2014. május 30., péntek

Debora Geary - Modern boszorkány


A Maxim Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Debora Geary: Modern boszorkány című regénye, az azonos című sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Lauren és a modern boszorkányok varázslatos életét!

2014. május 30-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Debora Geary: Modern boszorkány

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632614663
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
Mi jut eszébe mindenkinek a boszorkányokról? Seprűnyél, nagy üst és varázsfőzetek. Ám a modern boszorkányok nem ilyenek. Otthonosan mozognak a modern technológia világában, és előszeretettel használják azt.
Jamie és Nell testvérek, mindketten boszorkányok. Egy programot készítenek, amelynek segítségével boszorkánytársadalmat építhetnek ki a világhálón. A program egy varázslat hatására érzékeli az átlagemberekre nem jellemző energiákat, és a weboldalra irányítja a talált boszorkányt. Egy nap Lauren, a 28 esztendős ingatlanügynök böngészés közben a chatszobában találja magát, ahol három nő megpróbálja meggyőzni, hogy ő boszorkány. A nő teljesen átlagos életet él Chicagóban, így elég cinikusan áll a beszélgetéshez, nem hisz a többieknek. A programban van a hiba, vagy ő egy edzetlen boszorkány, ami veszélyes lehet önmagára és a környezetére nézve is? A többi boszorkány dolga, hogy kiderítse az igazságot.

Saját véleményem:
Nell, testvére, Jamie segítségével létrehoz egy Boszorkánycsevej nevű chatszobát, melynek különlegessége abban rejlik, hogy bevonzza az interneten böngésző boszorkányokat. Nell álláspontja szerint, így könnyebben megtalálják egymást a világ különböző pontjain élő boszorkányok.
Lauren, a szkeptikus, 28 éves, szingli ingatlanügynök, egy este fáradtan hazaérve üresen találja hűtőjét, és úgy dönt, rendel az egyik internetes webáruházból néhány doboz fagyit, csakhogy mielőtt kosárba helyezhetné a nyalánkságokat, beszippantja a Boszorkánycsevej, és néhány ingen furcsa nő között találja magát, akik azt állítják magukról, hogy boszorkányok, ráadásul szent meggyőződésük, hogy ő maga is az. Lauren mindezt viccnek fogja fel, akárcsak azt, hogy Nell a fiatal, jóképű öccsét akarja elküldeni hozzá, egy állapotfelmérésre. Ám amikor egy étteremben megjelenik a férfi, és tányérokat kezd röptetni, valamint belemászik a fejébe, összezavarodik. Először hallani sem akar az egészről, csakhogy Jamie fortélyosan meggyőzi őt képességei valódiságáról, és napokkal később elkezdi tanítani. Lauren támasza legjobb barátnője, Nat lesz, akinek felbukkanása váratlan és nagyon erős látomást okoz Jamie-nél, aki ennek következtében nem figyel kellően tanítványára, és kimeríti azt. Részben emiatt, részben pedig azért, hogy Lauren szakértő kezekbe kerülhessen, vissza kell utazniuk Kaliforniába, Jamie családjához, ami nem várt fordulatokat és kalandokat rejt magában.

" - Moira néni, hidd el, hogy nem fekete mágiával hozták létre az internetet.
- Dehogyisnem, Sophie, különben miért ne hajtaná végre, amit ezzel a pinduri egérkével parancsolok neki?"

Debora Geary története ízig-vérig varázslatos! Végre egy olyan regény, mely megadja a lehetőséget arra, hogy pontról-pontra végigkövethessük, miként is zajlanak bizonyos varázslatok, illetve feltárja a boszorkányokban lejátszódó folyamatokat, melyeket erejük használata generál, csodálatos, vagy éppen tudományos leírások keretében.
Ez mindenképpen pozitívum lehet azok számára, akik nem csupán hangzatos varázsigékről, és ripsz-ropsz ereje teljében lévő boszorkányokról szeretnének olvasni. 
Maga a cselekmény több szálon fut, és többfajta nézőpontból követhetjük végig az eseményeket, bele-belekukkantva az adott karakter életébe, ám a történet középpontjában mindvégig Lauren áll. Az ő spirituális és lelki fejlődése az, ami igazán lényeges, hogy miként válik egy szkeptikus, két lábbal földhözragadt, szingli lányból modernkori boszorkány.
Érdekes és izgalmas folyamat övezi tanulását, mely során legtöbbször a már képzett, tapasztalt boszorkányok vezetik, de akadnak olyan momentumok, melyekre saját magától jön rá. Lauren karaktere szerethető, s könnyen belopja magát az olvasó szívébe.
Társa, a jelenkor egyik legerősebb boszorkánypalántája (Nell fia), a négyéves Aervyn ugyancsak olyan figura, akit mindenki imádni fog. Hatalmas forma a kölyök! Beszólásaival és tetteivel megszínesíti a lapokat, mindamellett, hogy korához képest jelentős dolgokat is művel. És ő az, aki a legnagyobb hatást gyakorolja Laurenre, de még Jamie-re, Natre és a többiekre is. Megjegyzem, nagyon örülnék, ha lenne egy saját könyve.
A rengeteg varázslat és boszorkányosdi mellett, fontos szerep jut a családi összetartásnak és a humornak is. A jó időben, jó helyen elejtett kisebb-nagyobb viccek megtörik a tanulás folyamatát, és az írónő könnyed stílusával keveredve, szórakoztatóvá és érdekessé teszik a regényt.

"Egy férfi, aki három nővérrel nőtt fel, csak tudja, hogyan kell bánni a nők kedélyhullámzásával. Egy frászt. Egy férfi, aki három nővérrel nőtt fel, azt tudja, hogyan kell gyorsan fedezékbe bújni."

A Modern boszorkányban ugyan megjelenik a romantika, de nem úgy és nem olyan formában, mint azt elsőre gondolnánk. Jamie láttán én például teljesen másra számítottam egy bizonyos pontig, és még talán azután is egy rövid ideig, de az írónő cselesebben oldotta meg. Nem mondom, hogy nem kiszámítható, mert az, és minden negatívum (nem sok), amit fel tudnék sorolni, ehhez köthető. Spoiler miatt azonban nem teszem, inkább csak annyit  mondok, hogy jó lett volna több spontaneitás. De minthogy a szerelem csak egyfajta háttéreszköz, ezért abszolút nem zavaró.
A Modern boszorkány egy vérbeli chick lit, tele varázslattal, szerethető karakterekkel, rengeteg viccel, összetartó családról és barátokról.
Összességében tehát leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a boszorkányokat, kíváncsiak a különböző elemekkel rendelkező, modern boszikra; szeretik a humort, vagy szívesen olvasnának csöpögő, románcoktól mentes könyvet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: mindenki, de főként Aervyn, Jamie és Lauren
Kedvenc jelenet: nudizós-teleportálós
Negatívum: Jamie gyorsan kialakult érzelmei
Borító: 5/5




Boszorkányképességek


"A varázstehetségnek hét alapvető kategóriáját különböztetjük meg. Némelyik boszorkány csak egyfajta varázserőt mutat, mind a hét együtt nagyon ritkán fordul elő. A legtöbbünknél egy vagy kettő erősebb tehetség, és pár kisebb képesség jelentkezik."

Régebbi osztályozás:
  • időjárás-boszorkányok 
  • konyhai boszorkányok 
  • talizmánokhoz és varázsitalokhoz értő boszorkányok.

" - Mindenekelőtt azt a kérdést tesszük föl, miféle varázserőt meríthet a vizsgálati alany. Öt különböző erőforrás létezik. A varázslás módja és az elvégezhető varázslatok jellege attól függ, milyen erőhöz férünk hozzá."

Modern boszorkányok:
1.) Elemi energiák (föld, levegő, tűz, víz)
  • Földerővel rendelkező boszorkák: jól értenek a növényekhez, gyógyfüvekhez
  • Levegővel és vízzel dolgozó boszorkák: komolyan befolyásolhatják az időjárást, például elűzhetik a viharokat, stb.
  • Tűzboszorkányok: régen csatamágusokként szolgáltak, manapság nem túl elterjedt.

2.) Gondolati erő (telepátia, empátia, gondolatok küldése)
  •  Befogadó készségek, melyeknél mások gondolataiban vagy érzelmeiben olvasnak. Olykor képesek gondolatokat is küldeni mások fejébe.

3.) Életerő (A gyógyítók képessége.)
  • A legtöbb gyógyítót korlátozza, milyen mértékben használhatja fel veszélytelenül a saját életerejét. Ha rendelkeznek elemi energiával, hozzáköthetik képességüket, így kevésbé gyengülnek le.

4.) Állatmágia (állatokkal való társalgás vagy alakváltás)

5.) Asztrálsíkról, túlvilági létből merített erő (médiumok, időutazók, jövendőmondók, jósok)

Ez az öt alapforrás, amelyek valamelyikével rendelkeznek a boszorkányok. De van még két kategória, ami kivételes eset:


6.) Kanalizálók
  • Észleli a varázserőt, és csatornát biztosít hozzá, mederbe tereli. A kanalizálás egy csoportban, boszorkánykörben hatásosabbá teszi azt a varázserőt, aminek egyénileg nem sok haszna van.

7.) Bűbájvetők
  • A bűbájvető boszorkányok jól értenek a varázserő megszervezéséhez és hasznos célra fordításához. Képesek több varázserőáram összefogásával igazán körmönfont bűbájokat létrehozni.




Nyereményjáték


A boszorkányokról legendák keringenek. Regények és filmek mesélik el történeteitek újra és újra.
Hogy léteznek-e? Egy biztosan. Az üst felett görnyedve éppen varázsigéket mormol, miközben egy fiolányi szerencsét löttyent főzetébe, hogy így segítsen Benneteket a nyereményhez. Kíváncsiak vagytok a nevére? Sajnos nem árulhatja el, hisz a név hatalom. Erre hamarosan Ti magatok is rájöttök.

Minden blogon találtok egy varázslókártyát, melyek mindegyike egy-egy híres boszorkányt, boszorkánymestert, varázslót vagy mágust rejt. A rajtuk szereplő információmorzsák alapján kell kitalálnotok, hogy hogyan is hívják az illetőt. Minden megfejtett névvel növelhetitek esélyeteket a fődíj megszerzésére.
A nyeremény pedig nem más, mint a Maxim Kiadó által felajánlott, 3 db Modern boszorkány könyv egyike.(Postázás csak Magyarország területén belül!)






Nézzetek be a többi állomásra is

05/30 Dreamworld - Boszorkányképességek
05/31 Deszy könyvajánlója - Jóga
06/02 Kristina blogja - Kristályok
05/03 Angelika blogja - Ki kicsoda a regényben?
06/04 Könyvszeretet
06/06 Nem harap a... - Folytatások
06/08 Zakkant olvas - Boszorkányos könyvek, filmek
06/10 Szilvamag olvas - Borítók
06/12 Roni olvas - Idézetek
06/14 Insane Life - Karakterbemutató: Lauren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése