2024. október 11., péntek

Laura Thalassa - Bewitched


Az Anassa Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a nagy népszerűségnek örvendő szerző, Laura Thalassa legújabb regénye, a Bewitched - Megbabonázva. A Blogturné Klub bloggerei ennek örömére bemutatják ezt az ízig-vérig boszorkányos, gyilkosságokkal, szenvedéllyel és mágiával teli történetet, mely az Alkusz sorozat világában játszódik!
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.
 
 
Laura Thalassa: Bewitched - Megbabonázva
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507433
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Kéri Andrea

Fülszöveg:
Jöjj hozzám, Császárné...
A húsz éves Selene Bowers kétségbeesetten reméli, hogy bejut a Henbane-re, a különleges intézménybe, melyet fiatal boszorkányok számára alapítottak. A felvételi kritériumok egyike a természetfeletti erejével való kapcsolódás egy vadkalandon keresztül, ezért a lány egy utazást foglal Dél-Amerikába. Amikor egy gonosz erő célba veszi a repülőjét az égen, a különleges képessége életre kel, hogy megmentse, ám cserébe borzalmas árat követel: az emlékeit.
Ráadásul, amikor Selene felfedezi rejtélyes támadóját a dzsungelben, egy ősi gonoszt enged szabadjára: Memnont, az Átkozottat, aki ráadásul őt a régen elhunyt, áruló feleségével téveszti össze. Selene végül képes elmenekülni és megkezdeni a tanulmányait Henbane-ben, de amikor Memnon megjelenik a kollégiumban, és boszorkányokat találnak holtan az egyetem területén, gyilkos vádak és veszélyes összeesküvések kereszttüzében találja magát…

Saját véleményem:
Laura Thalassa munkásságával az Alkusz sorozat kapcsán ismerkedtem meg, és nem titok: egyből megnyert magának. Történetei feszesek, olvasmányosak, kellő mértékben átitatja őket a mágia, ugyanakkor izgalomból, rejtélyből, humorból és szenvedélyből sincs hiány bennük. Így hát nem is volt kérdés, hogy érkezzen tőle magyarul bármi, azt olvasni akarom-e.

"– Te vagy a gyengepontom, császárnő – vallja be szelídebb hangon. – Mindig is az voltál."

Gondolom, mindannyian emlékeztek még a közel egy évtizeddel ezelőtt tomboló vámpír, vérfarkas, boszorkány őrületre, amikor elárasztották a könyvpiacot (is) az ilyen témájú könyvek. Nos, ez valakinek bejött, valakinek nem, én viszont kezdettől fogva szomjazom egy ízig-vérig boszorkányos, mágiával és sötétséggel átitatott történetre, ami egyszerre varázsol el és borzongat meg. Valami olyanra, amiben a boszorkányság aktív elem, nem pedig háttérkellék. Sokat kellett rá várnom, de Laura Thalassa végre megajándékozott vele: ez a könyv valami istennőtelenül jó volt!
A történet hősnője Selene egy fiatal boszorkány, akinek egyetlen álma van, hogy bekerüljön a Henbane-be, ami voltaképp egy bentlakásos boszorkány egyetem, ahol a boszik kovenben élhetnek és tanulhatnak, később pedig, ha úgy döntenek, letelepedhetnek az iskola szomszédságában. Csakhogy Selene hiába próbálkozik, sorozatosan elutasítják állapota miatt. A lány memóriája ugyanis nem a legjobb, mágiája felemészti hosszabb- és rövidebb távú emlékeit, feljegyzésekből és cetlikből él. Ám legutolsó próbálkozásánál felcsillan a remény: amennyiben sikerül egy izgalmas küldetésen részt vennie és szerez egy familiárist, felvételt nyer a kovenbe. Selene hanyatló elméjének és egy vakmerő estének hála gépre száll, hogy teljesítsen egy egzotikus küldetést, csakhogy a gépen egy fura hang és mágiafoszlány környékezi meg, egyre magához vonzva őt, aminek az lesz a vége, hogy a gépe lezuhan és a dzsungel közepén köt ki.
Ezen a ponton légyszi ne rohanj el fejvesztve, mert igen, a Lost és Indiana Jones crossovert idéző dzsungeles kitérő irtó fura, de nagyon is szükséges a folytatáshoz, figyelembe véve, hogy Selene nem csak egy igen vad familiárisra tesz szert, hanem a hangot követve sikerül felébresztenie egy kétezer éve elátkozott szuperdögös harcos királyt is, akinek szent meggyőződése, hogy Selene valódi neve Roxilana és az ő császárnője, szerelme.
Az események innentől már a Henbane-en folytatódnak, ahol Selene igyekszik beilleszkedni, megismerni erejét, annak mibenlétét és kitanulni a boszorkányság minden csínját-bínját. A dolgát azonban nem csak fogyatkozó emlékei nehezítik meg, hanem Memnon, a felébresztett király is, akinek szent meggyőződése, hogy Selene átka zárta koporsóba, ráadásul a koven területén kegyetlen gyilkosságok történnek.

A Megbabonázva egy rejtélyekben és izgalmakban bővelkedő, sötét hangulatú regény, melyben mágia, múlt, ősi átok és perzselő vágy keveredik egymással. Az Alkusz sorozat rajongóinak további jó hír, hogy ez a sztori ugyanabban, a miénkkel egybeolvadó, ám azon túlmutató világban játszódik, mint Callie és Des története, s említés szintjén többször is utalnak a Peel Akadémiára és Másvilágra, továbbá a politia - egy természetfeletti rendőrség - aktívan résztvevője ennek a sorozatnak is. A cselekmény java viszont a Henbane-en játszódik, amit leginkább egy elszigetelt akadémiaként jellemezhető: egyszerre ősi az iskolai és boszorkányos részek miatt, ugyanakkor akadnak modern, lányszövetségre jellemző, bulis részei is. Ez a kettősség engem levett a lábamról, és nem csak azért, mert a Vámpírnaplók sorozat vibe-jára emlékeztetett, hanem azért is, mert szuper egyensúlyt teremtett a két főszereplő között, és hangulatilag is jól alátámasztotta (vagy épp megerősítette) az eseményeket.
És hogy a karakterekről is essen némi szó: Selene a modern világot képviseli. Tipikus szomszéd lány típus, aki a maga módján küzd a memóriájával, ugyanakkor óriási akarat és bizonyítási vágy munkál benne. Szeretné bebizonyítani önmagának és a világnak, hogy az emlékvesztései ellenére is képes önálló életre és jó boszorkány válhat belőle. A másik oldalon viszont ott van Memnon, aki amellett, hogy egy ősi, vad, megfékezhetetlen király, maga a kétlábon járó piszkosul szexi veszély és erotika. Ne haragudjatok, nem tudok másképp fogalmazni: Memnon tényleg az a típus, akiről tudod, hogy messzire el kéne kerülnöd, mégis inkább az ágyadba rángatnád. Eszméletlenül mocskos, felbőszült, pimasz, félelmetes, birtokló... és védelmező. Selene és közte irtó jó a kémia, és ezt csak még magasabb fokozatra kapcsolja az, hogy Memnon meggyőződése, hogy Selene Roxilana, a lelki társa, császárnője, asszonya, aki átkot szórt rá, míg Selene ezt folyamatosan hárítja. Az így kapott vonzalom bosszúvággyal keverve bombasztikus, papírlapot perzselő, elemi és sóhajtásra késztető. Ebből következik, hogy a Megbabonázva bizony tartalmaz tizennyolc karikás részeket (basszus, Memnon maga a kétlábon járó erotika!): de meglehetősen piszkos és galád módon.
A cselekmény fókuszában természetesen ez a fura gyűlöllek-szeretlek kapcsolat áll, ám mindemellett akad itt még gyilkossági sorozat is, titkos, sötét mágiát használó társaság, na meg Memnonék múltja, ami bizonyos mértékig magával hozza a történelmet is. Laura Thalassa úgy másfél évtizeddel ezelőtt, egyetemi tanulmányai során, sírhelyeket tanulmányozva beleszeretett a szarmaták, a pásztor nomádok csoportjába, s történetüket, kultúrájukat, sőt még egyes alakjaikat is beleszőtte regényébe. Na nem túl hivalkodóan, épp ellenkezőleg. Az egész szarmata múlt, Memnon zabolátlansága remekül passzol ehhez a kísérteties, borongós dark academia vonalhoz, illetve a boszorkányos istennői dolgokhoz is.

Mindent egybevetve én ezt rohadtul imádtam! Az egész regény olyan, mint egy óriási érzelemgömb. Olvasás közben, hol összeszorult a gyomrom, hol epekedve sóvárogtam, míg máskor félelmetesen jókat szórakoztam, de bizony olyan is előfordult, hogy remegő kézzel, iszonyatos ideg- és felfokozott izgalmi állapotban faltam a sorokat és lapokat, hogy megtudjam, hova fajulnak az események. Ritkán van rám ilyen hatással egy regény, de Laura Thalassa minden kétséget kizáróan egy zseni. Meg egy szemét dög is. Nem fogok zsákbamacskát árulni: pusztítóan függővéges a sztori.
A Bewitched úgy hatott rám mint a drog: minél többet vettem magamhoz, annál jobban felpörgetett és egyre többre szomjaztam, a végén pedig valóságos idegronccsá váltam a megvonástól. Szóval ide nekem a folytatást, de most azonnal!


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Memnon, Selene, Nero
Kedvenc jelenet: egy bizonyos éjszaka
Negatívum: a Lost és Indiana Jones crossovert idéző dzsungeles kitérő
Borító: 5/5
Sorozat: Megbabonázva #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során híres filmes boszorkányokat keresünk. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni az adott boszi nevét, majd beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Extra pontszerzési lehetőségért pedig látogassatok el a Blogturné Klub blogjára és találjátok meg szókereső játékunkban minél több boszorkány keresztnevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/05 Könyv és más
10/07 Insane Life
10/09 Zakkant olvas
10/11 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése