2024. június 25., kedd

Bea Fitzgerald - Girl, Goddess, Queen


A Menő Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent Hádész és Perszephoné történetének feminista feldolgozása Pokolba a szerelemmel! címmel. Tartsatok öt bloggerünkkel az alvilágba, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 
 
Bea Fitzgerald: Girl, Goddess, Queen - Pokolba a szerelemmel
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635844883
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Frei-Kovács Judit

Fülszöveg:
Több ezer évvel ezelőtt az istenek előálltak egy hazugsággal. Azt állították, hogy Perszephoné más istenek politikai játszmáinak áldozatává vált. Hogy Hádész elrabolta, és a feleségévé tette. Hogy Démétér annyira belebetegedett, hogy a Föld haldokolni kezdett miatta.
Ám a valódi történet ennél sokkal érdekesebb.
Perszephonét nem levitték a pokolba, hanem leugrott oda. Esze ágában sem volt hozzámenni valami önelégült istenséghez, aki sokkal jobban szerette saját magát, mint őt.
Most már csak annyit kell tennie, hogy meggyőzi az Alvilág idegesítően szexi, pimasz és igazán goromba urát, Hádészt, hogy segítsen megvalósítani a tervét. Egy olyan tervet, amely alapjaiban rengeti meg az Olümposzt.
Ám a következmények halálosak lehetnek, különösen, ha az ember a pokolban van...
Egy szenvedélyes, friss és hihetetlenül szórakoztató ifjúsági regény egy feltörekvő Tik-Tok szupersztár tollából.

Saját véleményem:
Hádészra mondom, életem eddigi legjobb Hádész és Perszephoné történetéhez volt szerencsém a Girl, Goddess, Queen által! Mióta az eszemet tudom, rajongok a mitológiákért, az utóbbi időben pedig engem is jócskán elkapott a Hádész-Perszephoné láz, válogatás nélkül falom a róluk szóló regényeket. Emiatt esett a választásom Bea Fitzgerald történetére is, ám azt legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ekkora meglepetést fog okozni. Beleestem abba a hibába, hogy a Barbie-pink borító, valamint az ifjúsági címke alapján ítéltem meg a könyvet, jó előre elkönyvelve, hogy egy cuki, ámde kissé tinisen bugyuta sztorihoz lesz majd szerencsém. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna!

"Talán tényleg van hatalmam, egyszerűen azért, mert úgy döntöttem, hogy cselekszem, amikor mások tétlenek maradtak."

A Girl, Goddess, Queen egy jól kidolgozott, okos, tettvágytól és női erőtől fűtött újragondolása Hádész és Perszephoné történetének. Egy igazi girlpower regény, ami már rögtön az első mondatával megmutatja, mire számíthat az olvasó. A nyolcéves Perszephoné a név- és uralkodási terület választó ceremóniáján nem kisebb dolgot kíván atyjától, mint a világot. Szavai félelmet váltanak ki Zeuszból, aki válaszul a virágok istennőjévé nevezi ki egy olyan semmitmondó név (Koré) kíséretében, ami örök emlékeztetőül szolgál gyengeségére és majdani szerepére. Koré ezt követően tíz éven keresztül vegetál édesanyja és néhány nimfa társaságában egy eldugott szicíliai szigeten, elszigetelve mindentől és mindenkitől. Szülei célja a lány tisztaságának, szűziességének és rejtélyességének megőrzése, hogy a megfelelő időben olyan férjet találhassanak neki, aki politikailag kedvező családjukra nézve. Déméter engedelmességre, tisztaságra, szolgalelkűségre, szűzies viselkedésre neveli lányát, nem törődve annak álmaival. Egyre csak azt sulykolja Koréba, hogy mindenben ki kell szolgálnia jövendőbeli urát, jó és csendes feleségnek és anyának kell lennie, s mindebből örömet meríteni. Csakhogy Koré nem erre vágyik, ő világot akar látni ahelyett, hogy apja figyelő tekintetének keresztüzében hozzámenne valami ősöreg istenhez. Így hát kétségbeesett lépésre szánja el magát, mikor szülei elmennek férjet választani neki: leugrik az Alvilágba, s egy fondorlatos csellel ráveszi a pimasz Hádészt, hogy otthonába és védelmébe fogadja. 

Bea Fitzgerald regényének üzenete egyértelműen a női erő. Mióta világ a világ, mi, nők elnyomásban éltünk (és bizonyos szinten még ma is ebben élünk), háttérbe tolt, csendes kisegerekként, akiknek a cincogása a legkisebb mértékben sem kívánatos. Az elvárt viselkedési forma alapján a nő húzódjon háttérbe a szó minden értelmében: szolgálja ki urát, családját, helyezze azok érdekeit a sajátja elé, és ne álmodozzon. Legyen szerény, szűzies, ugyanakkor odaadó, csendes, szófogadó. S örüljön, hogy a felette álló férfi oltalmat nyújt számára a többiekkel szemben. 
Koré is ebben a szellemben nevelkedik. Anyja abban látja biztosítva lánya védelmét, ha jó férjet talál számára, Zeusz pedig szeretné jelentéktelenné degradálni lányát és hasznot húzni belőle. Emiatt Koré fuldoklik, s mikor önmagára utalva helyt kell állnia az alvilágban, szép lassan elkezd lélegezni, s felfedezni magában azt a hihetetlen erőt és tettvágyat, amit éveken át elnyomott. A kihaltnak tűnő alvilág az élet lehetőségével kecsegteti, Koré pedig igen hamar rátalál arra, mi is teszi boldoggá. Célra lel Hádész birodalmában, méghozzá olyanra, amiért hajlandó bárkin és bármin átgázolni, hogy megvalósítsa, még az Alvilág urától sem retten vissza. De őszintén szólva nincs is miért. Bea Fitzgerald egy olyan Hádészt ábrázolt, aki méltó társa lehet Korénak oly módon, hogy egyenrangú partnerként tekint rá, s ahelyett, hogy elnyomná, ő maga húzódik háttérbe, ha a helyzet úgy kívánja. 
Idejét sem tudom, mikor olvastam ennyire egészséges, férfi és női szerepeket jól kezelő kapcsolatról, ahol mindkét fél erős tud maradni saját jogán, anélkül, hogy ehhez el kellene nyomnia a másikat. Úgyhogy nyugi, Hádész abszolút nem papucs, sőt! Az első pillanattól kezdve imádnivaló a pasi, karizmatikus, pimasz, pökhendi, ráadásul félelmetesen jó a karakter hangja is!  
A fókusz azonban teljes mértékben Korén van, azon az istennőn, aki eddig báb volt saját törtében. Most viszont egy jól irányzott szerzői csavarral a virágok istennője lehetőséget kap arra, hogy bebizonyítsa, mi mindenre képes az ember lánya. Ehhez pedig nem kell más, csak az, hogy önmaga legyen, hogy felhagyjon a megfelelési kényszerével, felülemelkedjen a családi és társadalmi elvárásokon, s hogy bizonyos mértékben önzővé váljon: mások helyett magát helyezze előtérbe. Koré mindezt egy olyan lecsupaszított helyen tudja megtapasztalni, ahol nincs rajta nyomás, és ahol egyedül önmagára számíthat. És ahogy ez megvan, szemtanúi lehetünk annak, miként válik az egykori kislány és kigúnyolt istennő az alvilág királynőjévé. 
Természetesen e folyamat magával hozza Perszephoné és Hádész szerelmi szálát is, ami a kezdeti adok-kapok után előbb megfoghatatlan vággyá, majd valódi szerelemmé alakul. De a hangsúly továbbra is Korén és az ő felemelkedésén van. Na jó, azért néhány vicces beintés, seggfejezés meg szájalás belefér az alvilág pimasz, könyvmoly urával.

Mindent egybevetve azt kell mondanom, hogy a Girl, Goddess, Queen az idei évem egyik legnagyobb meglepetése volt. Szerethető, okos, ambíciózus főszereplők, dinamikus történetvezetés, jóadagnyi mitológia, szarkaztikus humor és leheletnyi románc a recept fő összetevőinek listája, na meg a feminista szellemiség. Természetesen mindez Hádész és Perszephoné történetével ötvözve. Bea Fitzgerald ugyanis bravúrosan szőtte egybe a női erőt és az alvilági szerelmesek időtlen történetét. Imádtam elveszni ebben a sztoriban, megismerni Hádészt és az ő valódi birodalmát, azt, ami a mitológiákban nem feltétlenül hangzik el, s látni, hogyan építi fel együtt a király és királynő az Alvilág végleges formáját. Végezetül pedig muszáj még megemlítenem Koré és Déméter anya-lánya kapcsolatát is, ami a regény egyik sarkalatos pontja. Remekül prezentálja, hogyan csúszhat el egy szereteten alapuló szülő-gyerek kapcsolat, ha a felek nem képesek kommunikálni és megérteni egymást. Hiába az anya aggadolma, ha a gyerek úgy érzi, hogy minden, amire ő vágyik, boldogtalanná teszi a szülőt. Véleményem szerint ez egy nagyon szívbemarkoló üzenet, még akkor is, ha nem feltétlenül ezen van a fő hangsúly. 
Szóval, ha szeretnétek egy igazán jól felépített, pergő ütemű, humoros, romantikus és kissé füstös regényt olvasni, vagy odáig vagytok a mitológiáért, netán egyenesen Hádész és Perszephoné fanok vagytok, akkor a legőszintébb szívvel ajánlom ezt a vattacukros csomagolásba bújtatott gyöngyszemet. Vagy nevezzem inkább gránátalmának? Ha belekóstolsz, garantáltan a rabja leszel!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Hádész, Koré, Sztüx
Kedvenc jelenet: az egyik spoileres, a másik Hádész és Sztüx cukkolásai
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ezúttal olyan könyvek íróit keressük, akik szintén a görög mitológiát választották történetük témájául. A blogjainkon található betűkből rakjátok össze a neveiket, és írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


MOOWAARAGRETTD




Nézzetek be a többi állomásra is

06/21 Hagyjatok! Olvasok!
06/24 Dreamworld
06/27 Kelly és Lupi olvas

2024. június 23., vasárnap

Blogturné extra - A Holdistennő lánya


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Sue Lynn Tan nagysikerű sorozatának nyitókötete, A Holdistennő lánya. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hszing-jin varázslatos történetét, melyben ősi kínai mitológia fonódik össze romantikus fantasy-vel.
Kövessétek a turné állomásait, ismerjétek meg ezt a lélegzetelállító regényt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.




Kedvcsináló idézetek


"Küzdeni fogok az életért, és amíg élek, addig van remény." 

"– Nem minden ilyen egyszerű. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy azt csináljon, amit akar. És nem fogadok el tanácsot olyasvalakitől, aki életében egyetlen napot sem dolgozott.
A fiatalember mosolya eltűnt.
– A viselkedésed meglehetősen szemtelen egy szolgálóhoz képest. – Inkább kíváncsinak hangzott, mint sértettnek.
– Az, hogy szolgáló vagyok, nem jelenti azt, hogy nincs büszkeségem. A munka, amit végzek, nem tükrözi azt, hogy ki vagyok."

"– Az élet jobb lenne szerelem nélkül – mondta Lady Hua Ling együttérzéssel, mintha a bizalmas barátja lennék. Mintha azonos véleményen lennénk.
A szavai ott visszhangoztak bennem. Vajon az az egyetlen út a gondtalansághoz, ha az ember elzárja a szívét a szeretet elől, minden szeretet elől?"

"– Mindenkinek megvannak a maga gondjai. Egyesek kiteregetik, míg mások jobban elrejtik őket. Ami engem illet, megteszek mindent, amit tudok, hogy tágítsam azokat a határokat, amik bosszantanak, még ha minden alkalommal csak egy kicsit is. Ki tudja, hogy a legkisebb elmozdulás mikor hozhat változást?"

"Lehet, hogy mi legendák vagyunk a halandók számára, de a sárkányok mindannyiunk számára azok." 

"– Miért szerettem bele valakibe, aki ilyen élvezettel tiporja sárba a büszkeségemet?
Az ajkam hitetlenkedve szétnyílt.
– Te… szeretsz engem?
– Az együtt töltött időnk után volt más választásom?"

"– Bizonyos sérülések egy életre belénk égnek. Részei lesznek annak, akik vagyunk, és átformálják azt, amivé válunk"

"Valóban, a legsötétebb pillanataim akkor voltak, amikor elhagytam a szeretteimet. És mégis, életem legboldogabb pillanatai is velük voltak."

"Vajon a szerelem felé tartó minden út ide vezetett? Szívfájdalomhoz, legyen az elválás, árulás vagy halál? Megérte a múló öröm a bánatot, ami utána jött? Feltételeztem, hogy ez a szerelem erejétől függ, a megteremtett emlékektől, amelyek elégnek tűntek ahhoz, hogy anyám érzelmeit a magányos virrasztás évtizedei alatt is fenntartsák."

"– Téged látlak, bárhová megyek, velem vagy mindenben, amit teszek, az asztalomnál, amikor eszem, a szobámban, amikor felébredek. A hangod a levegőben, a mosolyod a szememben. Nem tudlak elfelejteni, bármennyire is próbálkozom."




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a holdisteneké és holdistennőké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy összekevert betűhalmazt, melyet helyes sorrendbe rakva megkapjátok egy ókori isten/istennő nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint ezt beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


MERATISZ



Nézzetek be a többi állomásra is

06/23 Dreamworld - Idézetek
06/25 Readinspo
06/27 Könyv és más
06/28 Dreamworld
06/29 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra

Kerstin Gier - Ami eddig elveszett

 
Quinn és Matilda újabb kalandokba és veszélyes helyzetekbe keverednek a Perem miatt! A fiatalok találkoznak egy titkos társasággal, akik tudhatnak Quinn apjának a haláláról, ráadásul meg kell fékezniük egy szfinxet is, miközben régi és új ismerősök is próbálnak ez életükre törni.
Tartsatok bloggereinkkel a Nefelejcs folytatásának a blogturnéján, és játsszatok a turné végén megnyerhető Ami eddig elveszett kötetért!
 
 
Kerstin Gier: Ami eddig elveszett
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635975785
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Budai Zita

Fülszöveg:
A világszerte kirobbanóan sikeres bestsellerszerző, Kerstin Gier trilógiájának 2. kötete!
Ahhoz, hogy tündérekkel lóg, kapukon keresztül egy párhuzamos világba sétál át, és szupererőkkel rendelkezik, Quinn már hozzászokott. Csak az a baj, hogy minden titok, amit felfed, új rejtélyek elé állítja. Matilda és az ő egészen különleges tulajdonsága nélkül, ahogyan a dolgok mélyére tud ásni, teljesen meg lenne lőve.
Quinn tulajdonképpen meg akarta védeni Matildát a Peremben rá leselkedő veszélyektől. Ám a lányt ez nem gátolja meg abban, hogy fejest ugorjon a kalandokba. Hiszen sürgősen tisztázniuk kell néhány kérdést: egy titkos társaság áll Quinn apjának halála mögött? Hogyan lehet megfékezni egy szfinxet – és előtte egy áskálódó új osztálytársat? És lehet az ember egyáltalán szerelmes, ha állandóan életveszélybe kerül?
A Perem hív – vesd bele magad!

Saját véleményem:
forrás: mmp.illustrations
Elérkeztünk Kerstin Gier portálfantasy sorozatának második kötetéhez, amit én személy szerint már nagyon vártam. Noha az első rész nem vett le maradéktalanul a lábamról, nem hozta teljes mértékben a szerzőre jellemző minőséget és humort, a kötet végére beerősített annyira, hogy izgatottan várjam, miként alakul a továbbiakban Matilda és Quinn sorsa.

"– Jellemző rátok, emberekre. Semmiről nincs fogalmatok, de mindenről van véleményetek."

A történet időrendileg - néhány hét különbséggel - ott folytatódik, ahol abbamaradt, ám mindkét fiatal életében - s ami ennél is lényegesebb, kapcsolatában - komoly változások történtek. Quinn annak érdekében, hogy megvédje szerelmét, szakított Matildával, az ideje nagyrészét pedig a Peremben tölti parkourozással, míg a lány mindent elkövet azért, hogy válaszokat találjon mindarra, amit korábban átéltek. Csakhogy a világunkból eltűntek a tündérek, és Bax, a vízköpő sem engedi a kapuhoz férni... Vele ellentétben viszont Quinn számára minden adott lenne ahhoz, hogy fejlessze képességeit, s megtanulja, miként irányíthatja azt a Peremben, ám ehelyett élvezi a teste szabadságát, azt, hogy szabadon, tolószék nélkül mozoghat miközben az életére rontó rosszfiúkat lekapcsolták. Valójában viszont sem Severin, sem pedig Jeanne d'Arc nem került börtönbe... Előbbi tiltott, alvilági találkára csábítja a fiút, utóbbi meg olyan helyen bukkan fel, ahol senki nem számítana rá: a srácok sulijában. 
Mindezek alapján azt hihetnénk, hogy már az elején belecsapunk a lecsóba, de az az igazság, hogy Kerstin Gier visszatért az első kötet sémájához. Ahelyett, hogy párosunk vált válnak vetve, szerelemtől felvértezve együtt vágna bele a nyomozásba, külön utakon járnak, s egymagukban próbálnak helyt állni. Quinn számára hiába adott az esély, hogy perembéli jártasságával új infókat szerezzen,  jobban izgatja a bóklászás lehetősége, míg szerencsétlen Matilda halandóként zárt ajtókat dönget. De még ezzel együtt is ő az a karakter, aki közelebb tud kerülni az olvasóhoz.
Matilda családja végre háttérbe szorul, így a lánynak esélye nyílik bebizonyítani, hogy egy nagyon is okos, bátor, talpraesett, humoros csaj, aki halandósága ellenére rengeteg kurázsival rendelkezik, s nem rest bármit bevállalni azért, hogy elérje céljait. E törekvései - ha olykor őrültségnek tűnnek is -, olvasóként maximális mértékben alkalmasak azonosulásra, hisz gondoljatok csak bele, mi történne, ha megízlelhetnétek mindazt, amiről sokáig csak olvastatok, majd hirtelen megfosztanának mindettől... ráadásul úgy, hogy tudjátok, szerelmetek élete a tét. 
Ugyanakkor a történetben nagy hangsúly kerül a Peremre is, végre jobban megismerhetjük ezt a miénkkel párhuzamosan létező, fantázia alkotta birodalmat is. Új lények, kalandok és izgalmak várnak a szereplőkre, na meg annak az esélye, hogy kiderüljön, mi lett Quinn apjával. 

Ha az előző rész során azt mondtam, hogy meglehetősen szürreális elemek találkoznak egymással, akkor most mindez hatványozottan igaz. Le sem merem írni, mi minden találkozik ebben a részben, mennyire vegyes a különféle kultúrákból, mitológiákból megjelenő lények listája. De ahogy korábban, úgy ezúttal is abszolút működőképes ez a katyvasz, ha az ember rendelkezik némi lazasággal és humorral. Merthogy bizony, a mostani kötetbe jóval több humorbomba került, abból a hamisítatlan Gier-féléből. És hát naná, hogy ezek jó részét a Matilda-Bax duónak köszönhetjük. 
De van itt még valami, ami minden bizonnyal meg fogja melengetni a szerző rajongóinak a szívét is, ugyanis az Időtlen szerelem kapcsolódási pont után a Silber trilógiával is egybeérnek a szálak, már csak azért is, mert nagyobb hangsúly kerül az álmokra. Szerinted milyen ajtaja van Matildának? 

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy nem ez a sorozat Kerstin Gier legjobbja: kicsit lassú, kicsit eseménytelen, bizonyos dolgok lógnak a levegőben, karakterek és sztorik elbagatelizálódnak, mégis olvasmányos, humoros és cuki az egész. Szóval, ha szeretnél egy ízig-vérig YA portálfantasyt olvasni, ami édes, kedves, bűbájos, közben rejtélyes is, akkor adj neki egy esélyt. Kerstin Gier még mindig a zsáner egyik legjobbja. 



Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Quinn, Matilda, Bax
Kedvenc jelenet: Matilda és Bax vitái
Negatívum: lsd fentebb
Borító: 5/5
Sorozat: Nefelejcs #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk nem fog kifogni az író rajongóin, de a többieknek egy picit kutatniuk kell majd! Minden állomáson találtok egy Kerstin Gier regény borítórészletet, és a könyv CÍMÉT be kell írnotok a rafflecopter megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/17 Hagyjatok! Olvasok! ~ idézetek
06/19 Hagyjatok! Olvasok!
06/21 Dreamworld

2024. június 16., vasárnap

Alice Oseman - Nick & Charlie

 Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charliehoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnáziumvégzős tanulója marad - vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros?Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét!
 
 
Alice Oseman: Nick & Charlie
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635976898
Oldalszám: 128 oldal
Fordító: Hujder Adrienn

Fülszöveg:
A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?
Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást? Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…
Gyere, és olvasd el Nick és Charlie történetének újabb fejezetét!

Saját véleményem:
Még több Nick és Charlie? Ide vele!
Komolyabbra fordítva a szót, nagyon szeretem, hogy Alice Oseman edukatív jelleggel minden egyes művében - legyen szó képregényről vagy regényről, kisregényről - aktuális, fiatal felnőtteket érintő témákat boncolgat, ami véleményem szerint nem csupán fontos, hanem szükségszerű is. Tiniként sokszor életmentő tud lenni, ha akad valaki, aki amellett, hogy megért minket, rávilágít arra is, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal.

"Néhány dolog szebb, ha csak nekünk szól."

Noha a Nick és Charlie hivatalosan a Pasziánsz sorozat tagja, én inkább egyfajta átmenetként hivatkoznék rá, illetve óva intenék attól mindenkit, hogy a Heartstopper ötödik kötete előtt olvassa, mert igen erősen spoileres annak cselekményére nézve! A HS idővonalát tekintve az ötödik kötet eseményei után járunk kicsivel: Nick utolsó iskolai napját tölti, napjait pedig az egyetemi életre való felkészülés bizsergető izgalma járja át, míg Charlie küzd a közelgő elválás fájdalmával, illetve a saját maga- és mások által generált kételyekkel.
Úgy vélem, az elszakadás - és különösen az egyetemi elszakadás - megint olyan téma, amivel sokan tudnak azonosulni. Ez a legnagyobb próbatétele a tinikori kapcsolatoknak, még akkor is, ha azok olyan sziklaszilárd alapokon nyugszanak, mint a srácoké. Egyfelől ott van Nick felfokozott érzelmi állapota, az, hogy epekedve várja az önálló élet felé való lépést, az új élményeket, és mindent, amit egy ilyen szituáció magával tud hozni. Másrészt viszont megjelennek a kételyek, a szorongás Charlie részéről, aki végtelen szeretete ellenére megkérdőjelezi magában, hogy kapcsolatuk kibír-e egy ilyen léptékű változást és eltávolodást, továbbá felmerül benne az a kérdés is, hogy joga van-e megfosztani Nicket bármiféle tapasztalástól? Mert azért valljuk be, az egyetemi élettel bulik és szerelmek is együtt járnak. 
A kötet elsődleges kérdése tehát az, mennyit bír el a szerelem. Vajon elég-e az őszinte, tiszta szeretet, amikor a távolság sokszáz kilométerben mérhető? És jogunk van-e megvonni a szeretett személytől a tapasztalás lehetőségét? Mindezek mellett azonban van még valami, amire a szerző nagy hangsúlyt fektet, mégpedig a kommunikáció.
A tiszta és őszinte kommunikáció lenne a jól működő kapcsolatok egyik alappillére, de tudjuk, hogy mi emberek hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a dolgokat. Kiváltképp igaz ez az érzelmileg és mentálisan instabil Charlie-ra, aki ahelyett, hogy megosztaná Nickkel a benne kavargó gondolatokat, attól félve, hogy a fiú kedvét szegi, magába folytja érzéseit, s egymaga őrlődik rajtuk. Sőt... új keletű tumblr mániája kapcsán sorra bújja a kapcsolatát érintő, elbizonytalanító kérdéseket.

Alice Oseman ezúttal sem okoz csalódást, hitelesen, korosztály specifikusan járja körbe a témát, miközben megismerhetjük a két fél különböző álláspontjait. Bepillantást nyerünk abba, Nick mennyire várja már az egyetem kezdetét, boldogan tervez-szervez, álmodozik, míg vele ellentétben Charlie képtelen végighallgatni párja csicsergését, napról-napra egyre mélyebb gödörbe esik. Ez pedig egy ponton akarva-akaratlanul is kirobbanáshoz vezet, Nick és Charlie élete legkomolyabb veszekedését éli meg. És hogy mi lesz ennek a végkimenetele? Az kiderül a könyvből.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nick, Charlie és a többiek
Kedvenc jelenet:  nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Passziánsz #1,5, Heartstopper #5,5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Miből áll Nick “jelmeze”?




Nézzetek be a többi állomásra is

05/31 Csak olvass!
06/04 Dreamworld ~ extra
06/07 Spirit Bliss Sárga könyves út
06/10 Könyv és más
06/13 Hagyjatok! Olvasok!
06/16 Dreamworld
06/19 Utószó

2024. június 10., hétfő

Lorie Langdon - Vanessa



A Manó Könyvek gondozásában megjelent új történetben a gonosz polip, Ursula új oldalát és történetét ismerhetjük meg. Mi történik, ha Arielt kivesszük a képletből és csak a Vanessává vált Ursula hatalomvágyát és szívét helyezzük a középpontba? Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, és járj utána a történetnek. Ha részt veszel a nyereményjátékon, a turné végén nyerhetsz is egy példányt a Kiadó felajánlásában.
 
 
Lorie Langdon: Vanessa
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635845170
Oldalszám: 432 oldal
Fordító:  Widder Zsuzsa

Fülszöveg:
Ursulát halálosan idegesítik a sellők. Elhatározza, hogy a sarkára áll. Egy ősi varázslattal eléri, hogy emberré váljon. Vanessaként kimerészkedve a szárazföldre rájön, hogy az egész falu egy borzasztóan erős átok hatása alatt áll. A sötét mágia forrásának keresése közben elnyeri egy fiú bizalmát, aki akaratlanul is elbűvöli őt. Az átok legyőzéséhez együtt kell szembeszállniuk a gonosszal. De pontosan kivel? Vanessa szívében érzelmek csatája dúl - vajon melyik kerekedik a másik fölé? A hatalomvágy vagy a szerelem?

Saját véleményem:
Az elmúlt időszakban számos Disney újragondoláshoz volt szerencsém, többek között két A kis hableányoshoz is, melyekben Ursula karaktere központi szerepet játszott. Mégis..., ahogy megláttam Lorie Langdon regényét, tudtam, hogy olvasnom kell, hisz a Vanessa csak és kizárólag a tengeri boszorkányé, nem piszkítja be más, nincsenek benne megmásítva az események. Persze az is közrejátszott a döntésemben, hogy vágytam valami igazán karakterazonos előzménytörténetre, ami megadja Ursula  számára a méltó feloldozást. 

"A „boldogan éltek, míg meg nem haltak” azt jelenti, hogy megadjuk valakinek a hatalmat arra, hogy összetörje a szívünket."

A Vanessa egy kétnézőpontos regény, melyben Ursula és Andre szemszögéből követhetjük az eseményeket. Andre egy olasz csodafűárus, aki napközben a part mentén kínálja portékáit a rászorulóknak, este pedig nagymamájával és beteges kishúgával tölti az idejét. Legnagyobb vágya, hogy meggyógyíthassa évek óta betegeskedő testvérét, Sarát, ám gyógyfőzetei között nincs olyan szer, ami segíthetne a rejtélyes kórságon. Egy napon azonban, amikor a fiú már épp hazafelé indulna, megjelenik szekerénél egy idős hölgy, aki ráveszi, hogy keresse meg a Grimaldi-kincset, amit aladdinos fordulatként csak egy tiszta szívű személy találhat meg. Andre némi megpróbáltatás árán rá is lel a ládikára, s babonás nagyanyja tudta nélkül beadja a gyógyító elixírt Sarának, mi több, a város többi lakóján is segít, függetlenül attól, milyen bajjal küzdenek. Andre kezdeti boldogsága azonban szomorú fordulatot vesz, húga állapota rosszabbra fordul. 
Ezen a ponton csatlakozik be a Baros család életébe Ursula - pontosabban Vanessa. A tenger boszorkánya ugyanis eltökéli, hogy emberré varázsolja magát, beolvad a szárazföldi világba, hogy még nagyobb hatalomra tegyen szert, mielőtt visszatérne Triton birodalmába. A parton sírdogáló Sara, az általa elmondottak, valamint a közelben lévő fekete mágia épp kapóra jön Vanessa számára, aki kihasználva a gyermek jóhiszeműségét, a család kegyeibe férkőzik. De vajon a szerelem vagy a hatalom iránti megrögzött vágy kerekedik felül Ursula szívében, miközben Andreval a fekete mágia forrását kutatják?

A Vanessa egyszerre idézi vissza a klasszikus Disney mesét és mutat valami egészen újat, miközben betekintést enged Ursula múltjába, magyarázatot ad emberi alteregójára, és közelebb hozza őt az olvasóhoz is. 
Őszinte leszek veletek, sosem kedveltem Ursulát, már kislányként is borsódzott tőle a hátam. Számomra ő a vegytiszta romlottság és gonoszság szótári megfelelője, akinek természetfeletti ereje ésszel és ördögi furfanggal párosul. És ez egészen mostanáig így is maradt. Hiába olvastam már róla/vele mindenféle feldolgozást, valahogy sosem kaptam meg a karakter feloldozását, egy olyan előzménysztorit, ami megérteti velem a tetteit, egyszersmind emberibbé varázsolja őt a szememben. Lorie Langdonnak viszont nem csak árnyalni sikerült őt, hanem meg is kedveltetni annak ellenére, hogy nem kreált belőle hőst. Ursula mindvégig önazonos marad, csupán Vanessa teste és személye lehetőséget biztosít számára ahhoz, hogy az általa ismerteken túl is tapasztaljon. 
Ursula mellett kiemelném még Andret is, aki némileg Eric herceg korai megfelelője a rangot leszámítva. Egyszerű, kedves, előzékeny, családcentrikus srác, aki küzd szülei elvesztésének terhével, illetve magán cipeli örökölt családi vállalkozásuk nehézségeit (a betegek problémáit). Andre egy végtelenül szimpatikus karakter, ugyanakkor elsőre meglepő választás lehet egy ennyire erős női főszereplő mellett. És mégsem. Andre lágysága az, ami kiegészíti Vanessa/Ursula keménységét. A kérdés csak az, hogy lehet-e közös jövőjük?
Nos, a válasz könnyen kimatekozható, ám az együtt megtett útjuk egyszerre izgalmas, perzselő, elgondolkodtató és érzelmekkel teli. A kezdeti ifjúsági regény feeling a történet előrehaladtával egy igazán mély, érett, felnőtt érzelmeket produkáló sztorivá növi ki magát. Az, hogy adott egy tengerimádó, kedves, családcentrikus srác, aki mindig mindenkinek jót akar, vele szemben pedig ott van a polipcsápókat és tengert maga mögött hagyó, új testet öltő, negatív érzelmekkel, ambíciókkal teli nő, eleve érdekes helyzetet teremt. Ám az, hogy Vanessaként Ursulának először felül kell kerekednie új teste kiszolgáltatottságán, majd megismernie egy, az otthonától merőben más világot, a szárazföldet, komoly tapasztalást vetít előre. S az, hogy mindezt még a fiatalok közt fellobbanó érzések és titkok is tarkítják, kifejezetten izgalmasnak mondható. És akkor még nem beszéltünk a kötet mozgatórugójáról, a fekete mágiáról, melynek forrását Vanessa és Andre együtt igyekszik megtalálni. 

Mindezeket figyelembe véve azt tudom mondani hogy imádtam ezt a könyvet! A Vanessa egy izgalmas, érzelmes, tapasztalásokkal teli történet, ami segít némileg árnyalni kedvenc tengeri boszorkányunk karakterét. Ha szeretitek A kis hableányt, vagy egyszerűen csak érdekelnek a sellős lovesztoryk, szívből ajánlom. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Ursula 
Kedvenc jelenet: több is volt
Negatívum: az eleje nagyon ifjúsági 
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A kötethez kapcsolódó játékban a Manó Könyvek és a Menő Könyvek hasonló tematikájú könyvei felé kalauzolunk Titeket. Minden állomáson találtok egy idézetet. A feladatotok, hogy megtaláljátok, a kiadók mely könyvéből származik az adott gondolat, a Rafflecopter sorába pedig annak a Disney-Gonosztevőnek a nevét írjátok be, aki az adott történet főgonosza.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Megvoltak hát a könyveim, a varjaim és a hollóim. Úgy éreztem, másra nincs is szükségem többé."




Nézzetek be a többi állomásra is

06/05 Szembetűnő 
06/09 Dreamworld

2024. június 6., csütörtök

Katherine Rundell - Hihetetlen teremtmények



Tartsatok velünk és Christopherrel Archipelagoba, a varázserejű birodalomba, ahol a fiú új barátra lel a varázslatos Mal személyében. Kettejük feladata lesz kideríteni, hogy miféle veszély fenyegeti az ottani varázslatos lényeket.
A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Manó Könyvek kiadónak hála meg is nyerheti a Hihetetlen teremtményeket!
 
 
Katherine Rundell: Hihetetlen teremtmények
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844906
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Bartók Imre

Fülszöveg:
Katherine Rundell nagysikerű regénye egy csodálatos utazás történetét meséli el. A két főhős – egy fiú, akit nagyon kedvelnek az állatok, és egy különleges, röpkabátos lány – elhatározza, hogy együtt vág neki a nagy útnak. Ki kell deríteniük, hogy miféle veszély fenyegeti Archipelago varázslatos lényeit. Titkokat őrző szfinxekkel, veszedelmes kentaurokkal, tengeri szörnyetegekkel és szokatlan megjelenésű sárkányokkal is találkoznak egy olyan világban, amely a legvadabb képzeletet is felülmúlja!

Saját véleményem:
Míg a - mai - young adult könyvek világa egyre távolabb sodródik tőlem, addig az izgalmas kalandokkal kecsegtető middle grade regényekre még felnőtt fejjel is szívesen elcsábulok. A Hihetetlen teremtmények pedig első látásra levett a lábamról, a borítót látva másra sem tudtam gondolni, minthogy nekem ezt olvasnom kell!

"– Nehéz dolog élni. Rettenetesen nehéz, és közben rettenetesen gyönyörű."

Katherine Rundell varázslatos történetét a kötet két főszereplőjének narrációja által ismerhetjük meg. Az egyikük a mi világunkban élő Christopher, akit kiskorától fogva természetellenes módon szeretnek és követnek az állatok, ennélfogva akaratán kívül Disney hercegnőket megszégyenítő kapcsolatot ápol a kóbor macskákon keresztül, a parkban ugráló mókuson át, egészen a vad farkasokig. Míg a másik narratíva Mal Arvoriané, azé az elárvult archipelagoi lányé, aki különleges röpkabátjával képes a repülésre. 
Miután Christopher londoni otthona helyett a kilenc éve nem látott nagyapjánál, Skóciában kénytelen tölteni a szünetet, mindkét gyerek élete váratlan fordulatot vesz. Nagyapja tiltása ellenére a fiú ugyanis tovább merészkedik a fák vonalán, egészen a tiltott dombtetőig, ahol olyasminek lesz szemtanúja, amire legvadabb álmaiban sem gondolt volna: unikornisokat lát, illetve kiment a vízből egy griff bébit, később pedig megtudja, hogy az Őrzők vére csörgedezik ereiben. Ők azok, akik vigyáznak az Archipelagoba vezető átjárókra. Merthogy létezik egy titkos hely a világunkban, biztonságosan elrejtve az emberi kizsákmányoló tekintetek elől. Ez Archipelago, a harmincnégy szigetből álló birodalom, ahol ezrével járnak-kelnek és repkednek a mágikus élőlények. Ezek a lények egyébként több ezer éven át szabadon barangoltak az egész földkerekségen, míg a mágia - a glimúr - együtt növekedett a Föld első fájával, majd arról bekerült a talajba, vízbe, levegőbe. Ám az emberek idővel rájöttek, hogy saját céljaik érdekében használni is tudják ezeket a teremtményeket: tenyészteni, csapdába ejteni, megölni - egyszóval kizsákmányolni. S a civilizáció terjedésével párhuzamosan idővel mind egy szálig levadászták őket. Hogy a világ megvédje ezeket a csodálatos lényeket, a mágiával együtt elrejtette őket, az emberek pedig elfeledkeztek létezésükről. Mindössze néhány kiválasztott létezik csak, ők az Archipelagoba nyíló kapuk őrzői. 
De mint ahogy említettem, Mal és Christopher sorsa egybefonódik, ugyanis Archipelago haldoklik, a glimúr eltűnőben, és valaki Mal életére tör, mondván, hogy mindennek hozzá van köze. Így mikor Mal megjelenik Skóciában és elmondja, mi zajlik odaát, Christopher nem sokat habozik: vele tart abban a reményben, hogy együtt megmenthetik a világot. 

Kicsit talán hosszúra nyúlt a bevezetőm, de ez az az alap, amire a továbbiakban építkezik a sztori. Továbbá ennyi szükséges ahhoz, hogy átlássátok, nagyjából mivel is kecsegteti olvasóját Katherine Rundell. A tét nem kisebb, mint a világ megmentése, ami elsőre talán meglepő lehet annak tekintetében, hogy két gyerekről van szó, de számtalan szerző bizonyította már, hogy nincs abban semmi elrugaszkodott, ha a világ csodáira nyitott, tiszta lelkű, józan meglátású, bátor gyerekek teszik ezt. Mert hát kik is lehetnének fogékonyabban a mágiára, mint azok, akiknek a hitét még nem tépázta meg az élet? Archipelago befogadásához pedig bőven kell nyitottság, már a kötet elején látható bestárium is bizonyítja, mennyiféle-fajta lénnyel fogunk találkozni e kaland során. 
Maga a történet egyébként egyfajta varázslatos köntösbe csomagolt reflektálás arra a klímaválságra, amit a mai kor embere is átél, legyen szó az egyre pusztuló állatokról vagy konkrétan bármi másról, ami ehhez a témakörhöz kapcsolódik. A szerző nagyon szépen átültette ezt az egészet a gyerekek nyelvére, ezáltal értékes tanulságot adva nekik az egyéb élvezeti értékek mellett. Mert hát klímaválság ide vagy oda, a Hihetetlen teremtmények önmagában nézve is egy káprázatos, izgalmakkal és csodákkal teli utazás, olyan, amilyenre bárki bármelyik percben örömmel indulna el. 
Viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy a kiadói ajánlással ellentétben én 12 éves kor alatt nem adnám gyerek kezébe. Egyrészt a szerző stílusa is elég kiforrott, eleinte még nekem is megterhelő volt, másrészt vannak benne véresebb-fájdalmasabb részek, a történet burkolt mondanivalójáról nem beszélve. Szóval véleményem szerint kell hozzá egy alap érettség, mert ez nem mesekönyv, hanem ízig vérig middle grade portál fantasy. 

A Hihetetlen teremtmények egy varázslatos, kalandokkal és izgalmakkal teli portál fantasy, amit a fiatalabb és érettebb olvasók egyaránt élvezhetnek. Engem felnőtt fejjel is teljesen elvarázsolt! 
Szívből ajánlom minden fiúnak, lánynak, felnőttnek, aki szereti az epikus, utazós, világmegmentős történeteket, és rajong a különféle teremtményekért. Akcióban és glimúrban nem lesz hiány!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Christopher, Mal, a ratatoszk
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: az elején - míg ki nem derültek az Őrzők - nehezen haladtam
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Olvassatok bele a Hihetetlen teremtmények című történetbe, hogy válaszolni tudjatok az állomásokon feltett kérdésekre! A helyes válaszaitokat írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kit vár Christopher történetünk elején?




Nézzetek be a többi állomásra is

05/27 Hagyjatok! Olvasok! extra
05/29 Olvasónapló
05/31 Könyv és más
06/04 Hagyjatok! Olvasok!
06/05 Dreamworld
06/06 Spirit Bliss Sárga könyves út

2024. június 4., kedd

Blogturné extra - Nick & Charlie


Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charliehoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnáziumvégzős tanulója marad - vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros?Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét!




Kedvcsináló idézetek


"Néhány dolog szebb, ha csak nekünk szól."

"– Nem a te hibád.
– Nem, de… – rázza meg a fejét – …ti vagytok Nick és Charlie.
Nevetek.
– És ez mit jelent?
– Ez… – Ő is nevet, idegesen kifújja a levegőt. – Ti… Ezt nehéz elmagyarázni. Ha bizonyíték kellene a lelki társak létezésére, mindenki titeket választana."

"– Szóval, vettem neked csokoládét – mondom, amikor kicsivel később szétválunk. Előveszem az Oreo Dairy Milk szeletet a zsebemből, remélve, hogy nem olvadt meg túlságosan a melegben.
– Ó, ember! – megragadja és feltépi a csomagolást. – Ez az. Ezzel most megpecsételted az egyezséget. Gyakorlatilag házasok vagyunk."

"Minden rendben lesz."

"Azt hiszem, csak azért készítette ezeket, mert emlékezni akart arra, hogy milyen volt. Milyen most az életünk. Egymás házában lazulni, sétálni menni, együtt enni, együtt aludni. Unalmasnak hangzik, de közben annyira csodálatos."

"Múlt éjszaka egy csomó dolgot elfelejtettem. Például tisztességes embernek lenni."

"– Shannon küldött? Azért jöttél, hogy felszámold a mulatságunkat?
– Technikailag, igen.
– Megteszed?
– Nyilvánvalóan nem.
Harry bólint.
– Sokra fogod vinni, haver. Sokra fogod vinni."

"– Miért én vagyok a párkapcsolati szakértő? Soha nem volt még párkapcsolatom.
– Te okos vagy. Angol irodalmat tanulsz az egyetemen.
– Az angol irodalom teljesen hasznavehetetlen a való világban, Nicholas. Teljesen hasznavehetetlen. Higgy nekem! Chaucer és John Donne nem fog segíteni neked ebben."

"– Miénk a legunalmasabb kamaszkapcsolat.
– A legunalmasabb kamaszkapcsolat? – hadarja Sai. – Láttad már magatokat? Minden egyes nap egymással lógtok, és valahogy még nem akartátok megölni egymást. Elkezdtetek rendszeresen egymás házában aludni az iskolai éjszakákon. Képesek vagytok kommunikálni egymással csak a pillantásotokkal! Higgy nekem, társasjátékoztam mindkettőtökkel!"

"Ha megpróbálod rákényszeríteni, hogy olyan dolgokról beszéljen, amikről ő nem akar, még kevesebb az esélye, hogy végül elmondja neked."




Nyereményjáték


A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Milyen koncerteket nézett Charlie tanulás helyett?



Nézzetek be a többi állomásra is

05/31 Csak olvass!
06/04 Dreamworld ~ extra
06/07 Spirit Bliss Sárga könyves út
06/10 Könyv és más
06/13 Hagyjatok! Olvasok!
06/16 Dreamworld
06/19 Utószó

2024. június 2., vasárnap

Heather Fawcett - Emily Wilde tündérenciklopédiája

 
Az Agave Könyveknek hála végre Magyarországra is megérkezett Heather Fawcett különleges fantasy regénye, az Emily Wilde tündérenciklopédiája! A történet főhőse, Emily egészen a sarkkörig megy, hogy vége befejezze különleges enciklopédiáját, és megírja a szócikkjét az ezen a tájon élő különös rejtetteknek. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan folytatódik Emily nem mindennapi története, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akár a könyv egy példányát is megnyerheted!
 
 
Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája
 
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789635982752
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Ballai Mária

Fülszöveg:
Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.
Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.
Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.
Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.

Saját véleményem:
Heather Fawcett regényére még a külföldi megjelenés idején figyeltem fel a csodaszép borítója miatt, majd a fülszövege is meggyőzött arról, hogy ha egyszer hazánkban is megjelenik, olvasni akarjam. Hatalmas örömmel fogadtam a hírt, miszerint az Agave Könyvek elhozza nekünk, ám a magyar borító látványa valódi ökölcsapásként ért. Olyannyira, hogy ha nem vagyok feliratkozva a turnéjára, képes lettem volna elengedni. És ez bizony nagy kár lett volna!

"– Nincs szükség varázslatra, csak elég történetet kell ismerni"

Az Emily Wilde tündérenciklopédiája egy különleges hangvételű, varázslatos regény, mely nem mindennapi tájakra kalauzolja olvasóját. Emily Wilde drüadológus azzal a céllal érkezik Ljoslandba, a legelszigeteltebb skandináv országba, hogy tanulmányozhassa a tündérek egy titokzatos faját, a rejtetteket. Már csak a róluk szóló feljegyzések hiányoznak évek óta készülő tündérenciklopédiájából ahhoz, hogy végre megjelentethesse azt. Emily viszont nem számol az északi sarkkörnél húzódó falu zordságával, ahol a külvilágtól elszigetelten élő embereknek egymásra kell támaszkodniuk a túlélés reményében. A professzor számára már a tűzgyújtás feladata sem megy túl jól, ám a szociális készségek teljes hiányában még a falusiakat is sikerül magára haragítania. Öröm az ürömben, hogy legnagyobb vetélytársa, Bambleby is Hrafnsvikba látogat, hogy a rejtetteket kutassa, s egyből a nő segítségére siet. De vajon a piperkőc férfi el akarja lopni Emily  sikereit, vagy pusztán baráti jóindulat vezérli?

A történet különlegessége, hogy énelbeszélő, voltaképpen az egész olyan, mintha Emily naplóját olvasnánk, amit azért kezd el, hogy megörökítse terepmunkája mindennapjait, miközben a rejtetteket tanulmányozza. Célja, hogy az általa leírtak majd kellő időben segítsenek feleleveníteni számára a történteket, valamint hogy a nyomdokába lépő tudósoknak támpontot adjon abban az esetben, ha ő maga esetleg a tündérek fogságába esne. Merthogy a Fawcett által megálmodott világban a tündérek - vagy ahogy a kötetben nevezik őket: szerzetek - szeszélyesek, veszélyesek és kiszámíthatatlanok, lopnak, átkot szórnak (ritka esetben áldást), az emberek nem véletlenül félik őket. Emily ellenben egy hidegvérű professzor, akit a tudomány éltet, s a felfedezés reményében bármire képes. Ennélfogva stílusa hagy némi kívánnivalót, nem úgy, mint a folyamatosan viccelődő, nyitott, piperkőc Bambleby, aki pillanatok alatt belopja magát az emberek szívébe. 
Egymástól két merőben eltérő dinamikájú karakterről van szó, ám épp ez a kettősség az, ami élvezetessé teszi a történetet. Bambleby könnyedsége - na meg titokzatossága - oldja Emily zárkózott, célorientáltságát, ami kifejezetten jól jön egy olyan naplóregény esetében, aminek nehéz természetű az elbeszélője. 
Ám aki romantikára, netán romantasyra számít, az csalódni fog. A Bambleby és Emily közt lévő kémia ugyan megvan, de az egész nagyon leheletfinom, szinte említésre sem méltó. Ez a kötet a felfedezésről, a világgal való ismerkedésről és a kalandokról szól, rövid terjedelme nem enged meg felesleges kitérőket. Természetesen a későbbiekben még bármi lehet, nem zárnám ki ennek a lehetőségét sem. Merthogy - legnagyobb meglepetésemre - itt bizony egy sorozatról van szó, melynek első része amolyan bevezető, ugyanakkor önmagában is kerek egészet alkot. 

Mindent egybevetve örülök, hogy a borító ellenére nem hátráltam ki a turnéból, kár lett volna. Heather Fawcett gyönyörű helyszínekre kalauzolja olvasóját, egy igazi, jégbe fagyott, zord világba, ahol az emberek teljes mértékben ki vannak szolgáltatva a természetnek, s ahol egészen másfajta értékrendek uralkodnak, mint a világ más részein. Az Emily Wilde tündér enciklopédiája egy lassan csordogáló, különleges hangvételű és hangulatú, kalandokkal teli regény, ami egészen új oldaláról mutatja be a tündéreket. 
Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a kicsit lassabb, lassan formálódó, ám izgalmas regényeket.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Bambleby, Poe, Emily
Kedvenc jelenet: Bambleby és Emily évődései
Negatívum: az elején lassan indult be a sztori
Borító: 5/3
Sorozat: Emily Wilde #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Emily Wilde a történet során tündérek után kutat, és mivel vele tartunk, így mi is sokat megtudhatunk ezekről a különleges lényekről. Játékunkban ezért most a tündérekkel foglalkozunk: minden blogon egy rövid leírást találtok a tündérekről, nektek pedig csupán azt kell kitalálnotok, hogy melyik könyvből származik az idézet.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


„Miért ne lehetnél egyszerre ember és tündér? Miért kellene döntened?
– Mert mindenki azt várja, hogy vagy egyik legyek, vagy másik.
– Mindig is nagy ívben tettél arra, hogy ki mit vár el.”




Nézzetek be a többi állomásra is


05/22 Utószó
05/24 Hagyjatok! Olvasok!
05/26 Milyen könyvet olvassak?
05/28 Readinspo
05/30 Könyv és más
06/02 Dreamworld
06/04 Spirit Bliss Sárga könyves út