Dreamworld

2024. szeptember 29., vasárnap

Janice Hadlow - A másik Bennet lány


Jane Austen talán legnépszerűbb regényének számos folytatást, átgondolást alkottak az elmúlt kétszáz év során; Elizabeth és Mr. Darcy szerelmét számtalanszor papírra vetették vagy épp vászonra vitték. Ismerjük Lydia és Mr. Wickham viharos házasságát, és Jane vonzalmát Mr. Bingley-hez. Mi történt a harmadik, középső nővérrel, Maryvel? Vajon tényleg vénlányként élte életét, mint ahogy azt a Büszkeség és balítéletből sejthetjük? Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, s ismerkedjetek meg a másik Bennet lány történetével. A turné végén tiétek lehet a könyv egy példánya a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.
 
 
Janice Hadlow: A másik Bennet lány
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635977048
Oldalszám: 552 oldal
Fordító: Tóth Katalin

Fülszöveg:
Jane Austen is büszke lenne rá – Mary Bennet története.
Mary, a Büszkeség és balítélet öt Bennet nővérének rút kiskacsája előbújik az árnyékból.
Janice Hadlow brit szerző újragondolta Mary Bennet sorsát: mi lenne, ha Mary élete másképp alakulna, mint ami az eddigi történetéből következik? Mi van, ha a könyvekbe menekülő középső lány végre rátalál önmagára, és megvalósítja azt, amit csinosabb, magabiztosabb testvérei már elértek?
Mary útja olyan, mint minden Austen-hősnőé. Meg kell tanulnia, hogy akkor számíthat a vágyott életre, ha képes elfogadni magát olyannak, amilyen. Le kell bontania magáról az elvárásokat, hogy kibontakozzon valódi énje – csak akkor van esélye a boldogságra és látja tisztán, hogyan válhat méltóvá a szerelemre.
Elsöprő erejű első regény, amely minden Austen-rajongónak szívből ajánlott!

Saját véleményem:
Annak idején a Büszkeség és balítélet volt az első klasszikus, amit egyéni indíttatásból vettem kézbe. Szerencsére a megfelelő fordítás került a kezembe, ami a maga szerethetőségében adta vissza a történetet. Mr. Darcy és Elizabeth románcapedig oly' mélyen belevéste magát a szívembe, hogy egészen mostanáig képtelen voltam másféle feldolgozást, újra- vagy épp továbbgondolást a kezembe venni.  Most azonban kivételt tettem Janice Hadlow művével, s fejest ugrottam A másik Bennet lányba, melynek középpontjában a középső, méltánytalanul elhanyagolt Bennet nővér, Mary áll. 

"Nem ugyanolyan csak szemlélni az eseményeket, mint részt venni bennük. Valamiről így biztosan lemaradsz."

Mary a középső nővér, egy átlagos, se nem szép, se nem túl okos, de nem is buta lány, aki e tulajdonságai okán valahogy képtelen kapcsolódni fiatalabb húgaival vagy idősebb nővéreivel. Velük ellentétben nem harsány, nem problémás, nincsenek világmegváltó tervei, voltaképpen valóságos szürkezóna. Ez pedig meg is látszik rajta: képtelen beilleszkedni családjába. 
Ezen a ponton talán felmerül bennetek, hogy miként lehet egy ennyire megfoghatatlan, semmilyen karakter jó hősnő... Az igazság az, hogy a regény során végmenő fejlődése, karakterútja alkalmassá teszi a feladatra, s végre megkapja a maga főszerepét. 
Maga a történet egyébként több részre osztható, az elején Mary szemszögéből nézve követhetjük végig a már jól ismert eseményeket, amit egy kétéves időugrás követ, majd pedig egy borzalmas tragédia, ami arra sarkallja Mary-t, hogy útra kelljen, s egy másik családban találjon rá önmagára és arra a családra, amit a sajátjában  nem talált meg. 

Mindent egybevetve A másik Bennet lány egy méltó, jól felépített újragondolása az eredeti alapnak. Helyenként kicsit lassú, terjengős, mégis nagyon szórakoztató. Örülök, hogy alkalmam nyílt megismerni Mary-t. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:
Kedvenc jelenet:
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A könyvhöz kapcsolódóan természetesen a Büszkeség és balítélet világában maradunk, és Jane Austen regényéhez és annak adaptációihoz kapcsolódóan találtok kérdéseket az egyes állomásokon. Az Austen-kedvelőknek biztosan a kisujjában lesznek a válaszok. Irány Pemberley!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mire van szüksége okvetlenül egy vagyonos legényembernek az általánosan elismert igazság szerint?




Nézzetek be a többi állomásra is

09/18 Szembetűnő
09/20 Csak olvass!
09/23 Dreamworld - Idézetek
09/24 Olvasónapló
09/26 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése