2017. március 10., péntek

Nicolas Barreau - Egy este Párizsban



2017 februárjában a Park Könyvkiadó újra megörvendeztette a romantikus szíveket, hiszen megérkezett hazánkba Nicolas Barreau legújabb regénye, az Egy este Párizsban. A Blogturné Klub négy bloggere ered a történet nyomába, hogy bemutassa Nektek a kötetet. Tartsatok velünk, s nyerjétek meg a három nyereménykönyv egyikét!


Nicolas Barreau: Egy este Párizsban

Kiadó: Park Kiadó
ISBN: 9789633551967
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Fodor Zsuzsa

Fülszöveg:
Alain Bonnard, egy kis párizsi művészmozi tulajdonosa, javíthatatlan álmodozó. Feltűnik neki, hogy szerdánként az esti vetítésen gyakran ott ül egy csinos, piros kabátos fiatal nő, aki a 17. sornak mindig ugyanarra a helyére vesz jegyet. Alainnek megtetszik a lány, és meghívja vacsorára. Csodálatos estét töltenek el, ám a szépséges idegent ekkor látja utoljára. Hova tűnhetett? Alain mindent elkövet, hogy a nyomára bukkanjon, s közben filmbe illő kalandokban lesz része.

Saját véleményem:
Ha február vége-március eleje, akkor irány Párizs, hisz minden évben vár rám egy különc üzlet tulajdonos, aki egy, a semmiből felbukkanó, majd tovaillanó piros ruhás-kiegészítős hölgy utáni nyomozásával végigkalauzol a szerelem városának leghangulatosabb helyszínein, átadva a tipikus francia életérzést. Merthogy ez maga Nicolas Barreau; szívében-vérében van Párizs. És ez az, amiért évről évre sikerül elvarázsolnia, s elfelejtetnie velem, hogy újra és újra ugyanazt a történetet olvasom más díszletben és szereposztásban. Hisz azt hiszem, így, a harmadik kötet ismeretében már nyugodt szívvel kijelenthetem, Barreau bevált alapokkal dolgozik, de jól csinálja.
Mára az olyan apróságok, mint az Eiffel-torony, a piros ruhás-kiegészítős hölgy alakja, valamint az ő eltűnése, a különc, s kissé bohókás tulajdonos férfi narrátor, valamint a nő utáni nyomozás ikonikus kellékeivé váltak az írónőnek. Annyira, hogy ezek nélkül el se tudnék képzelni tőle semmit. Az egésznek van egy megmagyarázhatatlan bája, atmoszférája, ami körbeöleli olvasóját. Emiatt van az, hogy tűkön ülve várom a februárt és a kiadó megjelenési listáját. Barreau nélkül nincs évkezdés!

Az Egy este Párizsban főhőse Alain egy kissé különc, álmodozó figura, aki mer hinni álmaiban és megkísérelni a lehetetlent. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egykoron csapot-papot otthagyott, hogy átvehesse hőn szeretett művészmozijának irányítását, s mikor az hanyatlani látszott a nagy multiplexek között, nem csupán kitartott elvei (büfé mentesség) mellett, hanem előrukkolt egy igazán egyedülálló ötlettel is: minden szerdán retró film klasszikusokat vetít.
Arra viszont talán ő maga sem gondolt, terve milyen nagy horderejű változásokat hoz majd életébe; hogy beleszeret a piros kabátos lányba, aki minden szerdán a 17. sorból figyeli az aktuális filmet, vagy hogy egy éjszaka megjelenik Amerika egyik leghíresebb rendezője a bájos és közismert színésznő társaságában, aki csak az ő mozijában tudja elképzelni legújabb filmjének ikonikus jelenetét; s hogy mindez együtt, és külön-külön is összekuszálja majd mindennapjait.

Azok számára, akik ismerik a szerző munkásságát, mindez talán nem újdonság; részben így is van. Ugyanakkor az előző regényekhez képest itt van némi turpisság a történet szerkezetét illetően. Minden fordulat előtt kapunk egy néhány mondatos összefoglalót a végkifejletről (például Mélanie eltűnéséről), de csak utána ugrunk vissza az időben, és éljük át ténylegesen az odáig vezető utat.
Számomra ez üdítő újdonságként hatott.
Ami viszont mit sem változott, az Barreau már-már meseszerű elbeszélése. Félelmetes, mennyire ért a szavakhoz! Képes olvasóját kirángatni a szürke hétköznapok monotonitásából, és egy habókos, szerelmes városkába repíteni, ahol minden kicsit túlzó a szó legjobb értelmében. Én legalábbis valahogy így képzelem Párizst - egyszerre modern és régi, művészi és átlagos, romantikus és szabad, vidám, mégis zord.

A történet középpontjában a rejtélyes Mélanie áll, aki bájos személyiségével egyetlen éjszaka alatt magába bolondítja Alaint. Csodálatos órákat töltenek el kettesben, melynek eredményeként egy második randit is megbeszélnek. Közben viszont Alain mozijában felbukkan a rendező és színésznő, akiket újságírók-, valamint paparazzik hada, na meg számtalan újságcikk követ, és főhősünk hirtelen egy egészen új világban találja magát. Mindez azonban semmit sem változtat a piros kabátos lány iránti érzésein, aki azonban nem jelenik meg a találkozón.
Vajon baleset érte? Rokonánál ragadt Bretagne-ban? Netán a meggondolta magát vagy pletykalapok tántorították el? Alain ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik megtalálni a választ, miközben szíve hölgyét kutatja. Az egyetlen bökkenő, hogy vajmi keveset tud róla, miközben azonban egyre több szál keveredik az egyenletbe.
Természetesen nem árulom el, mi lett Mélanie-val, ám annyit elmondhatok, ezúttal a válasz - pontosabban annak egy bizonyos része - jóval egyértelműbb, mint korábban. Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek rejtélyek, keszekusza utak, zsákutcák vagy meglepetések, mert azokból bizony bőven kijut.

Összességében nekem ez a rész jobban tetszett, mint A világ végén megtalálsz, de egy picikével alulmaradt az Álmaim asszonyához képest. Az viszont tény, hogy Nicolas Barreau fanoknak kihagyhatatlan! A szerző ezúttal is újabb művészeti ágba (filmek) enged betekintést, miközben gyönyörű helyszínekkel, egyedi mellékszereplőkkel, érdekfeszítő cselekménnyel, finom humorral és egy jó főszereplővel teszi még ellenállhatatlanabbá művét.
Szívből ajánlom azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra, francia életérzésre, aranyos romantikára, vagy valamilyen ínyencségre vágynak. Az Egy este Párizsban egy falatnyi boldogsághormon.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Alain és a munkatársai
Kedvenc jelenet: az első éjszaka
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: önálló




Helyszínek


Alexandre III



La Palette 



Vendôme tér



Ritz Hotel





Hemingway bár



 Bourgogne utca



Seine utca



Cafe de Flor





Nyereményjáték


Nicolas Barreau regényei nem csupán tartalmukat, de megjelenésüket tekintve is mindig különlegeset adnak az olvasónak. A borítók védjegyévé vált, hogy az Eiffel-torony kivétel nélkül mindegyiken feltűnik. Így ebben a játékban Párizs egyik legismertebb jelképével kapcsolatban hívunk Titeket kalandozásra. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést az Eiffel-toronnyal kapcsolatban. A helyes választ kérjük a Rafflecopter megfelelő sorába beírni. Jó szórakozást!
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kérdés:
Milyen alkalomból építették az Eiffel-tornyot?




Nézzetek be a többi állomásra is

03/03 Szembetűnő
03/05 Deszy könyavjánlója
03/07 MFKata gondolatai
03/10 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Több alkalommal is azt írod, hogy Egy éjszaka Párizsban, egy Egy este Párizsban a könyv címe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a figyelmeztetést, ezt valóban csúnyán elrontottam. :)

      Törlés