2020. április 23., csütörtök

Marvel Studios - Képes útmutató



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios: Képes Útmutató című gazdagon illusztrált könyv. Az útmutató bemutatja az MCU-ból ismert karaktereket, tárgyakat, helyszíneket. Az oldalakon lenyűgöző történetelemeket olvashatunk, megtudhatjuk, hogy hogyan illeszkednek abba a vizuális világba, melyet a Marvel Cinematic Universe képvisel. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.


Marvel Studios: Képes útmutató

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634374015
Oldalszám: 200 oldal
Fordító: Horváth Vivien

Fülszöveg:
Kalandozz kedvedre a Marvel-moziverzum világában ezzel a főbb szereplők szerint tagolt útmutatóval, és légy részese történetüknek! Tanulmányozd Vasember páncéljait, Űrlord egyedi sugárhajtású csizmáját, Amerika Kapitány híres egyenruháit, a Levitáció Köpenyét, melyet Strange visel. Ismerd meg a Végtelen Kövek titkait, A Tükördimenzió misztikumát, a Pym-részecskék hatását, Fekete Párduc testőrségét, a Dora Milaje-t. Fedezd fel Asgard aranyló palotáját, a SHIELD hatalmas Helibázisát, Tony Stark csúcstechnológiás otthonát, Wakanda rejtőzködő királyságát és még sok más érdekességet!

Saját véleményem:
Néhány évvel ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy egyszer bekövetkezik, de megtörtént: a Marvel univerzum életem részévé vált. Rajongásom eredményeként pedig a filmek mellett, kisebb-nagyobb kitérőket tettem a képregények, valamint a könyvek világában is (melynek nyomait a blogon is megtalálhatjátok), mégis... A szívem minduntalan visszahúzott a vizuális világ felé.
Egyszerűen imádom a moziverzumot, annak megalkotóit és életre keltőit! Így hát nem is csoda, hogy kicsi szívem erőteljes dobogásba kezdett, amint megpillantottam a Képes útmutatót. Épp olyan heves vágyat éreztem a birtoklására, mint Thanos a Végtelen kövekére. Akartam!

"Semmi sem azért csodás, mert örök - hanem mert kiváltság ismerni!"

A Kiadónál korábban már megjelent egy Marvel Studios - Szereplők nagykönyve c. gyűjtemény, mely tematikájában hasonló ehhez, de amint az ember kézbe fogja a Képes útmutatót, el is feledkezik róla. Olyan, mint a fiatal Steve Rogerst Amerika kapitányhoz hasonlítani. Lehetetlen, és teljesen felesleges is. A Képes útmutató megjelenésében, valamint méretét tekintve is monumentális. Hatalmas, lélegzetelállító kiadvány aranyozott, kemény kötésű fedlappal, belül milliónyi illusztrációval. Minőségi. És ugyanez jellemzi tartalmilag is.
Mindegy, hány éves vagy, ha Marvel rajongónak érzed magad, ez a könyv garantáltan levesz a lábadról!
Hogy miért?
A válasz egyszerű: végre egy olyan kötet, ami csokorba gyűjti a moziverzum hőseit (oké, Marvel kapitány hiányzik belőle), és annak legfontosabb eseményeit, eszközeit. Kétszáz oldalon keresztül, filmekre és szereplőkre lebontva ismerkedhetünk meg a hősökkel és segítőikkel, rövid összefoglalók által merülhetünk el történeteikben, tudhatunk meg izgalmas tényeket, vagy vizsgálhatjuk meg ruházataikat, fegyvereiket, és a világokat, melyekben élnek. Rövid magyarázatoktól kezdve, egy-két bekezdésnyi leírásokon át, illusztrációk egész soráig minden adott ahhoz, hogy elmerülhessünk az univerzumban, és hogy ilyesféle módon kicsit felelevenítsük azt.

Egy fekete öves rajongó számára nyilván nem fog tudni sok újdonságot mutatni, de úgy gondolom, nem is ez volt a szerzők célja. Inkább amolyan kézzel fogható formája ez egy sokunk által rajongva szeretett világnak, amit bármikor lekaphatunk a polcról, és kényünk-kedvünk szerint lapozhatunk.
Nagy előnye, hogy az egyes karakterek filmek, világok szerint vannak csoportosítva, ami átláthatóbbá teszi az egészet, így az oldalak amellett, hogy önállóan is értelmezhetőek, jól, nem mellesleg logikusan egészítik ki egymást.

Nálam hatalmas szerelem lett, még most, hetek elteltével sem győzök betelni vele. Néha csak úgy odasétálok a könyvespolcomhoz, leveszem, és hosszú perceken át nézegetem a képeket, olvasgatom az apró érdekességeket, és kalandozok Thorral, Lokival, Vasemberrel, Natashával és a többiekkel.
Szívből ajánlom minden MCU szerelmesnek, kortól, nemtől, tudástól függetlenül. Ha csak egy Marvel könyvet választhatsz, legyen ez!
A végére pedig egy kis funfact: a borító belső oldalain csapatokra bontva látható a Vasember- és Amerika kapitány team.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: Marvel kapitányt hiányoltam
Borító: 5/5
Sorozat: MCU




Mit választanál?


Készültem nektek egy kis ez vagy az típusű játékkal, melynek az a lényege, hogy mindegyik sorból csak egy opciót választhattok. Döntsétek hát el, hogy Lokival vagy Thorral bandáztok, vagy hogy mit ennétek szívesebben. Ha van kedvetek, írjátok meg a válaszaitokat, szívesen olvasgatnám őket. A képet pedig nyugodtan vihetitek facebookra, instára - bárhova!

Az én válaszaim: Vasember, csata Thor oldalán, motorozás Fekete özveggyel, hamburgerezés Tony Starkkal, egy nap Asgardban, saját Groot, Loki, (nem lehetne mind a kettő?) harcos társ:  Sólyomszem, Hangyává változni






Egy kis játék...


A Csak olvass bloggere, Anikó szuper játékokat készített a turnéhoz, nevezetesen egy MCU bingót, valamint egy szadista csapatválasztósat. Én most ezutóbbit fogom megcsinálni.

A feladat egyszerűnek tűnik: adott 12 szuperhős és szupergonosz karakter, akik közül tízen az életedre törnek, de választhatsz két szereplőt, akik megpróbálnak megvédeni.

Mondhatnám, hogy sokat töprengtem, kiket válasszak, de az nem lenne igaz. Rögtön megvolt a csapatom, egyedül az okozott némi szívfájdalmat, hogy a többi kedvencemet, Natashát, Vörös boszit, Lokit és a kapitányt el kellett engednem. De hát az élet kegyetlen...

Az én csapatom Thorból és Vasemberből állna. Mielőtt megköveznétek, elárulom, hogy a külső nem volt elsődleges szempont a castingom során.... jó oké, Thornál az érzelmeim vezényeltek, de hát tehetek én arról, hogy valaki jól néz ki és közben szupererős is? Kellemest a hasznossal, ugyebár.
Szóval: Thor Mjölnirrel és Mjölnir nélkül is brutál erős, simán szétcsap néhány hátsót. Ismeri Loki trükkjeit, ami nem hátrány, és közben még vicces is.
Vasember pedig egyrészt zseni, másrészt tele van fantasztikus kütyükkel, tud repülni a páncéljával, lehengerlő a dumája, és Pókember mestere... Ha úgy vesszük, az ő jelenlétével egy ellenséget máris kiiktattam, pók barátunk nem támadna Vasemberre. Zseni vagyok, vagy zseni vagyok?

Ti kit választanátok?



Nyereményjáték


Bizonyára nagyon sokan láttátok a Bosszúállók: Végjáték című filmet, ezért tudjátok, hogy a Végtelen Kövek milyen nagy szerepet játszottak a filmben. Ebben a játékban Ti is igazi Bosszúállók lehettek. Rátok is szükség van a Föld megmentéséhez. A Végtelen Kövek rejtélyes körülmények között résztvevő bloggerek értékelő bejegyzésében kerültek elrejtésre. Nincs más dolgotok, mint megtalálni mindegyik követ még Thanos előtt és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik blog melyik követ rejti. Siessetek, mert nincs sok idő, már nem csak a csettintés a tét, hanem az egész Föld jövője.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

04/22 Csak olvass!
04/23 Dreamworld
04/25 Utószó
04/27 Hagyjatok! Olvasok!
04/29 Könyv és más
05/01 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése