2014. január 3., péntek

Könyves Oscar és Arany Málna díj...


... avagy 2013 Legjei

Egyre elterjedtebb szokás az év végi, vagy újév eleji összegző listák készítése, nemcsak a film-, és zeneiparban, hanem a könyvek világában is. Én is szerettem volna tavaly egy ilyen bejegyzést készíteni, de akkor még rettentően fiatal volt a blog, viszont idén, december 4-én  betöltötte az 1 éves születésnapját, így már semmi akadálya, hogy meg is valósítsam. 
Ezúton is köszönöm Nektek a sok látogatást, és ígérem, igyekszem idén is sok könyvet véleményezni.
És akkor jöjjenek a díjazottak:


Az év legjobb könyve: Cassandra Clare - Elveszett lelkek város

Az én szívemben Cassie történetei mindig egy különleges helyet fognak magukénak tudni. Egyszerűen van bennük valamiféle varázslat, mind történetileg, mind karakterileg, és sok egyéb téren is, ami miatt többet jelentenek egy átlagos könyvnél. Ráadásul rengeteg élményt köszönhetek neki/nekik. 
Azért esett a választásom az Elveszett lelkek városára, mert a Bukott angyalok városa után, Cassie képes volt talpra állni, és gatyába rázni a sorozatot, sőt mi több, talán A végzet ereklyéi eddigi legjobb kötetévé varázsolta. Sírtam rajta, izgultam a kedvenceimért, drukkoltam nekik a csatában, rejtélyeket fejtettem meg, és darabokra tört a szívem.

Az év legrosszabb könyve: Amanda Hocking - A vér szava

Ez a könyv óriási csalódás volt. Nem elég, hogy szinte semmiről nem szól, és egy az egyben egy olcsó Twilight koppintás akar lenni, némi Vámpírnaplókkal megspékelve, de még a főszereplő lány is sötét. Az pedig számomra végképp a legalja volt, hogy Amanda az Alkonyatot is lehúzta benne.




Legjobb női főszereplő: Penryn (Susan Ee - Angelfall) & Celaena (Sarah J. Maas - Üvegtrón)

Képtelen vagyok kettejük közül választani. Mind a ketten harcos alkatok, a végletekig kiállnak az álmaikért, és/vagy a szeretteikért. Okosak, ügyesek, bátrak és merészek. Igazi badass csajok!


Legrosszabb női főszereplő: Alice (Amanda Hocking - A vér szava)

Sötét és buta. Tudja, hogy a srác erős, csak éjszaka mászkál, és soha nem eszik, de a vámpíron kívül mindenre gondol a fiú kilétét illetően, még az unikornisra is! És, ha azt mondják neki, hogy a sors téged Peter mellé rendelt, akkor Alice nem is tágít, hiába nem ismeri, hiszen ő Peter tulajdona. 


Legjobb férfi főszereplő: Elijah (A. O. Esther - Összetört glóriák) & Will Herondale (Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek)

Ez majdnem olyan nehéz kérdés, mintha ki kéne választanom, melyik könyves fiú volt számomra az álompasi, mert körülbelül az idők végezetéig sorolhatnám őket... De végül azért esett a választásom Willre és Elijah-ra, mert történjen velük bármi, mindig pasik tudnak maradni.  (És Magnus is egyetért velem, lévén, mind a ketten fekete hajúak, kék szeműek.)

 
Legrosszabb férfi főszereplő: Nash (Rachel Vincent - Lélekmentők)

Míg az első részben nagyon szerettem, addig a második részre Rachel megfosztotta a férfiasságától, és egy ügyeletes szépfiút csinált belőle, aki csupán bájosan mosolygott a főhősnő oldalán.




Legjobb női mellékszereplő:  Jenna (Lauren DeStefano: Hervadás)

Jenna egy rendkívül erős női karakter, aki szerintem önmagában is megállná a helyét. Mindvégig határozott, kitartó, és segítőkész. A múltja kemény, de a jelene még annál is inkább. Becsületre méltó, ahogyan a sorsát viseli.


Legrosszabb női mellékszereplő: Cecily (Lauren DeStefano: Hervadás)

Cecily egy elkényeztetett, hisztis, önző kislány, akinek az élet valós dolgai mit sem számítanak. 


Legjobb férfi mellékszereplő: Magnus Bane (Cassandra Clare - A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezet) & Bardo (A. O. Esther: Összetört glóriák)


Magnust azt hiszem nem nagyon kell bemutatnom. Egyedi, sziporkázó, vibráló jelenség, ugyanakkor csupa rejtély, és a szíve, lelke is sebzett. (Úgy látszik nekem is gyengéim a sebzett lelkű srácok.)
Bardo pedig ugyancsak egy jelenség. Életvidám, vicces, igazi nőcsábász, aki kiélvezi a földi lét minden javát, és emellett őszinte és hűséges barát. 


Legrosszabb férfi mellékszereplő: Anden (Marie Lu - Prodigy)

Számomra ő egy papucsalkat. Mindig igyekszik valaki más háta mögé bújni, mert képtelen a sarkára állni és irányítani, vagy kiállni az elveiért.




Legjobb szerelmespár: Malec (Cassandra Clare - Elveszett lelkek városa) & Katy-Daemon (Jennifer L. Armentrout: Obszidián)

Nem véletlenül választottam Magnust és Alecet. Az ő kapcsolatukban minden megvan, és náluk összeillőbb párral nem sűrűn találkozni.
Katy és Daemon kapcsolatát azért emelném ki, mert egyrészt jól látható/érzékelhető a kettejük közt lévő kémia, ugyanakkor racionálisak a tetteik. Nem omlanak két nap után a másik karjaiba, és a szerelem nem ködösíti el a fejüket. 


Legjobb barátság: Will Herondale - Jem Carstairs (Cassandra Clare - Pokoli szerkezetek)

Mindenki megérdemelne egy ilyen barátságot, mint Willéké. Soha nem a saját maguk érdekeit nézik, hanem a másikét, ha kell feláldozzák egymásért az életüket, félreállnak a szerelem útjából, mit sem törődve saját szívükkel. És... olvassátok el. *feltörli a könnyeit*


Legszebb szerelmi háromszög: Will - Tessa - Jem (Cassandra Clare - Pokoli szerkezetek)

Azt hiszem, ezt sem kell bővebben fejtegetnem. Mindössze annyi hozzáfűznivalóm van, hogy Tessa egyik fiút sem érdemelte meg...


Legjobb gonosz: Sebastian (Cassandra Clare - Elveszett lelkek városa) & Diril (A. O. Esther - Hívogat a fény)

Diril nő létére fenyegetőbb, mint könyves férfitársai. Nem a fizikai ereje miatt, sokkal inkább a varázslatai, valamint a női mivolta végett. 
Sebastian pedig egy pszichopata.
Halkan megjegyzem: mind a kettejüket imádom!




Legjobb nyitókötet: On Sai - Scar & Samantha Shannon - Csontszüret

Mind a két történet egyedi, zseniális szereplők, háttérvilág, és cselekmény jellemzi őket. De én még simán ide sorolnám A beavatottat is!


Legjobb zárókötet: Cassandra Clare - A hercegnő

Drámai, szívszaggató, izgalmas. És csak azért nem került ide a Smaragdzöld, mert haragszom, hogy Gideon nem kapott helyet az Epilógusban...


Legszebb magyar borító: On Sai - Scar

Egyszerűen gyönyörű. Minden rajta van, ami kell, és akarva-akaratlan vonzza a tekintetet. Valamint a színei is nagyon jók. Harsányak, de épp csak annyira, amennyire kell.


Legszebb külföldi borító: Kiera Cass - A Párválasztó

Mit mondjak erről? Szerelem első látásra. Meseszép ruha, harmonizáló színek. Pont olyan, mint a borító mögött rejlő tartalom. 




Legjobb kitalált világ: Kelly Creagh - Nevermore: Varen világa

Varen világa olyan, mintha Tim Burton fejébe csöppentünk volna. Azt hiszem, nem is kell többet mondanom. Szürrealisztikus, hátborzongató, izgalmas, és egyedi. 


Legjobb díszlet: Kiera Cass - A Párválasztó

Olyan az egész környezet, mintha az olvasó hercegnővé vált volna. Csodálatos ruhák, lenyűgöző termek.


Legjobb harcjelenet: Celaena és Cain harca (Sarah J. Maas - Üvegtrón)

Bámulatosan megírt csata, ami filmként elevenedik meg az olvasó előtt. Drámai és izgalmas. Szinte fizikálisan is érezni lehet, amin a Celaena átmegy. 


Legjobb akciójelenet: Kaede repülős manővere (Marie Lu - Prodigy)

Izgalmas, valóságos adrenalinbomba. 


Legdrámaibb pillanat: Will-Jem bizonyos jelenetei (Cassandra Clare - A hercegnő)

Erről bővebben nem mondanék semmit, mert spoileres, viszont muszáj még néhány másik könyvet is megemlítenem, mert idén bőven volt min pityeregni, vagy éppen felélni a százas zsepikészletet. 
- Will és Tessa beszélgetése A herceg végén
- Day betegsége a Prodigy végén
- Deirdre és Luke történetének lezárása a Lament végén
- Andrew betegsége A soha határában
- Drew levele a Heti csaj végén
- A sötétség városában az Ash anyukájával történtek
- Az Elválaszt az idő (majdnem) utolsó 40 oldala
- Egy bizonyos Malec jelenet az Elveszett lelkek városában
- Joshua gyerekkori története az Elveszett lelkekben


Legviccesebb jelenet: Daemon ugratásai (Jennifer L. Armentrout - Luxen 1-2.)

Daemon egy vérbeli humorforrás, ezért nem is nagyon lehet egyet kiemelni a hülyeségei közül. 




Legjobb disztópia: Veronica Roth - A beavatott
 
Legjobb posztapokaliptikus regény: Susan Ee - Angelfall

Legjobb New Adult: J. A.Redmerski - A soha határa

Legjobb fantasy: A. O. Esther - Összetört glóriák

Legjobb romantikus: Stephanie Perkins - Anna és a francia csók
 
Legjobb klasszikus: Jane Austen - Büszkeség és balítélet
 
Legjobb Blogturnés regény: Sarah J. Maas - Üvegtrón
 
Legméltatlanabbul elnyomott regény: Justina Chen Headley - Iránytű önmagamhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése