2018. március 21., szerda

Mi kerüljön a dobozba?


Hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak a könyves meglepetésdobozok, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az elmúlt néhány hónapban rohamosan megszaporodott a számuk. Ennek megvannak a maga előnyei, hátrányai, ám az oldalvonalról szemlélődve valami egészen más is feltűnt: az egysíkúság. 

Éles és tesztdobozok sorát látva, netán személyesen tapasztalva, úgy érzem, a csapatok beleragadtak egyfajta mókuskerékbe, amiből nem tudnak kimászni, szinte ugyanazok a termékek köszönnek vissza náluk újra és újra. Bögre, vászontáska, tea, gyertya, toll, szappan, kézműves termékek sora. A minta és a forma persze változik, de kezd az egész olyanná válni, mint a fantáziátlan karácsonyi ajándékozások... amikor előre tudja az ember, hogy a nagyitól idén is dezodort és zoknit kap.
Ám míg a nagymamát szeretjük, és emiatt értékeljük a fáradozásait, addig ezekért a dobozokért ezreket fizetünk ki, és ha hónapról hónapra hasonló ajándékok lapulnak a dobozban, az egy idő után rettentő hangulatgyilkos tud lenni. Számomra legalábbis biztosan. 

Ezzel együtt minden alkalommal izgatottan szemlélem, mik lapulnak az egyes dobozokban, aztán legtöbbször jön a fáradt sóhaj és a legyintés (tisztelet a kivételnek), hogy már megint ugyanaz. És ez sajnos a tesztdobozokra hatványozottan érvényes. 
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra némileg elkeserítő a sablonosság. Főként úgy, hogy külföldi minták alapján látszik, mennyire kreatívan és izgalmasan is össze lehetne rakni egy-egy dobozt. 
Ebben a bejegyzésben összeválogattam néhány ötletet, amivel szerintem sokkal szimpatikusabbá lehetne tenni a kínálatot. 




1) Térkép
A fantasy könyvek elengedhetetlen kelléke egy, a világot ábrázoló térkép, amit a műfajért rajongó könyvmolyok legtöbbje imád böngészni. Sokan szívesen kereteznénk be egy ízléses térképet és akasztanánk ki a falunkra. Ráadásul a bookgrammerek esetében, mint fotózási kellék is hasznos lehet. 
A térképek szépek, izgalmasak, és magukban foglalják szeretett világunk egy darabkáját. 




2) Párnahuzat
Egy ízléses, kellemes tapintású, könyvhöz illő párnahuzat ugyancsak nyerő ötlet. Nem random figurás, feliratos, hanem valóban az adott műhöz/témához kapcsolódó kivitelben, például a dobozban lapuló mű egy ikonikus idézetével vagy fanartjával. A YA korosztályban - meg úgy unblock a künyvmolyok körében - óriási eszmei értéke van a rajongói daraboknak.




3) Funko
A Funko drága, ám annál közkedveltebb. Egy keychan vagy Mystery Mini rengeteget tud dobni az adott doboz színvonalán, ráadásul utóbbi esetében az extra meglepetés faktor is befigyel. 




4) Dísztárgyak
Számos külföldi instagramernél láthatóak haszontalan, ámde olyan, nagyon is mutatós kiegészítők, mint a korona, varázspálca, fegyverek (tőr, íj, stb), ezüstözött (vagy bármilyen) kerámia tárgyak, művirágok, stb. A sort persze sokáig lehetne folytatni, de a lényeg, hogy bármilyen, a könyvhöz vagy annak világához passzoló cucc menő ajándék, később pedig polcdísz lehet. Olyan, amire az ember önmagától nem költene, de mégis örülne neki. 




5) Rajongói ereklyék
A doboz értékét az exkluzivitása adja, vagyis az olyan termékek, amik nem kaphatóak meg bármelyik áruházban. Nem mindegy tehát, hogy az az ékszer, gyertya, bögre, könyvjelző vagy képeslap mit ábrázol. Egy random terméket bárki megvehet. Ám ha ezek az egyszerű dolgok az adott havi kötet (vagy annak témája) köré összpontosulnak, már más a helyzet. Például teljesen más egy sima, egyszínű gyertyát kiemelni a dobozból, mint olyat, amin szerepel x karakter vagy helyszín neve. Ugyanez érvényes a bögrére, könyvjelzőre, vagy a fanart képeslapokra, matricákra.
Hidegen hagy a fehér gyertya, hangjegyes bögre és a Percy Jacksonos kép, de ha egy Cassandra Clare könyv mellett rúnás bögre, Jace feliratos gyertya és néhány Cassandra Jean által rajzolt kép lapul, akkor ott helyben elalélok a gyönyörtől. Érzitek a különbséget?
(A BASC-nál ilyen volt a februári dobozban rejlő könyvtári belépő-könyvjelző.)




6) Swagek
Az exkluzivitás vonalnál maradva, nekünk, könyvmolyoknak elmondhatatlan eszmei értéke van egy dedikált könyvjelzőnek vagy momentán bárminek, ami adott szerzőtől származik. A sokszorosított olvasói köszöntők is aranyosak, ám egy valóban a szerző által dedikált papírdarab... na az igazán ütős ajándék.




7) Ruhaneműk
Ez a kategória elsőre meredeknek tűnhet, hisz minden vásárló mérete, ízlése eltér a másikétól, mindazonáltal léteznek olyan darabok, amiknél nem kell ügyelni ilyesmikre. Egy sál, kendő, zokni vagy kesztyű nagy valószínűséggel mindenki számára jó. És mennyire menő lenne egy idézetekkel teli vagy Roxfort mintás sál, netán térképes, fanartos kendő? Vagy egy badasabb könyv esetében sima motoros kesztyű, télen pedig egy ujjatlan darab... Sárkányos, unikornisos, festményes, harry potteres, trónok harcás zokni? Na ugye...




8) Használati tárgyak
Unikornisos, sárkányos (vagy bármilyen) süteménykiszúró, sütiforma, fényfüzér, ex libris pecsét, pipere táska - mind-mind olyan termék, aminek örül az ember, és használni is tudja. Egy fényfüzér éppúgy tökéletes dísze a háznak, mint hasznos kelléke egy könyvfotónak. De egy aprócska neszesszer, rajta valamilyen könyves idézettel vagy mintával is aranyos lehet, a lányok simán pakolhatnak bele kozmetikumokat, a srácok meg tollakat. Míg a süteménykiszúrókkal egyedi sütemények készíthetőek bármilyen alkalommal. 




9) Pipere
A külföldi dobozok esetében többször találkoztam olyan kozmetikumokkal, amiknek a címkéje különféle könyvekre, karakterekre utalt. Trónok harca családjai, Harry Potter házak, könyves szereplők neveivel ellátott ajakírek? Ki ne örülne, ha ilyen csomagolású ajakírt kaphatna elő a táskájából?
De a lehetőségek tárháza végtelen, kezdve a varázspálcában végződő sminkecsetektől, a körömlakkokon át, a szemfestékig vagy csillámporig (khm, mágia, varázslat). 




A végére néhány gondolat a dobozokkal kapcsolatban:
- Manapság minden csapat szeret a dobozaiba csempészni kézműves termékeket, de kérdem én, tényleg szükség van rájuk minden dobozban? Bolti áron drágák, nem is mindenki szereti őket, és elveszik a helyet olyasmiktől, amiket az ember nem tud megvenni, de jobban örülne neki, mint egy üveglencsés láncnak vagy szappannak. Felnőtt dobozban oké, ám az ifjabb nemzedék nem biztos, hogy széleskörben  annyira értékeli.
- A kevesebb néha több. Inkább legyen kevesebb, de minőségibb termék néhány csecsebecsével kiegészítve, mint sok gagyi. Külföldön erre pl. tök jól ráéreztek. 
- Harmónia. Színekben, stílusban, témában. Nincs is annál rosszabb, amikor egymáshoz nem illő dolgok hevernek a dobozban. 
- Könyvre épülő ajándékok.
- Változatosság. Az ismétlődő ajándékok hosszabb távon unalmassá válnak.  


Én ezeket várom el egy doboztól.
Ti minek örülnétek?



1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Teljesen egyetértek veled. Jó lenne végre az általad felsorolt termékekkel ellátott magyar dobozt is látni, mert eddig nekem az összes nagy csalódás. :(

    VálaszTörlés