2017. február 6., hétfő

Leslye Walton - Ava Lavender különös és szépséges bánata

A Gabo kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban Leslye Walton első regénye, a mágikus realisztikus elemekkel tűzdelt, már-már népmesei hangulatú Ava Lavender különös és szépséges bánata. Tarts te is velünk a négy állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz a csodás történetnek, ami különlegessé teszi Ava Lavendert. S ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.


Leslye Walton: Ava Lavender különös és szépséges bánata

Kiadó: GABO Kiadó
ISBN: 9789634063810
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: Körmendi Ágnes

Fülszöveg:
"A szerelem bolonddá tesz.”
Úgy tűnik, a bolond szerelem a Roux család osztályrésze, és Ava Lavender, a madárszárnyakkal született lány örökségének kulcsa is. Ava felderíti Franciaországból Seattle-be költözött, különös családja még különösebb, huszadik századon átívelő történetét, miközben egyre inkább vágyik arra, hogy helyet kapjon a közönséges emberek között. Végül felkészületlenül kimerészkedik a világba, amely még nem döntötte el, leánynak vagy angyalnak tekinti-e őt.
Ava és családja élete egy napon fordulópontra jut, amikor megnyílnak az ég csatornái, esőcseppek és tollak záporoznak alá, és Ava sorsa mindörökre megpecsételődik.
Elbűvölő, költői történet sóvárgásról, vágyról és a szerelem fájdalmáról.

Saját véleményem:
Rengeteg fejtörést okozott számomra ez a bejegyzés, és még most sem igazán tudom, miként írhatnék róla. Néha ugyanis megesik, hogy egy könyv nem éri el olvasóját, attól teljesen idegen marad, de nem azért mert rossz vagy gyenge, egyszerűen csak kiderül, hogy nem illenek egymáshoz. Így történt ez velem és Avával is.

Amikor megláttam az Ava Lavender borítóját, elvesztem, ráadásul a fülszöveg és a cím is ígéretesnek tűnt. Aztán jött a fekete leves, amikor kinyitva a könyvet, valami totálisan mást kaptam, mint vártam. A rejtélyes, borongós, misztikus YA helyett egy végtelenül melankolikus és még annál is szürreálisabb történet kezdett kibontakozni előttem, ami minden szavával egyre távolabb sodródott tőlem, s az ízlésemtől.
Szeretném azt mondani, idővel mindez megváltozott, Leslye Walton szavai beszippantottak és egy olyan világba repítettek, mely elvarázsolt, és olyan emberi értékekkel gazdagítottak, amikre míg élek emlékezni fogok, de nem így történt. Végig kellemetlenül, feszengve éreztem magam, nagyon lassan haladtam vele, és milliószor úgy éreztem, nekem ez nem megy. Nem egyszer azon agyaltam, mit fogok nektek írni róla.
Hogy miért? Mert ez egy személyes könyves blog, ami alapvetően a saját élményeim bemutatására, leírására szolgál, vagyis arra, hogy elmondjam, szerintem milyen előnyei-hátrányai vannak, mit szerettem vagy nem szerettem egy könyvben. Az Ava Lavender esetében viszont nem ennyire egyszerű a képlet. Hiába szenvedtem vele, mégsem tudnék nyugodt szívvel rávágni egy kettest és lehúzni, mert közben látom az értékeit, és tudom, hogy egy értékes könyv, ha megtalálja az olvasóját. A szerző nagyon szépen és minőségien ír, az alapötlete pedig zseniális.

A regény elején megismerhetjük a címben is szereplő kicsi Avát, aki madárszárnyakkal jön világra, ráadásul egy olyan korban, amikor a furcsaságok még furcsábbnak számítanak. Az olvasóban és úgy unblock mindenkiben ekkor merül fel először, vajon hogyan jöhetett világra ilyesfajta ember. Na, meg adott a kérdés, genetikai mutációról vagy valami misztikus válaszról van szó? Ám ahhoz, hogy ezt megérthessük (vagy legalább megkíséreljük), meg kell ismernünk a lány családjának történet, amit maga az idős Ava mesél el sokéves kutatásai alapján. Innentől kezdve hosszan elmélyülünk a felmenők kalandos, bajoktól, botrányoktól és szürrealitástól nem mentes életében, amibe az is belefér, hogy bizonyos emberekből csak úgy madár váljon. Maga Ava tehát viszonylag kis jelentőséggel bír.
Számomra ezen tényezők túl soknak és idegennek bizonyultak, de akik bírják a komor hangulatú, szomorkás, hosszú leírásokkal tűzdelt, csapongó és nem kissé szürreális, elvont sztorikat, azok valóságos csemegére bukkanhatnak az Ava Lavender különös és szépséges bánatában. Elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelik a mágikus realizmus műfaját. Ha pedig szerettétek a Téli mesét, a Wink Poppy Midnightot vagy a Gyönyörű Titkok Múzeumát, akkor ez minden bizonnyal a Ti könyvetek lesz.


Pontszám: 5/-
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: -
Borító: 5/4,5
Sorozat: önálló kötet




Nyereményjáték


Mivel a könyvben a madarak és a szárnyak fontos szerepet játszanak, játékunkban a turné állomásokon Magyarország védett madarai közül kell egyet-egyet felismernetek. Rövid leírás és fénykép segítségével. A helyes megfejtéseket, azaz a madarak nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Feltűnően élénk színű tollazatú nagy testű, varjúszerű madár. Nagyobb csigákat, rovarokat, apróbb rágcsálókat, hüllőket is zsákmányol. Igazi vártamadár. Hamar elvonul, árpilis végén, május elején érkezik hazánkba. Násztáncát a levegőben végzi.




Nézzetek be a többi állomásra is

02/02 Deszy Könyvajánlója
02/04 Olvasónapló
02/06 Dreamworld
02/08 Könyparfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése