2014. május 14., szerda

Meg Rosoff - Sorsbújócska

A Majd újra lesz nyár című regényével Meg Rosoff bebizonyította, hogy ért a kamaszok nyelvén, és mély emberismerettel és remek humorral képes ábrázolni a kamaszkori szorongást.

Az írónő új könyvében, a Just in Case-ben egy fiatal fiú, Justin nehéz útját ismerhetjük meg. A srác a fejébe vette, hogy a Sors végez vele, ám ő megpróbálja kijátszani azt. Kövessétek velünk végig Justin útját az öt állomásos blogturné keretein belül, a legügyesebb pedig meg is nyerheti a regény egy példányát.


Meg Rosoff: Just in Case - Sorsbújócska

Kiadó: Európa Kiadó
ISBN: 9789630797085
Oldalszám: 300 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
„Hogyhogy ez még sosem jutott eszébe? Belezuhanhat egy szerelőaknába, összeeshet szívrohamban. Autóbalesetben eltörhet a gerince. Elkaphatja a madárinfluenzát. Rádőlhet egy fa. Jöhet üstökös. Gyilkos méh. Ellenséges hadsereg. Árvíz. Sorozatgyilkos. Eltemetett nukleáris hulladék. Etnikai tisztogatás. Idegen lények inváziója.”
És ez csak néhány módja annak, hogyan sújthat le ránk a Sors. Rémes. Hogyan tudjuk kicselezni? Mondjuk úgy, hogy egyszerre mindig minden eshetőségre gondolunk, és akkor nem marad fogása rajtunk, és békén hagy? Ki tudja… de a biztonság kedvéért csak meg kell próbálni! Valahogy így okoskodik Justin, akit korábban Davidnek hívtak, miután a fejébe veszi, hogy a Sors a fejébe vette, hogy végez vele. Első körben nevet és stílust változtat, aztán örökbe fogad egy képzeletbeli kutyát, akivel aztán nekivág, hogy elmeneküljön Sorsa elől…

Saját véleményem:
A nap, melyen David az öccsére vigyáz, megváltoztatja életét. A kisfiú úgy dönt, hogy repülni fog, és leveti magát a mélybe. David még időben kapcsol, így sikerül elkapnia testvérét, ám az eseményeket követően elgondolkozik a Sors kiszámíthatatlanságán.
Soha nem tudni, mi történik a következő pillanatban. Másodpercek alatt romba dőlhet egész addigi életünk, baleset érhet, vagy belefuthatunk az igaziba.
David úgy érzi, a Sors kiszemelte magának, ezért úgy dönt, kicselezi azt. Nevet, személyiséget és ruhatárat változtat abban a reményben, hogy így a Sors nem talál rá, és nem éri végzetes baleset.
Új élete során a tizenöt éves fiú megismerkedik Agnesszel, a nála 4 évvel idősebb művészlánnyal, akinek mindene a fotózás; szert tesz Pajtira, a képzeletbeli kutyájára, és beáll az iskolai futócsapatba. Mindeközben napról napra egyre furcsábban viselkedik a Sorstól való rettegésének köszönhetően. S minden lehetőséget megragadva menekülni próbál előle.

Aki olvasta már a Majd újra lesz nyár...-t, az tudhatja, hogy Meg Rosoff stílusa nagyban eltér az átlagtól. Karakterei nem sablonfigurák, többségében ilyen vagy olyan értelemben elvontak, szokatlanok. Hogy ez pozitív vagy negatív, azt mindenki döntse el maga, az ízlésének megfelelőek. Ám az biztos, hogy történetei megosztóak.
A Sorsbújócska esetében adott nekünk egy rendkívül zavart fiú, akinek meglehetősen szürreális gondolatai, képzelgései vannak. Akár azt is mondhatnánk rá, hogy hiányzik néhány kereke. Hogy valóban így van? Nem tudom. Próbáltam megfejteni, de nem sikerült. Tény, hogy eltér társaitól, és az is biztos, hogy nem teljesen normális, de hogy őrült lenne, vagy csak így éli meg a kamaszkor kezdetét, azt csak ő és Meg Rosoff tudja.
Az írónő Justin képzelgéseit oly' mértékben valósan festette le, hogy nemegyszer egybeolvadt a valóság és a kitaláció. Akadtak pillanatok, amikor én is elhittem, hogy Pajti igenis létezik. Máskor meg csak fogtam a fejemet, azzal a gondolattal, hogy ,,Jézusom, itt mindenki megbolondult?,,. Ez a kettősség egyébként abszolút jellemző a regényre.
Meg Rosoff másik védjegye a különös, bizarr dolgok, események, történések alkalmazása. Míg a Majd újra lesz nyár...-ban a rokonok közti testi kapcsolat botránkoztathatta meg vagy kelthette fel az olvasók figyelmét, addig itt több pontban is megjelenik.
Egyrészt ott van ugyancsak a szexuális vonzalom két, korban eltérő szereplő között, ami alapjáraton nem lenne vérlázító, de egy 15 éves fiú és egy 19 éves lány esetében már más lehet a helyzet - ízléstől, elfogadóképességtől függően. Másrészt David/Justin szüleinek nemtörődömsége is ide sorolható.
Az ő viselkedésük előtt értetlenül állok. Látták, hogy valami nem stimmelt a fiúkkal, mégis félreálltak és inkább lepasszolták a gyereküket a problémáival együtt. Nem érdekelte őket, hogy Justin csak úgy elmegy, hónapokig egy 19 éves lánynál, vagy egyik osztálytársa családjánál él, vagy, hogy hosszú hetekig nem jár iskolába. Nálam ez sokkal inkább kiverte a biztosítékot, mint a halvány szerelmi szál.

"Az élet könnyebb, ha lebontjuk kis részekre, kis vágyakra és szükségekre, amiket azonnal ki lehet egészíteni."

Ha viszont az egész történetet úgy fogjuk fel, mint egy nagy, szürreális mesét, akkor a fentebb említettek tökéletesen beleillenek, a megnyúzott, kicsontozott éneklő nyulak, vagy magát nyúlnak képzelő Justin furcsaságainak sokadalma közé.
Karakterek tekintetében Agnest és a Sorsot tudnám kiemelni. Agnes ízig-vérig művészalkat, ami nem csak tetteiben és hobbijában, hanem öltözködési stílusában is megjelenik. Kissé bohókás, ámde annál kedvesebb, segítőkészebb lány. Imádtam, hogy a leglehetetlenebb pillanatokban is képes volt elkapni a legfontosabb mozzanatokat, érzelmeket.
A Sors meg... az ő részeit vártam a legjobban. Egyértelműen ő volt a legviccesebb, legőszintébb és legvalóságosabb az egész könyvben. Egyszerre volt negatív és pozitív hős. Megmutatta, hogy képes elvenni és fájdalmat, könnyeket okozni, de ugyanígy mosolyt is tud fakasztani, vagy életeket összefonni.

Mindent összevetve, azoknak ajánlanám elsősorban, akik szeretik az írónő stílusát, nem félnek a szürreális, groteszk és bizarr dolgoktól, szeretnének egy kicsit elrugaszkodni a valóságtól, és belepillantani egy furcsa fiú elméjébe, átélni vele a kamasszá válás minden örömét és baját.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Agnes
Kedvenc jelenet: a Sors beszólásai
Negatívum: Pajti megtalálása
Borító: 5/5




Borítómánia


felső sor: 5. spanyol
alsó sor: 1. UK, 2. cseh, 3. francia, 4. svéd, 5. német




Nyereményjáték


Az Európa Kiadó jóvoltából megnyerhetitek a Just in Case egy példányát! Minden állomáson összekevertünk egy keresztnevet, méghozzá a könyv egyik karakterének a nevét. Tegyétek helyes sorrendbe a betűket, és írjátok be az adott állomáshoz a megfelelő keresztnevet. Továbbá ne felejtsétek el lájkolni az Európa Kiadó és a Blogturné Klub Facebook oldalát sem.






Nézzetek be a többi állomásra

05/14 Dreamworld - Borítómánia
05/16 Könyvszeretet
05/18 Zakkant olvas
05/20 Media Addict
05/22 Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem a magyar borító mellett a Borítómániás képről a felső sor első, és az az alatti borító a kedvencem. :)
    Valcsa

    VálaszTörlés