2022. augusztus 21., vasárnap

Monica McCarty - A Bajnok


Tízedik részéhez érkezett Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozata, melyet a General Press Kiadónak köszönhetően olvashatunk magyar nyelven. Tartsatok velünk blogturnénkon és játszatok a Kiadó által felajánlott nyereménykönyvért.
 
 
Monica McCarty: A Bajnok
 
Kiadó: Kiadó
ISBN: 9789634526247
Oldalszám: 516 oldal
Fordító: László Zsófia

Fülszöveg:
A szerelem még a legnagyobb háborús stratégákat is térdre kényszeríti…
Eoin MacLean, a Bajnok tudta, hogy meglehetősen kockázatos beleszeretni az ellenség lányába, a gyönyörű és tűzről pattant Margaret MacDowell bűvköréből azonban nem tudott szabadulni. A férfi ígéretet tett a királyának, Robert the Bruce-nak, hogy a harcostársai előtt nem fedi fel a lánnyal kötött házasságát. Maga sem sejtette azonban, hogy a titkok és az elhallgatások milyen nagy árat követelnek majd – tőle, a házastársától és a királyért vívott harcuktól.
Hat évvel élete legnagyobb veresége – és elárultatása – után Eoin készen áll arra, hogy bosszút álljon feleségén és annak klánján. A Margarettel való újbóli találkozása azonban minden tervét felülírja. Az asszony ugyanis olyasmit fed fel a férfi előtt, amely nemcsak a hat évvel ezelőtt történteket helyezi más megvilágításba, de kettejüket is arra készteti, hogy harc nélkül ne mondjanak le a szerelmükről.

Saját véleményem:
A sorozat hűséges rajongói immár tizedik alkalommal mélyedhetnek el A Felföld rettegett fiai sorozatban, hogy Robert the Bruce híres elit katonái által megismerjék a történelem e viszályokban gazdag korszakát, mely a fegyverek csattogása ellenére sem mentes gyengéd érzelmektől. Ezúttal pedig Eoin MacLean, a Bajnok válik főszereplővé egy olyan, érzelmi dilemmákat felvonultató történetben, melyet az új olvasók épp úgy élvezhetnek és érthetnek, mint a régiek.

"A szerelemnek, mint oly sok minden másnak, táplálásra van szüksége. Különben elhal."

A sorozat egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy az egyes kötetek nagyjából egyenlő mértékben tartalmaznak történelmet és romantikát - ennél a résznél pedig ez hatványozottan igaz.
Hét évnyi háborúzást követően Robert the Bruce végre fordított az események menetén, s csaknem az egész királyságát visszafoglalta a vele szembeszegülő angoloktól és skót földijeitől, ugyanakkor 1313-ban is akadnak még Skóciában olyanok, akik nem hajlandóak mellé állni. Ilyen Galloway tartománya, melyet a MacDowell klán könyörtelen feje, Dugald MacDowell vezet. Mind Robert, mind pedig a kötet férfi főhőse, Eoin számára személyes ügy Dugald MacDowell térdre kényszerítése: míg a király elvesztette többszáz emberét, köztük két testvérét egy sok évvel korábbi csatában, addig Eoin mindezért felelősnek érzi  magát. A férfi ugyanis abban a tudatban él, hogy hőn szeretett felesége elárulta őt. Hat évvel később viszont végre elérkezik a pillanat, amikor Robert the Bruce Eoin által revansot vehet, s végre csapdába csalhatja ellenségét. Ekképp a regény egy igazán izgalmas, s nem kevésbé meghökkentő nyitánnyal indít. Eoin és emberei angol álruhában készen állnak arra, hogy Dugald MacDowellre egyetlen lányának esküvőjén lecsapjanak, élve a meglepetés erejével. Így amikor a pap felteszi az ominózus kérdést, miszerint akad-e bárki, aki ellenzi a frigyet, előlép a menyasszony által halottnak hitt Eoin, vagyis Margaret MacDowell első, egyben jogos férje. 
A cselekmény jelenbéli szála ezen a ponton véget ér, s mielőtt Eoin tudomást szerezhetne az okról, amiért Maggie hajlandó lett volna újra férjhez menni, visszaugrunk 1305-be, hogy nyomon kövessük a főszereplők megismerkedését, fellobbanó vágyát, s gyorsan megkötött frigyük drámai hanyatlását, mely egy sor érzelmen, áruláson és cselszövésen át vezet a jelenig. 

A Bajnok egy gondosan felépített, szépen kivitelezett történet szerelemről, árulásról, félreértésről és becsületről. Egy vérbeli második esély sztori a skót történelem vérzivataros éveiből, amikor az emberek az életükkel fizettek egy-egy döntésükért, s amikor a szerelem egész háborúk sorsára bírt befolyással. Kiváltképp abban az esetben, ha az ember beleszeret az ellenség tűzről pattant, mindenre elszánt lányába. Márpedig a Bajnokban épp ez a helyzet. 
Maggie és Eoin találkozásuktól kezdve alapjaiban rengetik meg egymás életét: ahogy a lány véletlenül tönkreteszi az ifjú harcos sakkjátszmáját, hogy szívet alkosson a bábukból, úgy dúlja fel egymás iránti szenvedélyük családjaik és vezetőik sorsát. Kapcsolatuk vad és perzselő, képes az égig emelni és a mélybe taszítani őket. Hogy mennyire és miként, az remekül megmutatkozik a múltban játszódó fejezetekben, melyek rendhagyó módon, majd' kétszázötven oldalt tesznek ki - történet a történetben jelleggel. Nem szokványos írói döntés, ebben az esetben mégis szükséges ahhoz, hogy mi, olvasók megérthessük és átérezhessük mindazon érzelmeket, sérüléseket, sértettségeket, amik a jelenben meghatározzák mind Margaret, mind Eoin karakterét. 
Gyors és főként testi vágyakon alapuló frigyüknek nem kedvezett a korábban kirobbanó háború, mely Eoint messzire szólította, az újdonsült ara pedig egyedül maradt egy olyan családban, ami mélyen megvetette és rendre becsmérelte. Ahelyett tehát, hogy a pár megélhette volna közös boldogságát, s tovább mélyíthette volna kapcsolatát, külön kellett válniuk, s ez az idő akarva-akaratlanul is rányomta bélyegét sorsukra, aminek egy drámai mészárlás, s több száz ember halála vetett véget. Legalábbis 1313-ig, amikor is Maggie és Eoin egy mind a kettejüket érintő ügy okán megint kapcsolatba nem kerülnek egymással, lehetőséget kapva arra, hogy tisztázzák ellenérzéseiket, s fényt derítsenek az igazságra.

S tulajdonképpen ez az a pont, ahonnan a cselekmény izgalmas fordulatot vesz. míg a múltbéli fejezetekből egy ifjú pár heves szerelme bontakozik ki, addig a jelenben két érett, sokat megélt felnőtt néz szembe egymással. A kérdés az, hogy vajon képesek-e megbocsátani egymásnak? Árulás, intrikák, háború, és egy mindent elsöprő szerelem Skócia vad tájain - ez az, amit a Bajnok ígér. Na meg egy tüzes, talpra esett hősnő, aki jellemével - még egyszerű ruhájában is - úgy kitűnik a finom kisasszonyok tömegéből, mint lángoló hajzuhatagával, és egy zord, megkérgesedett szívű elit harcos, Robert the Bruce titkos seregéből. 
Érzelmes, pergő, eseménydús regény. Szívből ajánlom azoknak, akik szeretik a történelemmel átitatott szerelmi sztorikat, különösképp azokat, melyek nem kevés szenvedélyt tartalmaznak. Én a magam részéről rettentően szerettem Eoin és Maggie történetét, azt a rengeteg fájdalmat, ami megmételyezte a szívüket, és az annál is több szeretetet, ami segített ezeken felülemelkedni. Két egyenrangú fél küzdelme volt ez minden tekintetben, amit a vágy és a humor mellett a gondosan felépített történelmi háttér tett még kiélezettebbé. Egész egyszerűen elképesztő élményt nyújtott az az alapos kutatómunka, amit Monica McCarty beletett ebbe a könyvbe... az meg még inkább, ahogy mindebbe belehelyezte Eoint és Maggie-t. Úgyhogy, ha szeretnétek egy kiforrott, minőségi történelmi romantikust, ami mindenféle téren megfelelő arányokkal dolgozik, akkor bátran vágjatok bele a Bajnokba - még akkor is, ha nem ismeritek az előzményeket (ami kell, az ebben a kötetben mind benne van). 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Eoin, Maggie
Kedvenc jelenet: esküvő
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: A Felföld rettegett fiai #10, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Nyereményjátékunk természetesen Skóciához kapcsolódik, most híres skótokat keresünk. A turné minden állomásán rövid leírás található egy-egy híres skót származású személyről, a ti feladatotok pedig az, hogy beírjátok ennek a személynek a nevét a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


18. században élt költő, dalszerző, Skócia nemzeti költőjének tartják




Nézzetek be a többi állomásra is

08/17 Betonka szerint a világ…
08/19 Kelly és Lupi olvas
08/21 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése