2020. február 24., hétfő

Mackenzi Lee - Útmutató hölgyeknek a kalózélethez


Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

Kiadó: Alexandra Kiadó
ISBN: 9789634475026
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Horváth Beatrix

Fülszöveg:
Egy ​évvel azután, hogy bátyjával, Montyval kalandos útra vállalkoztak, Felicity Montague visszatér Angliába. Egyrészt menekül egy házassági ajánlat elől, másrészt szeretne beiratkozni egy orvosi iskolába. Ám hiába intelligens és szenvedélyes, az iskola vezetősége elutasítja, mert szerintük csak férfiak képviselhetik a tudományt.
Hirtelen azonban új lehetőség nyílik meg előtte: egy híres orvos, akit ismeretlenül is csodál, feleségül veszi Németországban élő gyerekkori barátnőjét. Felicity rendületlenül hiszi, hogy megváltozna az élete, ha találkozhatna az orvossal, csakhogy van egy bökkenő: nincs pénze a hosszú útra. Szerencsére egy titokzatos fiatal nő hajlandó állni a költségeket, ha vele mehet mint a szobalánya.
Felicity kételyei ellenére beleegyezik, amikor azonban fény derül útitársa valódi indítékára, már együtt sodródnak egy veszedelmes küldetés során a német vidékről Zürich utcáira, majd onnan az Atlanti-óceán mélyén rejtőző titkok felé.
Saját véleményem:
A Montague testvérek első kötete során kaptunk némi ízelítőt a különleges álmokat dédelgető Felicityből, aki mindenáron orvossá szeretett volna válni, akárcsak híres példaképe, Dr. Platt. A bátyjával tett nem mindennapi utazás során pedig a lány heves természetével is megismerkedhettünk, miközben férfiakat megszégyenítő bátorsággal és talpraesettséggel igyekezett helyt állni az észveszejtőbbnél észveszejtőbb kalandokban. Ezek után bátran kijelenthető, hogy epekedve vártam Felicity önálló történetét, melynek már pusztán a címe is izgalmasan hangzott.

Felicity Montague egy tanulni vágyó nő, akit béklyóba köt a kor szellemisége (a 18. század elején járunk), ám az orvostudományok iránti szenvedélye nem ismer határokat. Vérbeli feminista karakter, amire csak méginkább ráerősít aszexuális és aromantikus személyisége, nem hagyván, hogy buta romantikus ábrándok megzavarják a fejét, netán eltántorítsák céljaitól. Így hát amikor a skót pékségben senyvedő lány házassági ajánlatot kap, továbbá kérője közli vele, hogy ostobaság minden álma, ő fogja magát és lelép, meg sem állva elszegényedett bátyja és Percy angliai otthonáig, abban a reményben, hogy ott majd felvételt nyer az orvosi iskolába. Furmányos terve azonban kudarcba fullad, s minden reménye szétfoszlani látszik, amikor újabb lehetőség nyílik meg előtte: ha elég gyors és ügyes, példaképével tarthat legújabb expedíciójára. Épp csak annyi a bibi, hogy Dr. Platt azt az egykori egyetlen és legjobb barátnőjét készül nőül venni, akivel korábban végérvényesen megromlott a viszonya... Felicity azonban nem tágít álmai mellől, s egy berber kalózhercegnő oldalán nekivág a kalandnak, mit sem sejtve arról, hogy az Németországtól kezdve, Zürichen át, egészen az algíri partokig tart majd, miközben régi titkok látnak napfényt, kimondatlan sérelmek kerülnek felszínre, és egy mesebelinek tűnő kincs felkutatása is képbe kerül.

Az első rész kalandos kincskeresése után olybá tűnt, Felicity oldalán másfajta izgalmakban lesz részem, amolyan lassan csordogáló, feminista alapokon nyugvóéban, amivel önmagában semmi gond nem lett volna, csakhogy a főszereplő hölgyemény kezdeti steril, borúlátó személyisége meglehetősen ellenszenvesen hatott. Emlékeim szerint Monty és a húga közel sem ápolt olyan rossz viszonyt, mint ahogyan Felicity hivatkozott rá ezen részeknék. De aztán elindult a hajó Németország felé, ahol az érzelemmentes lány egy csomó, érzelmeit megmozgató akadállyal került szembe, melyek majd mindegyike kijózanító pofonként hatott rá, és máris minden a helyére került. Felicityből fantasztikus, talpraesett, elveiért és álmaiért végletekig harcoló, hősnő kerekedett, olyan, aki valós példaértékkel szolgálhat az olvasó számára.
Mackenzi Lee gyönyörűen nyúlt a női sorshoz, s fogalmazott meg olyan, évszázadokon átívelő problémákat, amikkel a gyengébb nemként fémjelzett nők akkor és most is szembesülni kénytelenek. Ráadásul mindezt három, egymástól eltérő személyiségű nőn keresztül.

Az Útmutató hölgyeknek a kalózélethez a valaha volt legjobb feminista ifjúsági regény, amiben a célokért való küzdelem, kaland és az önmagunkért való kiállás játssza a főszerepet. Ó és igen, romantikától mentes (ha nem számítjuk az időnként felbukkanó Montyt és Percyt)! Végre egy női regény, ami saját jogán, férfiak nélkül is megállja a helyét! Remek példája annak, hogy nincs szükség mindig romantikára, egy nő anélkül is izgalmas kalandokba keveredhet, hogy közben bárkiért is epekedne.
Tizennyolcadik századi road trip jellegű kincskeresés ez, ütős poénokkal, erős karakterekkel, jól felépített rejtélyekkel, magvas gondolatokkal, tudománnyal és kalózokkal fűszerezve. A legutolsó betűjéig élvezetes. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a humoros, izgalmas, formabontó, merész regényeket!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Monty, Felicity, Johanna és Sim
Kedvenc jelenet: a megmentés
Negatívum: Felicity viselkedése a történet elején
Borító: 5/3
Sorozat: Montague testvérek #2, önállóan is olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése