2013. március 3., vasárnap

Joss Stirling - Lélektársak: Sky

Joss Stirling: Lélektársak - Sky

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9786155220197
Oldalszám: 352 oldal

Fülszöveg:
Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül.
Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is hallja, érti az ő válaszait, amiket még ki sem mondott. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt…
A múltjában árnyak üldözik, és a jövőjét gonosz erők fenyegetik, Skynak pedig szembe kell néznie a sötéttel, még ha ez azt is jelenti, hogy le kell mondjon arról, amit a szíve diktál…
Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme – a trilógia első része, a világsiker után, végre magyarul is!

Saját véleményem:
Wrickenridge
A történet elején Sky visszatérő rémálmába/múltjába csöppenünk, így nyerve betekintést a lány életének egy részébe, ami nagyon megrázó. 
  Sky, családjával Angliából Colorado egy kisvárosába, Wrickenridge-be költözik, miután nevelőszülei állást kapnak az újonnan nyíló Művészeti Központban, egy évre. Sally és Simon igazi művészlélek, ez minden téren kiütközik (viselkedés, hozzáállás, öltözködés).
   Mivel Bright-ék most érkeztek a városba, Sky-nak be kell illeszkednie a suliba, és meg kell tapasztalnia, hogy mennyire különbözik egy amerikai gimi egy angliaihoz képest. Ám ebben segítségére lesz Tina és Zoe, akikkel Sky hamar összebarátkozik, na, meg ott van Nelson, a fura szomszédnéni unokája is.
   Sky a külön zeneóráján először találkozik személyesen a még suliba járó, két Benedict fiúval, Zeddel és Yves-vel. Zed a suli nagymenő, megközelíthetetlen, flegma, motoros rosszfiúja. Nem mellesleg állatira dögös, még Sky fantáziáját is megmozgatja. A srác viszont nagyon bunkón és hűvösen viselkedik a lánnyal, egészen az ominózus focimeccsig. Onnantól kezdve minden megváltozik, Zed rájön, hogy Sky (aki hallja Zed telepatikus üzeneteit) a lélektársa, ami  nagy szó, hisz a savantoknak életük során csak egy ilyen adatik meg. Ezáltal igen kicsi az esélye, hogy megtalálják egymást.
   De mi van, ha a lány kétségbeesetten szeretne megszabadulni a különleges tulajdonságaitól, és fél szeretni?

Zed Benedict
Joss Stirling egy igazán új világot tár az olvasók elé, elhagyva a már-már klisésnek számító vámpírokat és boszorkányokat, felépítve a savantok legendáját. Az írónő gyönyörűen kidolgozta ezt az új fajt, nagyon kiforrott a társadalmuk.  
   A történetből megtudhatjuk, kik ők, milyen képességeik vannak, illetve, hogy miként is működik náluk ez a lélektárs dolog. Erre nagyon jó példa a Benedict család nemzetközisége. Családjuk igen összetett vérvonalú, a szülők felmenői közt vannak indiánok, latinok, írek és romák.
   Bár ez így kuszának tűnhet, de mégsem az, hisz azt hivatott jelképezni, hogy a lélektársak kultúrájukban nagyon eltérőek lehetnek, ezáltal igen kicsi annak az esélye, hogy összefussanak a nagyvilágban. Ezért is kivételesek azok, akik egymásra lelnek.


Ami még nagyon tetszett, az az hogy a savant világ és a fő cselekményszál mellett, a háttérvilág is korrektül ki lett dolgozva. Itt leginkább Sky barátaira és a sulira gondolok. Mert mi magunk is láthatjuk, megtapasztalhatjuk Sky szemén keresztül, hogy mi is az, amitől az amerikai gimik másabbak. Náluk óriási kultusza van a pomponlányoknak és a focinak, és ezek, ha nem is jelentős mértékben, de beleépülnek a regénybe, sőt a humor egy bizonyos része is belőlük fakad. 
   És, mint már említettem, Sky barátai is sokat színesítenek és oldanak a történet komolyságán. Igazán élvezetesek a velük átélt őrültségek, mint például a vadvízi evezés, a síleckék vagy a Halloween. 

  A főbb helyszínek egyszerűen káprázatosak!
Imádom Coloradot, és az, hogy az írónő pont ide helyezte Sky sztoriját...már ezzel megvett. Az a rengeteg havas hegycsúcs, a gyönyörű erdők, a vízi (extrém) sportokhoz alkalmas folyók, és a kisváros egyedi, nyugalmat árasztó hangulata, egytől-egyik megfelelő háttérként szolgált.
   Ugyanakkor ott van Las Vegas is, ami mindennek a tökéletes ellentéte. Ott minden a fényűzésről, hatalomról és a pénzről szól. Pont, mint a cselekmény azon szála, ami ott játszódik. 

Maga az akció, ami felpörgeti a könyvet, külön dicséretet érdemel. Egyszerre lett hétköznapi és természetfeletti. Jó ötletnek tartom az FBI bevonását, egy csak savant igazságosztó csapat helyett, hisz Joss még így is bele tudta szőni azt, amit kellett. Így a főkonfliktus is alapot-, értelmet nyert, nem kellett mesebeli indokokért nyúlni.
   A karakterek kiforrottságáról már nem is beszélve. Még Sky barátainak és nevelőszüleinek is volt egy saját világa, a maguk problémáival, örömeivel, akárcsak a negatív szereplőknek. Akik nem mellesleg kellőképpen undorítóak és visszataszítóak voltak. És éltek. Mind-mind kiemelkedtek a lapok közül, és 3D-s figurává váltak. Ebben nagy szerepe volt az írónő gördülékeny, és szórakoztató írásmódjának.

Sky Bright
Sky esetében tetszett, hogy egy nagyon összetett karakter, akinek megvannak a maga mélységei. Ahogy küzdött a múltja-, és a képességei megismerése ellen, és ahogyan tartott attól, hogy megnyíljon másoknak.
   Imádtam a belső monológjait, főleg mikor különféle szuperhősökként azonosította az egyes szereplőket. De ott voltak még az általa kiválasztott aláfestőzenék is. Sajnáltam, hogy ez a végére mind lemorzsolódtak.
   Sky, azon női hősnők egyike, aki képes volt racionálisan gondolkodni, hiába tetszett neki Zed, mégsem tépte le magáról a bugyit már az elején (később se), nem úszott rózsaszín nyáltengerben. Szépen, fokozatosan nyitott Zed felé. És minden együtt átélt pillanatuk egy további láncszemet jelentett kettejük kapcsolatában. 
 A kedvenc részeim mind a közös jeleneteikből származnak. Hihetetlenül aranyosak és viccesek együtt. 


Zedről mit mondhatnék? Minden lány álma:  

"Zed vonásai elég erőteljesek voltak: egyenes orr, nagy szemek hosszú szempillákkal, és dús göndör fürtök a feje tetején, ilyen arcokkal gyakrabban találkozik az ember az érdekes rosszfiúk, mint az uncsi jógyerekek között."

Az elején igazi bad boy, akit ki ne szeretne betörni? Ám később kiderül, hogy óriási szíve van, és igen komoly oka, a múltbeli tetteinek. (Nem kell megijedni, nem megy át papucsba!) Végig roppant pasis marad, csak épp megismerjük az igazi oldalát is.


Végül, de nem utolsó sorban, maradt még két dolog, amik mindenképpen szót érdemelnek. Az első, maga a Benedict klán/család. A hét fiú, plusz a két szülő kapcsolata bámulatos, ahogy összetartanak és együtt működnek, ha baj van, mint ahogyan az is, ahogy az anyjuk képes rájuk hatni. Mintha nem is felnőtt srácokról lenne szó, hanem farkukat csóváló, engedelmes kiskutyákról, haláliak :) És az egymás közti poénok és civódások is.

"– Hogyan tudod megjegyezni, hogy ki kicsoda?
– Ugyan, könnyű: Trace, a tökös; Uriel, az ultra intelligens; Victor… ööö… vadítóan titokzatos.
– Ez nem ért!
Zoe csak vigyorgott, és folytatta:
– Will, az 1000 wattos vigyor; Xav, az X-trém sportos; Yves pedig… rá nem találok szavakat. Zedet meghagyom neked. Ismered a dalt az oviból? – és ezzel dúdolni kezdett egy ismerős dallamot. – Ha a Benedict srácokkal szemléltetnék az oviban a betűket, mi lányok fényévekkel előbb megtanulnánk olvasni."

A másik, amit külön ki szerettem volna emelni, az nem más, mint a magyar kiadás. Remek ötlet volt a történet végén szereplő kis függelék a nevek kiejtésével, és a különböző karakterek rövid leírásával! 

Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Zed, Xav
Kedvenc jelenet: snowboardos, hógolyózós 
Negatívum:1-2 Twilight elem
Borító: 5/5

4 megjegyzés:

  1. Úúúú de jól hangzik! 100 hogy elolvasom!

    VálaszTörlés
  2. Én most olvasom és imádom!!!! De amugy mi lessz a citrommal??

    VálaszTörlés
  3. Húú, hát a citromra sajnos én már nem emlékszem. Rég volt. :D

    VálaszTörlés