2023. február 22., szerda

Lily King - Írók és szerelmek


Újabb szépséges KULT kötet jelent meg a 21. Század Kiadónál, ráadásul páratlan, élfestett kiadásban. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a New York Times bestsellerről – nem mellesleg egy szerencsés játékos megkaparinthatja a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!
 
 
Lily King: Írók és szerelmek
 
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635682768
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Nemes Anna

Fülszöveg:
Casey hatalmas szerelmi csalódás után tér vissza Massachusettsbe. Nemrég vesztette el édesanyját, döbbenetes sokk-ként éri a fájdalom, magányos, pincérnőként dolgozik egy harvardi elitétteremben, és egy nyirkos szobát bérel. Harmincegy évesen élete egyetlen értelmét a kreativitás jelenti, már hat éve dolgozik a regényén. Úgy érzi, az útkeresés éveinek már le kellett volna telniük, vele ellentétben kortársai már felnőttek, tudják, mit akarnak.
Egyik este megismerkedik egy jóképű, kedves fiúval, név szerint Silasszal. Aztán pár héttel később megjelenik az étteremben Oscar, akinek két kisfia van. Oscar idősebb, a feleségét gyászolja, de a pályája már sínen van. Casey hirtelen egy szerelmi háromszög küszöbén találja magát, és tisztában van vele: ez a két nagyon különböző kapcsolat két tökéletesen eltérő jövő ígéretét hordozza.

Saját véleményem:
Lily King Írók és szerelmek c. kötetével bővült a 21. Század Kiadó Kult könyvek sorozata, mely nem csak izgalmas élfestésével, hanem hívogató fülszövegével is olvasásra csábítja az embert. S pontosan ez utóbbi volt az, amiért én is olvasni akartam; úgy éreztem, ez a könyv nekem és bizonyos mértékben talán rólam is szól. 
Valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül: sok kortársam küzd a megfeneklés problémájával, azzal, hogy a környezetétől eltérően úgy érzi, elmúlt harminc, mégsem tud semmit felmutatni - semmit, amit a társadalom elvárna.

"Nem azért írok, mert mondanivalóm van. Azért írok, mert ha nem írok, akkor még rosszabb minden."
 
Casey, a történet harmincegy éves hősnője úgy érzi, megfeneklett az élete. Elvesztette édesanyját, tönkrement a párkapcsolata, pincérnői állásából alig tudja fedezni a törlesztőrészleteit, a regényével pedig sehogy sem halad, míg egykori barátai élete sínen van. Sokunk számára ismerős helyzet ez, és annak ellenére, hogy a sztori a kilencvenes években játszódik, jelenleg is igen aktuális témákat feszeget - olyanokat, melyekkel könnyű azonosulni, megérteni vagy épp átérezni őket. Pontosabban könnyű lenne, ha a regény valóban erre fókuszálna, és nem csapongana.
Nem fogok hazudni, rettentően vártam ezt a könyvet, néhány oldal után azonban világossá vált, hogy nem passzolunk össze. Nem állítom, hogy rossz/nem jó, egyszerűen csak arról van szó, hogy a szerző stílusa nem való mindenkinek. Az Írók és szerelmek egy kusza, el-elkalandozó, nem kifejezetten fókuszorientált regény tele végtelen hosszúságú leírásokkal, feleslegesnek érződő eszmefuttatásokkal, amiket bizonyos időközönként megtör valamiféle szürreális tett vagy gondolat. (Kitty cicától azóta is rosszul vagyok.)
A nagyobb probléma viszont az, hogy a főszereplő ide-oda csapongó gondolatai elveszik a lehetőséget attól, hogy megismerjük magát a karaktert. Casey mindvégig távol marad az olvasótól, és ez bizony jócskán megnehezíti akár a kötődés, akár a szimpátia érzését, arról nem beszélve, hogy az út-, illetve önkeresés lenne a lényeg. És akkor még nem ejtettem szót a romantikáról, ami megint csak Casey önmaga megtalálását szolgálná, s valamiféle izgalmat csempészne a sztoriba azáltal, hogy válaszút elé állítja a főhőst: a fiatal, hasonló ambíciókkal és élethelyzettel rendelkező fiút vagy az idősebb, kétgyerekes. ámde sikeres apukát választja majd?

Bármennyire is fáj leírni: az Írók és szerelmek nem nekem szólt. Fontos üzenetet közvetít, ám a szerző stílusa, megoldásai és egyéb furcsaságai számomra unalmassá, sőt... mondhatni kínkeservessé tették az olvasást. Amennyire vártam, éppen annyira volt most gyötrelmes. És ezt őszintén sajnálom.
Lily King regénye nem való mindenkinek, de ha kedvelitek a kissé formabontó, alter, monologizáló és szerteágazó sztorikat, akkor könnyen lehet, hogy új kedvencre avattok képében.


Pontszám: 5/-
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: álom Kitty cicával és az érdes nyelvével
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunkat a KULT-könyvek köré építjük. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet valamely KULT-könyvből, a ti dolgotok pedig az, hogy beírjátok az adott könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


„A szoba olyan csendes volt, hogy hallottam, ahogy megszakad a szívem, és ez úgy hangzott, mint amikor egy százszorszép szára kettétörik.”




Nézzetek be a többi állomásra is

02/17 Fanni’s Library
02/20 Könyv és más
02/22 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése