2013. március 12., kedd

Veronica Roth - A beavatott

Veronica Roth: A beavatott

Kiadó: Ciceró
ISBN: 978963539761
Oldalszám: 440 oldal

Fülszöveg:
EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Saját véleményem:
Beatrice Prior
A történet elején egyből belecsöppenünk egy szürke lány, átlagos, és merőben furcsa elveket valló hétköznapjába. Beatrice az Önfeláldozók csoportjában él a szüleivel és egyetlen bátyjával. 
   Az Önfeláldozók a legfőbb tulajdonságukról kapták a nevüket. Ők mindig más érdekeit tartják szem előtt, segítenek a csoport nélkülieken, a buszon átengedik a helyüket, és nagyon szerényen öltözködnek. Mindig szürkébe, sohasem kirívóan. Még a tükörben sem nézhetik meg magukat, csak hajvágáskor. 
   Ám Beatrice más, mint a családja. Számára nem mindig mások kényelme a fontos. A suliban is epekedve figyeli a vonatról leugráló Bátrakat.

Ennek a különös világ, ahol az emberek különböző csoportokban élnek, van egy megszokott, éves rituáléja. A kiválasztás. Ilyenkor a 16 évesek átesnek egy vizsgán, ahol megtudják, mely csoportba valóak, majd másnap egy ceremónia keretein belül eldöntik, hogy a Bátrakhoz, Önfeláldozókhoz, Műveltekhez, Őszintékhez vagy a Barátságosakhoz akarnak tartozni. Ez a döntés megpecsételi későbbi sorsukat. A csoportváltóknak szembesülniük kell azzal, hogy valószínűleg soha többé nem találkoznak a vér szerinti családjukkal, mert a csoport a vér felett áll.
   Beatricenek és bátyjának, Calebnek is idén kell átesniük ezen. De a lány vizsgája során valami szokatlan és igen ritka dolog történik. A felügyelőlány, Tori felfedezi, hogy Beatrice egy Elfajzott, vagyis egyszerre több csoporthoz is tartozik. Jóindulatból kitörli ezt az eredményt, de hősnőnk vállára innentől kezdve igen nagy teher nehezedik. Döntenie kell a családja és saját maga között, valamint titkolnia, hogy mi is ő valójában. 

A kiválasztásig számomra vontatottnak tűnt az egész, talán amiatt, mert túl sok infó zúdult a nyakamba. Meg kellett ismernem ezt az új világot, és a felfogásukat/szabályaikat.
   De onnantól kezdve, hogy Caleb - akiről senki nem feltételezte volna -, és Beatrice is elhagyja azt a csoportot, ahol felnőtt, megváltozik minden. Felpezsdül az egész sztori. 
   Mind a ketten merészek voltak. Caleb azzal, hogy a Műveltekhez csatlakozott - akik nem mellesleg ősellenségként tekintenek az Önfeláldozókra -, míg Beatrice a Bátrakhoz állt.

Veronicának már a legelső perctől kezdve sikerült jól elkapnia a Bátrak teljesen új világát. A mozgó vonatra való fel-le ugrándozástól kezdve az öngyilkosságnak tűnő semmibe vetődésen át a barlangig. Sőt még Tris névváltoztatását is ide sorolnám, mint ahogyan ezt a könyvben is megemlítik. 
Tris tetoválása
   Imádtam a barlangot a különféle járataival, a korlát nélküli lépcsőkkel, kék fényekkel, és a veszélyt jelentő szakadékkal. 

Maga a történet két részre osztható. 
Az első felében megismerkedünk a világgal, a csoportokkal és azok szabályaival, eszméivel és felfogásával. Itt inkább azon van a hangsúly, hogy az olvasó képbe kerüljön azzal, milyen próbákon és fizikai dolgokon kell keresztül menniük a fiataloknak azért, hogy megtalálják önmagukat, és teljes értékű csapattagokká váljanak.
   És a bátrak világa kőkemény. Nem nézik, hogy ki gyenge, vagy nő. Mindenki egyformának minősül. Ezáltal bőven van részünk véres, kegyetlen verekedésekben, megfélemlítésekben. Megcsinálod vagy meghalsz/elbuksz.
   Mint olvasót, mélyen érintett, mert átjött a hangulata, az ütések és rúgások ereje. Kegyetlen és mocskos, de pont ettől üt nagyot. 

Ahhoz, hogy valaki Bátorrá váljon három szakaszos próbán kell átesnie. Az első a fizikai, ahol megtanulják kezelni a fegyvereket és az öklüket. 
 
   Ezeket a részeket különösen kedveltem, mert Tris ugyan hibázik, sokszor gyenge és alulmarad, de mégsem adja fel, nem egy szerencsétlenség, aki állandóan csetlik-botlik. Sőt mi több, nagyon okos csak, aki feltalálja magát. Erre jó példa az egyik személyes kedvenc jelenetem, a paintball-os rész. Itt jól látszik, hogy Tris mennyire használja az eszét,mert nem csak a fizikai képességek tesznek bátorrá. Na, meg itt kapjuk az első, jelentősebb részt Négyesből, a csoportváltók oktatójából. A hűvös, de helyes srácból, aki inkább maradt egyszerű oktató, mintsem, hogy fejessé vált volna a kormányban. Nagyon aranyos, hogy az addig rettenthetetlennek tűnő srácnak is megmutatkozik a gyenge pontja, a tériszonya. 


Továbbá ebben az első részben bontakoznak ki a különböző kapcsolatok is ( nem a szerelmi szálra gondolok, arról később). Barátságok és ellenségek alakulnak ki. Az írónőnek ezt is sikerült jól eltalálnia. 
   Ahogy az elején összekovácsolódik Tris, Christina, Will és Al, egyfajta véd szövetséget alkotva - ámde nem feledve, hogy hiába vannak jóba, valamilyen szinten mégis ellenségek -, majd később, fokozatosan távolodnak egy kicsit. (Ebben mondjuk nagy szerepe van Tris egy tettének, amikor is kilógnak a toronyhoz - ez a jelenet egyébként egy valóságos adrenalin bomba -, mert utána ő az aki máshogy viselkedik a barátaival. Ez volt az egyetlen cselekedete, ami nem tetszett.) Főleg, hogy a második szakaszban Tris, az Elfajzottságának köszönhetően egyre jobban teljesít.


És itt akkor el is érkeztünk a történet második feléhez, ahol már inkább az érzelmek, és az akció dominál. 
Négyes
Az eddig a háttérben bujkáló szerelmi szál parázsra kap, és kellő mennyiségben, minőségben lángra gyúl. 
   Tris és Négyes vonzalma mindvégig a levegőben lóg, de jó időben, se nem túl korán, se nem túl későn kerül a képbe. 
   Ezek a jelenetek annyira romantikusak, érzékiek, de cseppet sem nyálasak, hogy sok író példát vehetne róla. Az érintéseik, a csókjaik, mind-mind valóságosak. 
   És pont a szerelem miatt ismerhetjük meg igazán Négyest. Az ő esetében imádtam, hogy eleinte cseppekben, kimérve adagolták, majd fokozatosan, egyre többet és többet kaptunk belőle. Bár az egyik titkát az elejétől kezdve lehetett tudni, mégis maradtak rejtett tartalékai. Trissel együtt, egymást segítve nyíltak ki, és fejlődtek.

A végén lévő akciójelenet nagyon drámaira és drasztikusra sikerült. Az olvasó velejéig hatolt, mélyen megérintve őt, és rávilágít dolgokra. 

Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el, mert kellenek az ilyen, komolyabb témákat boncolgató könyvek is. 


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Tris, Négyes, Will
Kedvenc jelenet: Négyes-Tris-ostor (ez spoileres, ezért ennyi)
Negatívum: az első 40 oldal vontatottsága
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése