2020. október 28., szerda

Papp-Szabó Vanília - Örökség

 

Papp-Szabó Vanília: Örökség

Kiadó: Twister Media
ISBN: 9786155631795
Oldalszám: 288 oldal

Fülszöveg:

Mit tennél, ha a kezedbe hullanának egy hotel kulcsai? És ha az a hotel éppen Kenyában lenne? Tamira Savannah King magyar édesanyjától örökölt virtussal úgy dönt, ez pont a megfelelő al­kalom arra, hogy vőlegényét és unalmas munkáját hátrahagyva rendbe szedje az életét, és Budapestről Nairobiba repül. Az afri­kai nyüzsgő nagyvárost hamar felváltja a vidék, és a Masai Mara Vadrezervátumba érve megkezdődik a valódi utazás.
Mihez kezd egy szőke magyar nő a szavannán? Hogyan boldogul szállodaigazgatóként, aki még soha nem dolgozott a vendéglátás­ban?
Mit jelent a kötődés, az otthon, a barátok, a család, a szerelem? Nyomokban oroszlánokat, elefántokat, zsiráfokat, orrszarvút, gazellát, naplementét tartalmaz. Meg egy Hemingway nevű szu­rikátát.


Saját véleményem:


Ha rendszeresen követitek az oldalt, feltűnhetett, hogy elég távol állnak tőlem a lélektani regényegek, nem igazán szoktam ilyen típusú könyveket olvasni. Az Örökséggel azonban kivételt tettem, mert amellett, hogy a szerző roppant szimpatikusnak tűnt, a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet, és hát valljuk be, Afrika az a csoda, amit egyszer mindenkinek látnia-tapasztalnia kell.

"Tűz mellett lenni a világ minden táján ugyanazt jelenti; biztonságot és egyenlőséget. Ilyenkor megnyílik valami ősi csatorna, és rövidre zárja a távolságot a tűz körül ülők között. Őszinteségre, bizalomra sarkall. Régen a történeteket is tűz körül mondták el, ezekből lettek a mesék."

Hazudnék, ha azt mondanám, olvasás előtt nem munkált bennem némi félelem, de szerencsére mire az első fejezet végére értem, már minden aggodalmam elpárolgott, engem pedig egyre jobban körbeölelt és bekebelezett Afrika. Tamirával/Savannah-val, a történet hőnőjével együtt fedeztem fel ezt a csodálatos vidéket és kultúrát, vesztem el egy lélegzetelállító szállodában, és ismertem meg az ottani világ árnyékos oldalát - azt, ami egy üdülési prospektusból jó eséllyel kimarad. Papp-Szabó Vanília bámulatos részletességgel és lelkesedéssel kalauzolt el Masai Marába, minden egyes mondatán érezhető volt,  mennyire szívügye is ez a kontinens. A leírások, a színek, érzések mind-mind éltek, ennek hála pedig azt az érzést keltették bennem, mintha én is ott lettem volna a szereplők között.
 
Ami magát a történetet illeti, lélektani helyett inkább fejlődésregénynek mondanám, a könnyedebb fajtából, hisz a fókusz mindvégig magán, a főhősnőn van, aki derült égből villámcsapásként megörökli nagymamája eltitkolt kenyai szállodáját. 
Savannah-nak jóformán feleszmélni sincs ideje, nagymamája temetését követően máris egy afrikai gépen találja magát, az utazás pedig éppen kapóra is jön számára, hogy elterelje figyelmét gyászáról, és a vőlegényével való szakításról. A lány azonban nem számol vele, hogy a szállodaátvétele mellett új kapcsolatokat, erős kötelékeket alakít majd ki, és találkozik egy olyan férfival, aki megváltoztathatja az életét.
Az Örökség tehát kalandos és kecsegtető regény, olyan, ami megmelengeti az olvasó szívét, és nem mindennapi utazásra hívja, de megvannak a maga hibái. Néhol kidolgozatlannak, máshol pedig túlbonyolítottnak tűnt, és rengetegszer éreztem azt, hogy egy-egy szál nincs alaposan kifejtve, átgondolva, felépítve. Savannah karaktere pedig számomra túl gyerekesre sikeredett, akárcsak a valódi cél kibontása. Egy leendő szállodavezetőről nem tudom elképzelni, hogy alárendelődik a helyi főnöknek, és beáll konyhalánynak, ahelyett, hogy megtanulná, hogyan is kell a hotelt vezetni. De a sort sajnos tovább is folytathatnám, akár a kémia érezhető hiányával. Mégis, mindennek ellenére elvitt az a szeretet, amivel a szerző lefestette Afrikát. A hely atmoszférája annyira erősre sikeredett, hogy az aggályaim dacára faltam a lapokat, és egyre inkább azt éreztem, hogy oda akarok teleportálni. 
Mindezt figyelembe véve, nem bántam meg az olvasást. Jó volt kiszakadni a szürke hétköznapokból, és egy olyan színes kontinensen barangolni, mint Afrika. Köszönöm a szerzőnek, hogy megtisztelt a bizalmával, és felajánlotta a könyvet!


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Jelani
Kedvenc jelenet: elefántles
Negatívum: lsd. fentebb
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése