Dreamworld

2024. június 23., vasárnap

Kerstin Gier - Ami eddig elveszett

 
Quinn és Matilda újabb kalandokba és veszélyes helyzetekbe keverednek a Perem miatt! A fiatalok találkoznak egy titkos társasággal, akik tudhatnak Quinn apjának a haláláról, ráadásul meg kell fékezniük egy szfinxet is, miközben régi és új ismerősök is próbálnak ez életükre törni.
Tartsatok bloggereinkkel a Nefelejcs folytatásának a blogturnéján, és játsszatok a turné végén megnyerhető Ami eddig elveszett kötetért!
 
 
Kerstin Gier: Ami eddig elveszett
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635975785
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Budai Zita

Fülszöveg:
A világszerte kirobbanóan sikeres bestsellerszerző, Kerstin Gier trilógiájának 2. kötete!
Ahhoz, hogy tündérekkel lóg, kapukon keresztül egy párhuzamos világba sétál át, és szupererőkkel rendelkezik, Quinn már hozzászokott. Csak az a baj, hogy minden titok, amit felfed, új rejtélyek elé állítja. Matilda és az ő egészen különleges tulajdonsága nélkül, ahogyan a dolgok mélyére tud ásni, teljesen meg lenne lőve.
Quinn tulajdonképpen meg akarta védeni Matildát a Peremben rá leselkedő veszélyektől. Ám a lányt ez nem gátolja meg abban, hogy fejest ugorjon a kalandokba. Hiszen sürgősen tisztázniuk kell néhány kérdést: egy titkos társaság áll Quinn apjának halála mögött? Hogyan lehet megfékezni egy szfinxet – és előtte egy áskálódó új osztálytársat? És lehet az ember egyáltalán szerelmes, ha állandóan életveszélybe kerül?
A Perem hív – vesd bele magad!

Saját véleményem:
forrás: mmp.illustrations
Elérkeztünk Kerstin Gier portálfantasy sorozatának második kötetéhez, amit én személy szerint már nagyon vártam. Noha az első rész nem vett le maradéktalanul a lábamról, nem hozta teljes mértékben a szerzőre jellemző minőséget és humort, a kötet végére beerősített annyira, hogy izgatottan várjam, miként alakul a továbbiakban Matilda és Quinn sorsa.

"– Jellemző rátok, emberekre. Semmiről nincs fogalmatok, de mindenről van véleményetek."

A történet időrendileg - néhány hét különbséggel - ott folytatódik, ahol abbamaradt, ám mindkét fiatal életében - s ami ennél is lényegesebb, kapcsolatában - komoly változások történtek. Quinn annak érdekében, hogy megvédje szerelmét, szakított Matildával, az ideje nagyrészét pedig a Peremben tölti parkourozással, míg a lány mindent elkövet azért, hogy válaszokat találjon mindarra, amit korábban átéltek. Csakhogy a világunkból eltűntek a tündérek, és Bax, a vízköpő sem engedi a kapuhoz férni... Vele ellentétben viszont Quinn számára minden adott lenne ahhoz, hogy fejlessze képességeit, s megtanulja, miként irányíthatja azt a Peremben, ám ehelyett élvezi a teste szabadságát, azt, hogy szabadon, tolószék nélkül mozoghat miközben az életére rontó rosszfiúkat lekapcsolták. Valójában viszont sem Severin, sem pedig Jeanne d'Arc nem került börtönbe... Előbbi tiltott, alvilági találkára csábítja a fiút, utóbbi meg olyan helyen bukkan fel, ahol senki nem számítana rá: a srácok sulijában. 
Mindezek alapján azt hihetnénk, hogy már az elején belecsapunk a lecsóba, de az az igazság, hogy Kerstin Gier visszatért az első kötet sémájához. Ahelyett, hogy párosunk vált válnak vetve, szerelemtől felvértezve együtt vágna bele a nyomozásba, külön utakon járnak, s egymagukban próbálnak helyt állni. Quinn számára hiába adott az esély, hogy perembéli jártasságával új infókat szerezzen,  jobban izgatja a bóklászás lehetősége, míg szerencsétlen Matilda halandóként zárt ajtókat dönget. De még ezzel együtt is ő az a karakter, aki közelebb tud kerülni az olvasóhoz.
Matilda családja végre háttérbe szorul, így a lánynak esélye nyílik bebizonyítani, hogy egy nagyon is okos, bátor, talpraesett, humoros csaj, aki halandósága ellenére rengeteg kurázsival rendelkezik, s nem rest bármit bevállalni azért, hogy elérje céljait. E törekvései - ha olykor őrültségnek tűnnek is -, olvasóként maximális mértékben alkalmasak azonosulásra, hisz gondoljatok csak bele, mi történne, ha megízlelhetnétek mindazt, amiről sokáig csak olvastatok, majd hirtelen megfosztanának mindettől... ráadásul úgy, hogy tudjátok, szerelmetek élete a tét. 
Ugyanakkor a történetben nagy hangsúly kerül a Peremre is, végre jobban megismerhetjük ezt a miénkkel párhuzamosan létező, fantázia alkotta birodalmat is. Új lények, kalandok és izgalmak várnak a szereplőkre, na meg annak az esélye, hogy kiderüljön, mi lett Quinn apjával. 

Ha az előző rész során azt mondtam, hogy meglehetősen szürreális elemek találkoznak egymással, akkor most mindez hatványozottan igaz. Le sem merem írni, mi minden találkozik ebben a részben, mennyire vegyes a különféle kultúrákból, mitológiákból megjelenő lények listája. De ahogy korábban, úgy ezúttal is abszolút működőképes ez a katyvasz, ha az ember rendelkezik némi lazasággal és humorral. Merthogy bizony, a mostani kötetbe jóval több humorbomba került, abból a hamisítatlan Gier-féléből. És hát naná, hogy ezek jó részét a Matilda-Bax duónak köszönhetjük. 
De van itt még valami, ami minden bizonnyal meg fogja melengetni a szerző rajongóinak a szívét is, ugyanis az Időtlen szerelem kapcsolódási pont után a Silber trilógiával is egybeérnek a szálak, már csak azért is, mert nagyobb hangsúly kerül az álmokra. Szerinted milyen ajtaja van Matildának? 

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy nem ez a sorozat Kerstin Gier legjobbja: kicsit lassú, kicsit eseménytelen, bizonyos dolgok lógnak a levegőben, karakterek és sztorik elbagatelizálódnak, mégis olvasmányos, humoros és cuki az egész. Szóval, ha szeretnél egy ízig-vérig YA portálfantasyt olvasni, ami édes, kedves, bűbájos, közben rejtélyes is, akkor adj neki egy esélyt. Kerstin Gier még mindig a zsáner egyik legjobbja. 



Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Quinn, Matilda, Bax
Kedvenc jelenet: Matilda és Bax vitái
Negatívum: lsd fentebb
Borító: 5/5
Sorozat: Nefelejcs #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunk nem fog kifogni az író rajongóin, de a többieknek egy picit kutatniuk kell majd! Minden állomáson találtok egy Kerstin Gier regény borítórészletet, és a könyv CÍMÉT be kell írnotok a rafflecopter megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/17 Hagyjatok! Olvasok! ~ idézetek
06/19 Hagyjatok! Olvasok!
06/21 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése