2018. január 15., hétfő

Julian Fellowes - Belgravia



A General Press Kiadó jóvoltából immár hazánkban is olvasható a Downton Abbey szerzőjének, Julian Fellowes legújabb 19. Századi romantikusa, a Belgravia. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, s a turné végén tiétek lehet a könyv egy példánya.


Julian Fellowes: Belgravia

Kiadó: General Press
ISBN:
Oldalszám: 460 oldal
Fordító: Gieler Gyöngyi

Fülszöveg:
A Downton Abbey szerzőjének új könyve. Sophia Trenchard a komornája kíséretében céltudatosan halad Brüsszel utcáin; az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfontosabb eseményére: Richmond hercegné báljára. A lány nem is lehetne boldogabb, hiszen ott végre találkozhat a szerelmével, Bellasis vicomte-tal. Sophia számára azonban ez az éjszaka mindent megváltoztat: másnap a szerelme kilovagol, hogy még egyszer utoljára megküzdjön Napóleonnal a waterlooi csatában. Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb emelkedő Trenchard család London legújabb, divatos negyedébe, Belgraviába költözik, és a régóta eltemetett titkok lassan napfényre kerülnek: köztük a végzetes bál beláthatatlan következményei is. Vannak azonban, akik mindent megtennének, hogy a múlt titkai a múltban maradjanak…

Saját véleményem:
Mielőtt bármibe is belekezdenék, szeretném tisztázni, hogy bár nem láttam a Dowton Abbeyt, mégis a lelki szemem előtt megjelenő képkockái (melyek számtalanszor szembejöttek már velem), valamint eme kötet gyönyörű borítójának együttese csigázta fel annyira az érdeklődésemet, hogy olvasni akarjam a Belgraviát. Végtére is szeretem a történelmi romantikusokat - gondoltam.
És ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol sikerült figyelmen kívül hagynom azt az aprócska tényezőt, hogy a kiadó valamiért nem a regényes történelem sorozatba sorolta Julian Fellowes regényét... Apropó Julian Fellowes! Izgatottsággal vegyes lelkesedésem közepette még az az igen egyértelmű tény sem esett le, hogy nem egy hölgy, hanem egy úr áll a háttérben. És hogy mindez miért bír jelentőséggel, miközben ostoba fecsegésnek tűnik? Nos, a válasz egyszerre egyszerű és bonyolult.
A Belgravia nem véletlenül nem oda lett besorolva, ahova; műfaját tekintve hiába történelmi, mégis inkább mondhatnánk gondosan kidolgozott korrajznak, mintsem romantikus kalandregénynek. Hiába képezik romantikus cselekményszálak az alapját, nem kimondottan szívmelengető andalgás.
Véletlenül se szeretnék genderizálni, ám míg egy női szerző a legzordabb brit történetbe is belecsempész legalább egy picuri szívet, addig Julian Fellowes mindvégig megmarad a maga hűvös kimértségénél.
Sokat lehetne vitázni arról, melyiknek mi az előnye vagy hátránya, de felesleges. A Belgravia más tényezőkre helyezi a hangsúlyt, más olvasói réteget kíván elérni. Csak ez a réteg nem én vagyok.
Jobban szeretem az érzelmes, ha nem is túl gyorsan, de állandóan mozgásban lévő romantikusokat. A Belgravia ezzel szemben lassan hömpölygő, meglepő fordulatokat nélkülöző, családi kapcsolatokra és társadalmi szabályokra épülő történet, mely megdöbbentő realitással mutatja be a 19. századi brit életet.

A Belgraviát elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnek elveszni a gyönyörű leírásokban, legyen szó korról, környezetről vagy akár a társadalomról. Így látatlanban is úgy gondolom, nem véletlenül került filmvászonra a Downton Abbey, mert ha Julian Fellowes valamiben zseniális, akkor az a 19. századi élet ábrázolása. Bámulatos, mennyire otthonosan mozog a század nemesei, a felkapaszkodni kívánó családjai és szegényebb rétegei között.
Annak dacára, hogy ez nem kifejezetten az én olvasói ízlésvilágomhoz passzoló kötet volt, elismerem, hogy maga a vezérfonal, miszerint a múlt eseményei kihatással vannak a jelenre, nagyon is jól felépített. Az pedig, hogy a kialakuló szituációba mennyire jól beleillenek a brit karót nyelt társadalom ellentétei, tagadhatatlan. Számomra tehát a Belgravia inkább tűnt fiktív időutazással vegyes dokumentumregénynek, mint másnak.
Egy szó, mint száz a vége: A Belgravia nagyon brit.


Pontszám: 5/3,5 (a pontozás az én ízlésemet tükrözi)
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: a történet eleje
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Belgravia nem kitaláció, hanem mai napig London egyik egyik legarisztokratikusabb negyede, mely visszafogott eleganciát sugárzó klasszikus épülettömbjeivel és zárt kertjeivel gyönyörködteti a látogató szemét. Londonba hívjuk a játékos kedvű olvasókat, hogy a turné állomásain közösen fedezzük fel e csodálatos város egy-egy Belgraviához hasonlóan híres-neves negyedét. A szerencsés felfedezők között Julian Fellowes: Belgravia című könyvének egy példányát sorsoljuk ki
Ne feledjétek, a beírt válaszaitokon nem áll módunkban változtatni. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


A ’60-as évek bohém negyedére ma már a visszafogott elegancia jellemző, a hippiket üzletemberek váltották fel. A Temze partjához simuló negyedhez olyan világhírű zenekarok neve fűződik, mint a Beatles vagy a Rolling Stones. Mostanság inkább a világ minden pontján ismert focicsapat – és szenvedélyes drukkerei – járulnak hozzá a hely ismertségéhez.




Nézzetek be a többi állomásra is

01/12 Szembetűnő
01/15 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése