2024. október 10., csütörtök

Natalie Haynes - Medusza pillantása


Natalie Haynes a görög mitológia berkeibe kalauzol el bennünket. A Medusza pillantása a címszereplő mitológiai lény történetét helyezi új megvilágításba, és felteszi a kérdést: mitől nevezhetünk valakit vagy valamit szörnyetegnek. A kinézetétől függ? A tetteitől? Tarts velünk, és ha jól felelsz az állomásokon található feladványokra, akkor esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!
 
 
Natalie Haynes: Medusza pillantása
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634528937
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Tóth Bálint Péter

Fülszöveg:
Az ​istenek nemzetségének egyetlen halandó tagja, Medusza a legfiatalabb a gorgók közül. A nővéreivel ellentétben ő megtapasztalja az idő múlását, a változást, a gyengeséget és a sebezhetőséget. Halandó élete olyan sürgető érzéssel tölti el, amelyet a családja soha nem fog megismerni. Amikor Poszeidón megbecsteleníti őt Athéné templomában, az istennő égtelen haragra gerjed a szentély megsértése miatt, és a fiatal nőn áll bosszút a tengeristen tettéért. Medusza hajkoronáját tekergő kígyók váltják fel, és egyetlen pillantása bármely élőlényt kővé változtat, ezért magányra és önkéntes vakságra kárhoztatja magát. Mindeközben Perszeusz elindul egy végzetes küldetésre, hogy mindenen és mindenkin átgázolva elhozza az elátkozott gorgó fejét…
A Women’s Prize for Fiction 2023 hosszú listájáról az Ezer hajó, a Kirké és a Klütaimnésztra rajongóinak

Saját véleményem:
Két évvel ezelőtt a szerző másik könyve, az Ezer hajó olyan módon és mélységben hatott rám, hogy nehezen találtam rá a szavakat. Natalie Haynes húsba maróan őszintén tárta elém Trója valódi - emberek által megélt - történetét, szívfájdító élmény volt. Emlékszem, akkoriban alig vártam, hogy a kiadó újabb regényt hozzon tőle, és ez most végre meg is történt. 

"Lehetséges, hogy egy szörnyeteg egyszerre szép és rémisztő?"

A cím alapján könnyű lenne azt mondani, hogy a jelenlegi történet főszereplője Medusza, de az az igazság, hogy ő mindössze egyetlen aprócska porszem ebben az egészben. Az Ezer hajóhoz hasonlóan a Medusza pillantása is igen szerteágazó, rengeteg szálon futnak az események, sokszor egymástól függetlenül - mi több, egyik-másik meglehetősen távolról nyúlik vissza. Ám míg a korábbi kötetnél ott volt közös nevezőnek Trója, addig itt nehéz kapaszkodót találni. Persze mondhatnánk azt, hogy valamilyen módon minden szereplő kötődik Meduszához és az őt érintő eseményekhez, de ez nem teljesen igaz. Érzelmi értelemben semmiképp. Mert míg Trója bukása valamilyen módon hatással volt az érintettekre, itt ez helyzet nem áll fenn, és emiatt jóval kuszább, összeszedetlenebb benyomást kelt a történet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy istenek, istennők, halandók és egyéb élőlények is megszólalnak, s egy olyan bonyolult elegyet alkotnak, amit olvasó legyen a talpán, aki rögtön kibogoz. A könyv elején ugyan található egy összefoglaló arról, ki kicsoda, de őszintén szólva azzal együtt is nehéz felvenni a fonalat, még akkor is, ha az ember jártas a görög mitológiában. Rengeteg a név, a keszekusza szál, és bizony jócskán kell idő ahhoz, hogy átlásd és megértsd istenek és halandók játszmáit, motivációit. 

Jómagam nagy rajongója vagyok a görög mitológiának, eképp azzal is tisztában vagyok, hogy isteneik meglehetősen szívtelenek, önzőek, és sok esetben valóságos kéjencek. Elég csak Zeuszra és az afférjaira gondolni... Ez a könyv viszont a maga nyers mivoltában tárja az olvasó elé, mennyire kegyetlenek, önteltek, hiúak és szarkavaróak is ezek az istenek. A szerző egyszerűen, mégis fájdalmasan őszintén - a maga hétköznapiságában - vezet végig minket azon, hogyan képes egyetlen aprócska érzelem, fellángolás, rossz kifejezés tönkre tenni a halandó emberek - vagy éppen népek - életét. És erre valóban maga Medusza a legjobb példa, aki egyszerű halandó lányként, szeretetben nevelkedik nővérei gondozásában, majd jön Poszeidón, aki megkívánja, megzsarolja, megerőszakolja - hogy fényezze saját egóját -, majd színre lép egy újabb, kicsinyes isten, aki az erőszakolóval kapcsolatos dühe miatt még jobban tönkreteszi a már amúgy is meggyalázott halandót. És Medusza csak egy példa a sok közül, akikről ti magatok is olvashattok ebben a regényben. 
Egyszerre izgalmas és borzasztó bepillantani abba, milyen apró, jelentéktelen dolgokon dőlhetnek el életek, s hogy egyes személyek döntése milyen nagy horderővel és kihatással bírnak mások jövőjére. S voltaképpen ez az, amitől lehetetlenné válik ez a könyv. 
Ugyanakkor nem fogok zsákbamacskát árulni, a regény nagyjából harmada kínkeserves szenvedés volt számomra. Nem tudom, hogy a fordítóváltás miatt, vagy eleve megváltozott a szerző stílusa, de nehezen találtam a ritmust, sem a szövegi, sem az érzelmi rész nem vitt, túl darabos és steril benyomást keltett az egész. És ezen az sem segített, hogy máskor meg indokolatlanul hosszúra lett eresztve a semmi leírása. Bevallom, bőven akadtak részek, amiket lazán átlapoztam (pedig nem szokásom). Aztán valahol félúton elkezdett összeállni az egész, feszesebbé vált a történetvezetés, lemorzsolódott a sallang és vagy Stockholm-szindrómám alakult ki, vagy csak simán elkapott a gépszíj, de elkezdtem élvezni az  olvasottakat, s valósággal vágytam rá, hogy elmerülhessek a görög Barátok köztben. 

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy bár a Medusza pillantása nem hozza az Ezer hajó minőségét és színvonalát, mégis kellően érdekfeszítő. Nagyon bonyolult, nagyon kusza, csapongó, túlírt, máskor meg túl steril, mégis odaragad az ember kezéhez. 
Nem ajánlom mindenkinek, de ha szereted a görög mitológiát, vagy egész egyszerűen csak szeretnél jobban elmélyedni a görög istenek  drámáiban, akkor adj neki egy esélyt.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Medusza testvérei
Kedvenc jelenet: Medusza és testvérei összetartása
Negatívum: Athéné unszimpatikus ábrázolása
Borító: 5/4
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A nyereményjáték középpontjában a görög mitológiát feldolgozó történetek állnak. Nektek az a feladatotok, hogy a fülszövegrészletből kitaláljátok, melyik könyvet rejti a feladvány. A szerzőt és a könyv címét írjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“A félelmetes Minósz király lányai, Ariadné és a húga, Phaidra a krétai palota alatti labirintusba zárt Minótaurosz patadobogását és üvöltését hallgatva nő fel.”




Nézzetek be a többi állomásra is

10/03 Kitablar
10/06 Könyv és más
10/09 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése