2023. február 27., hétfő

Amie Kaufman & Ryan Graudin - A pislantások közötti világ


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Amie Kaufman és Ryan Graduin közös regénye, A pislantások közötti világ. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a két unokatestvér, Marisol és Jake hihetetlen kalandokkal és élményekkel teli utazását egy olyan varázslatos világban, ami az elveszett dolgoknak, lényeknek, embereknek ad otthont.
Kövessétek a turnét, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.
 
 
Amie Kaufman & Ryan Graudin: A pislantások közötti világ
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635974504
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Papolczy Péter

Fülszöveg:
Hova ​kerül mindaz, ami eltűnik ebből a világból? A fél pár zoknik, az elsüllyedt városok, a kihalt őshüllők?
Marisol és Jake vonzza a kalandokat. Ezt néhai nagymamájuknak köszönhetik, a legendás utazónak és kincsvadásznak. Amikor Nana halála után a kiterjedt család még egyszer összegyűlik a nagymama tengerparti otthonában, a két unokatestvér belevág egy rendkívüli utazásba. Egy térkép alapján, amit a házban találnak, titokban kihajóznak egy közeli világítótoronyhoz – és egy másik világban találják magukat.
A Pislantások közötti világ varázslatos hely, itt lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Jake és Marisol lépten-nyomon olyan emberekbe és tárgyakba botlik, akikről és amikről a történészek nem tudják, hova tűntek. Mint például Amelia Earhart pilóta vagy az elsüllyedt Atlantisz. De a férfi, aki a hazatérésük kulcsa lehetne, nem akarja, hogy megtalálják őt, és ha a gyerekek nem kerítik kézre gyorsan, örökre az elveszettek világában ragadhatnak.
Vessz el te is e csodás világban!

Saját véleményem:
Amie Kaufman neve a hazai olvasók számára is ismerősen csenghet a Lehullott csillagok, valamint az Aurora-ciklus kapcsán, most pedig hazánkban is megjelent Ryan Graduinnal közösen írt regénysorozatának első része, A pislantások közötti világ - mely tulajdonképpen nyugodtan kezelhető standalone kötetként is.

"- Az emlék nem teher - ébredt rá -, hanem útitárs. A fájdalmas is. (...) Nem muszáj minden emléket megtartani, de nem is lehet csak úgy megszabadulni tőlük. Még akkor sem, ha rázós az út."

A történetet két unokatestvér, Marisol és Jake narrációja által követhetjük végig onnantól kezdve, hogy családjaikkal együtt megérkeznek elhunyt nagymamájuk házába, amit eladás előtt ki kell üríteniük. Míg a népes família még egyszer utoljára összegyűlik, hogy együtt dobozolják be Nana emlékeit, a két gyerek rábukkan egy fotó mögé rejtett, különleges térképre, mely a közeli világítótoronyhoz vezet. Noha Jake eleinte vonakodik, Marisol menni akar, szeretne még egyszer utoljára részesülni a nagymamája által hátrahagyott kalandból, miközben titkon azt reméli, Nana akkora értékű kincset rejtett el számukra, amiből fedezni tudják háza költségeit, és nem kell majd eladniuk azt. 
Az unokatestvérek azonban akaratukon kívül átkerülnek egy másik, furcsa világba, amit  mindenki Pislantások közötti világként emleget, és ahol csupa olyan dolog, tárgy, személy, épület és hely van, ami a mi világunkból elveszett. Ókori egyiptomi uralkodók, kihalt állatok, történelmi személyek és egy őrjítően izgalmas kaland vár rájuk, mely során kézre kell keríteniük egy gazfickót, ha haza akarnak jutni.

Bevallom, elsőre a részletgazdag borító miatt figyeltem fel a történetre, amit tovább tetézett az izgalmasnak hangzó fülszöveg, olyannyira, hogy alig vártam, hogy végre belekezdjek az olvasásba. Eleinte viszont nem ment könnyen, kissé nehézkesen haladtam vele, ám onnantól kezdve, hogy a srácok átkerültek a másik világba, szinte ittam a sorokat.
Kifejezetten tetszett az az elgondolás, miszerint különféle okok miatt elveszhetnek emberek, állatok, lények, tárgyak, épületek, helyek, hogy aztán egy olyan köztes világban rekedjenek, mint a Pislantások közötti világ. Ráadásul annak a lehetősége is igazán megragadott, hogy ezt a világot, akár mi magunk is észlelhetjük, amikor úgy érezzük, a szemünk sarkából láttunk valamit, ám amikor odanézünk, már nincs is ott semmi. (Talán ti is tapasztaltatok ilyet.) És bár meglehet, hogy mindez apróság, sokkal közelebb hozza a történetet hozzánk, olvasókhoz. Azt azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a köteten lévő vörös pötty megtévesztő, A pislantások közötti világ ugyanis egy ízig-vérig middle grade regény, annak minden gyermeki kalandosságával és könnyedségével. Persze a háttérben nagyon is komoly üzenetek rejlenek, Marisol és Jake kalandja mégis ütemes, laza, sodró lendületű. Na meg persze egyszerre hihetetlen és varázslatos!
Olyan volt számomra ez a történet, mint egy összetömörített, mindennel felturbózott időutazás, ami minden szürrealitása ellenére elképesztett: egyszerre barangolhattam fagyos bazárokban, fedezhettem fel elveszett, vízalatti világokat, hogy aztán Nefertiti vendégszeretetét élvezzem az izzasztó dzsungeltúra előtt, miközben nem kevésbé híres barátokat és útitársakat szerzek, mint Amelia Earhart vagy a már kihalt tasmán tigris. És ha kedves olvasó úgy érzed, hogy már most zsong a fejed, elárulom, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa! Kalózok, megalodonok, dinoszauruszok, mitológiai lények és sok más vár rád Mari és Jake oldalán.

A pislantások közötti világ egy igazán pergő cselekményű, kalandokban bővelkedő versenyfutás az idővel és az érzelmekkel, mely során nem kisebb a tét, mint két gyerek hazajutása. A szerethető kis főhősökre számos próbatétel vár, melyek során egyetlen szusznyi pihenésre sem marad idő, mielőbb kézre kell keríteniük a szélhámost, aki átverte őket és azon munkálkodik, hogy összeroppantsa az elveszettek birodalmát. Kultúrákon, történelmen és a józan ész határain átívelő történet ez, amit a Marival és Jake-kel hasonló korú tizenéves gyerekek épp úgy élvezhetnek, mint az érettebb korosztály. A sok-sok történelmi személy, helyszín, esemény okán minden korosztálynak más élményt kínál: attól függően, mennyire van képben az adott dolgokkal. Aggodalomra azonban semmi ok, a kötet hátulján mindenre van kellő mennyiségű és minőségű magyarázat. Szóval kalandra fel!
Nem mondom, hogy életem könyve, ettől függetlenül nagyon szerettem ezt a végtelenül tanulságos, bájos és izgalmas könyvet, ami kiszakított a hétköznapok sivárságából és varázslattal burkolt körbe.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jake, Marisol, Amelia Earhart, Sydney
Kedvenc jelenet:
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!
Nyereményjáték


A Pislantások közötti világ egy varázslatos hely, ott lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Mostani játékunk során pedig mi másé is lehetne a főszerep, mint a történetben fontos szereppel bíró elveszettek megtalálásáé? Minden állomáson olvashattok egy hosszabb-rövidebb leírást a keresendő személyről, lényről, helyről vagy épületről, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kire-mire gondoltunk és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Ókori egyiptomi királyné volt a XVIII. dinasztia idején, Ehnaton fáraó felesége. Mellszobra az ókori egyiptomi művészet egyik legismertebb alkotása A királynét számos rejtély övezi, sem származásáról, sem haláláról nem tudni pontosat; temetkezési helye nem ismert, múmiáját sem sikerült azonosítani.
Nézzetek be a többi állomásra is

02/27 Dreamworld
03/03 Hagyjatok! Olvasok!
03/05 Sorok Között
03/01 Spirit Bliss Sárga Könyves út - Idézetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése