2019. szeptember 19., csütörtök

Jason Aaron - Thor



Loki után ezúttal a mennydörgés istenének, Thornak a kalandozásait követhetjük végig a Fumax kiadó jóvoltából! Rejtélyes módon, sorra tűnnek el az ősi istenségek galaxis-szerte, s Thor a rejtély nyomába ered, fittyet hányva a talán még az ő erejét is meghaladó, pusztító veszélyre. Vajon sikerrel járhat az északi istenség? Ha tudni akarod a választ a kérdésre, akkor kövesd most a Blogturné klub öt bloggerét, s játssz velünk, hogy a végén tiéd lehessen egy példány ebből a lenyűgöző képregényből!


Jason Aaron: Thor - A mennydörgés istene

Kiadó: Fumax Kiadó
ISBN: 9789634701057
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Lunczer Gábor
Illusztrálta: Esad Ribic, Butch Guice, Tom Palmer

Fülszöveg:
Eltűnt istenek. Kozmikus nyomozás. Ősi fenyegetés. 
Amikor Thor kutatásba fog, hogy kiderítse, mi történt egy távoli világ elnémult istenségeivel, ijesztő felfedezést tesz: egy rejtélyes erő szisztematikusan levadássza az univerzum halhatatlan urait. Thor a nyomába ered, de könnyen lehet, hogy olyasmire vállalkozik, ami még az ő erejét is meghaladja… 
Jason Aaron Eisner-díjas sorozatát méltán tartják minden idők egyik legjobb Thor-történetének. Aaron lenyűgöző sagáját Esad Ribic (Loki) lélegzetelállító rajzai kísérik és teszik látvány terén is kihagyhatatlanná. 
A kötet a Thor: God of Thunder sorozat 1-11. számában megjelent, önálló történetet tartalmazza.

Saját véleményem:
Thor rajongóként nem is volt kérdés, hogy nekem ezt a gyűjteményt olvasnom kell, még úgyis, hogy a képregény, mint irodalmi műfaj, kissé távol áll tőlem. Szerencsére a Loki alapján nagyjából azért sejtettem, mi vár rám.

"– A szavak idejének már vége. Mostantól a kalapácsok beszélnek."

A kötet egyetlen összefüggő történetet mesél el tizenegy fejezeten át (melyek egykor külön lapszámonként jelentek meg), középpontjában az Istenölő áll, egy veszedelmes gyilkos, aki brutális kegyetlenséggel irtja az isteneket. Célja, hogy mindannyiukat elpusztítsa, s megszabadítsa a különböző népeket bálványaiktól.
Miután Thor 893-ban összeakad vele, s tudomást szerez a gyilkosságokról, eltökéli, hogy megállítja a fenevadat. Ám ami eleinte megtorlásnak indul, az évezredek alatt személyes bosszúvá, már-már életcéllá alakul.

"– Várjunk csak! Ha te én vagy… nem kellene erre az egészre emlékezned? Nem rémlik, hogy idejöttél, és találkoztál magaddal?
– Én már arra sem emlékszem, hogyan gomboljam be a gatyámat! Különben is időutazásról van szó, hogy a kutya vigye! Mindenféle idegesítő szabályok érvényesek rá."

Thor neve hallatán elsőre mindenkinek a kissé együgyű, izmoktól duzzadó, pörölyös skandináv harcos képe ugrik be. De ha félretesszük a külsőségeket, és kicsit a felszín alá lesünk, akkor rájövünk, hogy Thor épp annyira sokrétű, mint Loki. Jason Aaron pedig érezhetően felismerte a mennydörgés istenében lappangó lehetőségeket, érzelmeket, motivációkat - amik mindig is ott voltak benne, csak ezidáig nem sokan foglalkoztak vele -, hisz mindezt gyönyörűen ábrázolta, az üresfejű papírmasénak korábban nem tapasztalt mélységet adva. Épp ezért (és persze témájából fakadóan is), a kötet sokkal sötétebb, komorabb, mint ahogyan azt az olvasó várná.
A történet mindemellett rendkívül összetett, egyszerre három szálon, három idősíkon futnak az események, ami egyben azt is jelenti, hogy Thor három generációjával is találkozhatunk: a 893-as, vikingekkel harcoló, siheder Thorral, aki épp csak összeakad az Istenölővel és megtapasztalja annak kegyetlenségét. A jelenbéli, eltűnt istenek után kutató mennydörgés istennel, akiben buzog a tettvágy, valamint az utolsó asgardi, leigázott, meggyötört Thorral, aki öregebb, mint megboldogult atyja, és a halálon kívül egyetlen vágya van, végezni ellenségével. A három szál furfangos módon egészíti ki egymást, fokozatosan adagolva a kirakóshoz szükséges darabkákat. Izgalmas összecsapások, nyomozás, apokaliptikus jövőkép és időutazás jellemzi a fejezeteket, melyeket a lélegzetelállító illusztrációk tesznek még fantasztikusabbá.

A Thor összességében igazi gyöngyszem a rajongók számára. A kötet tartalmát és felépítését tekintve is kidolgozott, minőségi darab. Elsőre talán kicsit komorabb annál mint, amit Thor neve hallatán várna az ember, de az Istenölő rejtélye kellően sodró erejű. Bár azért bevallom, eleinte meglepett ez a fajta ingoványos terep, és a saját ízlésemből kifolyólag később is nehezen tudtam azonosulni a töménytelen halállal és kínzással, de azért a kíváncsiságomnak mégiscsak sikerült felülkerekednie rajta. Olyannyira, hogy a "csak még egy fejezetet olvasok"-ból az lett, hogy egyszerre felfaltam az egészet. Jó volt ezt a három generációs Thort megismerni, látni, hogy miben és mennyit fejlődött, változott az eltelt évek alatt, egyszersmind teljesen elkápráztatott az a fajta szövevényesség, amivel a szerző ezt az egész történetet kezelte, beleértve az idősíkokat is.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: mindhárom Thor
Kedvenc jelenet: a három Thor találkozása, a vége
Negatívum: az én ízlésemhez mérten kicsit túl dark lett a hangulat
Borító: 5/4
Sorozat: Thor - A mennydörgés istene #1 (1-11.), de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Thornak nem csak ebben a képregényben kellett megküzdenie a gonosszal, de számos másik történet képkockáin is. Az egyes állomásokon ezúttal Thor egy-egy ellenségének nevét találjátok összekevert betűkkel, illetve kis könnyítésképpen egy a karaktert ábrázoló képet is láthattok. A feladat egyszerű: írjátok be a szereplők nevét helyesen a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


ILKU - fotó




Nézzetek be a többi állomásra is

09/11 Nem félünk a könyvektől
09/13 Hagyjatok! Olvasok!
09/15 Olvasónapló
09/17 Könyv és más
09/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése