2013. július 16., kedd

J. A. Redmerski - A soha határa

J. A. Redmerski: A soha határa

Kiadó: Ulpius-ház
ISBN: 9789632547749 
Oldalszám: 506 oldal
Fordító: Medgyesi Csilla

Fülszöveg: 
Camryn Bennett még csak húszéves, de azt hiszi, pontosan tudja, milyen lesz majd az élete. Ám egy vad éjszaka után az észak-karolinai Raleigh legmenőbb belvárosi klubjában ismerősei és önmaga elképedésére úgy dönt, otthagyja megszokott életét, és elindul a vakvilágba. Egy szál táskával és a mobiltelefonjával felszáll egy távolsági buszra, hogy megtalálja önmagát – és helyette rálel Andrew Parrish-re.
A szexi és izgató Andrew úgy éli az életét, mintha nem lenne holnap. Olyan dolgokra veszi rá Camrynt, amilyenekre a lány sosem hitte magát képesnek, és megmutatja neki, hogyan adja meg magát a legmélyebb, legtiltottabb vágyainak. Hamarosan ő lesz Camryn merész új életének központja – olyan szerelmet, vágyat és érzelmeket kelt, amilyeneket a lány korábban elképzelni sem tudott. De Andrew nem árul el mindent Camrynnak. Ez a titok vajon örökre összehozza őket – vagy mindkettőjüket elpusztítja?

Saját véleményem:
Sokáig vártam, hogy leülepedjen bennem a történet, mert semmiképp sem szerettem volna, ha az érzelmeim elragadnak. De mindhiába. A soha határa olyan, mint egy óriási vihar. Rád zúdul, felráz, kijózanít, és magával ragad. 2013 legjobb könyve!

Camryn fiatal kora ellenére rengeteg viszontagságon esett át: szülei elváltak, testvére börtönbe került, élete első szerelme pedig halott. És, ha mindez nem lenne elég, legjobb barátnője ráadásul folyton azzal nyaggatja, hogy szedjen már össze valakit. Önmagában mindezen tények összessége elegendő lenne ahhoz, hogy Camryn az őrület szélére sodródjon. Ám a végső lökést mégis egy félresikerült éjszaka következményei adják meg számára. Egy este ugyanis legjobb barátnője pasija szerelmet vall neki, és bár ő visszautasítja mindezt, mégis kötelességének érzi, hogy beszámoljon a történtekről barátnőjének. A lány azonban pont ellenkezőleg reagál, mint ahogyan Cam gondolta, véget vet több éves barátságuknak.
Camryn megelégelve a szürke hétköznapok monotonitását, és a rengeteg fájdalmat, csalódást, ami összegyűlt benne, összepakol és nekivág az ismeretlennek. Nincsenek céljai, útitervei. Csupán egyetlen dologban biztos: szeretné megvalósítani (halott) barátjával közös álmukat, beutazni a világot.

Az utazás kezdeti fázisát (is) remekül elkapta az írónő. Mindazt, ami egy hosszú buszos úttal jár, olyan hitelességgel tárja az olvasó elé, hogy szinte érezni lehet az ülések közti szűk helyeket, a kényelmetlen üléseket, melyek az órák múlásával csak még kellemetlenebbek lesznek, és az autópályák mentén elsuhanó tájak nyújtotta varázst. Mintha mi magunk is ott ülnénk a főszereplő mellett.
Camrynnel könnyű azonosulni, megérteni a gondolatait, mert nem akar több lenni egy átlagos lánynál, és bár az élet kegyetlenül megcincálta a szívét, ő mégsem adja fel, küzd, hogy a víz tetején maradhasson. És ebben a létért folytatott harcban nagyszerű társra, segítőre lel Andrew személyében.
Talán nem túlzás azt mondanom, hogy Andrew Parrish olyan srác, akiről a legtöbb lány álmodik. Lehet, hogy olykor mocskos a szája (és a fantáziája), de a lelke patyolat tiszta.
Camrynhez hasonlóan ő is fájdalmas titkokat rejteget, amik belülről emésztik, és mivel képtelen sírni (mert az apja, aki nem mellesleg agydaganat miatt haldoklik, úgy nevelte a fiait, hogy soha ne mutassák ki a gyengeségüket), ezért a feszültség egyre csak gyűlik benne, egészen addig, amíg már nem bírja tovább, és akkor robban. Alapjáraton nem egy agresszív természet, mindenkivel udvarias, segítőkész, de nem tűri, ha bántják a gyengébbeket.
Andrew ezek mellett nagyon erős személyiség, mindenről megvan a véleménye, határozott elvekkel rendelkezik, ugyanakkor nagyon laza (és jóképű, testét tetoválások borítják, hogy a gödröcskéiről már ne is beszéljünk ☺), csak az adott pillanatnak él.
Camryn és ő, remek párost alkotnak, és a megismerkedésükkel egy teljesen újfajta utazás veszi kezdetét.
Andrew segít a lánynak, hogy az levetkőzze a gátlásait, megszabaduljon a korlátaitól, és, hogy végre rátaláljon valódi önmagára.
Imádtam ezt a folyamatot. A közös beszélgetéseikben rengeteg igazság rejlett – olyan igazságok, melyek arcul csapják az olvasót, és elgondolkodtatják az élet egyes dolgairól –, de számtalanszor meg is mosolyogtattak. A kémia pedig már az első perctől fogva működött, valósággal sistergett közöttük a levegő. Azt viszont nagyon értékelem, hogy a kapcsolatuk napról-napra épült. Eleinte csak húzták egymást, majd barátokká váltak, mígnem szépen lassan egymásba szerettek. És annak ellenére, hogy van benne erotika, mégsem fordul át az egész egy pornókönyvbe.
Tetszett az alapötlet, a szemszögváltások és az, hogy a szereplők szépen lassan bontakoztak ki, és mutatták meg a rétegeiket, mert ez, valamit az E/1-es írásmód, és az írónő lehengerlő stílusa tette lehetővé azt, hogy jobban átlássuk a szereplőink helyzetét. Megismerhettük mindkettejük gondolatait, múltját, félelmeit, és általuk részesei lehettünk az önfeledt bolondozásaiknak. Nagyon jól kiforrott karakterek.
A végére pedig készítsetek be zsepit!

Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kicsit kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből; kedveli a humort, a romantikát, és a zenét. Mert a zene fontos eleme a sztorinak. A számokat pedig érdemes meghallgatni, mert nem véletlenül esett rájuk a választás. Tökéletes aláfestői az éppen aktuális hangulatnak/szituációnak.
És mivel road trip történetről van szó, (az autó, az országút és a benzingőz mellett) a helyszínek sem elhanyagolhatóak. Igaz, hogy kevésbé hangsúlyosak, mint az érzelmek, de azért az írónő csodálatosan elénk tárja Amerikát, a sokszínűségével együtt.
A New Orleans rajongóknak pedig egyenesen kötelező! 
Az egyik legfontosabb állomás, minden szempontból. A szereplők segítségével bejárhatjuk az utcákat, megízlelhetjük a szórakozóhelyek hangulatát, az ottani életstílust, és, ha ez idáig nem szerettünk volna bele, akkor Andrew garantáltan gondoskodik róla, hogy ez megváltozzon.


Ui.: És követelek egy saját Adrew Parrish-t, gödröcskékkel, autóval és gitárral együtt!


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Andrew
Kedvenc jelenet: kerékcserélős-esős-autótetős jelenet :)
Negatívum: ilyen nincs
Borító: 5/5*
Megjegyzés: Mindenképp többször olvasós!
Szívből örülök, hogy az Ulpius kiadó nyitott a New Adult regények felé, és, hogy egyre több ilyen könyv megjelenése várható. Egész biztosan helyük lesz a polcomon. :) 

2 megjegyzés:

  1. Ennek a könyvnek lesz folytatása? És ha lesz, akkor mikorra várható?

    VálaszTörlés
  2. Egy icurkapicurka kivetni valóm lenne az egyik mondatban ( jó magam is olvasom a könyvet): "Csupán egyetlen dologban biztos: szeretné megvalósítani (halott) barátjával közös álmukat, beutazni a világot". Én a mondat végére betenném azt, hogy "...csupán egy hátizsákkal", mert ugye ez volt a terv :).
    Jó blogolást! :D

    VálaszTörlés