2022. augusztus 30., kedd

Soman Chainani - Hercegnő és Boszorkány


A Menő Könyvek jóvoltából ismét elmerülhetünk Soman Chainani méltán híressé vált regénysorozatának első kötetében, a Hercegnő és Boszorkányban. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?
 
 
Soman Chainani: Hercegnő és Boszorkány
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635841622
Oldalszám: 592 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet.
Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba.
Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.
Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha... túlélik.

Saját véleményem:
A Jók és Rosszak Iskolája az egyik legvarázslatosabb, legkidolgozottabb, leglenyűgözőbb olvasmány, amivel valaha találkoztam. Ez nem csupán egy mese, hanem A MESE a hozzám hasonlóan gyerekkorban ragadt felnőtteknek, ami ötvözi kiskorunk kincseit, s mindazt, ami legyünk akárhány évesek, szívünk-lelkünk mélyén lángol.

"[…] a mesék és a való élet közötti határvonal bizony nagyon vékony."

Sophie és Agatha egy egyszerű városkában, Gavaldonban él, ahol van az évnek egyetlen napja, amikor minden a feje tetejére áll. A legenda szerint ugyanis ezen az éjszakán eljön a Gazgató, hogy magával vigyen egy jó és rossz gyermeket, akik a Jók és Rosszak Iskolájába kerülve mesehősökké válnak.
Sophie a monda megszállottjaként egész életében erre az alkalomra készül, s most végre úgy érzi, eljött az ő ideje. Végre kiszabadulhat a mocsokból, a pórnép közül, maga mögött hagyhatja utált családját és beteljesítheti várva várt sorsát: hercegnő lehet egy helyes herceg oldalán.
Vele ellentétben antiszociális, fura, temetőben élő barátnője, Agatha őrültségnek találja az egészet.... mígnem valóban megjelenik a Gazgató és magával viszi a két lányt. Csakhogy a várttal ellentétben Sophie kerül a Rosszak iskolájába, Agatha pedig a Jók Iskolájába.
Egyikük sem illik az adott helyre, diáktársaik megvetik őket. Ám míg Agatha haza akar jutni, addig Sophie csak arra vágyik, hogy átkerüljön a másik épületbe, közel álmai hercegéhez. Egyetlen bibi van, a Tanétesz elkezdi megírni kettejük meséjét, melyből egyetlen út vezet ki, ha végigjátsszák.

Sophie és Agatha különbözősége kezdettől fogva jó kis alapként szolgál, s egyben rengeteg vicces szituációt is szül.
Sophie első ránézésre tipikus hercegnő alapanyag. Gyönyörű, ápolt, karcsú, bőre hibátlan, rózsaszín ruhája tökéletes. De ahogy kinyitja a száját, minden illúziónk vele szembenben kártyavárként dől össze. Ő ugyanis tipikus megtestesítője az üresfejű, sekélyes, buta, önző libáknak. Azon kívül, hogy ő maga szép legyen, és minden úgy történjen, ahogy akarja, semmi nem érdekli. És az egészben az a legelképesztőbb, hogy el is hiszi magáról, mennyire jó, erényes lány.
Hosszú időbe telik, mire bármiféle pozitív érzelmet sikerül kicsikarnia az olvasóból. Engem sokszor annyira kikészített, hogy legszívesebben bezártam volna egy tükörterembe, hogy éljen boldogan, távol tőlem. Ám fentebb említett tulajdonságai végett egyben rendkívül szórakoztató is látni, miként dolgozza fel, hova és kik közé kerül. Rengeteget nevettem rajta.
Gondoljatok csak bele! Beküldeni egy hercegnőt, akinek a szépség a legelső, egy olyan helyre, ahol minden és mindenki csúnya, kínzást, elcsúfítást, és hasonló szörnyűségeket oktatnak... fergeteges!
Sophie-tól eltérően viszont Agatha első perctől kezdve belopta magát a szívembe egyszerűségével. Meglehet kissé különc csajszi, nem tipikusan hercegnő típus, de gondolkodásmódja, s tettei alapján nagyon is az.
Szerettem benne a tiszta szívűségét, ami kellő tettvággyal és ésszel párosult, és azt is, hogy kezébe vette saját sorsának alakulását.

A Jók és Rosszak Iskolája által Soman Chainani egy rendkívül komplex világot teremtett. Nem csak úgy simán nyúlt a mesékhez, mint alaphoz, hanem képes volt új színezetet adni nekik. Nagyon komoly történelmet, szabályrendszert és háttérvilágot épített fel regénye köré.
Nem elég, hogy az épületeket  ötlet- és részletgazdagon építette fel, baromi ütős, meseszerű elnevezésekkel, de még az egyes tanórákat is stílszerűen alkotta meg. A hercegnő jelöltek mindenféle cuki dolgot tanulnak, mint például az állatokkal való társalgás, a megnyerő mosoly elsajátítása, szépítkezés, csábítás, stb. Míg a rosszak aljasságtörténetet, csatlóskiképzést, elcsúfítást. Hosszasan, órákba  nyúlóan lehetne ezekről mesélni, de nem teszem, fedezzétek fel Ti magatok - mert az az igazi élmény.
 
A kötet hossza ne riasszon meg senkit, ebben a vaskos könyvben iszonyatosan sok minden történik, nagyon tömör, nagyon pörgős, nagyon fordulatos az egész, ráadásul száz oldalban annyi akadály jön velünk szembe, amit hősnőinknek meg kell oldaniuk, hogy az elképesztő!
Bevallom, néha el is töprengtem, mi jöhet még x száz oldalban, ami eddig nem történt, de az írónak mindig sikerült meglepnie, és a figyelmemet is fent tudta tartani az első szótól az utolsóig. Van itt minden, ami kell: beilleszkedési problémák, beolvadás, kutatás, barátságbeli gubancok, bimbózó szerelmi szál, rejtélyek, stb. Agathanák és Sophie-nak nem pusztán végig kell játszaniuk a meséjüket, de életben is kell maradniuk, amihez elengedhetetlen a beilleszkedés, saját valódi énjük elfogadása, és a jó iskolai teljesítmények.

Összességében tehát imádtam ezt a könyvet, úgy, ahogy volt. A karakterek egyediek, és ha nem is lopják be magukat azonnal az olvasó szívébe, azért hidegen sem hagyják. Tetszett, hogy mint minden mesének, ennek is megvoltak a maga tanulságos mondanivalói. Többek között az, hogy nem eredendően rossz vagy jó valaki, és hogy nem csak fehérek vagy feketék vagyunk.
Ajánlom minden meseszeretőnek, aki valami igazán újra, kidolgozottra, viccesre, rejtélyesre, s kicsit meseszerűre vágyik.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Agatha, Hester, Hort, Sophie
Kedvenc jelenet: Agatha és Tedros szócsatái
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Jók és Rosszak Iskolája #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a Jók és Rosszak nemezisei kerülnek fókuszba. Minden állomáson láthattok egy fotót, melyen vagy egy jó vagy antihős fog szerepelni, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter dobozba az adott karakter nemezisének a nevét. Pl.: ha Pongó és Perdita képét látjátok, akkor Szörnyella nevét kell elküldenetek.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/30 Dreamworld
08/31 Fanni’s Library
09/01 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/03 Utószó
09/04 Könyv és más
09/06 Sorok Között
09/07 Kelly & Lupi olvas
09/08 Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése