2024. június 10., hétfő

Lorie Langdon - Vanessa



A Manó Könyvek gondozásában megjelent új történetben a gonosz polip, Ursula új oldalát és történetét ismerhetjük meg. Mi történik, ha Arielt kivesszük a képletből és csak a Vanessává vált Ursula hatalomvágyát és szívét helyezzük a középpontba? Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, és járj utána a történetnek. Ha részt veszel a nyereményjátékon, a turné végén nyerhetsz is egy példányt a Kiadó felajánlásában.
 
 
Lorie Langdon: Vanessa
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635845170
Oldalszám: 432 oldal
Fordító:  Widder Zsuzsa

Fülszöveg:
Ursulát halálosan idegesítik a sellők. Elhatározza, hogy a sarkára áll. Egy ősi varázslattal eléri, hogy emberré váljon. Vanessaként kimerészkedve a szárazföldre rájön, hogy az egész falu egy borzasztóan erős átok hatása alatt áll. A sötét mágia forrásának keresése közben elnyeri egy fiú bizalmát, aki akaratlanul is elbűvöli őt. Az átok legyőzéséhez együtt kell szembeszállniuk a gonosszal. De pontosan kivel? Vanessa szívében érzelmek csatája dúl - vajon melyik kerekedik a másik fölé? A hatalomvágy vagy a szerelem?

Saját véleményem:
Az elmúlt időszakban számos Disney újragondoláshoz volt szerencsém, többek között két A kis hableányoshoz is, melyekben Ursula karaktere központi szerepet játszott. Mégis..., ahogy megláttam Lorie Langdon regényét, tudtam, hogy olvasnom kell, hisz a Vanessa csak és kizárólag a tengeri boszorkányé, nem piszkítja be más, nincsenek benne megmásítva az események. Persze az is közrejátszott a döntésemben, hogy vágytam valami igazán karakterazonos előzménytörténetre, ami megadja Ursula  számára a méltó feloldozást. 

"A „boldogan éltek, míg meg nem haltak” azt jelenti, hogy megadjuk valakinek a hatalmat arra, hogy összetörje a szívünket."

A Vanessa egy kétnézőpontos regény, melyben Ursula és Andre szemszögéből követhetjük az eseményeket. Andre egy olasz csodafűárus, aki napközben a part mentén kínálja portékáit a rászorulóknak, este pedig nagymamájával és beteges kishúgával tölti az idejét. Legnagyobb vágya, hogy meggyógyíthassa évek óta betegeskedő testvérét, Sarát, ám gyógyfőzetei között nincs olyan szer, ami segíthetne a rejtélyes kórságon. Egy napon azonban, amikor a fiú már épp hazafelé indulna, megjelenik szekerénél egy idős hölgy, aki ráveszi, hogy keresse meg a Grimaldi-kincset, amit aladdinos fordulatként csak egy tiszta szívű személy találhat meg. Andre némi megpróbáltatás árán rá is lel a ládikára, s babonás nagyanyja tudta nélkül beadja a gyógyító elixírt Sarának, mi több, a város többi lakóján is segít, függetlenül attól, milyen bajjal küzdenek. Andre kezdeti boldogsága azonban szomorú fordulatot vesz, húga állapota rosszabbra fordul. 
Ezen a ponton csatlakozik be a Baros család életébe Ursula - pontosabban Vanessa. A tenger boszorkánya ugyanis eltökéli, hogy emberré varázsolja magát, beolvad a szárazföldi világba, hogy még nagyobb hatalomra tegyen szert, mielőtt visszatérne Triton birodalmába. A parton sírdogáló Sara, az általa elmondottak, valamint a közelben lévő fekete mágia épp kapóra jön Vanessa számára, aki kihasználva a gyermek jóhiszeműségét, a család kegyeibe férkőzik. De vajon a szerelem vagy a hatalom iránti megrögzött vágy kerekedik felül Ursula szívében, miközben Andreval a fekete mágia forrását kutatják?

A Vanessa egyszerre idézi vissza a klasszikus Disney mesét és mutat valami egészen újat, miközben betekintést enged Ursula múltjába, magyarázatot ad emberi alteregójára, és közelebb hozza őt az olvasóhoz is. 
Őszinte leszek veletek, sosem kedveltem Ursulát, már kislányként is borsódzott tőle a hátam. Számomra ő a vegytiszta romlottság és gonoszság szótári megfelelője, akinek természetfeletti ereje ésszel és ördögi furfanggal párosul. És ez egészen mostanáig így is maradt. Hiába olvastam már róla/vele mindenféle feldolgozást, valahogy sosem kaptam meg a karakter feloldozását, egy olyan előzménysztorit, ami megérteti velem a tetteit, egyszersmind emberibbé varázsolja őt a szememben. Lorie Langdonnak viszont nem csak árnyalni sikerült őt, hanem meg is kedveltetni annak ellenére, hogy nem kreált belőle hőst. Ursula mindvégig önazonos marad, csupán Vanessa teste és személye lehetőséget biztosít számára ahhoz, hogy az általa ismerteken túl is tapasztaljon. 
Ursula mellett kiemelném még Andret is, aki némileg Eric herceg korai megfelelője a rangot leszámítva. Egyszerű, kedves, előzékeny, családcentrikus srác, aki küzd szülei elvesztésének terhével, illetve magán cipeli örökölt családi vállalkozásuk nehézségeit (a betegek problémáit). Andre egy végtelenül szimpatikus karakter, ugyanakkor elsőre meglepő választás lehet egy ennyire erős női főszereplő mellett. És mégsem. Andre lágysága az, ami kiegészíti Vanessa/Ursula keménységét. A kérdés csak az, hogy lehet-e közös jövőjük?
Nos, a válasz könnyen kimatekozható, ám az együtt megtett útjuk egyszerre izgalmas, perzselő, elgondolkodtató és érzelmekkel teli. A kezdeti ifjúsági regény feeling a történet előrehaladtával egy igazán mély, érett, felnőtt érzelmeket produkáló sztorivá növi ki magát. Az, hogy adott egy tengerimádó, kedves, családcentrikus srác, aki mindig mindenkinek jót akar, vele szemben pedig ott van a polipcsápókat és tengert maga mögött hagyó, új testet öltő, negatív érzelmekkel, ambíciókkal teli nő, eleve érdekes helyzetet teremt. Ám az, hogy Vanessaként Ursulának először felül kell kerekednie új teste kiszolgáltatottságán, majd megismernie egy, az otthonától merőben más világot, a szárazföldet, komoly tapasztalást vetít előre. S az, hogy mindezt még a fiatalok közt fellobbanó érzések és titkok is tarkítják, kifejezetten izgalmasnak mondható. És akkor még nem beszéltünk a kötet mozgatórugójáról, a fekete mágiáról, melynek forrását Vanessa és Andre együtt igyekszik megtalálni. 

Mindezeket figyelembe véve azt tudom mondani hogy imádtam ezt a könyvet! A Vanessa egy izgalmas, érzelmes, tapasztalásokkal teli történet, ami segít némileg árnyalni kedvenc tengeri boszorkányunk karakterét. Ha szeretitek A kis hableányt, vagy egyszerűen csak érdekelnek a sellős lovesztoryk, szívből ajánlom. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Ursula 
Kedvenc jelenet: több is volt
Negatívum: az eleje nagyon ifjúsági 
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A kötethez kapcsolódó játékban a Manó Könyvek és a Menő Könyvek hasonló tematikájú könyvei felé kalauzolunk Titeket. Minden állomáson találtok egy idézetet. A feladatotok, hogy megtaláljátok, a kiadók mely könyvéből származik az adott gondolat, a Rafflecopter sorába pedig annak a Disney-Gonosztevőnek a nevét írjátok be, aki az adott történet főgonosza.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Megvoltak hát a könyveim, a varjaim és a hollóim. Úgy éreztem, másra nincs is szükségem többé."




Nézzetek be a többi állomásra is

06/05 Szembetűnő 
06/09 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése