2016. május 1., vasárnap

Naomi Novik - Rengeteg



A Temeraire sorozatával híressé vált Naomi Novik most egy másik műfajjal varázsolja el az olvasókat. Ebben a regényben a Sárkány most egészen máshogy van jelen. A Gabo kiadó jóvoltából április 26 és 30 között öt állomáson ismerhetitek meg a Rengeteget, a sok érdekes információ mellett pedig nyerhettek is.


Naomi Novik: Rengeteg

Kiadó: Gabo SFF
ISBN: 9789634062233
Oldalszám: 488 oldal
Fordító: Heinisch Mónika

Fülszöveg:
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Saját véleményem:
A Rengetegre a kiadó tervezett megjelenései között bukkantam rá; előbb a (külföldi) borítója, majd pedig a rövid ismertetője babonázott meg és ejtett szerelembe.
Kislányként éltem-haltam "a sárkány elrabolja a hercegnőt" mese minden változatáért, ám titkon mindig is azért szorítottam, hogy az a buta királyfi ne ölje meg a sárkányt és vigye el szíve hölgyét, hanem a sárkány jöjjön össze a királylánnyal. Sőt volt, hogy kifejezetten megkértem tatámat, hogy így alakítsuk a sztori végét. (Igen, egy pszichológus valószínűleg ebből sok mindent levonhatna engem illetően; az eredmény pedig az elfajzottsági skála tetején mozogna.) Ebből kifolyólag rettentően megörültem, hogy immár felnőtt változatban, de Naomi Novik életre keltette titkos álmaim egyikét. Nem is volt kérdés, hogy nekem ezt olvasnom kell... egészen addig míg meg nem láttam a hazai borítót. Nem fogok hazudni, nagyon elszomorodtam és néhány napra még a kedvem is elment az egésztől. Alapvetően a rajz teljesen rendben van, tetszik, csak az én mércémmel ez nem fedlapra illő alkotás, hanem belső illusztráció. De hát azt szokták mondani, nem a külső a lényeg, hanem a belső, az pedig valami egészen elképesztő.

A Rengeteg olyan, mintha a régi, sárkányos-királylányos mese felnőtt volna olvasójával együtt, hogy aztán egy Ólomerdő hangulatú, A Szépség és a Szörnyeteg történetté forrja ki magát. 

A Szépség és a Szörnyeteg párhuzamtól sokáig nem tudtam elvonatkoztatni. Onnantól, hogy Agnyeska, faluja legcsodabogarabb, állandóan piszkos lánya a Sárkány kihalt tornyába került, ahol először félve bolyongott, majd egyre nagyobb kíváncsisággal fedezte fel a szobákat, egészen a mogorva, szörnyetegszerű fogva tartóján át, a vacsorás, könyvtáras jelenetekig, mindenben egyik kedvenc mesém vonásait láttam - ami számomra kifejezetten öröm volt. És valószínűleg a Szörnyeteg és sárkány fétiseim keveréke miatt, nagyjából a Sárkány legelső, flegma, zsörtölődő megnyilvánulása után kész voltam megküzdeni a Blogturné Klub összes hölgyeményével, aki akár egyetlen szerelmes gondolatot is táplált magában Sárkány iránt.
Sárkányról azt kell tudni, hogy (az enyém, pont!) ő a neve ellenére nem egy sárkány, hanem egy hatalmas mágus, aki megóvja az embereket a gonosz, egyre inkább terjeszkedő Rengetegtől, cserébe viszont 10 évente magával visz egyet a 17 éves lányok közül.
A faluban számos pletyka kering arról, mit tesz a lányokkal, mire használja őket és mit csinál velük, ám ezek mindegyike puszta kitaláció, ugyanis a tíz év leteltével szabaduló hölgyek kifinomultan, ámde teljesen kifordulva, megváltozva térnek vissza szülőföldjükre - nem is igazán tudnak már beilleszkedni egykori lakóközösségükbe.

A szerző részéről már ez a kis falusi pletyka jó alapnak bizonyult ahhoz, hogy kíváncsian várjam, hogy kiderüljön, ténylegesen mire is kell a Sárkánynak a tízévenkénti szűz, vagy, hogy egészen pontosan miért is fordulnak ki önmagukból rabjai. Agnyeska megérkezésével természetesen egyből világossá vált számomra, hogy szerencsétlen öreg lelkű, ifjú kinézetű mágusunk semmi rosszat nem tesz áldozatával, azt leszámítva, hogy nem túl civilizáltan viselkedik vele.
A történet egy része erre a folyamatra épül. Szép lassan kibontakozik előttünk, mi vezérli a férfit, és figyelemmel kísérhetjük, miként vezeti be főszereplőnket a mágia rejtelmeibe. A folyamat ugyan lassú, lírai, sok leírással, kitérő magyarázattal, ám egyáltalán nem száraz, unalmas vagy felesleges. Naomi Novik mindezt gyönyörű leírások kíséretében tárja elénk - olykor enyhén mesei stílusban.
A fentebbiekből kiindulva könnyű lenne arra asszociálni, hogy A Szépség és a Szörnyeteg vonalon haladva, az Agnyeska és Sárkány között szövődő szerelemé a főszerep, pedig nem. Meglehet, valóban van egy lassú ívű, ámde annál gyönyörűbb romantikus szál is, mégis inkább a mágiáé és a Rengetegé a főszerep.
A Rengeteg erdő milliónyi veszélyt, rejtélyt, lényt, s izgalmat tartogat számunkra, az egész ki- vagy mibenléte egy nagy kérdőjel, mégis annyira erős, önálló személyiség, hogy nem lehet nem karakteri pozícióba emelni.

A történetről nem beszélnék többet az eddigieknél, valamint a fülszövegnél, mert úgy gondolom, ez egy olyan út, ami sokkal izgalmasabb, ha mindenki maga járja ki és fedezi fel. Márpedig arra buzdítalak titeket, hogy tegyétek meg! Ha szeretitek a felnőtt meséket, az egyedi történeteket, melyek részletesen kidolgozott világgal rendelkeznek, akkor ez a ti könyvetek!
A Rengeteg sötét hangulatú, varázslatos nyelvezetű, képszerű leírásokkal teli regény, tele rejtéllyel, izgalommal, meseszerű és valósághű karakterekkel, valamint sok-sok mágiával. Ráadásul - sajnos - önálló kötet!   
 

Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő:Sárkány, Agnyeska
Kedvenc jelenet: Sárkány és Agnyeska összes jelenete
Negatívum: -
Borító: 5/2




Nyereményjáték


Agnyeska faluja melletti Rengeteg sok veszélyt rejt, de nem ez az egyetlen híres erdő, amivel vigyázni kell. Minden állomáson találtok egy-egy ismert erdőről leírást, amely alapján ki kell találnotok annak nevét (ami nem minden esetben egy konkrét név, és lehet létező hely is)
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van a kiküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Melyik erdőt rejti a leírás?
Az ebbe az erdőbe tévedt lány először megijedt, majd szerencséjére rálelt egy aprócska házra, melyben hét icipici ágyat talált. Végül a ház lakói segítettek neki elbújni gonosz mostohája elől.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/26 Always Love a Wild Book
04/27 Deszy könyvajánlója
04/28 Bibliotheca Fummie
04/29 Kelly & Lupi olvas
04/30 Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Bajban vagyok a megoldással. Tudom, hogy melyik mese, át is olvastam most, de az erdő nevét nem találom :-(
    Már csak ez az egy feladat lenne vissza. Beírhatom a főszereplő erdejének, vagy a hét pici lakó legyen?
    Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés