2023. október 14., szombat

Alice Oseman - Solitaire


Végre megjelent Alice Oseman, a Heartstopper írójának első regénye magyar nyelven is, bloggereink pedig alig várták, hogy belevethessék magukat a képregényekből már jól ismert Tori Spring történetébe. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ráadásul most kétféle különleges borítóval is beszerezhető a Solitaire – Pasziánsz, sőt, akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát, ha velünk játszotok!
 
 
Alice Oseman: Solitaire - Pasziánsz
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633999783
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Hujder Adrienn

Fülszöveg:
Nem emlékszem olyanra, amikor nem voltam komoly. Legjobb tudomásom szerint cinizmust harsogva és esőt kívánva jöttem ki az anyaméhből.
A nevem Tori Spring. Szeretek aludni és szeretek blogolni. Tavaly még voltak barátaim. A dolgok nagyon mások voltak, azt hiszem, de mindennek már vége.
Most itt van a Pasziánsz. És Michael Holden.
Nem tudom, mit akar a Pasziánsz. És nem érdekel Michael Holden. Tényleg nem.
Szereted Charlie nővérét a HEARTSTOPPER-kötetekben? Akkor van egy jó hírünk: ez a regény róla szól. Gyere, és ismerd meg, mi rejlik a hirtelen felbukkanó, mindig cukormentes limonádét iszogató lány fejében!

Saját véleményem:
Alice Oseman nevéről valószínűleg mindenkinek a  Heartstopper képregények ugranak be, a Solitaire által azonban regényíró oldalával is megismerkedhetünk.
Gondoltátok volna, hogy ez a történet a HS-nél jóval előbb, 2012-ben született? A szerző azonban csak 2020-ban kapott arra lehetőséget, hogy megismertethesse a világgal Charlie nővérének, Torinak a történetét, mely nem csupán formátumában, de hangulatában is eltér a világsikerű sorozattól. Olyannyira, hogy Alice Oseman maga is felhívja rá a figyelmet, hogy nem biztos, hogy minden olyan olvasó számára megfelelő, aki élvezte a Heartstoppert.

"(...) a való világban társadalmilag nem elfogadott hangosan kimondani a szomorú dolgokat, mert az emberek azt gondolják, feltűnési viszketegséged van. Gyűlölöm ezt."

A Solitaire a Heartstopper negyedik kötetének eseményei alatt játszódik, ám attól függetlenül is érthető, kerek egészet alkot. Persze tartalmaz kikacsintásokat, mégis, a fókusz teljes egészében Torin van. Azon a lányon, akit a képregényekből csípős, szarkasztikus megjegyzéseiről ismerhettünk meg. De felmerül a kérdés, valójában ki is ő? Nos, a Pasziánsz elég korrekt, ámbár meglehetősen sötét és komor választ ad erre. Nem véletlen a szerzői figyelmeztetés. Már rögtön az első oldalakon rátelepszik az olvasóra egyfajta bús, melankolikus, pesszimista hangulat, ami a főszereplő lényéből árad, és minden egyes oldallal, még mélyebbre rántja magával. Az egész roppant nyomasztó, szinte fullasztó, mégis letehetetlen. 
Bevallom, engem rettentően meglepett ez az egész, nem számítottam arra, amit a Pasziánsz kínálni tud. Egyszerre gyötrelmes, valódi, szomorú, sokkoló és mellbevágó, na meg kíméletlenül őszinte. Ez az egész együtt pedig olyan hatást kelt, mintha az ember beleragadt volna az iszapba, és képtelen lenne onnan kikecmeregni. Mindazonáltal a szerző neve kellő garancia ahhoz, hogy egy minden ízében zseniális történetet kapjunk a tiniélet lelki válságokkal teli időszakáról. Egy olyan történetet, amiben szó esik öngyilkosságról, öngyilkossági kísérletről és ezekkel kapcsolatos gondolatokról, önsértésről, depresszióról, evési zavarokról, kényszerbetegségekről, negatív szülő-gyermek kapcsolatról, testvéri féltésről, a tiniélet viszontagságairól, és még valamiről, ami tulajdonképpen a sztori motorja. 

A történet elején Tori a tizenkettedik évfolyam második félévét kezdi kissé megújult külsővel, ám ugyanolyan cinikus hozzáállással, mint amivel világra jött. Ám már rögtön első nap felbukkan egy régi fiú barát, Lucas személyében, s megjelenik egy új srác, Michael, továbbá megkezdi ténykedését a Pasziánsz nevű csoport. Ők egy titokzatos társaság, akik különféle csínyeket eszelnek ki, olyasmiket, amik a legtöbb diák szemében sztárrá varázsolják őket. Velük ellentétben Tori egészen másként látja ezt, s eltökéli, hogy Michaellel karöltve kinyomozza, kik állnak a fantom blog és név hátterében.
Fontos azonban leszögezni, hogy bár a Solitaire-ben van romantikus szál, nem ez az elsődleges. A Heartstopper cuki és romantikus mivoltával éles ellentétben ez a történet inkább lélektani, ennek megfelelően nagyobb szerepet játszanak benne a mentális, családi és egyéb problémák. Ami viszont közös a két műben az Alice Oseman őszinte témabemutatása. Itt külön kiemelném Charlie és Tori viszonyát, Tori aggodalmait, valamint a Tori és anyukája közt lévő idegenséget. Míg előbbi elfacsarja az olvasó szívét, egyben meg is melengeti, addig utóbbi végtelenül felbosszantja. Mindazonáltal nem szeretnék mélyebben belemenni ezekbe a lélektani folyamatokba, olvassátok el és vonjátok le a magatok következtetéseit.
Összességében tehát nagyon ajánlom a Solitaire-t, de nem mindenkinek! Kell hozzá egyfajta lelki érettség és hangulat, mivel ez nem az a könyv, amin gyorsan át lehet szaladni, időt kell neki hagyni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Tori, Michael, Charliék
Kedvenc jelenet: tesós részek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Heartstopper univerzum
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Solitaire-ben számos, a Heartstopperből ismert szereplő is megjelenik, sőt, maga Tori is feltűnik a képregény lapjain. Mostani nyereményjátékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ismeritek-e ezeket a karaktereket. Minden állomáson egy képet találtok, a ti dolgotok pedig csak annyi, hogy megnevezzétek a megadott karaktert, és a választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

09/29 Utószó – extra
10/01 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/03 Csak olvass!
10/05 Könyv és más
10/09 Dreamworld – Kedvcsináló idézetek
10/10 Sorok között
10/11 Hagyjatok! Olvasok!
10/13 Dreamworld
10/15 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése