2016. szeptember 5., hétfő

Soman Chainani - Itt nincsenek hercegek



Agatha és Sophie története happy enddel ért véget. Viszont egy kósza kívánság, és a mese tovább folytatódik. A lányokat a Blogturné Klub öt bloggere is elkíséri újabb kalandjain, amely végén happy end lesz. Vagy nem? Tarts velünk te is szeptember 2 - 6. között, és ha velünk játszotok, megnyerhetitek a Twister Media által felajánlott példányt Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek regényéből.


Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek

Kiadó: Twister Media
ISBN: 9786158041553
Oldalszám: 544 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Soman ​​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?
Soman Chainani különleges világot teremtett. A Newbery-díj legutóbbi jutalmazottja, Ann M. Martin „páratlan mesének” nevezi, amely „csupa romantika, varázslat, humor és rejtvény. Legszívesebben egyhuzamban olvasnánk végig.”

Saját véleményem:
Még mindig ámulatba ejt Soman Chainani lenyűgöző világának kidolgozottsága, komplexitása. Az pedig végképp, hogy képes volt az alapokból egy teljesen új világot felépíteni. Méghozzá nem is akármilyet! Már az első kötet során is érezhető volt, a Jók és Rosszak Iskolája nem egy gyermekmese, most meg aztán végképp.
Egyrészt egy sok-sok évtizede aktuális, kényes vitatémát láthattunk megelevenedni a lapokon, másrészt a regény hangulata is borongósabbá lett - a növekedő tétek végett. Agatha és Sophie meséje már tényleg nem játék, sokkal inkább ádáz háború, melynek majd' minden csatája valamiféle elgondolkodtató téma köré összpontosul.

Az első kötet végén Sophie és Agatha rengeteg bonyodalom árán, de megszerezte a hőn áhított boldog befejezést, köszönhetően merész húzásuknak. Ezzel együtt visszatértek szülőfalujukba, ahol ünnepelt sztárokká váltak. Ám, ahogy az lenni szokott, a hírnév és a csillogás egy idő után megkopik, elavul, az emberek pedig szép lassan elfeledkeznek róla.
Míg Sophie képtelen szabadulni valódi mivoltától, addig Aggie-ben megfogalmazódik a kérdés: valóban jól döntött? Vagy a barátság helyett a szerelmet és Tedrost kellett volna választania? Mindez a dilemma óvatlan kívánságba torkollik, melynek következtében a lányoknak menekülnie kell. És hát hol máshol is köthetnének ki, mint a mesék birodalmában, régi iskoláik világában?
Csakhogy az elmúlt hónapok alatt minden megváltozott. Nincsenek többé Jók és Rosszak, helyettük Lányok és Fiúk vannak, akik hadban állnak egymással. Sophiék esetén felbuzdulva minden felnőtt és diák Végességes és Végestelen lány összefogott, s eltökélte, hogy hercegek - és a nekik való alárendeltség és megfelelési kényszer - nélkül fog élni. Ezzel szemben a hercegek és vezérük, Tedros háborút tervez és Sophie fejét követeli. Agathának döntenie kell a barátság és a szerelem között.
A választás azonban nem egyszerű. Sok a pro és kontra érv mind a kettő mellett, mi több, a sulik újításai, vezérei, diákjai is megnehezítik a folyamatot.

Remek ötlet volt a szerző részéről, hogy ismét két nagy ellenpólust állított egymással szembe. A nők és férfiak fontossága, szerepe egyébként is érzékeny téma világunkban, de ahogy itt is látható, hatalmas galibákat tud okozni, ha ennyire eltávolodva feszül egymásnak a két csoport. Jól elkülönül, mi nők, mennyi dolgot teszünk másként a másik nem jelenlétében, és akkor, ha nem kell miattuk azokra odafigyelnünk. De épp így kirajzolódik az is, mennyire nem lehet elkülöníteni a két nemet. Soman Chainani jó kis burkolt igazságokat rejtett el a háttérben, még akkor is, ha mesei köntösbe csomagolta őket.
Ám ami ennél is jobban elgondolkoztatott az a Sophie vs Tedros dilemma. Sok helyen láttam, hogy az olvasók sérelmezték a szerző azon húzását, miszerint a barátság választása a szerelemmel szemben, megbánandó, hisz azzal, hogy Agatha megbánja korábbi döntését, és újra kinyitja meséjüket, azt mondja, a szerelem fontosabb a barátságnál. Részben igazuk van, részben nem. Ebben a kötetben rengeteg új érzelem, motiváció, sérelem, és érzelem alakítja, s formálja az eseményeket, mely azt eredményezi, hogy a trió mellett, az olvasó sem tudja kijelenteni, mi a helyes vagy helytelen. Barátság, szerelem, lelkitársi kapcsolat - ki mit érez és ki iránt? Lényegében ez az az út, amit a két lány segítségével ki kell taposnunk, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz (vagy jobban összekuszáljunk mindent).

Ezúttal is megannyi izgalmat, kalandot és veszélyt élhetünk át, miközben megoldásra váró rejtélyek lappanganak a háttérben (például a lányok új dékánja vagy a furcsa Yara), az idő pedig egyre csak fogy. Az egykori barátnők bizalma ingadozik, valódi énjük a felszínre tör, miközben régi és új karakterek segítik és bonyolítják a dolgokat. Az iskolák és új szellemiségük pedig extra fűszerként nem csak átrendezi a viszonyokat, hanem új, felfedezésre váró terepet is kínál.
Nem hittem volna, hogy Soman  Chainani képes lesz másodszor is úgy végigkalauzolni az iskolán, a tanórákon és minden ezzel kapcsolatos terepen, hogy valósággal igyam a szavait, és megszállottan akarjak belőle még többet, de sikerült. Sőt! Egészen mókás (máskor pedig szomorú) volt látni, milyen szélsőséges változásokon estek át az egykori nyafka hercegnők, vagy a romlott gonoszak. Bár azért annak örültem, hogy a változás nem mindenkire terjedt ki, két kedvencem például megmaradt olyannak, amilyennek megszerettem.

Ami viszont Sophiékat illeti... az bonyolult. Sophie-t sokáig továbbra sem tudtam szeretni, a regény elején szabályosan idegbajt kaptam tőle (hozta az üresfejű, egoista libát), mégis... hihetetlenül összetett karakterré nőtte ki magát, olyanná, aki érzelmeket vált ki olvasójából, még akkor is, ha azok nem mindig pozitívak. A jó antihősök (vagy annak vélt hősök) egyik ismérve, hogy úgy tudnak félelmetesek, elborultak és romlottak lenni, hogy közben az ember látja azt, miért olyanok, amilyenek. És ez itt abszolút megvan. Sophie karakterében minden a helyén van, és bármennyire is utáltam őt néha, szerettem a részeit. Mi több, a végére a szívembe férkőzött. Érthető, a személyiségbeli ingadozásai logikusak, és a sok furcsasága ellenére emberi. És talán nem is annyira rossz, mint gondolnánk.
Agathánál ellenben voltak megingásaim.
Mielőtt belevágtam az Itt nincsenek hercegekbe, újraolvastam az első részt, és talán ennek köszönhető a felismerésem, de a második kötet jó 200 oldaláig úgy éreztem, akkor, amikor Aggie belenézett a tükörbe, elvesztette a személyiségét, és átvedlett instabil, romantikus, érzékeny hercegnőbe. A jó hír viszont az: végre visszatér a régi Agatha! Legalábbis részben.

Összességében az Itt nincsenek hercegek hasonlóan zseniális mű, mint elődje. Érdekes erkölcsi témákat feszeget, miközben feje tetejére állítja az eddig megismert világot, s egy új, hátborzongatóan lehengerlő, kiélezett szituációba kalauzolja el olvasóját. Végre helyükre kerülnek a karakterek, letisztázódnak a célok, és kezdetét veszi a sorsdöntő csata előkészülete. Arra azonban nem árt felkészülni, hogy a vége - a látszat dacára - brutálisan függő!
Soman Chainani sorozatát tehát szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy igazán összetett, jól felépített, humoros, mégis komoly történetet olvasni a mesék világából.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Sophie, Agatha, Hester, Pötty, Anadil
Kedvenc jelenet: az egész könyvet lehet mondani? Ha nem, akkor Filip. 
Negatívum: -
Borító: 5/5




Nyereményjáték


A Jók és Rosszak Iskolájába a jövendő mesék hercegnői, hercegei és főgonoszai járnak. A mostani nyereményjátékban azokat a történeteket keressük, ahol az iskolában végzettek szerepelnek. A ti feladatok lesz a képek alapján felismerni, melyik mese jelenetét látjátok, a helyes választ pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyesen válaszolók közt kisorsolunk a Twister Media által felajánlott példányt Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek c. regényéből!
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

09.02. Always Love a Wild Book
09.03. Deszy könyvajánlója
09.04. Letehetetlen
09.05. Dreamworld
09.06. CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése