2019. június 21., péntek

Emily R. King - A századik királyné



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Emily R. King A századik királyné c. regénye, mely az azonos című sorozat első része. A Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Kalinda rejtélyekkel és izgalmakkal átszőtt kalandját. Tartsatok velünk, legyetek részesei hősnőnk lenyűgöző világának, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.


Emily R. King: A századik királyné

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634990406
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Robin Edina

Fülszöveg:
A Nővérek árva neveltjeként a tizennyolc éves Kalindára csupán a visszavonult, imádsággal töltendő jövő vár. Gyakori lázas rohamai miatt még szolgálói pozícióra is aligha számíthat, egy kurtizán vagy feleség élete pedig teljességgel elérhetetlen számára. Egyetlen álma, hogy a Nővérek hegyi templomának békéjében folytathassa az életét.
A zsarnok Tarek rádzsa váratlan látogatása azonban felforgatja Kalinda életét. Néhány óra leforgása alatt megfosztják otthona nyugalmától, kénytelen nekivágni egy sivatagi útnak, majd parancsot kap, hogy fegyverrel vívja ki méltó helyét a rádzsa kilencvenkilenc felesége és számtalan ágyasa között. Kilátástalan helyzetében csupán testőre, a sztoikusan komoly, de kedves Naik Deven kapitány társasága nyújt számára némi vigasztalást.
A halálig vívott harci játékok fenyegetése és Deven iránti egyre növekvő vonzalma súlyos veszélybe sodorja Kalindát, akinek egyetlen reménye maradt a menekülésre – és ez a remény a saját testében lakozó, rejtélyes és tiltott erőben rejlik.

Saját véleményem:
Kedvenc bookstagrammerem képeit böngészve akadtam rá Emily R. King sorozatára, mely első látásra levett a lábamról; természetesen egyből rá is vetettem magam, amint megjelent magyarul. És milyen jól tettem! A káprázatos borító valami egészen elképesztően ütős történetet rejt, olyat, mely viharos sebességgel rántott ki az immár hosszú hónapok óta tartó olvasási válságomból.

"Ugyan hol a határ az istenek és a saját szabad akaratunk között?"

A szerző az indiai és arab kultúrát, valamint a sumér istenségeken alapuló hitvilágot egybeolvasztva, egy egészen új világot épített fel, olyat, melyben épp úgy megjelenik a római gladiátor harcok barbársága, mint a tibeti papok spiritualitása. A századik királynéban kiemelkedő szerep jut vallásnak, véres harcoknak és udvari intrikáknak, melyekhez kellően sejtelmes hátteret szolgáltat a keleties hangulat. Elsőre talán meglepően hangzik, mégis nagyon jól működik ez a fajta olvasztótégely, melyben kultúrák, vallások és történelem keveredik nem kevés fantáziával.

Főszereplőnk, Kalinda (vagy ahogy a barátai hívják: Kali) a Nővérek árva neveltjeként éldegél egy távoli, elszigetelt zárdában, ahol a lányokat egyaránt képezik fizikálisan, szellemileg és spirituálisan. Kali viszont épp csak elkezdi harcművészeti tanulmányait, azok után, hogy éveken át betegeskedett, amikor is  megérkezik Tarek rádzsa, hogy Igényt formáljon egy új ágyasra és a századik - egyben utolsó - ránijára (feleségére). A lány forrófejűségével akaratán kívül is felhívja magára a rádzsa figyelmét, olyannyira, hogy csakhamar a palotában tartó kocsin találja magát, mint viradzsi (menyasszony). Az odavezető út során gyengéd érzelmeket kezd táplálni az őt kísérő kapitány - későbbi testőre - után, ám a lassan szárba szökkenő, tiltott szerelem csupán egy az őt fenyegető veszedelmek hosszú sorában. A palotában olyan titkokra kell rájönnie, melyek összefüggésben állnak származásával, képességével, valamint az őt megtámadó bhutákkal (akik a rádzsával folytatnak háborút), miközben ágyasok és feleségek udvari intrikáival szembesül, nem is beszélve legnagyobb próbatételéről: viradzsiként részt kell vennie egy küzdelmen, melyen meg kell védenie trónját, rangját, és a legfontosabbat, az életét.
Történésekből tehát nincs hiány, a cselekmény kellően feszített tempójú, ahhoz, hogy az olvasónak ne legyen ideje unatkozni. Fejezetről fejezetre újabb és újabb fordulatok követik egymást, melyek sokszor egészen új megvilágításba helyezik a korábbiakat.
Mindehhez Kalinda ideális narrátorként szolgál. Talpraesett, tüzes, ugyanakkor esendő karakter, aki eme kettősség mezsgyéjén egyensúlyozva megfelelően prezentálja az emberi (szerethető) hőst. Könnyű vele azonosulni, s vele együtt rácsodálkozni és megtapasztalni az új világot.

A századik királyné az egyik legjobb történet, amit valaha olvastam! Egyszerűen imádtam minden sorát! Elvarázsolt az arab világ színessége-sejtelmessége, az indiai és sumer hitvilág spiritualitása, mely úgy idomult a fantasy vonalhoz, mintha mindig is onnan eredt volna; miközben élvezettel lubickoltam a bhuták utáni nyomozás izgalmaiban, és borzongással vegyes lelkesedéssel szemléltem a sok kegyetlenséget. Tetszett, hogy a szerző nem félt kegyetlenkedni, brutalitást és lélekfacsaró kihívásokat csempészni a művébe. Sokszor úgy éreztem, mintha Kalinda a Homokkígyókkal teli Dorne-ba csöppent volna.Ha tehát szeretitek az izgalmakkal, fordulatokkal és rejtélyekkel teli fantasy-ket, csak ajánlani tudom. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Kalinda, Deven, Brak, Jaya
Kedvenc jelenet: az első betűtől az utolsóig kedvenc
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A századik királyné #1




Nyereményjáték


Mostani játékunk során az erős hősnőké, valamint az arab kultúráé lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, melynek elemeit helyes sorrendbe rakva, egy regény címét kapjátok meg. A feladatotok az, hogy a cím alapján kitaláljátok a történet hősnőjének nevét (ha van), és azt beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


szárapódaynnuzs




Nézzetek be a többi állomásra is

06/10 Sorok között
06/11 Kelly és Lupi olvas
06/13 Könyv és más
06/15 Nem félünk a könyvektől
06/30 Deszy könyvajánlója
06/21 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése