2013. február 13., szerda

Beautiful Creatures film

Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények

Nyelv: szinkronizált
Hossz: 125 perc

Tartalom:
Gatlin nevű kisvárosba újonnan érkező Lena Duchannes (Alice Englert) hamar felkelti Ethan Wate (Alden Ehrenreich) érdeklődését. A fiú elvágyódik a szerinte reménytelenül unalmas városkából, ám rövid időn belül annyi izgalom zúdul rá, amennyire sosem számított: Lena ugyanis természetfeletti képességekkel bír. Lena és Ethan bimbozó szerelmét Lena családjának sötét öröksége is veszélyezteti, és hogy a lány Igéző, akinek a tizenhatodik születésnapján örökre eldől: a Fényé vagy a Sötétségé lesz-e, a jó vagy a gonosz oldalára áll-e.

Saját véleményem: 
Amma, Lena és Ethan
Kivételesen két értékelést fogok írni a filmről, mind a kettőnél más-más szemszögből nézve.
Először is, ha valaki úgy megy oda, hogy ő a könyvet szeretné viszontlátni a filmvásznon, akkor hatalmasat fog csalódni, és csak kapkodja a fejét, hogy hát ez meg mi? 
Véleményem szerint a film köszönőviszonyban sincs a könyvvel, ami nem lenne olyan hű, de nagy baj, mert azzal mindenki tisztában van, hogy egy leírt történetet nem lehet teljesen ugyanúgy megfilmesíteni. Kellenek az átírások, rövidítések bele. De! Itt alig maradt valami az eredeti alapból. Sőt még a második rész egyik csattanóját is sikerült lelőniük néhány mondattal. 

 
Az elején még egész jól indult a film, mert Ethan Lenával álmodott, kaphattunk egy kis narrációt is hozzá, amiben elmesélte, hogy mindig ezzel az ismeretlen lánnyal álmodik. De én már akkor meglepődtem, mikor Ethan sürgölődött a konyhában Amma helyett... utána Ethan ment el Linkhez és nem fordítva, hogy a srác elvigye a suliba. Kérdem én: ha Ethant be kell vinni a suliba, akkor hogy tudott Linkhez elsétálni? már, ha nem szomszédok...
A suliban Mrs. English helyett egy borostás, köpcös kalózt kaptunk és valami nőt irodalomra. De ezen kívül az iskolás részek egész korrektül sikerültek. Az Emilyt alakító Zoey Deutch (aki későbbiekben Rose-t fogja alakítani a Vámpírakadémia megfilmesített változatában) igazán jól hozta a karakter idegesítő, plasztik formáját, barátnőjével együtt. (Ezt nem negatívan értem)
Viszont számtalan olyan momentum van, amit megváltoztattak, átírtak, kihagytak. Ezeket most felsorolás szintjén összegezném(SPOILERES lehet):
- Boo Radley sehol, pedig egy kutyát nem lett volna olyan nehéz beszerezni...
- Amma=Mariann
- az Igézők könyvtára a sima könyvtárnál van, és állandóan nyitva... (itt egy szó sem esik a különféle járatokról, ahol el lehet tévedni)
- Ethan nem nézelődik Lila cuccai között
- Ridley nyalóka nélküli, pedig az tényleg nem lett volna nagy költség
- Sarafine már jóval előbb megmutatja magát Macconnek és Ethannek is, mint a könyvben
- Reece, Ryan, Hunting sehol, akárcsak Ethan szórakozott nénikéi
- Ethan - Lena közti fejbeni kommunikációnak nyoma sincs
- Ethan-Lena közös látomásai borzalmasak, 2x fordultak elő, és akkor szó sem esett a Holdak könyvéről, sőt maga Geneviev végzett Ethannel...
- a végét úgy ahogy van átírták, az számomra egy hatalmas WTF (Ethan és az amnéziája meg végképp)
- Larkin a jófiú
- a Tizenhat hold dalát úgy ahogy van kihagyták
- bál csak említés szintjén, pedig az lett volna Lena egyik fontos eseménye
- Lena szülinapját is jóval előbbre hozták
- Tejponállóról semmi
- az Igéző-ember közti testi kapcsolatról nem beszélve, mert bár a fantáziánkra van bízva, de kaptunk egy autós jelenetet
- az Igéző család képességeiről 0 információ
- Lila gyűrűjéről semmi
- Greenbrier 0, Geneviev szelleme 0.
(SPOILER vége) és még sorolhatnám tovább is...

Na, és akkor most jöjjön a másik szempont. Ha úgy mész oda, hogy csak egy sima filmet szeretnél megnézni, ami nem kötődik semmilyen könyvhöz, akkor valami fergetegeset fogsz látni. Az egész mozi látványvilága káprázatos, gyönyörűek a házak, a berendezések, a kosztümök, a különböző látványeffektek zseniálisak. A színészek játékáról nem is beszélve. Egytől-egyik remekek, csak úgy sziporkáztak a vásznon. Jeremy Irons nagy kedvencem, és mintha Maccon karakterét egyenesen rászabták volna. Akárcsak Emmy Rossumra Ridley-t. Ahogy megjelenik a vásznon minden tekintetet odaszögez. Kellően dögös, merész és félelmetes, ugyanakkor a végén ott van az a rémült lány is. 
Alice is nagyon jól visszaadta Lenát. Az arcán megjelenő félmosolyok, ahogy néz, ahogy viselkedik. Minden. Teljes mértékben átjöttek azok az érzelmek, amin Lenának át kell esnie. És ugyanez igaz Aldenre is. Talán tőle tartottam a leginkább, hogy nem lesz jó Ethan, de pozitívan csalódtam. A srác őrülten jó! Ahogy hozza a kissé dilist, rémültet, ahogy grimaszol, szenved és úgy minden. Különösen imádtam a vacsorás résznél, illetve az esős jelenetek során. Hatalmas a srác. És nem mondom, hogy egy plakátfiú, de nem is egy csúnya pasi. Szóval pont olyan átlag, mint a könyves Ethan. A Lenával közös jeleneteik pedig irtó aranyosak. 
A szereplőkön kívül még muszáj megemlítenem azt a rengeteg poént, amit belesűrítettek. Fantasztikusak, de tényleg. A titanicostól elkezdve a mást is megtudsz hosszabbítani dolgon át, mind-mind remek! Ezekkel a jól sikerült viccekkel sikerült oldaniuk egy kicsit a történet komolyságán, feszültségén. 
Én még biztos, hogy megnézem, és ezt tanácsolom nektek is. Egyedül annyi, hogy ne úgy menjetek oda, hogy a könyvet várjátok. 



Ó, és még annyit, hogy a legutolsó jelenet baromi ütős lett! Az annyira szívbemarkoló, hogy ennél jobbat ki sem találhattak volna, ha már így megváltoztatták :)

Ezúton is köszönöm a Könyvmolyképzőnek, hogy megnézhettem a filmet!.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése