2024. február 24., szombat

Liz Braswell - A vén idő mesél


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Liz Braswell regénye, A vén idő mesél, ami a Sorsfordító történetek legújabb része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges regényt, amiben Belle és a Szörnyeteg együtt nyomoznak a családjukat érintő, sötét rejtélyek után, melyek több mint két évtizede kísértik őket.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.
 
 
Liz Braswell: A vén idő mesél
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635844548
Oldalszám: 512 oldal
Fordító: Molnár Júlia Dóra

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget?
Belle nem mindennapi lány: okos, találékony, és mindenekelőtt nyughatatlan. Arra vágyik, hogy végleg maga mögött hagyhassa a vidéki falvacskát, ahol felnőtt. Fel akarja fedezni a világot, holott az édesapja még attól is vonakodik, hogy a kis házikójukat elhagyja, mert azt reméli, hátha Belle anyja egyszer csak visszatér - az anya, akire Belle alig emlékszik. Belle történetesen egy félelmetes, dühös szörnyeteg foglya is. És jelenleg ez a legfőbb gondja.
Ám amikor Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte - képek az édesanyjáról, akiről azt hitte, hogy soha többé nem fogja már látni. De, ami még furcsább, hogy az anyja nem más, mint maga a gyönyörű Varázslónő, aki valaha megátkozta a Szörnyeteget, a kastélyát és annak minden lakóját. A megdöbbent és összezavarodott Belle-nek és a Szörnyetegnek össze kell fognia, hogy megfejtsék a családjukat érintő sötét rejtélyt, amely huszonegy éve tart már.

Saját véleményem:
A Szépség és a Szörnyeteg története időtlen klasszikus, olyan mese, ami kicsit mindenkihez szól és mindenkinek megérinti a szívét. Nem véletlenül született és születik mind a mai napig annyi feldolgozása. Jómagam is odáig vagyok érte, szinte kérdés nélkül vetem bele magam bármiféle retellingbe, aminek ez az alapja. Nem volt ez másként itt sem, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, ezúttal nem mardostak kétségek. 
A Sorsfordító történetek szerzői közül Liz Braswell az, akinek a munkásságával ezidáig nem igazán sikerült megbarátkoznom: túl szürreális megvalósításai vannak, regényeit átitatja egyfajta sötét, horrorisztikus hangulat, ami távol áll tőlem, ráadásul az írói hangja is csiszolásra szorul (legalábbis számomra). És akkor nem beszéltünk még ennek a kötetnek a GR értékeléseiről... Szóval volt némi aggodalmam, de szerencsére teljesen feleslegesen.

"– Kockázat nélkül nincs kaland. Nem történhetnek veled nagy dolgok, ha állandóan félsz a veszteségtől."

A történet rendhagyó módon két idősíkon játszódik: Belle és az apja váltakozó fejezetei által követhetjük nyomon az eseményeket. Míg Belle szála egy ideig nagyjából hűen követi a meséét, addig Maurice által betekintést nyerünk a múlt eseményeibe, tüzetesebben megismerkedhetünk a királysággal, továbbá szemtanúi lehetünk annak, hogyan ismerkedett meg Rosalinddal, gyermeke majdani édesanyjával, azzal a varázslónővel, aki később elátkozta a kastélyt annak lakóival egyetemben. Merthogy igen, Belle édesanyja lesz az, aki Szörnyeteggé változtatja a szívtelen herceget. Ám ahhoz, hogy megérthessük, mi vezetett el idáig, előbb meg kell ismernünk a múltbéli királyságot és annak különleges népét, történelmét. 
A kastély elhelyezkedése és elszigeteltsége miatt sokáig a művészek, a különcök és a jó eszűek, vagyis a les charmantes lakóhelye volt. Ide menekült mindenki, aki kirítt az átlagból, egyszóval olyan képességgel rendelkezett (varázserő, jövendőmondás, stb), amit a fejlődő európai kultúra már nem tűrt meg. Csakhogy történetünk idején itt is egyre több naturel (varázstalan) lázad fel ellenük, s próbál az életükre törni, amit a palotaőrök tétlenül néznek. Ráadásul egy járvány is kirobbanni készül. 
Maurice és Rosalind szála tehát jóval több egyszerű romantikánál, jócskán túlmutat varázstalan és varázzsal bíró szerelmén. Ehelyett olyan folyamatot tár az olvasó elé, melynek végén a királyság teljesen kiveti magából a charmanteseket, kitörlődnek a köztudatból, és egyéb szörnyűségek is történnek. Ráadásul már rögtön a regény elején világossá válik, hogy valaki fogságban sínylődik, üvöltve tehetetlenségétől. 
Mindezek tekintetében azt hiszem nyugodtan kijelenthető, hogy az ifjú Maurice szála több mint érdekfeszítő. Mi több, sokáig jóval izgalmasabb is lányáénál. Belle fejezetei kezdetben ugyanis elég vontatottak, mindössze gondolatai jelentenek valamiféle izgalmat. S ez egészen addig így is van, míg el nem szakadunk az általunk ismert eseményektől. Ám onnantól kezdve, hogy Belle mondhatni egyetlen érintéssel csavar a történet alakulásán, minden új megvilágításba kerül! 

A vén idő mesél egy olyan izgalmas, s újszerű történetet tár elénk, ami a szerzőre jellemző módon sokkal sötétebb tónusú, mint azt várnánk. És ez bizony kifejezetten jól is áll neki, érettebbé varázsolja; illetve remek kontrasztot képez a nyomozással, amit a könyvmoly lány és leendő párja folytat. Merthogy Belle tudomást szerez arról, hogy anyja nem más, mint az a Varázslónő, aki egykor elátkozta a herceget. Ha pedig mindez nem lenne kellően sokkoló számára, egyre több furcsaságot kezd tapasztalni, melyek arra sarkallják, hogy kiderítse, mi történt, Rosalind miért átkozta el a Szörnyeteget, s hogy valójában mi lett vele. 

Mindent egybevetve én nagyon élveztem ezt a könyvet, kellemes meglepetésként ért. Nem csupán olvasmányos, hanem igazán egyedi is. Egyedüli negatívuma az, hogy a romantikus szálakat háttérbe szorítja, ám a mese rajongói szerintem rendelkeznek kellő fantáziával ahhoz, hogy ez ne jelenthessen komolyabb problémát. Főként akkor nem, ha maga a történet ennyire rejtélyes, izgalmas, érzelmes és félelmetes. A vén idő mesél valóban egy sorsfordító kötet, olyan, ami ha burkoltan is, de érdekes társadalmi kérdéseket feszeget. Ráadásul olyan karaktereknek ad lehetőséget arra, hogy bemutatkozhassanak, akik eddig a háttérbe szorultak, míg Belle és a Szörnyeteg önazonos marad. Mindezek tekintetében csak ajánlani tudom a legújabb Sorsfordító történeteket.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Szörnyeteg, Lumiére és a többiek, Belle, Maurice
Kedvenc jelenet: a burkolt ugratások
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Sorsfordító történetek
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az elátkozott kastély lakóit. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karakter nevét, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

02/10 Milyen könyvet olvassak?
02/12 Csak olvass!
02/14 Utószó
02/16 Readinspo
02/18 Hagyjatok! Olvasok!
02/20 Szembetűnő
02/22 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése