2013. szeptember 26., csütörtök

Elizabeth Richards - A sötétség városa


Október 1-én jelenik meg A Sötétség Városa a Maxim Kiadó jóvoltából a Dream válogatás keretében. Az újszerű disztópikus fantasytörténet bemutatását tette céljául a Blogturné Klub. Szeptember 26 és október 1. között hat blogger hat állomáson írja meg a véleményét a könyvről, miközben érdekes információkkal lát el Titeket a frissen megjelenő könyvről!

Az izgalmas könyvbemutatáson túl nyereménykönyvekkel is gazdagodhattok. A blogturné keretében három könyvet sorsolunk ki. A nyereményjátékok részleteiről a poszt alján olvashattok!


Elizabeth Richards: A sötétség városa

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632612959
Oldalszám: 392 oldal
Fordító: Béresi Csilla

Fülszöveg:
Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!

Saját véleményem:
A történet elején éppen a kijárási tilalom idejébe csöppenünk, és egy sötét híd alatt találkozunk először Ashsel, a kevertvérű sötétfajzat fiúval, aki egy új kliensre vár, ugyanis a jobb megélhetés érdekében, kénytelen Köddel kereskedni. A Köd egyfajta drog az emberek számára, amitől elkábulnak és jól érzik magukat, ráadásul így a sötétfajzatok, illetve a kevertvérűek is táplálékhoz juthatnak a vérük által. Ám a lány rosszul lesz, és mialatt Ash azon agyal, hogy mitévő legyen, megjelenik Natalie, akit katonák keresnek. Miután kiderül, hogy Natalie a Parancsnok lánya, Ash megfenyegeti, hogy megöli, ha az elárulja, mit látott, mivel a Köddel való kereskedés bűncselekménynek számít. 
Másnap Natalie anyja meglepő ötlettel áll elő: lányának a köznép iskolájába kell járnia. A sors furcsa fintora, hogy Natalie és Ash itt találkozik újra. Bár mind a ketten igyekeznek kerülni a másik társaságát, mégis valami nagyon furcsa és szokatlan történik kettejükkel, amire nem találják a megfelelő magyarázatot...

Hónapokkal ezelőtt, amikor a kiadó facebook-os játékában kiderült, hogy nálunk is megjelenik a könyv,  hihetetlenül megörültem, mert amellett, hogy a disztópia, mint műfaj, igen közel áll a szívemhez, még a fülszövege is ígéretesnek tűnt. Így talán nem is meglepő, ha azt mondom, hogy óriási hévvel vágtam bele az olvasásba.
Már rögtön az elején érezni lehetett, a történeten átívelő sötét, komor hangulatot. Egyrészt ott volt a kijárási tilalom, a járőröző katonák, és az illegális droggal kereskedő Ash, másrészt a várost beborító hamuréteg, lebombázott épületek, és a diktatúra, mely jelentős mértékben korlátozta az embereket, és mindenki mást is. Viszont bevallom, hogy rettentően megijedtem attól az óriási mennyiségű információtól, ami az első ötven oldalon szakadt a nyakamba, mert úgy éreztem, hogy bedobtak egy számomra teljesen új világba, ahol semmit sem tudtam arról, mik a szabályok, melyik tisztség kit képvisel, avagy, hogy egyes élőlények miként is néznek ki, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Ráadásul a legkülönfélébb helynevek cikáztak körbe-körbe. De aztán ráakadtam az írónő által készített térképre, és minden a helyére került, ami pedig nem, az a későbbiekben kibontakozott. (A térképet lentebb megtaláljátok magyarosítva.)
Ami viszont nagyon tetszett, az a régi és az új keverése. Szöges ellentétben állt egymással a turnűr és a katonai uniformis, mint ahogyan a hintó és a tankok is, ám ettől függetlenül mégis megfértek együtt. Imádtam, hogy az emberek többsége 18-19. századi ruhákat hordott, itt-ott gótikus épületek terpeszkedtek, de közben pedig jelen volt a mobiltelefon, a síkképernyős kivetítő, és a többi rengeteg egyéb kütyü.
És az írónő által megteremtett világ... Egek! Hát az fenomenálisra sikeredett. A történet elejétől a végéig, komplett képet kapunk az egész állam felépítéséről, működési elveiről, hajtórugójáról. Ebbe beletartozik Tiszta Rózsa, az elnök kormányának, valamint a különféle ellenszegülőknek, illetve Sötétfajzatok birodalmának működése is. Sok más disztópiával ellentétben itt nem kötetről-kötetre ismerjük meg mindezt, hanem fokozatosan már most, így a későbbiekben nagyobb tér jut az akció számára. Bár abból most sem volt hiány.
Ráadásul az írónő nem csupán egy új államrendszert alkotott meg, hanem újfajta lényeket is, a sötétfajzatokkal. Rengeteg fajtában léteznek, akadnak köztük szárnyas teremtmények vagy macskaszerűek, de alapvető működésükben megegyeznek. Kivétel nélkül mindegyikőjük vérrel táplálkozik, hegyes agyaraik vannak (ezekben található a Köd), nem bírják a napot, és nem dobog a szívük. Valójában hasonlítanak a vámpírokra, de mégis teljesen mások. Saját szertartásaik, dalaik, és törvényeik vannak, továbbá akadnak köztük kevertvérűek is. Ők az emberek és a sötétfajzatok keveredéséből születnek

"Ez a szív kezdete, ez életünk dele. Vérem lesz véreddé, örökkön örökké"

Ami pedig a karaktereket illeti, mindannyian megfeleltek a szerepüknek. Akit utálni kellett, az garantáltan tett is róla, hogy az olvasó szívből gyűlölhesse, akit meg imádni... hát az gondoskodott róla, hogy beférkőzzön a szívekbe.
Ash igen összetett személyiség. Törvénytelen dolgokat művel, de mindezt nem élvezetből teszi, hanem azért, hogy megélhessenek az apjával, és mindennek tetejébe rendkívül hányattatott élet jutott számára osztályrészül. Anyja elhagyta őket, sötétfajzat rokonai a Fal túloldalára szorultak, az emberek megvetik, féregnek hívják, és az állam állatként kezeli. Ám ő ezek ellenére apjával ételt oszt a rászorulóknak, igyekszik leszoktatni legjobb barátját, Céklát a Ködről, és csupán egyetlen álma van, hogy végre igazán élhessen és önmaga lehessen. 
Ashben azt szerettem, hogy megvoltak a saját elvei, és a legtöbb esetben racionálisan gondolkodott, nem játékként kezelte az életét. Persze volt egy-két alkalom, amikor szívesen képen töröltem volna, mert szemét módon viselkedett Natalie-val, de végül mindig sikerült jóvá tennie azt. 
Natalie eleinte kicsit irritált, de ő gyönyörű karakterfejlődésen esett át. Egy elkényeztetett, gazdag lányból, aki bár nem volt rosszindulatú, sekélyes vagy buta, de a legtöbb dolgot a szolgálónőjére hagyta, átalakult egy akaraterős, bátor lánnyá. És ami a legfontosabb, hogy nem volt idegesítő, nem hisztizett, ha a helyzet úgy kívánta, akkor nem várta tátott szájjal, hogy minden megoldódjon, hanem tett érte.

Ez a kötet egyébként egy akciódús prológusként fogható fel, amiben az írónő előkészítette a terepet egy sokkalta monumentálisabb küzdelemre, hisz a valódi háború még csak ezután kezdődik. És egészen biztos vagyok benne, hogy tartogat még számunkra jó néhány meglepetést, ha abból indulok ki, hogy már az első kötetben mennyi csavart kaptunk. 
Rengeteg olyan fordulat volt, amire nem számítottam, vagy ha volt is sejtésem, végül úgyis teljesen másként alakult, én meg csak kapargattam az államat. És a vége... hát az abszolút nem olvasóbarát volt :D

Mindenkinek ajánlom, aki vágyik egy igazán jó disztópiára, szereti az izgalmakat, vagy szeretne részese lenni  valami pörgős és fordulatokban bővelkedő történetnek. Továbbá egész biztos, hogy azok az olvasók is imádni fogják, akik szerették Marie Lu Legendáját. 
Röviden összefoglalva pedig: komor hangulat, pattanásig feszült helyzet, titkok, árulás, szerelem, (kereszt)halál, fajok közti gyűlölet, kísérletek

Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Ash
Kedvenc jelenet: Ash éneke az anyukájának (hüpp)
Negatívum: túl sok infó az elején
Borító: 5/5




Térkép

  
Nagyobb méretért katt a képre




Nyereményjáték


1) 2 db könyv + 5 db könyvjelző - Csak töltsd ki a Rafflecopter dobozt, lájkolj minket és már nyerhetsz is.
2) 1 db könyv + 5 db könyvjelző - Még egy esély a nyereménykönyvre. Keresd minden nap a betűket mutató képeket a blogturnéban résztvevő blogok posztjaiban. Ha mindet megtaláltad, egy értelmes szót tudsz kirakni. Ezt kell beírnod az utolsó Rafflecopter mezőbe!
Nézzetek be a turné többi állomására


09/26 Dreamworld - Térkép
09/27 Deszy Könyvajánlója - Tiszta Rózsa
09/28 Roni Olvas - Fajhatározó + Aegeus és Zanthia
09/29 MFKata gondolatai - Ash karakterinterjú
09/30 Kelly és Lupi olvas - Natalie karakterinterjú
10/01 Nem harap a… - Interjú az írónővel




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése