2023. március 4., szombat

Katherine Applegate - Fűzfanni


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Fűzfanni. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az élőlények iránt rajongó tizenegy éves kislány bájos, ugyanakkor megható történetét, mely által a szerző a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni az olvasók figyelmét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Véletlenfalva lakóit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.
 
 
Katherine Applegate: Fűzfanni
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634996019
Oldalszám: 224 oldal
Fordító: Ladányi Csilla

Fülszöveg:
A Föld vénséges vén, és mi nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk.
A tizenegy éves Fűzfanni rengeteg élőlény iránt lelkesedik, de kedvencei azok a nehezen szerethető állatok, akiket bűzrikkancs néven ismer a környék. Véletlenfalva lakói szörnyeknek tartják őket, de Fűzfanni biztos abban, hogy ezek az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Az utóbbi időben azonban a természet megharagudott az emberekre. Véletlenfalvát mindenféle baj sújtja, és a szárnyas macik közül is egyre kevesebben térnek haza, pedig ezek a költöző állatok emberemlékezet óta a kék fűzfák lombkoronájában telelnek csillogó buborékfészkekben. Idén viszont egyetlen szárnyas maci sem tért vissza, és senki sem tudja, miért. Amikor egy ajándék varázslattal lepi meg Fűzfannit és barátját, Konrádot, a lány elhatározza, hogy kiáll az állatokért, és még az eltűnt szárnyas macik rejtélyét is sikerül megoldania.

Saját véleményem:
Vannak szerzők, akiknek, ha meglátom a nevét egy könyvön, zsigeri késztetést érzek arra, hogy el is olvassam azt. Katherine Applegate pedig határozottan ebbe a kategóriába tartozik. Évekkel ezelőtt az Ivan, az egyetlennel annyira belopta magát a szívembe, hogy azóta kérdés nélkül ugrom bármire és mindenre, ami hozzá köthető, mert tudom, hogy kellő lélekkel nyúl az adott témához. És ez pontosan így van a Fűzfanni esetében is.

"A Föld vénséges vén, de mi pedig nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk."

A történet középpontjában ezúttal a természetvédelem, illetve annak fontossága áll, melyre Katherine Applegate egy tizenegy éves kislány segítségével igyekszik felhívni a figyelmet. Mint ahogyan arra is, hogy legyünk bármilyen aprók, kellő hittel és akarattal komoly változásokat idézhetünk elő.
A kötet kis hősnője az elárvult Fűzfanni, aki ahelyett, hogy az iskolapadot koptatná a többi falusi gyerekkel, inkább az erdőben bóklászik, s különféle megfigyeléseket tesz az állat- és növényvilággal kapcsolatban, illetve előszeretettel tanulmányozza kedvenc lényeit, a mások által oly nagyon gyűlölt bűzrikkancsokat, akikből évről évre egyre kevesebb egyed bukkan fel Véletlenfalván (köszönhetően a vadászatuknak). Fannit mély fájdalommal tölti el, amikor az utolsó bűzrikkancsot is megölik, ám a falusiakat egészen más probléma foglalkoztatja. 
Véletlenfalva hírnevét a szárnyas macik évente ismétlődő hazaérkezésének köszönheti, akárcsak anyagi jólétét. A macik ősztől tavaszig beborítják a folyóparton álló kék fűzfákat: szárnyaik ragyognak, s csillogó buborékokat fújva építenek maguknak fészket. E különlegesség pedig rengeteg turistát vonz, így ilyenkor a falusiak őszi vásárt rendeznek, ahol nem csupán portékáik, de az általuk kínált szolgáltatások is kelendőek, olyannyira, hogy megélhetésük teljesen a macikra és az őket övező figyelemre épül. A gond csak az, hogy a szárnyas macik évről évre egyre kisebb létszámban jelennek meg, idén pedig hiába közeledik a vásár időpontja, egy sem bukkan fel. 

Fannit és a falusiakat látszólag két külön téma foglalkoztatja, de mint tudjuk, a természet körforgásában minden mindennel összefüggésben és kölcsönhatásban van. Hogy vajon miként kapcsolódik a kislány bánata és a macik hiánya, azt a szerző gyönyörűen végigvezeti ebben a bájos és sokszor megható kis történetben, aminek minden szava aranyat ér. Korábban nem fordult még elő velem olyan, hogy felforgassam a házat jelölőcetlikért, de a Fűzfanniban annyi értékes és megszívlelendő gondolatot találtam minden egyes fejezetben, hogy most bizony teleragasztgattam az oldalakat. 
Ez a történet sokkal több egyszerű mesénél: persze telis-tele van kalanddal, felfedezéssel, izgalommal, megvan a tetőpontja, rendelkezik konfliktussal és minden egyébbel, ami egy jó sztorihoz kell. Azonban jóval túlmutat alapvető feladatánál, célja van. Méghozzá az, hogy most, amikor az emberiség utolsó órájában vagyunk, észrevegyük, mit tettünk a természettel, s hogy ráébredjünk, mekkora horderővel bír a legapróbb beleavatkozás is: élőlények tűnnek el, aminek következtében felborul az egyensúly. És lehet erre vállat vonni, hiszen kinek hiányozna egy egzotikus faj, vagy éppen egy undorító bogár, de az igazság az, hogy mindannyiunknak! A Földünk sokkal vénségesebb nálunk, sokkal bölcsebb, nagyobb; egyszerűen nincs jogunk mindezt felülírni... vagy legalábbis nem következmények nélkül.

Fűzfanni egy nagyon okos, értelmes gyerek, aki rendelkezik azzal a gyermeki erővel, akarattal, bölcsességgel, hittel, amit belőlünk, felnőttekből kikoptatott az idő. Végtelenül tiszta lélek, ráadásul egyéb tulajdonságaiban is sokkal jobban hasonlít a régi korok gyerekeire, akik nem különféle kütyükön nőttek fel, e-képpen jobban is tisztelték az őket körbeölelő világot. Szívszorító és tiszteletet parancsoló, ahogy kora és termete ellenére küzd azért, amit szeret. Persze ez a küzdelem különböző szakaszokból épül fel, és ezek azok, amik a történet vázát adják: nyomon követhetjük, hogy egy antiszociális, sok szempontból sérült kislány miként nyit a külvilág vele, s némi támogatás hatására hogyan nyílik ki, s meri felvállalni a véleményét, aminek aztán kellő időben és helyen hangot is ad. Példaértékű karakter. Olyan, akitől bárki (a legkisebbtől a legnagyobbig) tanulhat. Ezért is nagyon jó ez a kötet, mert mindegyik korosztály számára mást és más módon ad: A Fűzfanniban megjelenő cuki és varázslatos lények megfelelő mértékben ellensúlyozzák a közvetített téma komolyságát, ugyanakkor felhívják a gyerekek figyelmét is arra, hogy óvni-védeni kell a természetet, és ahelyett, hogy bántanánk a nekünk nem tetsző dolgokat/lényeket, hagyni, hogy tegyék, amire rendeltettek. Mégis... a Fűzfanni felnőttként adja a legnagyobb gyomrost. 
Szóval bátran ajánlom minden korosztálynak, sőt... ha rajtam múlna kötelező olvasmánnyá tenném minden emberi lény számára. Valóságos kincs ez a könyv. Édes, kedves, izgalmas, ugyanakkor végtelenül megható és tanulságos is. Talán az egyik legjobb - ha nem a legjobb - kötet, amit a szerzőtől olvastam. Szívből, őszintén és igazán ajánlom. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:Fűzfanni, Duuzuu, Konrád, Maja és Csipi, Csibész
Kedvenc jelenet: összefogás, Duuzuu jelenetei, és a szülinapi ajándék
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során az olyan, Fűzfannihoz hasonló fiatal és bátor lányoké lesz a főszerep, akik valamilyen ügy mellett fel merték vállalni a hangjukat, és ki mertek állni a világ elé. Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, amin az adott lány fotója és főbb ismertetőjegyei találhatóak, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevüket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

03/04 Dreamworld
03/06 Fanni's Library
03/08 Kelly & Lupi olvas
03/10 Csak olvass!
03/12 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése