2016. december 6., kedd

Matt Haig - A fiú, akit Karácsonynak hívnak



Csodás és nagyon szerethető történetet jelentetett meg a Kolibri Kiadó az ünnepekre hangolva. A Blogtuné klub 6 bloggere a Mikulás nyomába eredt, hogy kiderítse, hogy hogyan vált a gyerekek megajándékozójává ez a kedves öreg bácsi. Vajon ő milyen volt fiatal korában? Hogyan ismerkedett meg a rénszarvasokkal? Milyen kalandokba keveredett? - megannyi kérdés, amire a gyerekek mellett a felnőttek is kíváncsiak.

Ha még nem hangolódtál a karácsonyra, akkor ez a turné meghozza az ünnepi hangulatot, mert Matt Haig könyve tele van vidámsággal, tanulsággal és szerethető szereplőkkel. Most érdemes velünk tartani, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a karácsonyfa alá a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.


Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155591556
Oldalszám: 270 oldal
Fordító: Magyari Andrea

Fülszöveg:
Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat.

Saját véleményem:
A fiú, akit Karácsonynak hívnak olyan aranyos és beszédes cím, ami mellet nem megy el csak úgy az ember. Az én fantáziámat is egyből megragadta, úgy gondoltam, olyasmi édes, karácsonyi mese lesz, ami majd visszaidézi a 15-20 évvel ezelőtti emlékeimet. A helyzet viszont az, hogy ennél jóval többet adott, és minden elvárásomat felülmúlva nem csupán elvarázsolt, de lelkileg is megérintett.
A fiú, akit Karácsonynak hívnak olyan könyv, amit szívem szerint minden gyerek karácsonyfája alá becsempésznék. Sőt... a felnőtteké alá is, hiszen pontosan arra világít rá, amit anyagias, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfelejteni. A karácsony valódi mibenlétére, a szeretetre, a családra, barátokra, hitre és az örömre.
De ami a legjobb, hogy ez a könyv nem csak tartalmilag gyönyörű, hanem fizikailag is. Egyrészt irtó aranyos illusztrációk teszik még hangulatosabbá a történetet, másrészt csillámporos a borítója! De nem azon a giccses-lányos módon, nem ám! Igényesen, karácsonyi hangulatot megteremtően - tehát fiúk esetében sem lehet gond belőle. Egyébként bevallom, én 25 évesen is hosszú percekig csodáltam, simiztem és gyönyörködtem benne.

"A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz."

A történet azt mutatja be, miképp születik meg a karácsony, hogyan alakulnak ki a különféle szokások, na meg, hogy miként jön létre maga a Télapó. Ám ahhoz, hogy minden apróság (akár a sapka, akár a kéményen való közlekedés) értelmet nyerjen, a Télapó kisfiú koráig kell visszarepülnünk.
Nikolas édesapjával él az erdő közepén, de olyan szegénységben, hogy a férfi nemhogy ajándékot nem tud venni gyermekének, de még az élelem is komoly gondot jelent számukra. Ám egy este, ajtajuk előtt megjelenik a Vadász, aki olyan lehetőséget kínál az apukának, ami nem csupán megoldaná gondjaikat, de életük végéig kitartana. Így hát a férfi csatlakozik a koboldokat felderítő királyi expedícióhoz, míg Nikolas  undok nagynénjére marad.
Hosszú hetek telnek el, ugyanakkor Nikolas apjáról nem érkeznek hírek, a fiú viszont egyre inkább megelégeli a hidegben-hóban alvást és a kegyetlenkedést, végül pedig úgy dönt, ő is útnak indul. Eltökéli, hogy akár Lappföldre, a koboldok földjére is elmegy célja érdekében. Társául előbb egy kisegér szegődik, majd később Villám, a rénszarvas is csatlakozik hozzájuk. Hárman rengeteg kalandot élnek át, ám az igazi izgalom akkor veszi kezdetét, amikor koboldok között kötnek ki.

Nikolas szuper kis főhős, igazi bátor kalandor, tele gyermeki álommal és tisztasággal. Nagyon szerettem a karaktere által közvetített értéket, hogy bár vágyódott dolgok után, soha nem panaszkodott, ha nem kapta meg őket, sőt... tökéletesen megelégedett az apróságokkal és a szeretettel. De épp ennyire tetszett a felnőttekre jellemző hitetlenség és a gyermeki hit közötti köztes állapota is, ami minden korosztálynak példaként szolgál arra, hogy ha merünk hinni (és itt most nem a vallásra gondolok), nem létezik lehetetlen. Szóval Nikolas követendő példaként is remek, meg kalandorként is.
Ami magát a történetet illeti, az roppant édes, izgalmas, letehetetlen, varázslatos, megható és ünnepi. Ízig-vérig karácsonyi regény. Na, meg tele van mikulásos easter eggekkel, amik minden alkalommal "aha, hát ezért!" rácsodálkozásra késztetik olvasójukat.

Tiszta szívből ajánlom minden gyereknek és felnőttnek, aki amolyan tradícionális karácsonyi könyvre vágyik - rénszarvasokkal, hóval, koboldokkal, galibával, szeretettel, családdal, ajándékokkal. Nekem a 2016-os év egyik legjobb meséjeként marad meg, és biztos, hogy évről-évre le fogom kapni a polcról, hogy soha ne felejtsem el, olyan, hogy képtelenség, nem létezik.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nikolas, Villám, kisegér
Kedvenc jelenet: az egész könyv kedvenc
Negatívum: a robbanás
Borító: 5/5




Mikulás-kalauz


A Mikulásnak rengeteg megnevezése létezik, és kultúrától függően minden nép másként ünnepli. Lássuk, melyik országban milyen néven emlegetik:

  • Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  • Angliában: Father Christmas
  • Baszkföldön: Olentzero
  • Brazíliában, Peruban és Spanyolországban: Papá Noel
  • Dániában: Sinter Klaas
  • Finnországban: Joulupukki
  • Franciaországban: Père Noël
  • Hollandiában: Kerstman, Sinterklaas, röviden: Sint
  • Horvátországban: Sveti Nikola, Božić Bata
  • Japánban: Santa-szan, Hoteiosho (ajándékot hozó isten)
  • Kínában: Sengtan Laozsen
  • Lengyelországban: Mikołaj
  • Magyarországon: Mikulás, Télapó
  • Marokkóban: Black Peter
  • Németországban: Nikolaus
  • Norvégiában: Julenissen
  • Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
  • Oroszországban: Gyed Moroz
  • Romániában: Moș Nicolae
  • Szlovéniában: Sveti Miklavž, Božiček
  • Svédországban: Jultomten




Nyereményjáték


Te jól ismered a Mikulás rénszarvasait? Matt Haig történetében Karácsony mellett fontos szerepet kapnak ezek a híres északi állatok is, akikről most egy kis rejtvény találtak. Minden blogon egy-egy rénszarvas leírását lelitek, és összekeverve a rénszarvasok neveit a képeken.
A te feladatod lesz az, hogy kitaláld, hogy melyik blogon melyik rénszarvas bújt el és beírd a Rafflecopter dobozba.






Nézzetek be a többi állomásra is
12/04 Zakkant olvas
12/06 Dreamworld
12/08 Olvasónapló
12/10 Deszy Könyvajánlója
12/12 Könyvvilág
12/14 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése