Dreamworld

2024. május 16., csütörtök

Elizabeth Lim - A sárkány ígérete

 
A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű, duológiájának második része, A sárkány ígérete. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, derítsük ki együtt hogyan folytatódik a történet és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.
 
 
Elizabeth Lim: A sárkány ígérete
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635844753
Oldalszám: 608 oldal
Fordító: Herman Alexandra

Fülszöveg:
„Az ​ígéret nem holmi csók a szélben, amivel csak úgy dobálózunk. Egy darab saját magunkból, amit odaadunk valaki másnak, és nem kapjuk vissza, amíg nem teljesítjük a fogadalmunkat.”
Vannak azonban ígéretek, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Egy elátkozott sárkánygyöngy visszajuttatása a jogos tulajdonosának pont ilyen feladat. Különösen, ha a szóban forgó gyöngyöt a világ összes nagy hatalmú sárkánya, varázslója és démona magának akarja. És ha ez nem lenne elég, a roppant erővel rendelkező varázstárgy rendkívül szeszélyes is… Shiorinak el kell utaznia a sárkányok tenger mélyén rejtőző királyságába, démonokkal és szellemekkel kell harcolnia, és haza kell juttatnia a gyöngyöt, mielőtt az teljesen kettétörik, és elpusztítja a világot.
De maga Shiori vajon hazatalál-e valaha? El tudják-e fogadni az emberek az ereiben csörgedező varázserőt, vagy elszabadult papírsárkányként kell kóborolnia a világban, távol az apjától, a testvéreitől, a szerelmétől?
A Hat bíborszín darumadár folytatásában Kiata hercegnőjének minden varázserejét és leleményességét be kell vetnie, ha túl akarja élni a rá váró megpróbáltatásokat, és nem akarja, hogy elszakadjon a sors fonala, amely az igaz szerelméhez köti.

Saját véleményem:
A Hat bíborszín darumadár egy igazán különleges hangvételű, varázslatos történet volt, teljes mértékben levett a lábamról és alig vártam, hogy kezemben tarthassam a folytatást. De bevallom, arra nem számítottam, hogy a Menő könyvek majd ilyen villámsebességgel hozza el nekünk, ha lehet, még az előzőnél is csodálatosabb köntösbe csomagolva.

"– Sose játszadozz egy sárkánnyal! – suttogta. – Nem nyerhetsz."

A sárkány ígérete pontosan ott folytatódik, ahol előzőleg véget ért. Shiori a mostohaanyjának, Raikamanak tett ígérete miatt mindent elkövet, hogy visszajuttassa a gyöngyöt jogos tulajdonságának. Ám ahhoz, hogy ezt megtehesse, előbb Seryuval el kell utaznia a sárkányok tenger mélyén rejtőző királyságába, Ai'longba, ahol újabb megpróbáltatások sora vár rá. A sárkánykirály ugyanis magának akarja a gyöngyöt, amit a lány nem hajlandó neki adni, emiatt pedig Shiori olyan helyzetben találja magát, ami alapjaiban változtathat meg vagy rendezhet el mindent. Egyszerre szerettem a sárkányok birodalmában lenni, magamba szívni Elizabeth Lim varázslatos szavait, melyek egy különleges, ezerszínű mesevilágot festettek le előttem, miközben groteszk módon arra vágytam, hogy mielőbb magunk mögött tudhassuk az egészet. Szerencsére a szerző úgy döntött, hogy Shiorinak még ennél is több kalandban lesz része a fináléban, és ahelyett, hogy a mélyben ragadtunk volna, újabb fenyegetések és dilemmák kerítették hatalmukba a lányt. Merthogy nem Seryu nagyapja az egyetlen, aki a gyöngyre szomjazik, hanem Bandur is. 

Azt hiszem, azt bátran kijelenthetjük, hogy Shiorinak lenni nem egyszerű. Rengeteg kaland, megpróbáltatás, akció és erkölcsi dilemma zúdul a lányra, aki ennek köszönhetően sokkal érettebb, erősebb karakterként jelenik meg, mint valaha. Szerettem az ő karakterét, a józanságát, bátorságát. És ugyanez elmondható szinte az összes többi szereprőről is, akik mindegyike rendkívül jól kidolgozott. Külön kiemelném Takkant, akinél megfelelőbb társat nem is teremthetett volna a szerző Shiorinak. Kettejük kapcsolata kifejezetten szép és léleksimogató, az a fajta szerelem, aminek ereje egyszerűségében és tisztaságában rejlik. S talán emiatt egyben az egyik legerősebb pontja is a folytatásnak (már persze a szerző stílusa mellett).
Sajnos bármennyire is vártam A sárkány ígéretét, nem feltétlenül kaptam meg tőle mindazt, amit az első résztől igen. A túlzásba vitt akció némileg a minőség rovására ment, sok esetben úgy éreztem, mintha Elizabeth Lim beledobálta volna minden maradék ötletét egy turmixgépbe és gyorsan összepürésítette volna, ahelyett, hogy megfelelő terjedelemben, kifejtve - és esetleg több kötetre bontva - tálalta volna. Persze ettől függetlenül még mindig egy Elizabeth Lim könyvről beszélünk, ami önmagában is garancia a minőségi kikapcsolódásra. Számomra legalábbis mindenképp. Nagyon szeretem a stílusát, azt hogy minden történetéhez és szereplőjéhez hatalmas alázattal nyúl, szavaival pedig valósággal fest.

Mindent egybevetve tehát úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy A sárkány ígéretének megvannak a maga hibái, szép lezárása ennek a történetnek. Szóval, ha olvastátok az első részt, semmiképp se hagyjátok ki, rengeteg izgalomban és váratlan fordulatban lesz részetek, amit megédesít a romantikus szál, illetve keserédessé tesz Seryu, és... És még annyi mindent mondhatnék, de nem teszem. Olvassátok el, éljétek át és meg Shiori kalandjait.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:Shiori, Takkan, Seryu
Kedvenc jelenet: nem tudok egyet kiemelni
Negatívum: a kevesebb több lett volna
Borító: 5/5
Sorozat: Hat bíborszín darumadár #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mit kapott Shiori Takkantól, amikor elbúcsúztak egymástól?




Nézzetek be a többi állomásra is

04/28 Sorok között
04/30 Milyen könyvet olvassak?
05/02 Csak olvass!
05/04 Fanni's Library
05/06 Utószó
05/08 Readinspo
05/10 Könyv és más
05/15 Hagyjatok! Olvasok!
05/14 Spirit Bliss Sárga könyves út
05/16 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése