Dreamworld

2024. május 21., kedd

Hannah Nicole Maehrer - A Gonosz asszisztense

 
Az Anassa Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Hannah Nicole Maehrer nagysikerű regénye, A Gonosz asszisztense. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges, humorral és könnyed romantikával átitatott fantasy-t, melyben a hősnőnek nem csak gonosztevő főnöke iránti vonzalmával kell megküzdenie, hanem azt is ki kell derítenie, ki akarja szabotálni új munkahelyét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!
 
 
Hannah Nicole Maehrer: A Gonosz asszisztense
 
Kiadó: Anassa Könyek
ISBN: 9786156507235
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Kéri Andrea

Fülszöveg:
Evie Sage-nek el kell tartania gyengélkedő családját, ezért elengedhetetlen, hogy munkát találjon. Amikor a balsors összehozza Rennedawn leghírhedtebb gonosztevőjével, aki ráadásul állást is kínál neki, azonnal elfogadja. Persze egyetlen munka sem tökéletes, de nehezíti a helyzetet, ha az ember egy hangyányit belezúg a félelmetes, temperamentumos és tagadhatatlanul dögös főnökébe.
Amikor már kezdene hozzászokni a mennyezetről lelógó, levágott fejekhez és a talpa alá keveredő kóbor szemgolyók nyálkás cuppanásához, Evie gyanút fog, hogy a főhadiszállásukon egy hatalmas patkány bujkál… és nem csak a szó szerinti fajta. Mert Rennedawn királyságában burjánzik a rothadás, és úgy tűnik, hogy valaki képes még a nagybetűs Gonoszt is célba venni, hogy kiiktassa aljas birodalmával együtt.
Így hát Evie-nek már nemcsak főnöke iránti nyálcsorgatását kell visszafognia, hanem azt is ki kell derítenie, ki szabotálja a működésüket… valamint gondoskodni róla, hogy az illető garantáltan megfizessen érte.
Elvégre jó állást nehéz találni.

Saját véleményem:
Már a hazai megjelenés előtt nagy hype övezte Hannah Nicole Maehrer könyvének megjelenését, naná, hogy én is felkaptam rá a fejem. De hát tegyétek a szívetekre a kezeteket, és mondjátok, hogy egy morally grey szereplős romtasy nem mozgatna meg benneteket. Na ugye!
 
"– Te aztán magad vagy a káosz.
– Megtennéd, hogy ezt írásba adod referenciaként? Egy héten belül sikerülne állást találnom, és nekem sürgősen szükségem van egy munkára."


A Gonosz asszisztense egy igazán szórakoztató, könnyed kis történet, ami valóban mosolyt csal az olvasó arcára. S tulajdonképpen ez az, amiben nagyszerűsége rejlik. 
Önmagában nézve a történet egyszerű, nincsenek benne nagyívű összecsapások, heves összeborulások (hacsak a sárkánykígyókat nem vesszük számításba), vagy mély érzelmi megrázkódtatások. Sőt... mondhatni, hogy egy elég lassú izzású romantasyról van szó, ami ezen tulajdonságához mérten végig szépen, lassan halad. S tulajdonképpen ez a mérsékelt tempó a kötet egészét is kitűnően jellemzi. Viszonylag hosszú idő telik el onnantól, hogy a történet Bella-szindrómás hősnője, Evie Sage belebotlik az erdőben a rettegett Gonoszba, aki ahelyett, hogy megölné, munkát ajánl neki, addig, míg bármi komolyabbat is megtudunk a konfliktust szolgáltató események hátteréről. Illetve maga az információ adagolás is lassabb az átlagnál. 

A történet két központi alakja az egyszerű, kissé balszerencsés falubéli lány, Evie, valamint a messze földön híres, mindenki által rettegett Gonosz, akinek kedvenc elfoglaltsága a gyilkolás és a király értékes szállítmányainak kifosztása. Kettejük találkozása mondhatni sorsszerű. Evie ugyanis kétségbeesetten munkát keres, amikor az erdő mélyén belebotlik egy gyönyörű, sebzett idegenbe, akire a király emberei vadásznak. Akarva akaratlanul is társakká válnak menekülés közben, s amikor a férfi magával viszi Mészárlak nevű kastélyába és munkát ajánl neki, Evie annak ellenére egyezik bele, hogy tudja, kinek lesz az asszisztense. Szüksége van a munkára, hogy eltarthassa a királyság rejtélyes kórságában szenvedő apját és iskolás kishúgát, így néhány levágott fej vagy megkínzott hulla nem érdekli. Ám néhány hónap elteltével valaki előbb a főnöke életére tör, majd különféle módokon próbálja azt tönkretenni, s jó asszisztensként naná, hogy Evie is belekeveredik a bajba. De vajon ki valójában a Gonosz? Milyen kapcsolat fűzi a királyhoz? Miért lobog benne a bosszúvágy? És mind közül a legfontosabb: ki akarja Trystant és Evie-t is eltenni láb alól?

Ahogy láthatjátok, ez egy elég érdekes, nem mellesleg izgalmas felállás: morally grey főnök titokzatos múlttal, nyomozásra váró ügyek, valamint versenyfutás egy idegennel. És akkor még magáról a Mészárlakról, illetve annak lakóiról nem is beszéltem. 
Atmoszféráját tekintve egy igen erős regényről van szó. Ahogyan a Mészárlak sötét, komor hangulatú kastélya hullákkal, levágott fejekkel és gyötrelemtől sikoltozó foglyaival megspékelve éles ellentétbe kerül az ott dolgozó, furcsán dilis kis társasággal, a Gonosz édesszájúságával, illetve az ilyen-olyan mágikus elemekkel, az valami zseniális. Ugyanakkor őszinte leszek veletek, kétszer kellett nekifutnom ennek a sztorinak. Elsőre nagyon nem vitt, kétfejezetenként elaludtam rajta, untatott az információadagolás majdhogynem teljes hiánya és amellett, hogy megkedveltem a Gonoszt, bosszantott, hogy esetében Hannah Nicole Maehrer csak egy jól csengő címkeként használta fel a morally grey státuszt. Merthogy Trystan valójában olyan, mint egy Ríviai Geralt köntösbe csomagolt kiscica. Megjegyzem, ezzel együtt sem rugdosnám ki itthonról... 
Viccet félretéve, úgy gondolom, minden könyvnek megvan a maga pillanata, amikor úgy tud hatni az olvasóra, ahogyan kell. És ha ezt erőltetik, akkor az élmény más lesz. Épp ezért döntöttem úgy, hogy kipihenve, kicsit eltávolodva Eviéktől, adok egy második esélyt is a kötetnek, hisz jártam már így Holly Black esetében is. És jól döntöttem. Másodjára sokkal jobban vitt a történet, sikerült élveznem a folyamatosan jelenlévő poénokat, és alig vártam, hogy közelebb jussunk a megoldáshoz, miközben azért drukkoltam, hogy az a két mamlasz egymás karjába sodródjon. 

Ettől függetlenül továbbra is látom a regény hibáit, hiányosságait. A szerző stílusa kicsit kezdetleges a túl sok cselekevésleírással, az információadagolás szegényes (hiába cél a titokzatosság, az olvasónak muszáj valami magyarázat/morzsa, amibe kapaszkodni tud; az nem elég, hogy valami ellentét lapul a múltban, ami miatt a Gonosz és a király évtizedes hadban állnak egymással), míg a Gonosz karaktere inkább szarkasztikus, semmint morally grey. Viszont az események és a nyomozás izgalmas, pláne ahogy egyre közelebb jutunk a bűnös leleplezéséhez, Evie szerethető hősnő, a humor pedig bombasztikus. Nem is tudom, mikor mosolyogtam ennyit egy könyvön. Imádtam az Evie és Trystan közti szóbárpajokat, a groteszk kis munkahelyi családot és az ő kapcsolatrendszerüket, a táblás brekiről nem is beszélve. Mindemellett tetszett, hogy a szerző nem korlátozta az eseményeket csak és kizárólag a Mészárlak területére, hanem ki mert lépni a királyság többi területére is - ezzel együtt megmutatva a Gonosz emberibb oldalát. Jó kis párhuzam alakult ki a kastélybéli és a "civil" verziója között, ettől sokkal emberibb, megfoghatóbb figura lett belőle.

Mindent egybevetve úgy vélem, ha A Gonosz asszisztense nem is tökéletes, valójában nagyon is szerethető olvasmány. Könnyed, humoros, varázslatos történet, ami komolytalanságával szembe mer menni versenytársaival. Örülök, hogy adtam neki egy második esélyt, megérdemelte. Izgatottan várom a folytatást, pláne ilyen befejezés után! Nektek pedig akkor ajánlom, ha szeretnétek egy aranyos, szeleburdi romtasy-t, aminek nem a világmegváltás, hanem a szórakoztatás a fő célja. (Slusszpoénként megjegyzem, van benne néhány Aranyhaj típusú poén is, főként körözési plakát vonalon.)


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Evie, Trystan, béka, Tati, Penge
Kedvenc jelenet: bál-álférj játék, illetve az Evie által vásárolt plakát
Negatívum: megkésett információ adagolás 
Borító: 5/5
Sorozat: A Gonosz asszisztense #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a nyomozásé lesz a főszerep! Minden állomáson egy-egy szó alá elrejtünk nektek egy tárgyat vagy élőlényt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megkeresni ezeket. Ha megvan, akkor a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be annak a megnevezését, amit találtatok.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

05/13 Kitablar
05/15 Dreamworld - Idézetek
05/17 Könyv és más
05/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése