2013. június 14., péntek

Cassandra Clare - Bukott angyalok városa

Cassandra Clare: Bukott angyalok városa

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789632455518
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Kamper Gergely

Fülszöveg:
A háborúnak vége, és Clary Fray izgatottan tért vissza New Yorkba, ahol egy lehetőségekkel teli, új világ vár rá. Szorgalmasan edz, hogy Árnyvadász válhasson belőle, és felhasználhassa különleges képességeit. Édesanyja feleségül megy élete szerelméhez. Az Árnyvadászok és az Alvilágiak végre békében élnek egymással. És ami a legfontosabb, Clary és Jace szerelme végre igazán kiteljesedhet.
Valaki azonban Árnyvadászokat kezd gyilkoni, és az éleződő feszültség újabb véres háborúval fenyeget. Clary legjobb barátja, Simon sem segíthet. Akármerre fordul, valaki maga mellé akarja állítani, hiszen szükségük van az életét megrontó átok rettenetes hatalmára. Arról nem is beszélve, hogy két gyönyörű, ámde veszélyes lánnyal jár egyszerre, akik közül egyik sem tud a másikról.
Amikor Jace minden magyarázat nélkül távolodni kezd Clarytől, a lány egy rejtély kellős közepén találja magát, amelynek a megoldásával valóra válik a legrosszabb rémálma. Rettenetes események láncolatát indítja el, aminek akár az is lehet a vége, hogy mindent elveszít, ami fontos a számára. Még Jace-t is.


Saját véleményem:
Jace
Időben a Végzet Háborúja után pár héttel járunk. Simon küzd a vámpírságával, képtelen bevallani anyjának, hogy mi történt vele. Sőt miután az asszony rájön, Simon beveti az egyik hasznos vámpírképességét, majd elköltözik otthonról. A zenekarán kívül szinte semmi nem maradt meg előző életéből. Egy nap azonban megjelenik egy srác, Kyle, azzal, hogy szeretne csatlakozni hozzájuk, de arra még Simon sem gondol, hogy a fiú nem csak egy egyszerű énekes...
A háború után Clary úgy döntött, otthagyja az iskolát, és részt vesz az árnyvadász kiképzésen, ahol eleinte Jace a mestere.
Jocelyn továbbra sem nézi jó szemmel lánya, és a fiú kapcsolatát, mert nem tud elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy Jace-t Valentine nevelte fel. Mindeközben pedig készül a Luke-kal kötendő esküvőjére.
Ám az Árnyvadászok és Alvilágiak életében továbbra sincs rend. Sorra kerülnek elő meggyilkolt Árnyvadászok testei, mindenki a Napjáró-t akarja, és Jace is egyre különösebben viselkedik, még Clary-t is kerüli.

Az első olvasás után (ami lassan 1,5 éve volt) én is úgy gondoltam, mint a többség, hogy ez a rész gyengébbre sikeredett, mint a többi. De most, hogy másodszorra olvastam el, már tudom, hogy nem gyengébb, csak más! És ezt kellett elfogadni. Mert míg az első három részben Jace és Clary kapott hangsúlyosabb szerepet, addigra itt már több más szereplő is felszínre bukkant. Egyelőre leginkább Simon az, aki felzárkózott hozzájuk mennyiségben, de a későbbiekben még többen lesznek, hisz a háttérben valami monumentálisabb, sokkalta nagyobb dolog készülődik, mint a Végzet Háborúja volt. És az a valami mindenki életére kihatással lesz, ezért kell jobban megismernünk az egyes karaktereket. A gondolataikat, titkaikat, stb.

Luke
Bevallom, én sokáig nem kedveltem Simont, de az Üvegváros óta egyre jobban belopta magát a szívembe. Az, hogy vámpírrá lett, segített, hogy megismerhessük őt, hisz már nem csak egyszerű mondén, aki kábé semmire sem használható egy csatában, hanem újszülött, olyan extra képességekkel, amikkel a legtöbb fajtársa nem rendelkezik. És pont emiatt is kerül előtérbe. Mialatt mindenki rá vadászik vagy éppen védelmezni próbálja, addig az olvasók sokkalta jobban belemászhatnak a fejébe. Megértjük, min megy keresztül, miként küzd meg a vérivás kínzó vágyán át az emberi kapcsolataiig. De ne ijedjetek meg, nem csap át depressziós emo vámpírba, sőt! Rengeteg poént süt el. Ez utóbbiban segítői is akadnak, Jace és Kyle személyében. A három fiú együtt halálos humorforrás. Szinte csak úgy röpködtek köztük a szóviccek, szarkasztikus megjegyzések.

Mint fentebb már említettem, Jace és Clary kevesebb szerephez jut ebben a kötetben, ám azok annál intenzívebbek, nagyobb a jelentőségük a későbbiekre nézve.
Jace hangulatingadozásai szokatlanok, és ebből is látszik, hogy Cassie mennyire tud bánni a karaktereivel, hiszen képes elérni, hogy teljesen hihető módon kifordítsa őket. Gyönyörűen kijön az a vívódás, amit a fiú önmagával folytat az újfajta érzései miatt. Egyik pillanatban a régi önmaga, arrogáns, aranyosan beszólogatós, harcra kész Árnyvadász, míg a másikban sebzett lelkű, összezavarodott srác, aki nem tudja, miért tette, amit tett.
Ami pedig Clary-t illeti, neki megint sok minden szakad a nyakába. Helyt kell állnia családi téren, olyan hétköznapi dolgokkal foglalkoznia, mint az esküvő és ruhapróbák, miközben a Tündérek Udvarának Királynője elbizonytalanítja a szerelmét illetően, és ezt beigazolandó, Jace is kerüli őt, noha a lánynak fogalma sincs, miért. Ugyanakkor képes mindezen felülkerekedni. Látszik, hogy szép lassan, a gyáva, esetenként nyafogós kislányból, egy vérbeli Árnyvadász alakul. Még attól sem ijed meg, hogy egyedül vágjon neki az ismeretlennek.

Simon és Clary
A többi szereplőről nem ejtenék szót, majd az Elveszett lelkek városa értékelésnél, viszont azt még mindenképp el kell mondanom, hogy az új karakter, Kyle tartogat ám meglepetéseket bőven! Örülök, hogy megismerhetjük őt, és, hogy csatlakozott a megszokott kis csapatunkhoz, mert minden megvan benne, ami kell. Titkok, múlt, sexy külső (igen, női olvasóknál ez sem elhanyagolható :D).

Ami pedig magát a történetet illeti, talán nem olyan eseménydús, mit az előzőek, de továbbra is tartom, hogy ez a rész, egyfajta prológus, ami megalapozza azt a sokkalta veszedelmesebb dolgot, ami már most is meghúzódik a háttérben. A vége még így is tartogat elég izgalmat ahhoz, hogy az ember lerágja mind a tíz körmét, hogy a befejezésről ne is beszéljünk! Halkan megjegyzem, hogy addig NE olvassátok el, amíg a kezetekben nincs a következő könyv, mert nekem pokol volt az a 1,5 év, mire megjelent az Elveszett lelkek városa.

És amire még szeretném felhívni a figyelmeteket: érdemes el/újraolvasni a Pokoli szerkezetek után is, mert millió utalás van benne az egész TID sorozattal kapcsolatban. Sokkal több mint, amit elsőre sejteni lehetett. És a Zakariás rejtély ismeretében egyenesen szívszaggató részek is fellelhetőek benne. Plusz, ha valaki tud olvasni a sorok között, akkor Cassie volt olyan cseles, hogy beleszőtte Zakariás testvér megfejtését is.Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Jace
Kedvenc jelenet: az esős-utcás Clary-Jace jelenet
Negatívum: Cassie esetében nincs ilyen :D
Borító: 5/5*


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése