2014. június 12., csütörtök

Kami Garcia - Törhetetlen


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kami Garcia Törhetetlen című regénye, a Légió sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Kennedy veszélyekkel- és szellemekkel teli kalandját!

2014. június 12-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kami Garcia: Unbreakable - Törhetetlen

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633737903
Oldalszám:
Fordító: Zelei Róbert

Fülszöveg:
Miután Kennedy Waters holtan találja édesanyját, fenekestül felfordul az egész élete. Az ideig meg sem fordul a fejében, hogy a világot valójában a sötét szellemvilág lényei irányítják. Erre akkor döbben rá, amikor egy ikerpár, Jared és Lukas Lockhart betörnek Kennedy szobájába, és elpusztítják azt a veszélyes szellemet, amelynek a lány megölése lett volna a feladata. A testvérektől tudja meg, hogy édesanyja egy titkos ősi szervezet, a Légió tagja volt, melynek célja és feladata a világ megvédelmezése egy bosszúszomjas démontól. És a szervezet öt tagját ugyanazon az estén gyilkolták meg. Most Kennedy-nek kell átvennie anyja szerepét a Légióban, hogy fényt derítsen az igazságra, és hogy életben maradjon. Két másik Légió-tag, Csuhás és Alara segítségével a fiatalok azt a fegyvert keresik, amivel elpusztíthatják a démont. Útjuk során a démon általa irányított szellemekkel is felveszik a harcot.

Saját véleményem:
Kennedy életében minden átlagosnak tűnik, egészen addig, míg macskáját keresve, a temetőben össze nem akad egy szellemmel. Az eset után megpróbálja bemagyarázni magának, hogy rosszul látott, ám pár nappal később holtan találja édesanyját. 
A tragédia után nagynénjével közösen úgy döntenek, hogy egy távoli bentlakásos suliba fog járni. 
Utolsó napján Kennedy otthon szeretne aludni édesanyjával közös házukban. Pihenés közben azonban egyszer csak arra eszmél, hogy haldoklik, mintha valaki kiszívná belőle az életet. Mielőtt élete véget érhetne, két ismeretlen fiú, egy ikerpár jelenik meg, sólövedékekkel és egyéb furcsaságokkal felszerelkezve. A lány eleinte őrültnek véli őket, de később, miután Jared és Lukas beavatják családjaik közös titkába, valamint egy újabb kopogószellem is rátámad, megváltoznak a nézetei. Légió tagként viszont bujkálnia kell egy mindannyiukra fenyegetést jelentő démon elől, ezért a fiúkkal tart azok búvóhelyére, ahol megismerkedik Alarával és Csuhással, a fiatal fegyverkészítő zsenivel, és kezdetét veszi egy őrült, szellemekkel, rejtélyekkel és izgalmakkal teli nyomozás.

A Beautiful Creatures sorozat olvasása közben mindig is érdekelt, miként osztotta fel a szerzőpáros egymás között a történetet. Nos, ha erre nem is, de arra sikerült rájönnöm a Törhetetlen olvasása közben, hogy minden valószínűség szerint, a paranormális dolgok és a nyomozás, Kami Garcia hatáskörébe tartoztak. Az írónő ezen a téren ugyanis fenomenális!
Sokaktól hallottam, hogy a Törhetetlen olyan, mint a Supernatural tévésorozat. Könnyen lehet, de minthogy én abból egyetlen részt sem láttam (nem, nem vagyok ufó), így nincs összehasonlítási alapom, tehát csak és kizárólag magáról a regényről tudok véleményt mondani:
Az írásmód könnyed, gördülékeny, olvastatja magát, és csak igen nagy erőfeszítések árán lehet letenni. Utóbbi köszönhető annak is, hogy az első oldaltól az utolsóig érdekfeszítő a történet. Mindig van valami, amiért izgulhatunk, vagy kíváncsiak lehetünk, milyen fordulatot vesznek az események. 
Fordulatokból pedig nincs hiány. Szereplőink nyomról nyomra evickélnek, és mindegyik állomás egyre veszélyesebb lesz az előzőhöz képest. Így hát azoknak az olvasóknak, akik nem tartoznak a bátrak közé, azt javaslom, ne este kezdjék el, mert bár a sötét tagadhatatlanul hangulatosabb a regényhez, nem biztos, hogy ugyanannyira bátorító is. Ó, és én a kishúgomat, valamint a macskámat is messzire elkerülném egy ideig!
A regény háttérvilága jól felépített és kidolgozott. Érezhető, hogy Kami Garcia rengeteg időt fektetett a kutatásba, mivel a történetben felbukkanó helyszínek, tárgyak jelentős része valós mítoszokon alapszik. S ő ezek mindegyikét abszolút hihető módon fonta össze. Ráadásul rengeteg legendával ismerkedhetünk meg ezáltal, ami élvezetes és szórakoztató a maga hátborzongató módján. 
Pluszpont a hangulatért. Az egésznek alapból van egy hátborzongató, vészjósló érzete, de az egyes helyszínek, és az ott leselkedő lények minden alkalommal hozzátesznek valami pluszt. Bőven lehet rettegni, izgulni, undorodni, körmöt rágni, saját hátunk mögé tekingetni, stb. 
Mindeközben a Légió tagjainak számtalan fajtájú szellemmel kell megküzdenie, ami bizony nem kis feladat, de a paranormális lények likvidálásának, távoltartásának megvan a maga egyszerű, de mégis bonyolult módja; Kami Garcia itt is a közhiedelemben használatos eszközökhöz nyúlt. Találkozhatunk védelmi vonalat jelentő sóval, sólövedékkel, hidegfémmel, szenteltvízzel, és rengeteg gyógynövénnyel, fűszerrel. 
Muszáj még szót ejtenem a karakterekről, akik szinte kivétel nélkül szerethetőek. Ki ezért, ki azért. Csuhás például óriási! Nem véletlenül szereti őt minden Légió tag. Vérbeli kis tudós, aki a legszürreálisabb kreálmányokat képes összerakni a legösszenemillőbb anyagokból.
Alara, a különleges szépségű lány pedig egy vérbeli badass csajszi. Bátor, talpraesett, nagyszájú. Szöges ellentéte a csendes, kissé félénk Kennedy-nek, aki a hiányosságai ellenére igyekszik, és mindennél jobban szeretne bizonyítani a társaságnak.
Végül, de nem utolsósorban ott van a két iker, akik bár külsőre egyformák, mentalitásukban, és belsőre nagyon is eltérnek egymástól. Egyikük kedvesebb, másikuk pedig zárkózottabb, de vagányabb is. Ám közel sem ez a legérdekesebb bennük. Esetükben sokkal fontosabbak a köztük feszülő ellentétek, sérelmek, és az, miként élik meg ezeket testvérként. 
És persze mint a legtöbb YA regényben, itt is felbukkan a szerelem. Nem az alkotja a történet főszálát, de a vége felé haladva fokról-fokra hangsúlyosabbá válik.
Ami a végét illeti, hát az szenzációs! Onnantól kezdve, hogy megérkeznek arra a bizonyos utolsó helyre, kész adrenalinbomba! És a befejezése... azért rettenetesen haragszom Kami Garciára. Hogy lehet ennyire brutális függővéget hagyni????
Összességében tehát ajánlom azoknak, akik szeretik a rejtvényfejtős, szellemes, démonos, kissé hátborzongató témájú, hangulatú regényeket, mert biztosan nem fogtok csalódni benne.
 

Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Jared, Csuhás, Alara
Kedvenc jelenet: börtön, vége és Kennedy-ék a falban
Negatívum: a nyitójelenet (Kennedy mezítláb a temetőben)
Borító: 5/5




Moundsville börtön


A gótikus stílusú börtön 1876-ban nyílt. Eredetileg 480 rabnak építették, azonban az 1930-as évek elejére már 2400 férőhelyes lett.
A börtönben kegyetlen módszereket alkalmaztak, a 1800-as évek végén Moundsville átvette a hatalmat minden végrehajtás fölött az államért.
Összesen 85 embert akasztottak fel, és 9 elítéltet villamosszék által végezték ki. A végrehajtások csak az erőszakos múlt kis szerepei voltak Moundsville-nél. Az öngyilkosság, gyilkosság és erőszakos büntetések hozzájárultak több száz őrizetes halálához. A legtöbb eset okára soha nem találtak magyarázatot.
Néhányan azt állítják, hogy a börtön szellemjárta hely. Több helyiségben fényfoltokat véltek látni, ilyen helyek pl: The Chapel, a zuhany ketrecek, siralomház, Sugar Shack szabadidőközpont, North Wagon Gate amely arra szolgált, hogy a halálsoron lévő elítélteket ide vitték át.
Egy másik helyiség, ahol az érkező rabokat tartották, többen láttak alakokat, mintha még mindig érkeznének oda elítéltek.
(forrás: jelensegek.hupont.hu)

A moundsville-i börtönnek egyébként van saját honlapja, ahol további érdekességeket is találtok, például kísértetvideókat: Katt ide






Nyereményjáték


Kami Garcia történetében jelentős szerepe van egy titkos társaságnak, a Légiónak. A Légió célja, hogy megvédelmezzék a világot a bosszúszomjas démonoktól, és az azok szolgálatában álló szellemektől.
Most meghívunk benneteket, gyertek, legyetek Ti is a Légió tagjai, és segítsetek a nyomozásban!

Minden blogon találtok egy kérdést, két válasszal. Kattintsatok az általatok helyesnek vélt válaszra, és jegyezzétek fel az alatta rejlő szót. Gyűjtsétek össze az összeset, majd rakjátok ki belőle az idézetet, amit keresünk.
De vigyázzatok! A Légió tagjai nem ismerik egymást, mindenki csak egyetlen társa nevét tudja, így az idézet szavai össze vannak keveredve. Nektek kell rájönnötök a helyes sorrendre.
Továbbá legyetek nagyon szemfülesek, mert a szellemek azon munkálkodnak, hogy eltérítsenek benneteket, és a rossz válaszok mögé is rejtettek el részleteket.

Feladat:
1. Kattintsatok arra a válaszra, ami szerintetek helyes, és jegyezzétek le a talált szót.
2. Rakjátok sorrendbe a szavakat, és a turné végén küldjétek el az idézetet. (Kis- és nagybetűket, írásjeleket nem jelöltük)
3. Hogy nyerési esélyeiteket növeljétek, minden nap beírhatjátok a rafflecopter megfelelő mezőjébe az aznapi kérdésre a választ. (A két megadott válasz valamelyikét!)
4. A kiadó csak magyarországi lakcímre postáz!
5. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem érkezik válasz, új nyertes(eke)t sorsolunk.
Nyomozásra fel!


Több helyen is láttak már kísérteni, de leggyakrabban a Towerben tűnök fel. Ki vagyok?
1.) Aragóniai Katalin    vagy     2.) Boleyn Anna


Nézzetek be a többi állomásra is

06/12 Dreamworld - Moundsville börtön
06/13 Bibliotheca Fummie - Trailer
06/15 CBooks - Kami Garciáról
06/16 MFKata gondolatai - Grimoire
06/17 Deszy könyvajánlója - Csuhás Playlist
06/19 Media Addict - Kennedy Playlist

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése