2013. március 8., péntek

Joss Stirling - Zed története

Joss Stirling - Challenging Zed

Kiadó: Oxford University Press
ASIN: B00BD1PUDW
Oldalszám: 32 oldal

Fülszöveg:
Szeretnéd tudni, mit gondolt Zed, mikor először találkozott lélektársával, Sky-jal?
A Benedict fivérek különböző képességekkel rendelkeznek. Van aki elméje segítségével képes mozgatni a tárgyakat, míg más gyógyító.
Zed Benedict a legfiatalabb és legerősebb a hét testvér közül, ám élete negatív irányba halad, egészen addig, míg nem találkozik a lélektársával. Ő az egyensúly sötétség és fény között. Együtt pedig még erősebbek.
Zed tudja, hogy ez mit jelent. De miként tudja meggyőzni arról Sky-t, hogy sorsuk összefonódott, ha a lány nem képes észrevenni a valódi természetét? (nyers fordítás)

Saját véleményem:
A történet kezdetén Joss Stirling egy olyan időbe repíti vissza az olvasót, amikor Zed még nem ismerte Sky-t. 
   Akkoriban Zed, igen züllött életet élt, így kompenzálva a képessége okozta frusztrációit, amiről rajta kívül szinte senki nem tudott. Emiatt nem volt könnyű dolga, egyedül kellett feldolgoznia mindazt, amit átélt, vagy látott. Nem egyszer riadt fel az éjszaka közepén rémálmai miatt.
   A nyitójelenet során pont egy ebből fakadó szituációba csöppenünk. Zed és Trace (egyik) kedvenc hobbijuknak, a motorozásnak hódol, amikor is Zed előre meglát valamit, és így kénytelenek megállni. Míg Urielt, a testvérüket várják, Zed már előre tudja, hogy bátyja nem más miatt tartott vele, minthogy egy alapos fejmosásban részesítse őt.
   Ez a jelenet annyira élethűre sikerült, hogy még a kerekek csikorgását és a gumik füstölését is látni-, és hallani lehetett. A testvérek közti különbségek is megmutatkoznak meg igazáb, jobban megismerhetjük Trace-t, aki a Sky féle történet során nem kapott jelentős szerepet, pedig ezután a novella után én ultra kíváncsi lennék rá, mert nagyon érdekes figurának tűnik. Kicsit hasonlít Zedre, de mégis más. És ott van Uriel, a mindig békére törekedő fivér, ő leginkább egy jámbor bárányra hasonlít, soha nem akar senkit megbántani, igyekszik úgy cselekedni, hogy az mindenkinek jó legyen. 
Woodrow
   Ezek után kicsit visszaugrunk az időben, betekintést nyerünk a kis, kilenc éves Zed életébe. Megtudhatjuk, mit érzett, amikor őt még kizárták a családi gyűlésekből, hogyan próbált meg minden tőle telhetőt még akkor is, mikor már előre látta a dolog végkimenetelét. És persze megint kapunk egy adagot a többi tesóból és az anyukájából is. 
   Én személy szerint imádtam ezeket a részleteket, mert megmutatta a Benedict család erősségét, összetartását és elhivatottságát, ugyanakkor teljesen jól visszaadta azt is, hogy milyen egy csak fiúkból álló család legkisebb testvérének lenni. Miként ugratják Zedet a bátyjai, hogyan feddi meg az anyja, stb. 
   A sztori második felében már feltűnik Sky. És Zed szemszöge teljesen új értelmezést ad az egésznek, jó belelátni az ő fejébe, érzéseibe. Megtudhatjuk, mit gondolt első percben Sky-ról, hogyan változtak meg az érzései, vagy, miként döbbent rá, hogy a lány nem más, mint a lélektársa. 
   Átélhetjük vele a gyötrődéseit, hisz már első pillantásra megérintette valami Sky-ban, nem tudta kiverni őt a fejéből, sőt már akkor érzett vele kapcsolatban valami furcsát, amikor még azt sem tudta, hogy Sky a lélektársa. És ezekben a dilemmákban az apja bölcs tanácsai is sokat segítenek Zednek.
    A novella sajnos csak a focimeccsig tart, pedig én még nagyon szívesen olvastam volna tovább, mert imádtam Zed fejében lenni. Nagyon összetett személy, izgalmas képességekkel és problémákkal.

Külföldön ez a rövid novella csak e-book formátumban jelent meg. Nálunk, a Manó Könyvek Valentin-napi játékának keretein belül lehetett megkapni, de kereskedelmi forgalomba nem került. 













Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Zed, Trace
Kedvenc jelenet: motorozás
Negatívum:túl rövid :P
Borító: 5/5

10 megjegyzés:

  1. Magyarorszagon megjwlent mar?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, illetve a kiadónak volt egy februári kezdeményezése, amely során elküldték privátban azoknak, akik teljesítették a feltételeket, de majd utána kérdezek, hogy a jövőben valamilyen módon beszerezhető lesz-e. :)

      Törlés
    2. Szia! Nekem megvan a Lélektársak eredeti 3 része és ez még nincs meg.Nem tudnád,hogy hol tudnám beszerezni? :)

      Törlés
  2. Szia mèg mindig nem lehet megszerezni? annyira kivancsi lennek rá már napok ota csak keresgetem de nem talalok semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos továbbra sem érhető el legális formában, mást meg nem támogatok. De már jeleztem (én is) a kiadó felé, hogy lenne rá érdeklődés. :)

      Törlés
  3. Engem is nagyon érdekelne. Az első 3-at is imádtam. Nem tudjátok, elérhető e már?

    VálaszTörlés
  4. Mar lehet valahonnan letölteni?

    VálaszTörlés
  5. Hali!
    Engem is érdekelne!
    Rákérdeznél még egyszer, ha még mindig nem érhető el? :s

    VálaszTörlés
  6. Szia! Érdekelne ez a kis szösszenet, hol lehetne elolvasni.

    VálaszTörlés
  7. Joss Stirling - Zed története - Dreamworld blog

    VálaszTörlés