2015. augusztus 26., szerda

Maggie Stiefvater - A HollófiúkAugusztus 26-tól a Hollófiúkkal együtt indul nyomozásra a Blogturné Klub. Hat állomásunk lesz, hogy a rejtélyeken kívül a szereplőket is megismerjük - szórakoztató lesz, ígérjük. És hogy milyen kincsre bukkanhattok a végén? Nos, egy példány lehet a tiétek a könyvből, ha kitartóan nyomoztok minden oldalon!


Maggie Stiefvater: A Hollófiúk

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789632459776
Oldalszám: 414 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

Saját véleményem:
Az elmúlt évek során volt szerencsém az írónő összes, hazánkban is megjelent művéhez - vagy legalábbis sorozatainak kezdőköteteihez -, de ennél éreztem azt, hogy otthon vagyok. A Hollófiúk egyedülálló történet, Maggie legzseniálisabb alkotása. Szerintem.
Viszont aki ismeri Maggie-t, az tudja, hogy vele, és regényeivel kapcsolatban vannak visszatérő elemek. Itt elsősorban olyanokra gondolok, mint a kelta mondavilág, az új, eddig sehol máshol nem olvasott témák, elfeledett legendák, mítoszok, és az az egyedi világ, hangulat, melyet csak ő képes megteremteni.
Anno a Shivernek többször kellett nekifutnom, mert sehogy nem találtuk a közös hangot. Akkor még nem értettem, mostanra viszont rájöttem, hogy Maggie stílusát szokni kell. Az ő világai nem olyanok, hogy kinyitod a könyvet, és máris berendezkedsz, magadénak érzed. Nem. Ki kell taposnod a hazáig vezető utat, mely úgy szippant magába, hogy észre sem veszed, mikor olvadtak le körülötted a valóság falai. És ebben annak is nagy szerepe van, hogy az írónő nem zúdítja olvasója nyakába az információkat, nem nyom prospektust és térképet a kezébe; hagyja, hogy a történet maga ismertesse meg világát kalandorával. Itt sincs ez másként.

"Vannak titkok, amelyek csak az arra érdemesek előtt mutatkoznak meg."

A Hollófiúk rengeteg szereplővel és szállal operál, melyek idővel, szép lassan egybefutnak. Egyfelől ott van a négy (elit) magániskolába járó fiú, Ronan, Gansey, Adam és Noah, akik közül hárman, fiatal koruk ellenére együtt laknak egy gyárépületben, s mindannyian Gansey álmát kergetik. Megszállottan kutatják a Ley vonalakat, a hozzá tartozó legenda végett. A halott hollókirályt keresik, akinek megtalálása olyan hatalmat jelent, mint semmi más a világon.
Sokáig homály fedi a srácok indítékát, nem tudni, mit akarhat néhány tizenéves ekkora hatalommal, és miért jó ennyi időt, energiát és pénzt ölni egy mítoszba. Mert az nyilvánvaló, hogy nem akarják romba dönteni az egész bolygót, vagy háborút indítani. De hogy akkor mégis mi vezérelhet négy, ennyire ellentétes jellemű fiatalt, az rejtély.
Ezzel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim. A nyomozás része teljesen rendben van - sőt! -, tényleg le a kalappal Maggie előtt, mert izgalmas, mindig csak annyi infót hint el, amitől még jobban hajt a tudásvágy, holott egyre több lesz a kérdés. Válaszok és miértek hiányában viszont nem érteni, mi ez a nagyfokú megszállottság.
Bennem pedig mind a mai napig maradtak kérdések: Hogy lehetnek a szülők ennyire jelentéktelenek, hogy ha a fiúk a fejébe vesz valamit, csapot-papot otthagyva, költöznek a világ egyik pontjáról a másikra? Miként került össze ez a négy srác, akikről nehéz eldönteni, hogy tényleg barátok, vagy csak önös érdekek fűzik össze őket? Mert igen. Egyik pillanatban úgy tűnik, a Hollófiúk őszinte, igaz barátok, akik történjen bármi, kiállnak egymásért, máskor meg az az olvasó érzése, hogy nulla szimpátia van egy-egy tag között, és akár egy kiskanál vízben is meg tudnák fojtani egymást.
De nem csak együtt alkotnak óriási kérdőjelet, hanem külön-külön is. Mindannyian nagyon élő, intenzív karakterek. Egyikükről sem mondható az, hogy csak pozitív vagy negatív figurák, hisz bőven akadnak hibáik, mégis más és más okból szerethetőek.

Abban ellenben biztos vagyok, hogy Ronan, ez a mogorva, zárkózott, olykor bunkó fiú, aki olyan gyengédséggel nyúl egy árva hollófiókához, mint semmi máshoz, lesz minden olvasó kedvence. Vagy legalábbis sokaké. Hiába húzódik ebben a kötetben háttérbe, érezhető a körülötte gomolygó rejtély, és ezt támasztja alá a regény utolsó mondata is. Fog ő még meglepetést okozni.
Aztán ott van még Noah, a fantomként lézengő fiú, akit csak imádni lehet, ráadásul általa egy igazán megható és érdekes szál is beúszik a képbe, valamint Adam, aki első perctől kezdve belopja magát az olvasó szívébe. Ő egy rendkívül nyílt, kedves, szerethető figura, tipikusan az a karakter, akiért lehet szorítani, teameket gyártani, miközben tök átlagosnak tűnik. A kulcsszó a tűnik, ugyanis Maggie nem dolgozik sablonokkal, és ahogy haladunk előre, úgy kerülünk egyre közelebb az igazi Adamhez. Egy bizonyos fordulatról nem is beszélve...
A végére hagytam Gansey-t, a legkiismerhetetlenebb embert, aki egyben a fiúkat összekötő kapocs is. Gansey a külső szemlélő számára egy tipikus sznob seggfej. Nincs mit szépíteni, tényleg van egy ilyen oldala. Csakhogy, ha jobban megismerjük, rájövünk, mennyivel több is van benne. Egész életét a kutatásának szenteli.
Összességében tehát látható, hogy mindegyik fiúnak megvan a maga kis titka, keresztje, hibája, vagy éppen pozitívuma. De pont ezek miatt lesznek szerethetőek. Más és más módon lopják be magukat az ember szívébe.

A srácok mellett viszont van még két szál, ami fontos. Az egyik egy jó sorból lecsúszott, jelenleg tanárként tevékenykedő pasié, aki a Hollófiúkkal párhuzamosan nyomoz, teljesen más okból. A másik pedig Blue-é, a fiatal lányé, aki édesanyjával, és annak női rokonaival, valamint barátnőivel osztozik egy öreg házon. Hogy ez mitől érdekes? A Blue körül élő nők egytől-egyig médiumi képességekkel rendelkeznek. Egyedül Blue az, akiből ez a tehetség kiveszett. Ő csupán annyit tud, hogy felerősíti a környezetében lévők képességeit. És ha ez a fajta kirekesztettség nem lenne elegendő számára, akkor még meg kell küzdenie egy jóslattal is (a csókja megöli igaz szerelmét), mely kislány kora óta üldözi.
Blue azonban egészen addig nem foglalkozik ezzel, míg Szent Márk éjszakáján, egy rituálén meg nem pillantja Gansey szellemét. A szertartás különlegessége pedig abban rejlik, hogy ezen az éjszakán, azoknak a még élő embereknek szelleme mutatkozik meg, akik a következő évben életüket vesztik... És amikor egyszer csak Gansey húsvér valójában is betoppan a lány életébe, vagyis anyja jósdájába, minden fenekestül felfordul. 

A Hollófiúk egy kissé melankolikus hangulatú, rejtélyekkel, legendákkal, és misztikummal teli regény, életről, halálról, barátságról, kirekesztettségről és hatalomvágyról. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kelta mondavilágot, kíváncsi valami tényleg egyedire, vagy csak rajong Maggie stílusáért.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Ronan, Adam, Noah, Blue
Kedvenc jelenet: Noah titkának feldolgozása, a jóslás, és Gansey könyve
Negatívum: a Gansey családját érintő kérdés
Borító: 5/5
Ley vonalak


A Földünknek, akárcsak az élőlényeknek, megvan a maga „érrendszere”. Csak míg az élőlények ereiben vér folyik, addig szülőbolygónk megfelelő áramlási rendszerében energia.
Alfred Watkins arra jött rá, hogy régi műemlékek, síremlékek, vallásos építmények, megalitok, mind egy egyenes vonal mentén helyezkednek el. De ez a jelenség az összes kultúrában fellelhető, különböző korszakokban, és különböző módon. Ilyen vonalakat a Föld minden részén találhatunk, a keleti kultúrában sárkányáramok néven emlegetik. Az elnevezést Watkins adta, hiszen megfigyelte, hogy a vonalak mentén elhelyezkedő műemlékek nevének többségében szerepelt a „ley” szócska.

Mára már több tízezer ilyen vonalat tártak fel. Működésük pontos megismerése még gyerekcipőben jár, azonban Dr. Wilhelm Reich már odáig jutott, hogy az energiavonalak segítségével képes volt esőt előidézni, vagy éppenséggel eloszlatni a viharfelhőket.
A vonalak mentén elhelyezett ingókövek nemcsak iránymutatóként szolgáltak, hanem energia-fókuszáló szerepük is volt, hiszen pl. a pákozdi Pogánykő közelben 12, különböző erősségű Ley-vonal találkozik.

Meghatározott helyeken „gyógyító-köveket” állítottak fel tízezernél is messze több évvel ezelőtt élt őseink. Ami különös, hogy az egész rendszer szinte él és lüktet, ahogy azt Dobogókőn, megfelelő Hold- és Napállásnál, bárki megtapasztalhatja. 
A vonalak többnyire nyílegyenesen futnak.


Miként lehet megtapasztalni, hogy ezekben a vonalakban energia áramlik?

Az ilyen jellegű sugárzásokra érzékenyebb emberek beszámolnak róla, hogy az egyik vonalon állva kellemes bizsergést éreznek, a másik vonal esetleg éppen a fáradtság érzetét kelti bennük, a harmadik esetleg áramütésszerű zsibbadást okoz, míg a negyedik melegséget. A pontos kiváltó mechanizmus nem ismert még.


Térkapuk?

A Ley-vonalak rendszerének és fizikájának megismerése egészen távolra is vezethet. Mindebben az a furcsa, hogy ez a tudás egykoron már az emberiség birtokában volt, és alkalmazta is azt mindennapi élete során. Miről is van szó?

A többszörös Ley-vonal kereszteződésekben impulzus-mágnesestér van jelen. Ráadásul ez a tér asszimetrikus és a felharmonikusok igen nagy frekvenciákon rezegnek. Az így létrejött tér nemcsak az agyra és a viselkedésre hat (jelenések, parajelenségek, stb.), hanem magának a térnek a szerkezetére is. Ilyen helyeken - adott időpontokban - nyílik meg az időkapu, tárul fel a jövő vagy a múlt. Ha ezt figyelembe vesszük, mindjárt érthetővé válik, miért azokon a helyeken épültek jósdák, ahol.

Mindezeken túl térkapu is megnyílhat, vagyis, ha valaki ismeri ezen helyek titkát, a működési mechanizmusát, azaz a fizikáját, akkor az illető a tér egy másik pontján is meg tud jelenni, esetleg egy párhuzamos világban is. A sok-sok eltűnés mögött esetleg ilyen „spontán” bekövetkezett jelenség is állhat. Egyben magyarázatot kaphatunk bizonyos „égből pottyant” állatok felbukkanására is.

(forrás: aranylaci & filantropikum
Nyereményjáték


Cassandra Jean nevét bizonyára sokan ismeritek, de ha nem, akkor majd most! Ő ugyanis rengeteg favorit YA sorozathoz készít illusztrációkat, és igen, a Hollófiúk is megragadta a figyelmét! 
A Ti feladatotok nem lesz nehéz. Minden állomáson találtok egy Cassandra Jean alkotást, amelyen a sorozat egyik szereplője, vagy akár több szereplője látható. Csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, ki(ke)t is láttok a képeken. 
Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a könyv egy példánya!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz! A nyertest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolunk.


Nézzetek be a többi állomásra is

08/26 Dreamworld
08/27 Deszy könyvajánlója
08/28 CBooks
08/29 Insane Life
08/30 Bibliotheca Fummie
08/31 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése