2022. január 15., szombat

Serena Valentino - Szegény, mélabús lélek



A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney Gonoszok sorozat harmadik kötete, a Szegény, mélabús lélek. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ursula és a Három nővér sötétséggel és mágiával átitatott történetét, melyből kiderül, miért is vált gonosszá Ursula, miközben a félelmetes nővérek is tovább szövögetik szálaikat.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát!
 
 
Serena Valentino: Szegény, mélabús lélek
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840731
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Sokan ismerik a tengeri királylány, Ariel históriáját, amelyben a főhős elveszíti, majd megtalálja a saját hangját. E történetet már sokan, sokféleképpen elmesélték. Ám a sellőlány mindegyik változatban többre vágyik, mint amit a saját világa adhat neki, édesapja pedig arra kényszerítené, hogy víz alatti birodalmának rabjaként élje az életét.
Ariel lázadása során előbb a hangja, majd kis híján a lelke is odavész, ám végül győzedelmeskedik a jó, a kis hableány pedig büszkén vállalja a változást.
Ez azonban csak a történet egyik fele. Mi a helyzet Ariel ősellenségével; Ursulával, a tengeri boszorkánnyal? Vajon hogy lett belőle ilyen megvetett, gonosz, gyűlölködő teremtmény? Többen próbáltak már ennek a végére járni. E könyv is elmesél egy lehetőséget, hogy mi történhetett a tenger boszorkányával, s hogy vált belőle végül egy kitaszított, szegény, mélabús lélek.
SERENA VALENTINO nagy sikerű képregényalbumaiban és illusztrált történeteiben már hosszú évek óta sikerrel ötvözi az ősi mítoszokat a fortélyos hősökkel. A Szegény, mélabús lélek méltó befejezése legújabb trilógiájának, melynek első része a Ki a legszebb , folytatása pedig a Herceg vagy szörnyeteg.

Saját véleményem:
A szerző által megalkotott világ - a sorozat címéhez, illetve címszereplőihez hasonlóan - végtelenül sötét és baljóslatú. A Disney mesék színes-szagos, habos-babos hangulatától eltérően egészen új perspektívába helyezi a már jól ismert történeteket, egyszersmind lehetőséget biztosít arra, hogy az olvasó megismerhesse az érem másik oldalát: a főgonoszokét.

"A gyűlölet – az igazi gyűlölet – nem csak úgy feltámad; valahogy meg is kell születnie."

A Szegény, mélabús lélek Ursulát teszi - pontosabban tenné - középpontba, csakhogy elérkeztünk a sorozat azon pontjához, amikor már nem lehet egy effektív új karaktert a régiek fölé rangsorolni. Vagyis bár valóban megjelenik Ursula és az ő kis élettörténete, mégsem nevezném központi alaknak. Ebből pedig egyenesen következik, hogy míg a sorozat korábbi részeit nyugodtan lehetett standalone könyvekként kezelni, addig ezt nem - immár minden szál összeér és összefüggésben áll egymással, s az első és második regény során kialakult konfliktusok, szituációk, kapcsolatok meghatározó szereppel bírnak a folytatásban.
A rövidsége ellenére (összesen kb. 150 oldal a történet, a többi reklám) ez egy meglehetősen komplex és szerteágazó történet, amiben egyfelől megismerkedünk Ursula, a tengeri boszorkány múltjával és jelenével, valamint tovább folytatjuk a három sötét nővér és az ő kishúguk, Kirké sztoriját, ráadásként pedig becsatlakozik Tulipánt kisasszony (a Szörnyeteg egykori jegyese) és a dadusa is. Ez a három szál egymással párhuzamosan, ugyanakkor szoros összefüggésben fut. A kapocs pedig nem más, mint Kirké, a Szörnyeteg első szerelme, aki miatt nővérei kis híján pusztulásba taszították a herceget, ezt látva pedig a lány úgy döntött, elhagyja testvéreit. Csakhogy időközben nyoma veszett, a Sötét Nővérek pedig Ursulához, a tenger hatalmas boszorkányához fohászkodnak segítségért, aki kapva az alkalmon, alkut ajánl: a nővérek segítenek elpusztítani bátyját, Triton királyt, ő pedig cserébe előkeríti Kirkét. S míg a creepy nővérek azon fáradoznak, hogy eleget tegyenek az alkunak, macskájuk, a mágikus képességekkel rendelkező Pflanze is útra kel Tulipánt kisasszony udvarába, hogy felkutassa Kirkét - hisz tudvalevő, hogy a két lány jó viszonyt ápolt a Szörnyeteg miatt. Kirké felkutatása a történet motorja, ami bár olykor kissé sok és idegesítő, jó átkötő - a sorozat későbbi részeire nézve is. 

Biztos vagyok benne, hogy sokan Ursula miatt fognak felfigyelni erre a könyvre, és bár engem mindig is félelemmel töltött el a személye, bevallom, kíváncsi voltam, vajon mi az ő története: miért vált ennyire gonosszá, s mi késztette arra, hogy ártson Triton legkedvesebb lányának? Serena Valentino minderre - és még többre is - válasszal szolgál, végigvezeti az olvasót Ursula fiatalkorán, betekintést enged a Tritonnal való viszályába, és természetesen az Ariellel kapcsolatos eseménysorokról sem feledkezik meg, miközben odafigyel arra, hogy valós konfliktusokat teremtsen. 
Ursula szála tehát amellett, hogy izgalmas és váratlan fordulatokkal kecsegtet, emberi problémákat is érint. De a szerző nem csak esetében, hanem Tulipánt királykisasszonynál is odafigyelt arra, hogy egy nagyon is létező társadalmi elvárást járjon körbe - még ha kissé felületesen is. Ami nem más, mint a nő szerepe, illetve a nő szabadsága - mind szellemi, mind egyéb értelemben.
Aki olvasta a Szörnyeteg könyvét, emlékezhet rá, hogy Tulipántot inkább díszletelemként kezelték, esze helyett a szépsége kapott elismerést, míg itt, a folytatásban karaktere lehetőséget kap a fejlődésre. 

Mindent egybevetve, a Szegény, mélabús lélek bár közel sem tökéletes (hibája leginkább az elnagyoltságában rejlik), mégis élvezetes, izgalmas, fordulatokban gazdag, szerteágazó történet. Arra azonban felhívnám a figyelmet, hogy közel sem trilógiát záró könyvről van szó, ahogyan az a belső borítón olvasható - sőt! Még csak most indul igazán a buli.
A Disney Gonoszok sorozatot - és köztük ezt a részt is - azoknak ajánlom, akik nyitottak arra, hogy megismerjék az érme másik oldalát, és nem félnek valami nagyon sötét, baljóslatú könyvet a kezükbe venni. Mert ha valami biztos, az az, hogy a Sötét nővérektől a hideg fog a hátatokon futkározni


Pontszám: 54
Kedvenc szereplő: Dadus, Pflanze
Kedvenc jelenet: Dadus és a nővérek találkozása
Negatívum: elnagyoltság
Borító: 5/5
Sorozat: Villains #3
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során A kishableány világába kalandozunk. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik karakter látható rajta, és a megoldást beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/11 Utószó
01/13 Csak olvass!
01/15 Dreamworld
01/19 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése