Dreamworld

2024. június 16., vasárnap

Alice Oseman - Nick & Charlie

 Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charliehoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnáziumvégzős tanulója marad - vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros?Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét!
 
 
Alice Oseman: Nick & Charlie
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635976898
Oldalszám: 128 oldal
Fordító: Hujder Adrienn

Fülszöveg:
A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?
Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást? Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…
Gyere, és olvasd el Nick és Charlie történetének újabb fejezetét!

Saját véleményem:
Még több Nick és Charlie? Ide vele!
Komolyabbra fordítva a szót, nagyon szeretem, hogy Alice Oseman edukatív jelleggel minden egyes művében - legyen szó képregényről vagy regényről, kisregényről - aktuális, fiatal felnőtteket érintő témákat boncolgat, ami véleményem szerint nem csupán fontos, hanem szükségszerű is. Tiniként sokszor életmentő tud lenni, ha akad valaki, aki amellett, hogy megért minket, rávilágít arra is, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal.

"Néhány dolog szebb, ha csak nekünk szól."

Noha a Nick és Charlie hivatalosan a Pasziánsz sorozat tagja, én inkább egyfajta átmenetként hivatkoznék rá, illetve óva intenék attól mindenkit, hogy a Heartstopper ötödik kötete előtt olvassa, mert igen erősen spoileres annak cselekményére nézve! A HS idővonalát tekintve az ötödik kötet eseményei után járunk kicsivel: Nick utolsó iskolai napját tölti, napjait pedig az egyetemi életre való felkészülés bizsergető izgalma járja át, míg Charlie küzd a közelgő elválás fájdalmával, illetve a saját maga- és mások által generált kételyekkel.
Úgy vélem, az elszakadás - és különösen az egyetemi elszakadás - megint olyan téma, amivel sokan tudnak azonosulni. Ez a legnagyobb próbatétele a tinikori kapcsolatoknak, még akkor is, ha azok olyan sziklaszilárd alapokon nyugszanak, mint a srácoké. Egyfelől ott van Nick felfokozott érzelmi állapota, az, hogy epekedve várja az önálló élet felé való lépést, az új élményeket, és mindent, amit egy ilyen szituáció magával tud hozni. Másrészt viszont megjelennek a kételyek, a szorongás Charlie részéről, aki végtelen szeretete ellenére megkérdőjelezi magában, hogy kapcsolatuk kibír-e egy ilyen léptékű változást és eltávolodást, továbbá felmerül benne az a kérdés is, hogy joga van-e megfosztani Nicket bármiféle tapasztalástól? Mert azért valljuk be, az egyetemi élettel bulik és szerelmek is együtt járnak. 
A kötet elsődleges kérdése tehát az, mennyit bír el a szerelem. Vajon elég-e az őszinte, tiszta szeretet, amikor a távolság sokszáz kilométerben mérhető? És jogunk van-e megvonni a szeretett személytől a tapasztalás lehetőségét? Mindezek mellett azonban van még valami, amire a szerző nagy hangsúlyt fektet, mégpedig a kommunikáció.
A tiszta és őszinte kommunikáció lenne a jól működő kapcsolatok egyik alappillére, de tudjuk, hogy mi emberek hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a dolgokat. Kiváltképp igaz ez az érzelmileg és mentálisan instabil Charlie-ra, aki ahelyett, hogy megosztaná Nickkel a benne kavargó gondolatokat, attól félve, hogy a fiú kedvét szegi, magába folytja érzéseit, s egymaga őrlődik rajtuk. Sőt... új keletű tumblr mániája kapcsán sorra bújja a kapcsolatát érintő, elbizonytalanító kérdéseket.

Alice Oseman ezúttal sem okoz csalódást, hitelesen, korosztály specifikusan járja körbe a témát, miközben megismerhetjük a két fél különböző álláspontjait. Bepillantást nyerünk abba, Nick mennyire várja már az egyetem kezdetét, boldogan tervez-szervez, álmodozik, míg vele ellentétben Charlie képtelen végighallgatni párja csicsergését, napról-napra egyre mélyebb gödörbe esik. Ez pedig egy ponton akarva-akaratlanul is kirobbanáshoz vezet, Nick és Charlie élete legkomolyabb veszekedését éli meg. És hogy mi lesz ennek a végkimenetele? Az kiderül a könyvből.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nick, Charlie és a többiek
Kedvenc jelenet:  nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Passziánsz #1,5, Heartstopper #5,5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Miből áll Nick “jelmeze”?




Nézzetek be a többi állomásra is

05/31 Csak olvass!
06/04 Dreamworld ~ extra
06/07 Spirit Bliss Sárga könyves út
06/10 Könyv és más
06/13 Hagyjatok! Olvasok!
06/16 Dreamworld
06/19 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése