2023. március 14., kedd

Szabó Krisztina - Az ellopott kívánság


A Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg Szabó Krisztina debütáló regénye, Az ellopott kívánság. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ardahan legügyesebb tolvajának, Aliyának és Asmar hercegnek fordulatokkal teli kalandját, melynek középpontjában egy lámpás ellopása áll.
Tarts velünk, ismerd meg ezt a lendületes, érzelmekben bővelkedő történetet, és vidd haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!
 
 
Szabó Krisztina: Az ellopott kívánság
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632459615
Oldalszám: 424 oldal

Fülszöveg:
A ​kívánságoknak ára van…
Aliya a birodalom legügyesebb tolvaja. Egyetlen cél vezérli, hogy összegyűjtsön annyi aranyat, amennyivel végre maga mögött hagyhatja a vízhiány sújtotta Ardahant. Az álma karnyújtásnyira kerül, amikor a gyűlölt szultán legkisebb fia visszautasíthatatlan ajánlatot tesz számára. Aliyának el kell lopnia egy lámpást a palotából, cserébe pedig szabadon, gazdag emberként távozhat a birodalomból. Hogyan lehet elviselni a vonzó, de öntelt herceget?
Ez a feladat még a lámpás elemelésénél is nagyobb kihívásnak tűnik.
Aliya kénytelen az ellenérzéseit félretéve összedolgozni a szultán fiával. Szép lassan ráébred Asmar herceg igazi természetére, és minél több időt töltenek együtt, annál nehezebb figyelmen kívül hagynia a herceg iránt érzett vonzalmát. Mégsem bízhat meg benne: ha Asmar rájön a féltve őrzött titkára, egyetlen szavával véget vethet az életének. De Asmarnak is megvannak a maga titkai. Olyan súlyos és sötét titkok, amelyek szorosan összefonódnak Aliya múltjával, és ha nem vigyáznak, nem csak a saját jövőjükre nézve lehetnek pusztító hatással – Ardahan vesztét is jelenthetik.
Lépj be Ardahan homokkal, szenvedéllyel és mágiával teli világába!

Saját véleményem:
Szabó Krisztina neve sokunk számára ismerősen cseng, fordítóként számos munkájával találkozhattunk már - s ezek mindegyikét egészen nyugodtan illethetjük a minőségi jelzővel. Ez volt tehát az egyik ok, amiért felkaptam a fejemet Az ellopott kívánság megjelenésére, a másik pedig az, hogy a történet voltaképp a második kedvenc mesém, az Aladdin retellingje. Csakhogy nem a megszokott felállásban!

"– Néha elkerülhetetlen a kudarc. És olyankor egyedül az számít, feltápászkodunk-e a földről, és küzdünk-e tovább azért, amiben hiszünk."

Aliya a birodalom legügyesebb tolvaja; egyetlen célja van, hogy összegyűjtsön annyi aranyat, amennyivel maga mögött hagyhatja Ardahant, azt a helyet, ami kiskora óta csak elvesz tőle, és ahol a vízhiány valós probléma. Ez az álom végre elérhető közelségbe kerül, amikor egy idegen mesés jutalmat ajánl neki azért, ha ellopja a szultán palotájában rejlő lámpást. A küldetés azonban veszélyes, különösen a magafajta, varázserővel rendelkezők számára, így hát Aliya visszautasítja... csakhogy a megbízó számára ez nem opció. A szultán legkisebb fia, Asmar herceg megzsarolja a lányt, a küldetés tétje pedig immár nem a busás jutalom, hanem húga élete lesz. Aliya nem tehet mást, minthogy besétál anyja gyilkosának palotájába, és a herceg szeretőjének kiadva magát, beolvad az ott élők tömegébe. De vajon képes lesz-e onnan élve kikeveredni? És mi szüksége a hercegnek egy tolvajra azért, amiért akár ő maga is besétálhatna a kincsesterembe?
 
Az ellopott kívánságban romantika, akció és varázslat keveredik egymással, olyan bombasztikus elegyet alkotva, melynek lendülete magával sodorja az olvasót. A történet végig izgalmas és figyelemfelkeltő, na meg érzelmekben bővelkedő. A két főszereplő közötti feszültség - legyen szó valós ellenszenvről vagy vonzalomról - találkozásuk legelső pillanatától jól működik. Az pedig, hogy gyakorlatilag két különböző világból származnak, s más-más élethelyzetből indulnak, még inkább ráerősít erre. Aliya szívből gyűlöli, egyszersmind rettegi az uralkodói családot, hisz a szultán emberei megölték az anyját, emiatt a húga nevelőszülőkhöz került, neki pedig tolvajélet jutott és egy zug a helyi bordélyházban. Na meg a képessége miatti félelem. Ardahanban ugyanis senki más nem rendelkezhet mágiával, csak és kizárólag az uralkodói család, ha pedig valaki mégis ilyesfajta képességek birtokában van, az úgy végzi, mint a lány édesanyja. Aliya számára tehát valós veszélyt jelent a palotabéli élet, hisz a legapróbb botlás is végzetes lehet. Az ebből fakadó felfokozott érzelmi állapot, a lány egyéb félelmeivel és megvetésével keveredve zseniális alapot biztosít az ifjú herceggel való viszonyának, amit tovább tetéz az összezártságuk és egymásra utaltságuk. Mind a két karakternek szüksége van a másikra, s ez a szükség jócskán felülírja egyéb érzéseiket, ugyanakkor igazán intenzívvé is teszi kapcsolatukat. 
És ezen a ponton muszáj megjegyeznem, hogy ennyire elemi párossal már nagyon régen nem találkoztam. Aliya és Asmar között olyan szexuális feszültség vibrált, amitől már én, olvasó készültem ki, és konkrétan a lelkemet eladtam volna azért, hogy történjen már valami! Szabó Krisztina gyönyörűen prezentálta, hogy úgy is lehet perzselően romantikus és spicy kapcsolatot ábrázolni, hogy a főszereplők három oldalanként leszaggatnák egymás ruháit. (Ironikus, hogy itt viszont örültem volna, ha jobban elmerülünk a részletekben, de hát annyira jól működtek együtt!)
Egyébként a cselekmény központi részét is főként az Aliya és Asmar közötti viszony képezi, ami olykor kiegészül birodalmi ügyekkel (úgy, mint nemzetközi konfliktus, vízhiány, a nép sorsa, trónutódlás), illetve a lámpás ellopására való törekvéssel, ám a fő hangsúly magukon a karaktereken marad. Nem fogok hazudni, akadtak pillanatok, amikor furcsálltam, mennyire háttérbe szorul a megbízatás, de egyrészt mindig elvitt a lendület, másrészt a szerzőnek célja van a halasztással. Az ellopott kívánságban a karaktereken, az általuk cipelt terheken, illetőleg magán Ardahan birodalmát van a hangsúly, aminek szerves részét képezi az uralkodói család és a palota falain belüli élet.

Egy jó fantasy esetében kulcsfontosságú még, mennyire erős a világépítés, hisz ez az, ami meghatározza és egyedivé teszi. Továbbá fontos, hogy rendelkezzen azokkal a tulajdonságokkal, amik által az olvasó el tud helyezkedni benne: legyen egy jól kidolgozott háttérvilága, ami magában foglalja a helyszínt, annak a kultúráját és ha van (márpedig itt van), a mágiarendszert. Mondhatnánk, hogy a szerzőnek ebben a tekintetben szerencséje volt, mégiscsak egy Aladdin retellingről van szó, a valóság viszont az, hogy ez inkább nehézség, semmint könnyítés. Persze a fő kérdés az, hogy az író szeretne-e valami újat, többet mutatni, mint a már ismert alap vagy megelégszik a meglévővel. Szabó Krisztina esetében az előbbi helyzet áll fent, mert bár Az ellopott kívánság egy Aladdin szerű felállásból indul (és kezdetben talán Üvegtrón jelleget is mutat), igen hamar maga mögött hagyja e jellemvonásait, s megtartva annak esszenciáját, valami újjá, egyedivé formálódik. S ezen a ponton merül fel a kérdés,  mennyire kidolgozott a háttérvilág? Nos, jó hírem van, ahogy a karakterekre és a történetre, úgy a világépítésre is csak azt tudom mondani, hogy zseniális!
A fantasy zsánerén belül nagyon szeretem az arab kultúrára épülő történeteket, elképeszt a misztikusságuk, a színek-illatok kavalkádja, továbbá az a kontraszt, ami a szegények és gazdagok között húzódik. Az ellopott kívánságban pedig jócskán elmerülhetünk mindebben. Betekintést nyerünk abba, milyen körülmények között tengetik napjaikat a palotán kívül élők, mennyire küzdelmesek mindennapjaik, míg a palotába érkezve hatalmi szempontból egy félelmetes, látványát tekintve ugyanakkor egy elképesztően ingergazdag világba csöppenünk. A látványos lakomáktól kezdve, a forró, selymes fürdőkön át, egészen a különféle kelmék lágyságáig és színességéig minden megbabonázza az olvasót, míg a titkos folyosók meg a kincseskamra az izgalom fenntartásáról gondoskodik. A sajátos mágia és politikai rendszer, kiegészülve a trónutódlás kérdésével pedig jócskán képesek felbolygatni az állóvizet.

Összességében tehát úgy vélem, Az ellopott kívánság fantasztikus, s nem mellesleg igen erős szerzői debütálás. Imádtam! Sodró lendületű történet, ami arra biztat, hogy igenis merjünk kiállni és harcolni azért, amiben hiszünk. 
Szívből ajánlom, ha szeretnétek egy igazán kalandos és különleges történetet olvasni, melynek szerves részét képezi a mágia, a belső viszály és palotabéli intrika, illetve meghatározó eleme a romantika. Aliya és Asmar párosa pedig az egyik legelemibb páros, akikkel könyvmoly pályafutásom során valaha találkoztam. Kérek még belőlük! Vagy egy bizonyos undok lánytestvérből. (Aggodalomra semmi ok, Az ellopott kívánság teljes mértékben önálló kötet... sajnos.) De ha mindez nem győzött volna meg titeket arról, miért is érdemes fejest ugrani Ardahan birodalmába, beszéljen helyettem a pinterest táblám - mert igen, annyira magával ragadott ez a történet, hogy muszáj volt hozzá készítenem egyet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Asmar herceg, Aliya, Nazira
Kedvenc jelenet: 15. fejezet
Negatívum: Aliya pityergésének mennyisége
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk a szerző személye köré összpontosul, ugyanis Szabó Krisztina nem csupán íróként, hanem fordítóként is sokunk szívébe lopta be magát. Minden állomáson megtaláljátok egy általa fordított regény borítójának részletét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a kötet szerzőjét és címét (angol és magyar címet is elfogadunk).
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

03/10 Kelly & Lupi olvas
03/12 Hagyjatok! Olvasok! - Borítók
03/14 Dreamworld
03/16 Dreamworld - Idézetek
03/18 Hagyjatok! Olvasok!
03/20 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése