2024. július 4., csütörtök

Danielle L. Jensen - A híd királysága


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Danielle L. Jensen TikTok-szenzációként elhíresült regénye, A híd királysága. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Lara hercegnő szenvedéllyel és ármánykodással átitatott történetét, melyből kiderül, mi történik, ha beleszeretsz abba a férfiba, akit valójában el kellene pusztítanod.
Kövessétek a turné állomásait, ismerjétek meg ezt az érzelmekkel teli regényt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.
 
 
Danielle L. Jensen: A híd királysága
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635977321
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Borz Alexandra

Fülszöveg:
Mi történik, ha beleszeretsz abba, akinek az elpusztítása a küldetésed?
Lara hercegnőt harcosnak nevelték, és mindig is tisztában volt a végzetével: el kell pusztítania ellenségét, Aren királyt. A Híd Királyság, Aren király országa ugyanis arra használja a hatalmát, hogy kifossza és tönkretegye Lara hazáját.
Amikor elküldik Larát, hogy Aren király felesége legyen, végre lehetőséget kap, hogy a közelébe férkőzzön. Nincs más dolga, mint belülről emészteni fel a királyságot – és újdonsült férjét. Ám amikor az ellenséges érzelmek szenvedéllyé alakulnak át, a lány hűségét a legkeményebb próbák elé állítják…TikTok-szenzáció, egyre növekvő rajongótáborral.

Saját véleményem:
Ha létezik olyan romantikus trope, amire azonnal ugrom, akkor az egyértelműen az enemies to lovers (ellenségből szeretők); s ha mindehhez még hozzávesszük az álházasság témája is, akkor az adott könyv gyakorlatilag kilóra megvett. Olvasásra legalábbis mindenképp. A Híd királyságától egyébként nem vártam sokat, egyszerűen csak szerettem volna egy komfortos fantasy-t olvasni. És hogy végül mit kaptam? Elmesélem. 

"Egy királyság, amelyet meg kell mentenie. És egy királyság, amelyet el kell pusztítania."

A Híd királysága borítójára tekintve, biztos vagyok benne, hogy elsőként olyan jelzők jutnak eszetekbe, mint a cozy, cuki, romantikus és társai. Feltételezem, álmotokban sem gondolnátok hentelésre, népirtásra vagy épp  tömeggyilkolászásra. Pedig az a helyzet, hogy A Híd királysága már az első két fejezetben brutálisan odacsap az olvasójának és Vörös nászt megszégyenítő módon sokkolja is. 
Larát, a történet húsz esztendős hősnőjét tizenegy - még életben lévő - féltestvérével karöltve másfél évtizeden át arra képezik ki egy titkos sivatagi oázisban, hogy felnőve tökéletes kémmé és leendő férjük gyilkosává váljanak. Ám a kiképzés végén csupán egyikőjük győzedelmeskedhet, s nyerheti el azt a megtiszteltetést, hogy az ellenséges király sarcként követelt arája legyen. Húgaival és nővéreivel ellentétben Lara viszont pontosan tudja, mit jelent számukra a vereség: halált. Ő azonban élve szeretné elhagyni a helyet. Az utolsó vacsorán, mielőtt kihirdethetnék a nyilvánvaló győztest, Marylynt, Lara mindegyik testvérét megmérgezi, s e kegyetlen tettel eléri apjánál, a királynál, hogy őt válassza. Így hát miután minden szolgálóval és kiképzővel végeznek, Lara megkezdi útját leendő férje, Aren király felé, hogy kiderítse a kontinenseiket összekötő híd titkát, s pusztulásba döntse hitvese királyságát.
 
A Trónok harcán szocializálódott kis lelkem beteg módon élvezte a nyitány könyörtelen brutalitását, mely ha ábrázolásában nem is kifejezetten volt tökéletes, hangulatában mindenképp. Jó alapot szolgáltatott a világhoz, s legfőképpen magához Larához. Megmutatta, hogy mi mindenre hajlandó ez a lány a céljai elérése érdekében. Véleményem szerint remek írói húzás volt ez a szerző részéről, olyasmi, ami súlyt ad tizenöt évnyi kiképzésnek, na meg a ténynek, hogy Lara valóban gyilkolásra és kegyetlenségre teremtetett. Persze ezt maga Aren király is sejti, így a nász, és a lány abbéli tervei, hogy ősi módszerekkel elcsábítja urát és kiszedi belőle királysága titkait, nem indul valami zökkenőmentesen. Aren sokáig bizonytalan a hercegnővel szemben, igyekszik olyan távol tartani magától és a Híd titkától amennyire csak lehet, ám idővel egyre közelebb és közelebb sodródnak egymáshoz.
Ezek alapján akár azt is mondhatnánk, hogy A Híd királysága egy egzotikus környezetbe csomagolt szimpla romantasy, amiben a két főhős gyűlölete perzselő szerelemmé olvad, csakhogy ez az állítás nem teljesen helytálló. Ahogy már említettem, Larának tizenöt éven keresztül kemény próbákat kellett kiállnia, ahhoz, hogy életben maradjon, kegyetlenségre, titkok megszerzésére és csábításra nevelték, ráadásul apja egyéves ultimátuma is a feje felett lóg: miszerint ennyi időt kap arra, hogy elvégezze feladatát, ellenkező esetben őt is megölik. Ezt a történetet viszályok, politikai játszmák és különféle intrikák szövik át, miközben Larának meg kell vívnia a szív és kötelesség csatáját. Ez utóbbi pedig napról napra egyre nehezebbé válik számára, hisz nem csak férjéhez kerül érzelmileg,hanem új népéhez, királyságához is, és rájön, hogy nem minden úgy van, ahogyan azt az apja mondta. A kérdés csak az, hogy a sorsdöntő pillanatban képes jó döntést hozni, vagy a kötelességtudat felülírja a szív szavát? Nos, a választ természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy nem annyira egyértelmű a választás. És maga Lara sem mindig a legszerethetőbb, legszimpatikusabb figura. Karaktere nem esik át nagy jellemfejlődéseken. A történet húzóereje egyértelműen Aren, az igazságos, jó uralkodó, aki ha kell, katonái oldalán harcol.
A karakterek mellett viszont muszáj még kitérnem magára a világra is, ami fantasy viszonylatban majdhogynem egyedülálló. Adott két kontinens, amiket egy, a tengeren átívelő, biztonságos híd köt össze. A híd birtokosa uralja a kereskedelmet, ami jelentős mennyiségű bevételt jelent a birodalomnak, s ez az, amire Lara apja is vágyik, mit sem sejtve arról, hogy a híd feletti uralom nem csupán fényűzéssel és hatalommal jár. Illetve magát a dzsungelszerű világot, és a vad tengeri viszonylatokat is megemlíteném, ami szintén nem szokványos. 

Összességében úgy vélem, hogy A Híd királysága egy kegyetlenséggel, ármánykodással és elhibázott döntésekkel teli fantasy, amiben az enemies to lovers szál meglepően reálisan lett ábrázolva. Nem tökéletes, megvannak a maga hibái, döccenői, amik főként Larához és az általa meghozott döntésekhez kapcsolódnak, de attól még szerethető, izgalmas, olvasmányos történet, amit a zsáner rajongói élvezettel falhatnak.
 

Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Aren
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: Lara egyik döntése
Borító: 5/4
Sorozat: A híd királysága #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során enemies to lovers jellegű párokat keresünk. Minden állomáson láthattok egy fotót-fanartot a keresett páros tagjairól, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy hívják őket, majd a nevüket beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ahol több név is szóba jöhet, ott természetesen mindegyiket elfogadjuk. (Segítségként annyit még elárulunk, hogy egy párost leszámítva mindannyian könyvmolyképzős könyvek főszereplői.)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

06/26 Kelly és Lupi olvas
06/28 Dreamworld - Borítók
06/30 Dreamworld - Idézetek
07/02 Milyen könyvet olvassak?
07/04 Dreamworld

2024. július 2., kedd

Sue Lynn Tan - A Holdistennő lánya


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Sue Lynn Tan nagysikerű sorozatának nyitókötete, A Holdistennő lánya. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hszing-jin varázslatos történetét, melyben ősi kínai mitológia fonódik össze romantikus fantasy-vel.
Kövessétek a turné állomásait, ismerjétek meg ezt a lélegzetelállító regényt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.
 
 
Sue Lynn Tan: A Holdistennő lánya
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Gáspár Enikő

Fülszöveg:
A ​kínai holdistennő legendája megelevenedik.
A holdon nevelkedett Hszing-jin nem sejti, hogy a Mennyei Császár elől rejtőzködik, aki száműzte az anyját, amiért ellopta a Halhatatlanság Elixírjét. Amikor az a veszély fenyegeti, hogy létezésére fény derül, kénytelen elmenekülni az otthonából. Egyedül, képzetlenül és rettegve indul útnak a Mennyei Királyságba, a csodák és titkok földjére. A személyazonosságát álcázva megragadja a lehetőséget, hogy a trónörökös mellett tanuljon, elsajátítsa az íjászatot és a mágiát, miközben egyre erősebbé válik a vonzalom a császár fia és közte.
Anyja megmentéséért Hszing-jin veszélyes küldetésre indul, amikor azonban árulás és tiltott mágia fenyegeti a birodalmat, meg kell küzdenie a kegyetlen Mennyei Császárral is az álmaiért. A Holdistennő lánya egy varázslatos sorozat nyitókötete, amely az ősi kínai mitológiát szövi bele egy romantikus fantasytörténetbe.
TikTok-szenzáció, egyre növekvő rajongótáborral. #BookTok, #OlvassEgyJót
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Saját véleményem:
Néhány évvel ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy a közeli jövőben falni fogom az ázsiai mitológián alapuló könyveket - egész egyszerűen azért, mert távol állt tőlem ez a kultúra. Ám Axie Oh A lány, aki a tenger alá esett c. regénye óta előszeretettel válogatok az ilyen típusú olvasmányok között is, pláne akkor, ha a bookstagrammerek körében olyan mértékű figyelem összpontosul egy műre, mint A Holdistennő lányára. Nem is beszélve a lélegzetelállító borítójáról, ami mellett aztán tényleg nehéz elmenni.

"– Bizonyos sérülések egy életre belénk égnek. Részei lesznek annak, akik vagyunk, és átformálják azt, amivé válunk"

A történet alapjául a kínai holdistennő legendája szolgál, ám a valódi fókusz Csang-o titokban született lányán, Hszing-jinen van, akinek létezése önmagában is bűn. Miután Csang-o ellopta a Halhatatlanság Elíxirjét, a Mennyei Császár büntetésből a Holdra száműzte, mit sem sejtve arról, hogy az asszony hasában ott növekszik gyermeke. Csang-o ezt követően persze mindent elkövetett annak érdekében, hogy biztonságban nevelje fel Hszing-jint, évek múltán mégis menekülni kényszerül. Ám ahelyett, hogy a lány a számára kiválasztott biztonságos menedékbe jutna, épp az ellenség udvarában, a Mennyei Királyságban köt ki. Szegényes ismeretei ellenére sikerül munkát szereznie, s saját bőrén tapasztalva a világ kegyetlenségét, egyre fentebb emelkedik. Szeme előtt egyetlen cél lebeg, mégpedig az, hogy felszabadíthassa édesanyját.
Az álmai felé vezető út rögös, Hszing-jinre megannyi kaland és küldetés vár, de társra lel a császár fiában, Li-vejben, aki mindvégig kiáll mellette és segíti, ahogy tudja. 

Sue Lynn Tan története több szempontból is különleges. A szerző egyrészt ötletesen osztotta ketté a világot Halhatatlanok és Halandók között, térben egymás fölé helyezve el őket, másrészt a zsánerhez képest szokatlanul eseménydús cselekményt álmodott meg. Ennek ellenére nem lehet csak úgy átrohanni rajta, ahhoz, hogy az ember igazán, szívvel-lélekkel megértse és befogadja az üzenetét, idő kell. Amennyiben esetleg olvastatok már ázsiai mitológián alapuló regényt, akkor ti magatok is észlelhettétek már azt a szokatlanul nyugodt, magasztos, bölcsességet árasztó hangulatot, ami a kultúra sajátja, és ami lecsendesedésre inti az olvasót. S pont ezen erények azok, amik magukat a karaktereket is jellemzik, hisz Hszin-jin önnön kitartása, szorgalma, céltudatossága és tisztasága által, hosszú évek munkájával éri el azt a karakterfejlődést, aminek mi magunk is szemtanúi lehetünk. Ahogy fiatal, naiv kislányból előbb szerelmes lány, majd pedig bátor, mindent feláldozni kész harcos válik.
Szerettem a karakterét, az utat, amit bejárt, és ahogy saját tapasztalataiból építkezett, saját hasznára fordítva minden sérelmet-fájdalmat, amit át kellett élnie. Ezek a megpróbáltatások tették napról napra egyre erősebbé.

Mindent egybevetve úgy vélem, hogy A Holdistennő lánya egy izgalmas és varázslatos sorozatkezdő kötet volt. Ha kedvelitek a különleges kultúrákat, az izgalmas világfelépítést, rajongtok a mitológiákért és a különféle teremtményekért, valamint a romantikát sem vetitek meg, akkor ajánlom Sue Lynn Tan regényét.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Hszin-jing
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: valami pici fűszer hiányzott belőle
Borító: 5/5
Sorozat: A Mennyei Királyság #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a holdisteneké és holdistennőké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy összekevert betűhalmazt, melyet helyes sorrendbe rakva megkapjátok egy ókori isten/istennő nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint ezt beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


AHI




Nézzetek be a többi állomásra is

06/23 Dreamworld - Idézetek
06/25 Readinspo
06/27 Könyv és más
06/29 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
07/01 Dreamworld