2013. szeptember 28., szombat

Rebecca Donovan - Elakadó lélegzet

Rebecca Donovan nagysikerű Breath sorozatának első része október 1-én jelenik meg magyarul Elakadó lélegzet címmel a Maxim Kiadó gondozásában. A Blogturné Klub 10 bloggere szeptember 21-től szeptember 30-ig minden nap egy-egy ajánlóval vár benneteket, valamint a történethez kapcsolódó extrákkal és nyereményjátékkal. A turné végén 3 példányt sorsolunk ki a Maxim Kiadó jóvoltából, Emma Thomas és Evan Mathews lélegzetelállító történetéből. A bejegyzések végén található Rafflecopter doboz kitöltésével szállhattok versenybe a könyvért.


Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632612751
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Vass Alexandra

Fülszöveg:
„Senki sem próbált szóba állni velem, én is elvoltam magamban. Az volt az a hely, ahol mindennek biztonságosnak és könnyűnek kellett lennie. Hogy sikerült Evan Mathewsnak egy nap alatt lebontania az én állandó világomat?”
Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat… Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről, és a törékeny reményről. A Reason to breathe a nagy kritikai elismerést aratott Breathing-sorozat első kötete.

Saját véleményem:
Emma Thomas a külső szemlélő számára átlagosnak, már-már szürke kisegérnek tűnhet, csakhogy ez közel sem igaz. Édesapja meghalt, anyja pedig lemondott neveléséről, így a nagybátyja családjához került.
Szigorú és kegyetlen szabályok korlátozzák a mindennapjait, nem járhat buliba, nem sminkelhet, jóformán semmi olyat nem csinálhat, mint a korabeli tinédzserek. Egyetlen célja van: túlélni a gimnáziumból hátralévő napokat. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat, mert nagynénje brutális módon bántalmazza. Emma számára az agyrázkódás, a véraláfutások, és a duzzanatok fogalma nagyon is ismerős. Neki nem az a boldogság, ha kap egy új ruhát, hanem az, ha sikerül átvészelnie egy napot anélkül, hogy a fejét az ajtókeretbe verték volna.
Egy napon viszont megjelenik Evan Mathews, és bár Emma mindent megtesz, hogy távol tartsa magától, és súlyos titkaitól a fiút, az mégsem tágít. Mindent megpróbál annak érdekében, hogy áttörje a lány köré épített védőburkot...

Ez a történet olyan, mintha tömény citromlébe áztatott pillecukrot enne az ember. Roppant intenzív, és képes az érzelmek igen széles skáláján mozgatni az olvasót. Vannak részek, amikor már lelkileg fáj olvasni, ugyanakkor olyanok is, amik igazán szívet melengetőek. Az biztos, hogy aki kezébe veszi Emma történetét, nem marad érzéketlen iránta. Készüljetek fel rá, hogy nem egy átlagos, cukormázas gimis történet, annál sokkal keményebb. És bármennyire is megrendítő ezt mondani, de sajnos nagyon is valósághű. Manapság nem ismeretlen téma a családon belüli erőszak... sajnos. 
A regényben Emma is nap, mint nap átéli. Nem elég, hogy olyan embertelen szabályok között kell élnie, mint az ötperces tusolás (hajmosással és mindennel együtt), vagy a legminimálisabb táplálék bevitele, de sohasem tudhatja, hogy a nagynénje éppen mitől kattan be. Kiváltó oknak elég lehet egyetlen lélegzetvétele is. Éppen ezért Emma igyekszik a lehető legtöbb időt a suliban tölteni. Különféle szakkörökre jár, focizik és kosarazik. Ráadásul a suli egyik legjobb tanulója. Nem érdekli, hogy az iskolatársai mit gondolnak róla, vagy, hogy strébernek tartják, mert számára az az egyetlen kiút a földi pokolból, ha ösztöndíjjal sikerül bejutnia egy minél távolabbi egyetemre. Ehhez pedig az kell, hogy hibátlanul teljesítsen órákon, és a plusz szakkörökön, sporteseményeken. Egyetlen barátnőjén, Sara-n kívül senkivel nem áll szóba. Fél ismertségeket kötni, mert az azt jelentené, hogy magyarázkodnia kéne a különféle sérüléseiről, amiket gondosan leplez. 

Emmát végig nagyon sajnáltam, mert szörnyű volt látni, hogyan kell élnie, és elszigetelődnie. El sem tudom képzelni, honnan volt lelkiereje mindehhez, úgy, hogy közben nem tört össze. Bámulatos, de egyben őrültség is volt részéről, hogy nem a maga, hanem unokatestvérei érdekeit helyezte előtérbe. Viszont volt egy rész, amikor szívesen betettem volna a zuhany alá, hogy térj már észhez!. Mindvégig - helyzetéből adódóan - érthetően viselkedett, ám ott mintha kifordult volna önmagából, saját magának és a szabályainak is ellent mondva. De szerencsére ez nem tartott sokáig. 
Evan pedig egyszerűen TÖKÉLETES. Igen, így csupa nagybetűvel. még akkor is, amikor alszik. *Épp nagyon szerelmes a srácba.*
Az egyik legnormálisabb pasikarakter. Kedves, vicces, pimasz, hűséges, kitartó, önzetlen, és még sokáig sorolhatnám. Annyira intenzív mindaz, ahogyan Emmáért küzd, és le a kalappal előtte. Soha nem tűnt tolakodónak a rámenőssége. Egyszerűen csak élveztem a közös pillanataikat, ahogy felszabadította a lányt, megtanította élni... és a vallomása meg az a vacsora, te jó ég! Sikerült hajrálánnyá varázsolnia, képzeletbeli pomponokat szorítva, erőteljesen hajrázva szurkoltam neki, annyira aranyosak voltak együtt.

"Az érintés nélküli érintések, a szótlan tudás és érzés nagyon bonyolult táncát jártuk."

Evan mellett pedig volt még egy kedvenc karakterem Sara személyében. Remek barátnő, Emma igazán hálás lehet érte én a fél karomat adnám egy ilyen őszinte és hű barátért; és mindenki megérdemelne egy saját Sarát.
Külsőre ugyan könnyen beskatulyázhatnánk a suli legmenőbb csajának, aki után csapatostól futnak a fiúk, de ennél jóval összetettebb személyiség.
Tény, hogy gyönyörű, népszerű, gazdag, és nem él apáca életet, de ezek mellett rengeteg pozitív tulajdonsága van. A legelső perctől a legutolsóig kiáll Emma mellett, mindent megtesz érte. Őszintén félti és óvja őt. Fizikai és lelkierején felül igyekszik élhetőbbé varázsolni barátnője napjait. A legrosszabb pillanatokban is mellette áll, még akkor sem futamodik meg, ha csúnyán megbántják. Kedves, aranyos csajszi, aki joggal megérdemelné, hogy a legjobb könyves barátnővé koronázzák, mert ellenfeleivel szemben nem az a tipikus idegesítő, nyávogós, ostoba lány. Erős karakter. 

Sara
A cselekményt illetően a hangsúly a karakterek fejlődésén, az érzelmek és a kapcsolatok alakulásán van. Mindezt pedig egy igen gördülékeny stílusban tálalva kapjuk. Rebecca csodálatosan fogalmaz, nincsenek elrugaszkodott, hiteltelennek és mesterkéltnek tűnő körítések, helyette minden úgy van, ahogyan a való életben is. És ez mindenre igaz, a helyszínektől elkezdve a párbeszédeken át, a reakciókig. A tinédzserek pontosan ugyanúgy viselkednek, mintha a saját egykori osztálytársaink lennének. Buliba járnak, megvannak a maguk klikkjei, pletykálkodnak, és olykor hajtják őket a hormonjaik. 

"Jobb-e a lehető legtöbbet kifacsarni egy pillanatból, tudva, hogy bármikor elillanhat? Jobb-e az élmény, mint az elkerülhetetlen következmény?"

A családon belüli erőszak nagyon kemény téma, és bár bőven kijut belőle Emmának és az olvasónak is, mégis úgy kezdtem, hogy pillecukor. Ugyanis találkozhatunk aranyos, megmosolyogtató és szívderítő jelenetekkel is, amikor egy kicsit talán előbújik a nap a felhők mögül. Ezek közül rengeteg kedvencem lett, például a motorozás, a párnacsata, a festékes csata, de még az exkluzív buli is.
A vége meg... hát az kegyetlenül brutális függővég, ami folytatásért ordít, de nagyon! És azt hiszem, hogy abban a pillanatban az olvasóra is igaz a cím, mert garantáltan elakad a lélegzetetek!
Ajánlom mindenkinek, aki unja a rózsaszín történeteket, és kíváncsi a valóságra, még ha az az árnyoldalát mutatja is.  

Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Evan, Sara
Kedvenc jelenet: párnacsata és a festékes csata/csók és Evan szülinapja
Negatívum: Emma és Drew viszonya
Borító: 5/5




Külföldi borítók






Nyereményjáték




Ismerd meg a többiek véleményét:

09/21 Kristina blogja - Ismerd meg Rebecca Donovant 
09/22 Deszy könyvajánlója -Story Behind The Story
09/23 MFKata gondolatai - Carol és George karakteréről
09/24 Nem harap a... - interjú az írónővel
09/25 Kelly&Lupi olvas - Drew és Sara karakteréről
09/26 Angelika blogja - Zenelista 
09/27 Book Heaven - idézetek
09/28 Dreamworld - Borítók
09/29 Szilvamag olvas - Karkötők
09/30 Roni olvas - Emma és Evan karakteréről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése