mióta világ a világ, mi, nők elnyomásban éltünk (és bizonyos szinten még ma is ebben élünk), háttérbe tolt, csendes kisegerekként, akiknek a cincogása a legkisebb mértékben sem kívánatos. Az elvárt viselkedési forma alapján a nő húzódjon háttérbe a szó minden értelmében: szolgálja ki urát, családját, helyezze azok érdekeit a sajátja elé, és ne álmodozzon. Legyen szerény, szűzies, ugyanakkor odaadó, csendes, szófogadó. S örüljön, hogy a felette álló férfi oltalmat nyújt számára a többiekkel szemben. 
Koré is ebben a szellemben nevelkedik. Anyja abban látja biztosítva lánya védelmét, ha jó férjet talál számára, Zeusz pedig szeretné jelentéktelenné degradálni lányát és hasznot húzni belőle. Emiatt Koré fuldoklik, s mikor önmagára utalva helyt kell állnia az alvilágban, szép lassan elkezd lélegezni, s felfedezni magában azt a hihetetlen erőt és tettvágyat, amit éveken át elnyomott. A kihaltnak tűnő alvilág az élet lehetőségével kecsegteti, Koré pedig igen hamar rátalál arra, mi is teszi boldoggá. Célra lel Hádész birodalmában, méghozzá olyanra, amiért hajlandó bárkin és bármin átgázolni, hogy megvalósítsa, még az Alvilág urától sem retten vissza. De őszintén szólva nincs is miért. Bea Fitzgerald egy olyan Hádészt ábrázolt, aki méltó társa lehet Korénak oly módon, hogy egyenrangú partnerként tekint rá, s ahelyett, hogy elnyomná, ő maga húzódik háttérbe, ha a helyzet úgy kívánja. 
Idejét sem tudom, mikor olvastam ennyire egészséges, férfi és női szerepeket jól kezelő kapcsolatról, ahol mindkét fél erős tud maradni saját jogán, anélkül, hogy ehhez el kellene nyomnia a másikat. Úgyhogy nyugi, Hádész abszolút nem papucs, sőt! Az első pillanattól kezdve imádnivaló a pasi, karizmatikus, pimasz, pökhendi, ráadásul félelmetesen jó a karakter hangja is!  
A fókusz azonban teljes mértékben Korén van, azon az istennőn, aki eddig báb volt saját törtében. Most viszont egy jól irányzott szerzői csavarral a virágok istennője lehetőséget kap arra, hogy bebizonyítsa, mi mindenre képes az ember lánya. Ehhez pedig nem kell más, csak az, hogy önmaga legyen, hogy felhagyjon a megfelelési kényszerével, felülemelkedjen a családi és társadalmi elvárásokon, s hogy bizonyos mértékben önzővé váljon: mások helyett magát helyezze előtérbe. Koré mindezt egy olyan lecsupaszított helyen tudja megtapasztalni, ahol nincs rajta nyomás, és ahol egyedül önmagára számíthat. És ahogy ez megvan, szemtanúi lehetünk annak, miként válik az egykori kislány és kigúnyolt istennő az alvilág királynőjévé. 
Természetesen e folyamat magával hozza Perszephoné és Hádész szerelmi szálát is, ami a kezdeti adok-kapok után előbb megfoghatatlan vággyá, majd valódi szerelemmé alakul. De a hangsúly továbbra is Korén és az ő felemelkedésén van. Na jó, azért néhány vicces beintés, seggfejezés meg szájalás belefér az alvilág pimasz, könyvmoly urával.

Mindent egybevetve azt kell mondanom, hogy a Girl, Goddess, Queen az idei évem egyik legnagyobb meglepetése volt. Szerethető, okos, ambíciózus főszereplők, dinamikus történetvezetés, jóadagnyi mitológia, szarkaztikus humor és leheletnyi románc a recept fő összetevőinek listája, na meg a feminista szellemiség. Természetesen mindez Hádész és Perszephoné történetével ötvözve. Bea Fitzgerald ugyanis bravúrosan szőtte egybe a női erőt és az alvilági szerelmesek időtlen történetét. Imádtam elveszni ebben a sztoriban, megismerni Hádészt és az ő valódi birodalmát, azt, ami a mitológiákban nem feltétlenül hangzik el, s látni, hogyan építi fel együtt a király és királynő az Alvilág végleges formáját. Végezetül pedig muszáj még megemlítenem Koré és Déméter anya-lánya kapcsolatát is, ami a regény egyik sarkalatos pontja. Remekül prezentálja, hogyan csúszhat el egy szereteten alapuló szülő-gyerek kapcsolat, ha a felek nem képesek kommunikálni és megérteni egymást. Hiába az anya aggadolma, ha a gyerek úgy érzi, hogy minden, amire ő vágyik, boldogtalanná teszi a szülőt. Véleményem szerint ez egy nagyon szívbemarkoló üzenet, még akkor is, ha nem feltétlenül ezen van a fő hangsúly. 
Szóval, ha szeretnétek egy igazán jól felépített, pergő ütemű, humoros, romantikus és kissé füstös regényt olvasni, vagy odáig vagytok a mitológiáért, netán egyenesen Hádész és Perszephoné fanok vagytok, akkor a legőszintébb szívvel ajánlom ezt a vattacukros csomagolásba bújtatott gyöngyszemet. Vagy nevezzem inkább gránátalmának? Ha belekóstolsz, garantáltan a rabja leszel!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Hádész, Koré, Sztüx
Kedvenc jelenet: az egyik spoileres, a másik Hádész és Sztüx cukkolásai
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ezúttal olyan könyvek íróit keressük, akik szintén a görög mitológiát választották történetük témájául. A blogjainkon található betűkből rakjátok össze a neveiket, és írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


MOOWAARAGRETTD




Nézzetek be a többi állomásra is

06/21 Hagyjatok! Olvasok!
06/24 Dreamworld
06/27 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése